*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Teratavun jakamisesta piraatille 6600 euron lasku ja sakkoja

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 9.5.2011 12:58 Kommentteja (20)

Teratavun jakamisesta piraatille 6600 euron lasku ja sakkoja Tuusulan käräjäoikeus on tuominnut järvenpääläisen 22-vuotiaan miehen tekijänoikeusrikoksesta sakkoihin ja korvauksiin asianomistajille. Sakkoja määrättiin 80 päiväsakon verran ja korvausten ja hyvitysten määrä oli runsaat 6600 euroa.
Tuomio tuli musiikin, elokuvien, pelien sekä tietokoneohjelmistojen luvattomasta kopioinnista. Luvattomia kopioita jaeltiin muille käyttäjille DirectConnect-vertaisverkon kautta ja jaossa oli materiaalia yhteensä noin teratavun edestä.

Aikaisemmista ennakkotapauksista (mm. Finreactor-tuomio) poiketen käräjäoikeus hyväksyi asianomistajien korvausvaatimukset täysimääräisinä. Käräjäoikeuden mukaan mies oli tietoisesti saattanut tekijänoikeuden alaisen materiaalin muiden saataville. Oikeus myös uskoi miehen tienneen miten kiinnostavaa materiaali on ja miten nopeasti se leviää vertaisverkon käyttäjien keskuudessa.

TTVK:n tiedote ei paljasta tuomitun maksettavaksi muodostuneen summan kokonaismäärää, mutta korvausten ja hyvitysten määrä on moniin aiempiin kymmenien ja jopa satojen tuhansien korvausvaatimuksiin verrattuna kohtuullinen ja vastannee huomattavasti paremmin todellisia aiheutuneita kustannuksia.

Tägit: piratismi
Edellinen Seuraava  

20 kommenttia

19.5.2011 13:24

Kyllähän tuo on hyvinkin sopiva sakko maksaa mukisematta. Täälläpäin on sentään kohtuullinen oikeus ettei satoja tuhansia dolleraraita muutamasta biisistä mitä netissä jaetaan muutenkin.
Hyvikin kohtuullinen korvaus.

29.5.2011 13:27

Kerrankin järkevän olonen summa. Ei mtn kymmeniä/satojatuhansia..

39.5.2011 13:31

Kohtuullinen ja kohtuullinen. Todistaisivat nuo tappiot ensin. Nykyään ei onneksi tarvitse, kun hinta määräytyy lisenssimaksujen mukaan. Oikeusmaksujen jälkeen tämäkin lasku on 10 000 - 20 000 välillä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.5.2011 @ 13:32

49.5.2011 20:17

Ihan kohtuullinen summa.

59.5.2011 21:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Kohtuullinen ja kohtuullinen. Todistaisivat nuo tappiot ensin. Nykyään ei onneksi tarvitse, kun hinta määräytyy lisenssimaksujen mukaan. Oikeusmaksujen jälkeen tämäkin lasku on 10 000 - 20 000 välillä.

Rikos on rikos vaikkei siitä käytännössä tappioita koituisikaan. Ei kannata unohtaa että laki on voimassa myös internetissä.

610.5.2011 8:44

Onhan tuo edelleen korkeahko summa verrattuna muihin suomalaisiin tuomioihin, mutta ei onneksi pilaa kenenkään loppuelämää kuten jenkkien "6600 miljardia"- malli.

710.5.2011 13:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bfr:
Onhan tuo edelleen korkeahko summa verrattuna muihin suomalaisiin tuomioihin, mutta ei onneksi pilaa kenenkään loppuelämää kuten jenkkien "6600 miljardia"- malli.
Jenkeissä on vaan perusjantterilla mahdollisuus aina aloittaa nollista henkilökohtaisen konkurssin kautta. Suomessa moista ei ole joten täällä saattaa pienempi tuloiselle riittää muutaman kymmenen tuhannen korvaussumma loppuelämän velkavankeuteen.

810.5.2011 23:45

DC(++) on niin wanha juttu jo...

Mut asiaan, teran edestä jos jakanut niin kohtuullinen tuomio (ehkä normaalia lievempi), tuon summan pystyy jopa normaalityössä käyvä maksamaan elinaikanaan pois.

911.5.2011 9:28

Miksi se, että summa on kohtuullinen tekee tästä vähemmän syvältä olevan tuomion? Vaikka summa olisi 1€ se olisi oikeusmurha. Tiedostojen jakaminen ei aiheuta kenellekään mitään haittaa. Päinvastoin, on tosiasia, että tiedostoja laittomasti lataavat myös käyttävät niihin eniten rahaa. Ainoat kustannukset tästä syntyvät kun nuo ääliöfirmat lähtevät haastamaan jakajia oikeuteen. Asianajajat tässä voittavat ei kukaan muu.

