*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

HS: Musiikintekijöiden Gramex-korvausten määrä lähes 15 miljoonaa viime vuonna

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 1.3.2011 12:51 Kommentteja (7)

HS: Musiikintekijöiden Gramex-korvausten määrä lähes 15 miljoonaa viime vuonna Helsingin Sanomat kertoo, että musiikkialan tekijänoikeuksista huolehtiva Gramex jakoi musiikintekijöille lähes 15 miljoonan euron verran korvauksia viime vuoden aikana. uutisen mukaan kokonaissummasta 11,2 miljoonaa meni kotimaisille artisteille ja 3,5 miljoonaa ulkomaisille taiteilijoille.
Tuottajat tienaavat musiikkialalla yleensä esittäviä taiteilijoita paremmin ja tuottajien osuus kotimaisen musiikin potista oli 5,8 miljoonaa euroa ja esittävien taiteilijoiden 5,4 miljoonaa euroa. Keskimääräinen korvaus tuottajille oli kuitenkin noin 1000 euroa kun esittävät taiteilijat saivat korvauksia keskimäärin hieman alle 500 euroa.

Gramex-korvauksia maksetaan musiikin kaikenlaisesta julkisesta esittämisestä niin radiossa ja televisiossa kuin kuntosaleilla ja kaupassa. Julkinen esittäminen sähköisessä mediassa sekä julkisissa tiloissa muodostavat suurimman osan Gramexin tuloista, loput tulevat kopiointi, verkkokäyttö- ja ulkomaisista korvauksista ja hyvitysmaksuista.

Gramex kehuu olevansa alan kansainvälisessä kärjessä kustannustehokkuudellaan, sillä yhdeksän kymmenesosaa kerätyistä rahoista jaetaan eteenpäin artisteille.

Tägit: Gramex
Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

11.3.2011 15:36

Siis tämä 15 miljoonaa on poissa kotimaisilta kuluttajilta, siirrettynä taskuihin lähteistä joille näille ole mitään asiaa.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

21.3.2011 22:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
Siis tämä 15 miljoonaa on poissa kotimaisilta kuluttajilta, siirrettynä taskuihin lähteistä joille näille ole mitään asiaa.
Tarkentaisitko näkemystäsi?

32.3.2011 2:18

Lainaus:
syrtek66
Siis tämä 15 miljoonaa on poissa kotimaisilta kuluttajilta, siirrettynä taskuihin lähteistä joille näille ole mitään asiaa.
Meinaatko syrtek muuten äänestää? taidat kokoomuslainen olla prkl.

42.3.2011 9:53

äänestän toki mutta piraatteja, eikö se bannerista käy ilmi? ;) Ok tuon kommentin voisi varmaan muokata paremmnin. Eli 1) tuo 15 miljoonaa euroa (100 miljoonaa mummon rahaa) on tulonsiirtoa kuluttajilta etujärjestöille ja niiden harvalukuisille edustajille. 5.8 miljoonaa mmh, kuinka monelle tuottajalle? Jos tuo 1000 euron keskimääräinen tulojako menisi tasan, tarkoittaisi se sitä että Suomessa olisi 5800 tuottajaa jotka olisi saanut tukea. Sama taiteijoista, 10800 tukea saanutta. Näin ei ole vaan jotkut saavat tuplajättipotin ja toiset pelkän kuitin. Mielenkiintoista että tuottajia ja taiteilijoita näyttää olevan suhteessa 1:2.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.3.2011 @ 09:54

