*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

YK: Internet-yhteyden katkaisu perusoikeuksien vastaista

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 7.6.2011 13:47 Kommentteja (5)

YK: Internet-yhteyden katkaisu perusoikeuksien vastaista Kiina ei ole enää ainut maa, joka radikaalisti rajoittaa kansalaistensa oikeuksia Internetin käyttöön. YK:n julkaisemassa raportissa kritisoidaan myös kehittyneempien länsimaiden harjoittamia Internetin sensuurikäytäntöjä.
Vaikka raportissa kritisoidaan esimerkiksi Kiinaa ja Vietnamia rankasta nettisensuurista sekä bloggaajien vangitsemisesta, raportti nostaa myös esiin Ranskassa ja Englannissa käytössä olevat lait, joiden perusteella kolmesti tekijänoikeusrikkomukseen syyllistyneeltä voidaan katkaista nettiyhteys.

Raportin tekijä YK:n asettama erityistutkija Frank La Rue kirjoittaa olevansa erittäin huolissaan Ranskan ja Englannin niin kutsutuista kolmen hudin laeista. La Ruen mukaan Internet-yhteyksien katkaiseminen on suhteettoman kova rangaistus tekijänoikeusrikkomuksesta ja näin ollen se rikkoo kansaivälisiä kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia määritteleviä lakeja.

Internet-yhteyksien katkomisen lisäksi La Rue ei ole ilahtunut kehityksestä, jossa Internet-operaattoreille ja muille palveluntarjoajille sälytetään yhä enemmän vastuuta käyttäjien tekemisten seurannasta. Esimerkiksi Turkissa operaattoreiden on lain mukaan estettävä pääsy sivustoille, joissa halvennetaan valtion kauan edesmennyttä perustajaa Mustafa Kemal Ataturkia.

La Ruen raportin mukaan palveluntarjoajien asettaminen vastuuseen uhkaa vakavasti vaarantaa sanan- ja mielipiteenvapautta. Palveluntarjoajan velvoittaminen sisältöjen valvontaan aiheuttaa helposti liian tiukaksi yltyvää yksityistä sensuuria ilman minkäänlaista läpinäkyvyyttä ja oikeuskäsittelyä.

Raportissa hyvänä esimerkkinä sisältöjen valvontaprosessista pidetään Chilessä käytössä olevaa tapaa, jossa tiedon välittäjän eli esimerkiksi palveluntarjoajan on poistettava sisältöä vasta oikeuden määräyksen perusteella.

Vaikka YK:lla ei ole varsinaista toimivaltaa missään käsitellyissä kysymyksissä eikä se pysty suoranaisesti vaikuttamaan valtioiden lainsäädäntöön, puolueeton ja kattava raportti toimii toivottavasti hyvänä keskustelunavauksena Internet-kansalaisten oikeuksista.

Tägit: sensuuri YK
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

17.6.2011 19:06

Lainaus:
--puolueeton ja kattava raportti toimii toivottavasti hyvänä keskustelunavauksena Internet-kansalaisten oikeuksista.

Miksiköhän olen skepitinen tämän suhteen. YK:lla tuntuu järkeä riittävän, mutta se ei valitettavasti tunnu aina päättäviin elimiin asti kantautuvan.
Jos tuo sattuu vaikkapa jotain keskustelua herättämäänkin niin eiköhän TO-mafia lobbaa suut umpeen, jotta vanha linja jatkuu.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.6.2011 @ 19:06

27.6.2011 19:51
Asentaja123
Vahvistamaton

TO-mafian pitkä koura ei nähtävästi yllä YK:hon asti, mutta miksi pitäisi, kun YK ei ole lakia tekemässä mihinkään maahan.
Suomessa ollaan kovaa vauhtia menossa Turkin ja siitä Kiinan malliin...

37.6.2011 21:47

Jaa-a, vai ihan perusoikeus. Kaipa tässä on järkeä, kun monen ihmisen asiointi ja yhteydenpito hoidetaan verkon kautta, niin sen netin katkaiseminen on aika julma toimenpide.

47.6.2011 21:51

Kyllä sen perusoikeus pitääkin olla. Nykyaikana voi aikas moni homma jäädä tekemättä jos ei nettiä ole saatavilla.

57.6.2011 23:09

Mites laskujen maksaminen. Pankit kun patistelevat nykyään kaikkia (myös vanhuksia) siirtymään nettipankkiin. No kaverin luokse maksamaan. Mutta entä jos kaverinkin yhteydet katkaistaan.

Itseänikin neuvottiin varaamaan aika verikokeisiin netissä.
Ei kaikkialla edes jaeta enää esitteitä vaan annetaan nettisivun osoite. Esitteetkin ovat nykyään netissä.

Mitä kysytään ensimmäiseksi työvoimatoimistossa?
"Oletko jo katsonut työvoimatoimiston nettisivuilta."

Entä kun oma kone lasahtaa? Joo menempä ostamaan uudet osat Jimm'siltä. Pikku mutka vaan matkassa. Kohta kun ei ole enää myymälöitä vaan kaikki tapahtuu netissä ja jos yrittää tilata puhelimella niin nauretaan päin naamaa ja pyydetään tilaamaan netissä. Kaikkilla paikkakunnilla ei ole edes myymälää jossa myytäisiin tietokoneen osia vaan on lähdettävä kymmenien, lapissa jopa satojen kilometrien päähän hakemaan pientä prosessoria. Monet yritykset ovat riippuvaisia nettikaupoistaan. Sehän on nettimyymälöiden syrjintää kun katkotaan henkilöiden yhteyksiä, jotka olisivat muuten olleet nettikauppojen asiakkaita.

Eikä olisi Googlea, Twtteriä, Afterdawnia eikä Facebookiakaan jos ei olisi netissä surffaavia ihmisiä. Nämä yritykset näyttävät mainoksia käyttäjilleen jotta pysyisivät pystyssä. Ja näiden yritysten ja sivustojen pyörittäminen luo työpaikkoja ja sitä kautta tuo verorahojakin. Eikö siis kansantalouden kannaltakin ole parempi että jokaisella on pääsy nettiin?

Eikös Suomen lakiin ole kirjattu että nettiyhteys on kansalaisen perusoikeus. Jokaisella on siis oikeus nettiyhteyteen. Tästähän Suomea on kehuttu.

YK on oikealla asialla!!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.6.2011 @ 23:31

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Katsomo siirsi ohjelmat kirjautumisen taakse – Käytännössä pakko luoda tunnukset Katsomo siirsi ohjelmat kirjautumisen taakse – Käytännössä pakko luoda tunnukset (16.8.2017 13:22)
MTV:n Katsomo-nettitelevisiopalvelun ohjelmia voi jatkossa katsoa pääasiassa vain kirjautuneena. Muutos tuli voimaan tänään. Sisältöjen siirtoa vapaasta katselusta kirjautumisen taakse perustellaan ....
1 kommentti
Qualcomm haastaa Applen – AR-teknologia tulossa Android-puhelimiin Qualcomm haastaa Applen – AR-teknologia tulossa Android-puhelimiin (16.8.2017 12:04)
Applen WWDC-kehittäjätapahtuman jälkeen on ollut aika selvää, että seuraava iso "juttu" älypuhelinmarkkinoilla tulee olemaan laajennettua todellisuutta hyödyntävät sovellukset. Teknologian yleistymistä ....
OnePlus paljasti – Ei uutta Androidia OnePlus 3:lle ja 3T:lle ensi vuonna OnePlus paljasti – Ei uutta Androidia OnePlus 3:lle ja 3T:lle ensi vuonna (16.8.2017 10:10)
OnePlus kaataa kylmää vettä OnePlus 3:n ja 3T:n käyttäjien päälle, sillä kiinalaismerkki ei aio julkaista uusia Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä puhelimille Android O:n jälkeen. OnePlus ....
2 kommenttia
Snapin uusi ominaisuus – Seuraa konserttia eri kuvakulmista Snapin uusi ominaisuus – Seuraa konserttia eri kuvakulmista (16.8.2017 09:56)
Älypuhelimella kuvaamisesta on tullut kiinteä osa musiikkikonsertteja ja Snapchatin uuden ominaisuuden ansiosta yleisön kädessä saatetaan nähdä yhä useammin puhelimia. Snap on nimittäin esitellyt ....
Facebook avasi Suomessa oman nettikirpputorin Facebook avasi Suomessa oman nettikirpputorin (15.8.2017 13:59)
Yhteisöpalvelujätti Facebook on ottanut käyttöön Marketplace-ominaisuuden Suomessa. Samaan aikaan ominaisuuden saatavuusaluetta laajennetaan 16 muuhunkin maahan ja nyt se on käytettävissä yhteensä ....
1 kommentti

Uutisarkisto