1011.5.2011 10:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Miksi se, että summa on kohtuullinen tekee tästä vähemmän syvältä olevan tuomion? Vaikka summa olisi 1€ se olisi oikeusmurha. Tiedostojen jakaminen ei aiheuta kenellekään mitään haittaa. Päinvastoin, on tosiasia, että tiedostoja laittomasti lataavat myös käyttävät niihin eniten rahaa. Ainoat kustannukset tästä syntyvät kun nuo ääliöfirmat lähtevät haastamaan jakajia oikeuteen. Asianajajat tässä voittavat ei kukaan muu.
Meneppä kertomaan tuo teoriasi vaikka vaikka jollekkin ammattimuusikolle X(mieluummin sellaiselle joka tuottaa/julkaisee myös oman tuotantonsa). Häntä varmaan helpottaa se tieto että et osta juuri hänen musiikkiaan vaan lataat sen, mutta yleisesti ottaen kulutat todella paljon rahaan levyihin, leffoihin, konsertteihin jne. Moni tekijä ei jaksa enään välittää koska tuo sotiminen on hävitty, mutta turha odottaa mitään ymmärrystä laittomalle lataajalle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.5.2011 @ 11:33

1111.5.2011 19:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TuPP3:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Kohtuullinen ja kohtuullinen. Todistaisivat nuo tappiot ensin. Nykyään ei onneksi tarvitse, kun hinta määräytyy lisenssimaksujen mukaan. Oikeusmaksujen jälkeen tämäkin lasku on 10 000 - 20 000 välillä.

Rikos on rikos vaikkei siitä käytännössä tappioita koituisikaan. Ei kannata unohtaa että laki on voimassa myös internetissä.
Kyseenalaistin tuomion järkevyyden en lakikirjan olemassaoloa.

@Pihlis12

Riippuu täysin muusikosta. Viimeksi kun juttelin aiheesta tuollaisen muusikon kanssa, hän pyysi minua vuotamaan levyn eri tiedostonjako sivuille. Pitkän linjan ammattilaiset saattavat kokea menettävänsä tuloja.

edit. tiedostojärjestelmiin --> tiedostonjako sivuille
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.5.2011 @ 23:29

1211.5.2011 19:46

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
@Pihlis12 Riippuu täysin muusikosta. Viimeksi kun juttelin aiheesta tuollaisen muusikon kanssa, hän pyysi minua vuotamaan levyn eri tiedostojärjestelmiin. Pitkän linjan ammattilaiset saattavat kokea menettävänsä tuloja.
Ja pointti taisi olla se että saisi tunnettuvuutta? Ei kai se siinä vaiheessa hirveesti paina jos muutenkin se myynti pyörii maksimissaan sadoissa levyissä. Keikkailulla ja t-paita myynnilläkin aika kovan duunin saa tehdä että siitä tilinsä saa. Muutenkin jos pelikenttänä on vain suomen keikkapaikat niin leipä on kapee.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.5.2011 @ 19:47

1311.5.2011 23:24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pihlis12:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
@Pihlis12 Riippuu täysin muusikosta. Viimeksi kun juttelin aiheesta tuollaisen muusikon kanssa, hän pyysi minua vuotamaan levyn eri tiedostojärjestelmiin. Pitkän linjan ammattilaiset saattavat kokea menettävänsä tuloja.
Ja pointti taisi olla se että saisi tunnettuvuutta? Ei kai se siinä vaiheessa hirveesti paina jos muutenkin se myynti pyörii maksimissaan sadoissa levyissä. Keikkailulla ja t-paita myynnilläkin aika kovan duunin saa tehdä että siitä tilinsä saa. Muutenkin jos pelikenttänä on vain suomen keikkapaikat niin leipä on kapee.
Tunnettavuutta hyvinkin. Katsotaan miltä homma näyttää kymmenen vuoden päästä, mutta aika nopeasti tähänkin ollaan tultu. Siinä en kyllä näe mitään erikoista, että ennestään suuri artisti valittaa tulojen laskusta tai laskun pelosta. Täysin normaalia ajattelua.

