*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

YK: Internet-yhteyden katkaisu perusoikeuksien vastaista

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 7.6.2011 13:47 Kommentteja (5)

YK: Internet-yhteyden katkaisu perusoikeuksien vastaista Kiina ei ole enää ainut maa, joka radikaalisti rajoittaa kansalaistensa oikeuksia Internetin käyttöön. YK:n julkaisemassa raportissa kritisoidaan myös kehittyneempien länsimaiden harjoittamia Internetin sensuurikäytäntöjä.
Vaikka raportissa kritisoidaan esimerkiksi Kiinaa ja Vietnamia rankasta nettisensuurista sekä bloggaajien vangitsemisesta, raportti nostaa myös esiin Ranskassa ja Englannissa käytössä olevat lait, joiden perusteella kolmesti tekijänoikeusrikkomukseen syyllistyneeltä voidaan katkaista nettiyhteys.

Raportin tekijä YK:n asettama erityistutkija Frank La Rue kirjoittaa olevansa erittäin huolissaan Ranskan ja Englannin niin kutsutuista kolmen hudin laeista. La Ruen mukaan Internet-yhteyksien katkaiseminen on suhteettoman kova rangaistus tekijänoikeusrikkomuksesta ja näin ollen se rikkoo kansaivälisiä kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia määritteleviä lakeja.

Internet-yhteyksien katkomisen lisäksi La Rue ei ole ilahtunut kehityksestä, jossa Internet-operaattoreille ja muille palveluntarjoajille sälytetään yhä enemmän vastuuta käyttäjien tekemisten seurannasta. Esimerkiksi Turkissa operaattoreiden on lain mukaan estettävä pääsy sivustoille, joissa halvennetaan valtion kauan edesmennyttä perustajaa Mustafa Kemal Ataturkia.

La Ruen raportin mukaan palveluntarjoajien asettaminen vastuuseen uhkaa vakavasti vaarantaa sanan- ja mielipiteenvapautta. Palveluntarjoajan velvoittaminen sisältöjen valvontaan aiheuttaa helposti liian tiukaksi yltyvää yksityistä sensuuria ilman minkäänlaista läpinäkyvyyttä ja oikeuskäsittelyä.

Raportissa hyvänä esimerkkinä sisältöjen valvontaprosessista pidetään Chilessä käytössä olevaa tapaa, jossa tiedon välittäjän eli esimerkiksi palveluntarjoajan on poistettava sisältöä vasta oikeuden määräyksen perusteella.

Vaikka YK:lla ei ole varsinaista toimivaltaa missään käsitellyissä kysymyksissä eikä se pysty suoranaisesti vaikuttamaan valtioiden lainsäädäntöön, puolueeton ja kattava raportti toimii toivottavasti hyvänä keskustelunavauksena Internet-kansalaisten oikeuksista.

Tägit: sensuuri YK
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

17.6.2011 19:06

Lainaus:
--puolueeton ja kattava raportti toimii toivottavasti hyvänä keskustelunavauksena Internet-kansalaisten oikeuksista.

Miksiköhän olen skepitinen tämän suhteen. YK:lla tuntuu järkeä riittävän, mutta se ei valitettavasti tunnu aina päättäviin elimiin asti kantautuvan.
Jos tuo sattuu vaikkapa jotain keskustelua herättämäänkin niin eiköhän TO-mafia lobbaa suut umpeen, jotta vanha linja jatkuu.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.6.2011 @ 19:06

27.6.2011 19:51
Asentaja123
Vahvistamaton

TO-mafian pitkä koura ei nähtävästi yllä YK:hon asti, mutta miksi pitäisi, kun YK ei ole lakia tekemässä mihinkään maahan.
Suomessa ollaan kovaa vauhtia menossa Turkin ja siitä Kiinan malliin...

37.6.2011 21:47

Jaa-a, vai ihan perusoikeus. Kaipa tässä on järkeä, kun monen ihmisen asiointi ja yhteydenpito hoidetaan verkon kautta, niin sen netin katkaiseminen on aika julma toimenpide.

47.6.2011 21:51

Kyllä sen perusoikeus pitääkin olla. Nykyaikana voi aikas moni homma jäädä tekemättä jos ei nettiä ole saatavilla.

57.6.2011 23:09

Mites laskujen maksaminen. Pankit kun patistelevat nykyään kaikkia (myös vanhuksia) siirtymään nettipankkiin. No kaverin luokse maksamaan. Mutta entä jos kaverinkin yhteydet katkaistaan.

Itseänikin neuvottiin varaamaan aika verikokeisiin netissä.
Ei kaikkialla edes jaeta enää esitteitä vaan annetaan nettisivun osoite. Esitteetkin ovat nykyään netissä.

Mitä kysytään ensimmäiseksi työvoimatoimistossa?
"Oletko jo katsonut työvoimatoimiston nettisivuilta."

Entä kun oma kone lasahtaa? Joo menempä ostamaan uudet osat Jimm'siltä. Pikku mutka vaan matkassa. Kohta kun ei ole enää myymälöitä vaan kaikki tapahtuu netissä ja jos yrittää tilata puhelimella niin nauretaan päin naamaa ja pyydetään tilaamaan netissä. Kaikkilla paikkakunnilla ei ole edes myymälää jossa myytäisiin tietokoneen osia vaan on lähdettävä kymmenien, lapissa jopa satojen kilometrien päähän hakemaan pientä prosessoria. Monet yritykset ovat riippuvaisia nettikaupoistaan. Sehän on nettimyymälöiden syrjintää kun katkotaan henkilöiden yhteyksiä, jotka olisivat muuten olleet nettikauppojen asiakkaita.

Eikä olisi Googlea, Twtteriä, Afterdawnia eikä Facebookiakaan jos ei olisi netissä surffaavia ihmisiä. Nämä yritykset näyttävät mainoksia käyttäjilleen jotta pysyisivät pystyssä. Ja näiden yritysten ja sivustojen pyörittäminen luo työpaikkoja ja sitä kautta tuo verorahojakin. Eikö siis kansantalouden kannaltakin ole parempi että jokaisella on pääsy nettiin?

Eikös Suomen lakiin ole kirjattu että nettiyhteys on kansalaisen perusoikeus. Jokaisella on siis oikeus nettiyhteyteen. Tästähän Suomea on kehuttu.

YK on oikealla asialla!!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.6.2011 @ 23:31

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto