*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

MPAA haastoi Zedivan oikeuteen tekijänoikeuksien takia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.4.2011 13:06 Kommentteja (4)

MPAA haastoi Zedivan oikeuteen tekijänoikeuksien takia Viime kuussa Yhdysvalloissa toimiva Zediva-yritys pääsi otsikoihin sen uuden suoratoistopalvelun avulla, jossa yritys vuokraa kuluttajalle DVD-asemaa ja -elokuvaa etäkatselua varten. Tämän erikoisen ratkaisun avulla palvelun pyörittäjät vakuuttivat palvelun olevan täysin laillinen ilman esityskorvauksien maksamista, mutta elokuvateollisuuden etuja turvaavan MPAA:n (Motion Picture Association of America) mukaan asia ei ole näin, ja tekijänoikeusjärjestö haastoikin Zedivan oikeuteen.
MPAA:n syytösten mukaan Zedivalla ei ole oikeutta esittää tekijänoikeudella suojattuja elokuvia julkisesti ilman erillistä lupaa. MPAA sanoo myös Zedivan kiertävän tekijänoikeuslakia teknisten temppujen avulla, ja MPAA pitääkin Zedivaa VOD-palveluna, eikä tavallisena videovuokraamona.

Zediva saa mahdollisesti oikeustaistelussa apu aiemmasta Cablevisionin ja tekijänoikeusjärjestöjen kädenvääntöön liittyvästä ennakkopäätöksestä, jonka perusteella kuluttajien tekemä TV-ohjelmien etätallennus ja näiden tallenteiden katselu ei ole julkista esittämistä. Jos oikeus katsoo Zedivan DVD-asemien ja -elokuvien etävuokrauksen samankaltaiseksi asiaksi, täytyy MPAA etsiä toinen juridinen keino palvelun sulkemiseksi.

Koska Zediva ei maksa erikseen elokuvastudioille korvauksia elokuvien vuokraamisesta, on palvelun hintataso saatu erittäin alhaiseksi, ja kymmenen vuokrauksen paketti maksaa vain 10 dollaria.

MPAA haluaa jokaisesta luvattomasta esityksestä korvauksia, ja yhdestä luvattomasta esityksestä saatava maksimikorvaus on Yhdysvaltojen lainsäädännön mukaan 150 000 dollaria.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

15.4.2011 13:14

"Oho, en ois uskonut"

25.4.2011 14:36

Toivottavasti saavat jatkaa toimintaansa samalla tavalla. Se on aina mukava kuulla kun MPAA ei jossakin asiassa saa haluamaansa. En kuitenkaan usko että kovin suuria menetyksiä tuo vuokrauspalvelu aiheuttaa, kun kerran samaa leffaa/levyä ei voi katsoa kuin yksi asiakas kerrallaan. Saa olla aika monta levyasemaa firmalla käytössä että saavat asiakaskunnan kasvettua pidettyä toiminnan käynnissä, muuten asiakkaat joutuvat varmaan varaamaan itselleen katseluvuoron jos asemat/levyt loppuu kesken.

35.4.2011 17:09

Tätähän odoteltiinkin, milloin tulee vastaisku.

415.4.2011 19:23

Lainaus:
...kuluttajien tekemä TV-ohjelmien etätallennus ja näiden tallenteiden katselu ei ole julkista esittämistä.
Asia on juuri näin. Kyseessä ei todellakaan ole JULKINEN esittäminen jos vain palvelun ostaja/leffan vuokraaja katsoo tilaamaansa sisältöä.

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 (22.9.2017 22:25)
Kestävyystestaaja Zack Nelson on saanut käsiinsä uuden iPhone 8:n. Kovasti viimevuotiselta mallilta näyttävä puhelin on saanut muutamia merkittäviä päivityksiä, joita käsitellään oheisella YouTube-videolla. ....
Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima (22.9.2017 20:47)
Applen mobiilipiirien suorituskyky on ollut aina aivan omaa luokkaansa. Se on vuosi toisensa jälkeen tuhonnut tieltään tehokkaimmatkin Android-puhelimet, ja useimmiten jopa vuoden vanha iPhone ....
8 kommenttia
HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa (22.9.2017 20:16)
HBO on vuosikausia tuottanut maailman laadukkaimpiin tuotantoihin lukeutuvia televisiosarjoja. Näistä viimeiset vuodet parhaiten tunnetaan tietysti Game of Thrones, joka on ainakin piratismimittarilla ....
EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä (22.9.2017 19:46)
Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta. ....
2 kommenttia
The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
3 kommenttia

Uutisarkisto