*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Yhdysvallat työstää jo seuraajaa ACTA:lle

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 12.3.2011 10:39 Kommentteja (3)

Yhdysvallat työstää jo seuraajaa ACTA:lle Yhdysvaltain hallituksen kauppaa edustavan USTR:n (United States Trade Representative) työstämä ACTA-sopimus (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) sai viime vuonna runsaasti huomiota, ja samainen taho on jälleen päätynyt otsikoihin uuden työn alla olevan TPP-sopimuksen (Trans-Pacific Partnership) myötä.
Tälläkin kertaa sopimusta on työstetty pienen piiriin keskuudessa, ja TPP:n tarkoituksena on tiukentaa sopimuksen hyväksyvien maiden tekijänoikeuslainsäädäntöä. Sopimus mm. takaa pitkät suoja-ajat teoksille, tekee DRM-suojauksien kiertämisestä rikollista, pakottaa internet-operaattorit luovuttamaan asiakkaidensa tietoja tekijänoikeuksia turvaaville tahoille, hankaloittaa tekijänoikeudella suojattujen tuotteiden vientiä pois maasta ja hankaloittaa patenttien kumoamista.

Luvatonta tiedostonjakoa harrastaville tahoille sopimus toisi suuria ongelmia, sillä pelkkien tiedostojen pitäminen saatavilla on sopimuksen mukaan riittävä peruste oikeusjutulle. Samalla myös luvattomista kopioista maksettavia korvauksia halutaan kasvattaa, ja jokaisesta luvattomasta kopiosta voitaisiin vaatia sopimuksen myötä korvauksena uuden tuotteen myyntihintaa.

USTR:n aiempien toimintaperiaatteiden mukaista myös TPP-sopimukseen kuuluu runsaasti salailua, joten sopimuksen työversioita ei saa esim. levittää eteenpäin, jolloin ulkopuolisten tahojen on lähes mahdoton saada tietoja sopimuksesta. Kuluttajien onneksi sopimuksen luonnoksia on tälläkin kertaa vuotanut julki, ja täten sopimuksesta voidaan keskustella, vaikka USTR ei tätä haluakaan.

Näillä näkymin sopimus on tarkoitus ottaa käyttöön Yhdysvaltojen lisäksi mm. Australiassa, Chilessä, Malesiassa ja Vietnamissa.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

112.3.2011 10:56

No jee jee. Haluavat tuhota sitten viimeisetkin kulttuurin rippeet. USA:kin paras demokratia...


212.3.2011 10:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anestic:
No jee jee. Haluavat tuhota sitten viimeisetkin kulttuurin rippeet. USA:kin paras demokratia...
USA:n demokratia = Se, jolla on eniten rahaa käytössään, saa tahtonsa läpi.

312.3.2011 16:43

Onneksi on maailmassa vielä maita jäljellä jotka eivät halua olla pakonkaan uhalla kaljamahaisten jenkkien talutusnuorassa. Kysehän on vain saman paskapaperin uudesta paketoinnista, eri nimikkeellä ACTA == TPP.

Itse olen sitä mieltä että piratismia en tue kaupallisessa muodossa, jos siitä joku hyötyy rahallisesti. Mutta moraali-käsitykseeni ei mahdu se että ns. eikaupallinen vaihdantatalouteen perustuva P2P tuhoaisi kokonaisia lypsäjä väliportaita. Niitä ei toivottavasti tarvita enään tulevaisuudessa. Äänestä piraattipuoluetta niin edes saat oman "protesti"äänesi kuuluviin.

Kyseinen sopimus vain on viivytystaistelua jotta jenkkien kauppa-alijäämä saataisiin edes vähän hidastumaan. Bollywood on melkein ottanut Hollywoodista niska-perse otteen muutamaa huippu kallista leffaa lukuunottamatta. Tulevaisuuden markkinat on siellä missä on ihmismassaa, ehkä joku maksaa huonostakin tuotteesta. Makunsa kullakin - mielenkiinnolla odotan tulevaisuuden satojen miljoonien dollareiden kiinalaisia elokuva-projekteja, ehkä niissä Kiina on voittava valtio sodissa, joissa se oikeasti hävisi :P

Kokemusta kun on ajoilta joilta VHS-nauhureita raahattiin pulkalla naapuriin ja SCART-johto mahdollisti fyysisen median kopioinnin. Kaikki kun ei mahtuneet katsomaan samaa 28" näyttöä olohuoneen sohvalle, vain hyvät elokuvan tekijät ja tuottajat kyllä erottuivat massasta ja saivat arvoisensa tuen ja kunnian ja ennenkaikkea rahansa kun fanitus lisääntyi.

Enemmän kuin näitä viivytys lisenssimaksu-sopimuksia pelkään amatöörien tuottamia B- ja C-luokan elokuvia, joihin voin vahingossa tuhlata kallista elämääni. Sosiaalinen media kun on parempi arvostelija kuin ammattikriitikko Suomessa, kunhan sitä osaa oikein tulkita ja laskea turhat hypetys-äänet pois.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.3.2011 @ 16:49

Suomiliitto 0wns

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus julkaisi suuren päivityksen OnePlus 3:lle ja 3T:lle OnePlus julkaisi suuren päivityksen OnePlus 3:lle ja 3T:lle (19.11.2017 19:46)
Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus on hemmotellut viime vuoden älypuhelinmallien omistajia uudella päivityksellä. Yhtiö on julkaissut OxygenOS 5.0 -päivityksen sekä OnePlus 3:lle että ....
Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri Yksi Pixarin tykätyimmistä animaatioista palaa valkokankaalle, kakkososasta julkaistiin ensimmäinen traileri (18.11.2017 19:46)
Animaatiostudioista se kuuluisin, Pixar, on julkaissut historiansa aikana valtaisasti huippusuosittuja elokuvia, joista osalle, kuten yhtiön huippusuosioon johdattaneelle Toy Storylle, on julkaistu ....
Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? (18.11.2017 14:06)
Huippupuhelinten hinta alkaa Samsungin ja Applen ykköslaitteissa päästä toiselle tuhannelle, joten on selvää, että tilaa hieman näitä heikommin varustelluille malleille on entistä enemmän. Itseasiassa ....
6 kommenttia
Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni (18.11.2017 12:37)
Aiemmin kirjoitimme Creativen ensimmäisestä pelinäppäimistöstä. Tällä kertaa testissämme on jälleen jotakin Creativen ensimmäistä, mutta ehkä jotain vähemmän yllättävää, nimittäin kannettava ....
Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa (17.11.2017 21:18)
Apple aikoo viivästyttää kesällä WWDC-kehittäjätapahtumassa esitellyn HomePod-älykaiuttimen julkaisua ensi vuoden alkuun. Alkuperäisen aikataulun mukaan HomePodin olisi pitänyt tulla myyntiin ensi kuussa. ....

Uutisarkisto