1412.5.2011 8:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pihlis12:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
@Pihlis12 Riippuu täysin muusikosta. Viimeksi kun juttelin aiheesta tuollaisen muusikon kanssa, hän pyysi minua vuotamaan levyn eri tiedostojärjestelmiin. Pitkän linjan ammattilaiset saattavat kokea menettävänsä tuloja.
Ja pointti taisi olla se että saisi tunnettuvuutta? Ei kai se siinä vaiheessa hirveesti paina jos muutenkin se myynti pyörii maksimissaan sadoissa levyissä. Keikkailulla ja t-paita myynnilläkin aika kovan duunin saa tehdä että siitä tilinsä saa. Muutenkin jos pelikenttänä on vain suomen keikkapaikat niin leipä on kapee.
Tunnettavuutta hyvinkin. Katsotaan miltä homma näyttää kymmenen vuoden päästä, mutta aika nopeasti tähänkin ollaan tultu. Siinä en kyllä näe mitään erikoista, että ennestään suuri artisti valittaa tulojen laskusta tai laskun pelosta. Täysin normaalia ajattelua.
Ja silti moni ajattelee niinkuin horgh, että laiton lataaminen ei haittaa ketään, kyllä nuo tulonmenetykset ovat ihan oikeita asioita. Eikä tuota 10 vuotta enään tarvitse odotella. Kyllä se murros on jo niin pitkällä että enään ei ole takaisin tulemista. Itse odotan vain sitä että spotifyn kaltaisten palvelujen tilitykset siirtyvät enemmän artisteille.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.5.2011 @ 08:28

1512.5.2011 9:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:

Kyseenalaistin tuomion järkevyyden en lakikirjan olemassaoloa.

Itse kyseenalaistaisin ensimmäisenä tuon oikeudenkäyntijärjestelmän: Miksi oikeudenkäyntikulut nousevat pahimmillaan kymmeniin tuhansiin? Mitä järkeä on siinä että viisi valamiestä pohtii tuntitolkulla annetaanko sakkoja 1000 vai 1500 euroa jos lysti kustantaa tuhansia euroja tunnissa?

1612.5.2011 9:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti bfr:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:

Kyseenalaistin tuomion järkevyyden en lakikirjan olemassaoloa.

Itse kyseenalaistaisin ensimmäisenä tuon oikeudenkäyntijärjestelmän: Miksi oikeudenkäyntikulut nousevat pahimmillaan kymmeniin tuhansiin? Mitä järkeä on siinä että viisi valamiestä pohtii tuntitolkulla annetaanko sakkoja 1000 vai 1500 euroa jos lysti kustantaa tuhansia euroja tunnissa?

Ne kulut tulevat oikeudenkäyntimaksusta, oikeudenkäyntiavustajan palkkiosta ja todistajille maksettavista korvauksista. Oikeudenkäyntimaksu on 79 - 223 euroa, eli ihan kohtuullinen. Ja yleensä nuo kulut tulevat siis maksettaviksi siinä vaiheessa kun oikeudenkäynnin häviää.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.5.2011 @ 09:40

1712.5.2011 13:06

Kumma juttu kun jotkut jaksaa itkeä jostain mitättömästä 6000€/tera korvauksista... Mielestäni on erittäin alhainen korvaus vaatimus, toivottavasti pysytään näillä linjolla.


Odin

1812.5.2011 18:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti odin56:
Kumma juttu kun jotkut jaksaa itkeä jostain mitättömästä 6000€/tera korvauksista... Mielestäni on erittäin alhainen korvaus vaatimus, toivottavasti pysytään näillä linjolla.
Samaa mieltä, itse olen jakanut vasta teran tänä vuonna joten jos joku voisi sen oikeudessa todistaa niin eipä tuntuisi tuo 6k€ juuri missään, viime kuussa meni 8k€ turhuuksiin. mutta piratismi onkin elämäntapa ;)

1913.5.2011 11:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti odin56:
Kumma juttu kun jotkut jaksaa itkeä jostain mitättömästä 6000€/tera korvauksista... Mielestäni on erittäin alhainen korvaus vaatimus, toivottavasti pysytään näillä linjolla.
Lue niitä kommentteja, niin tiedät mistä ihmiset keskustelevat :)

Korvausten päälle tulee oikeudenkäyntikulut, jotka saattavat nostaa tuon maksun 10 000€ - 20 000€ välille.

@Himpo
Hail o/
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.5.2011 @ 11:43

2014.5.2011 16:32

Musabisnes on ihan metsässä, kun oikeat muusikot sysätään paitsioon ja tilalle heivataan jotain Katy Perryjä, Martina Aitolehtejä tai Lady Gagoja. CD on kuoleva ja vanhanaikainen formaatti.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tässäkö Rovion seuraava hittipeli? Battle Bay tulossa saataville maailmanlaajuisesti Tässäkö Rovion seuraava hittipeli? Battle Bay tulossa saataville maailmanlaajuisesti (29.4.2017 21:42)
Rovion uusi Battle Bay -mobiilipeli tulee saataville maailmanlaajuisesti 5. toukokuuta. Battle Bay on reaaliaikainen moninpeli, jossa pelaajat kiitävät merellä viidestä pelaajasta koostuvassa ....
Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta (29.4.2017 21:25)
TheDarkOverlord-hakkeriryhmä aikoo jatkaa vuotoja myös Orange is the New Black -sarjan jälkeen. Asiasta uutisoi TorrentFreak. TheDarkOverlord kertoo saaneensa Orange is the New Black -sarjan ....
Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
3 kommenttia

Uutisarkisto