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

52.3.2011 10:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:
äänestän toki mutta piraatteja, eikö se bannerista käy ilmi? ;) Ok tuon kommentin voisi varmaan muokata paremmnin. Eli 1) tuo 15 miljoonaa euroa (100 miljoonaa mummon rahaa) on tulonsiirtoa kuluttajilta etujärjestöille ja niiden harvalukuisille edustajille. 5.8 miljoonaa mmh, kuinka monelle tuottajalle? Jos tuo 1000 euron keskimääräinen tulojako menisi tasan, tarkoittaisi se sitä että Suomessa olisi 5800 tuottajaa jotka olisi saanut tukea. Sama taiteijoista, 10800 tukea saanutta. Näin ei ole vaan jotkut saavat tuplajättipotin ja toiset pelkän kuitin. Mielenkiintoista että tuottajia ja taiteilijoita näyttää olevan suhteessa 1:2.
Kyse ei ole tuottajien tai soittajien määrästä vaan heidän tuotostensa määrästä. Jos jotain biisiä soitetaan miljoona kertaa radiossa ja toista yhden kerran, tietenkään korvaukset eivät jakaudu tasaisesti. Eikai tuossa nyt mitään epäselvää pitäisi olla?

62.3.2011 14:24

Nuo Gramexin korvaukset ovat sentään ymmärryksen rajoissa koska perustuvat esityskertoihin eli jos kappaletta X soitetaan radiossa, tv:ssä jne. niin siitä saavat tämän kyseisen kappaleen tekijät ja esittäjät korvauksen. Teoston korvauksen sen sijaan ovat näitä vedetään hatusta summa joka kerätään jollain tavalla millä ei ole mitään tekemistä asian kanssa ja jaetaan noppaa heittämällä eteenpäin, siltä osin mitä edes jaetaan koska "käsittelykulut" tuntuvat Teostolla olevan aivan järjettömän verrattuna esimerkiksi juuri Gramexin toimintaan.

730.8.2011 11:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cpenter83:
Nuo Gramexin korvaukset ovat sentään ymmärryksen rajoissa koska perustuvat esityskertoihin eli jos kappaletta X soitetaan radiossa, tv:ssä jne. niin siitä saavat tämän kyseisen kappaleen tekijät ja esittäjät korvauksen. Teoston korvauksen sen sijaan ovat näitä vedetään hatusta summa joka kerätään jollain tavalla millä ei ole mitään tekemistä asian kanssa ja jaetaan noppaa heittämällä eteenpäin, siltä osin mitä edes jaetaan koska "käsittelykulut" tuntuvat Teostolla olevan aivan järjettömän verrattuna esimerkiksi juuri Gramexin toimintaan.
No ei kyllä kaikissa tapauksissa perustu oikeisiin soittokertoihin. Monet esityskorvaukset ja lisenssit ovat sellaisia, ettei niissä luetella ollenkaan käytettyjä biisejä, vaan ne antavat vain yleisluonteisen luvan soittaa äänitteitä. Korvausmäärä perustuu esim. yrityksen toimintapinta-alaan tms. Sen sijaan tällaisista korvauksista saatavat tuotot Gramex kylläkin jakaa radiosoittomäärien perusteella. Oletkos useinkin kuullut radiosta vaikkapa zumbamusaa tai joogamusaa tai kenties baletinopetusmusaa? JOstain syystä Suomessa kaikesta sellaisestakin musiikista, joka on lähtökohtaisesti valmistettu vaikkapa tanssiliikuntaa varten (ja josta peritään yleensä sen mukainen maksukin äänitteen hinnassa!), pitää erikseen maksaa Gramexille, että sitä saisi käyttää SIIHEN TARKOITUKSEEN JOHON SE ON MYYTY. Tuloja näistä äänitteistä siis saavat vain ne, joiden musa soi radiossa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tässäkö Rovion seuraava hittipeli? Battle Bay tulossa saataville maailmanlaajuisesti Tässäkö Rovion seuraava hittipeli? Battle Bay tulossa saataville maailmanlaajuisesti (29.4.2017 21:42)
Rovion uusi Battle Bay -mobiilipeli tulee saataville maailmanlaajuisesti 5. toukokuuta. Battle Bay on reaaliaikainen moninpeli, jossa pelaajat kiitävät merellä viidestä pelaajasta koostuvassa ....
Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta (29.4.2017 21:25)
TheDarkOverlord-hakkeriryhmä aikoo jatkaa vuotoja myös Orange is the New Black -sarjan jälkeen. Asiasta uutisoi TorrentFreak. TheDarkOverlord kertoo saaneensa Orange is the New Black -sarjan ....
Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
2 kommenttia

Uutisarkisto