*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Tutkimus: BitTorrent-verkkojen ydinjoukko vain sadan käyttäjän kokoinen

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 25.1.2011 16:10 Kommentteja (5)

Tutkimus: BitTorrent-verkkojen ydinjoukko vain sadan käyttäjän kokoinen Espanjalaisen yliopiston tutkimuksen mukaan vain noin sadan aktiivisen käyttäjän ryhmä on vastuussa 66 prosentista BitTorrent-verkoissa liikkuvasta sisällöstä. Saman tutkimuksen mukaan 75 prosenttia kaikista latauksista kohdistuu kyseisen ydinjoukon julkaisemaan sisältöön. Carlos III University of Madrid -yliopiston tutkijat päätyivät tulokseen seuraamalla käyttäjien toimia kahdella suurella torrent-sivustolla Mininovassa ja The Pirate Bayssa.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mikä motivoi BitTorrent-verkkoihin sisältöä tuottavia henkilöitä. Aktiivisimpia käyttäjiä seuraamalla kävi ilmi, että koko BitTorrent-ekosysteemin menestys perustuu vain kouralliseen käyttäjiä, joita motivoi toiminnasta saatu taloudellinen hyöty eikä niinkään epäitsekäs jakamisen kulttuuri. Tutkijaryhmän mukaan Torrent-julkaisut muutettiin tuottoisiksi yleensä mainostulojen sekä nopeampia latauksia tarjoavien VIP-tilien avulla.

Torrent-julkaisuja tehtailevilla ryhmittymillä ei yleensä ole kiinteitä siteitä torrent-tiedostoja jakeleviin palveluihin eli torrent-trackereihin käytännön syistä, vaan sisällön tuotannon hoitavat yksityiset käyttäjät. Useat torrent-sivustot kyllä rahoittavat toimintansa mainostuloilla sekä VIP-tileillä, mutta nämä kulut menevät pääosin palveluiden ylläpitoon eikä niillä ole juurikaan tekemistä itse sisällön alkuperän kanssa.

Tutkimuksesta käy kuitenkin ilmi, että taloudellinen tuotto synty torrent-julkaisujen kuvauksiin eri tavoin liitettyjen julkaisun tekijöiden omien sivujen saamasta liikenteestä. Tutkimus kuitenkin ottaa huomioon myös erityisesti suljetuilla sivustoilla sisältöä julkaisevat henkilöt, joiden toiminnan taustalla ovat muut kuin taloudelliset syyt.

Tutkijaryhmän mukaan koko BitTorrent-verkko on vaarassa kuihtua, jos nämä tehokäyttäjät menettävät kiinnostuksensa julkaisujen tekemiseen. Tutkijat ennustavat, että syy lopettamiseen voisi olla esimerkiksi tarpeeksi massiivisten taloudellisten sanktioiden uhka, mikä tekisi toiminnasta kannattamatonta. Toinen syy voisi olla mainostulojen väheneminen, mikä myös estäisi taloudellisen hyödyn saamisen.

Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että aiemmilla jättiläismäisiin korvauksiin johtaneille piratismituomioilla ei ole ollut juuri vaikutusta laittomaan tiedostonjakeluun. Mainostulojen väheneminen sen sijaan saattaisi olla monelle isommalle torrent-sivustolle ongelmallinen tilanne, vaikka monet pienemmät suljetut sivustot toimivat täysin käyttäjien lahjoitusten varassa.

Tutkijoiden mukaan BitTorrent-verkkojen tutkiminen on tärkeää aikana, jolloin monessa maassa käydään keskustelua laittoman tiedostonjaon tilanteesta. Vaikka tutkijoiden ennustama tilanne suurten julkaisijoiden kiinnostuksen vähenemisestä kävisi toteen, ei P2P-tekniikkaan perustuvan tiedostonjaon voi silti odottaa häviävän kokonaan. Historia osoittaa, että vaan odotettavissa on pelkästään siirtyminen toiseen paremmaksi koettuun teknologiaan.

Tägit: BitTorrent
Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

125.1.2011 19:05

Nyt kiinnostaisi oikeasti lukea koko tutkimus, sillä tässä esitetään kyllä melko kiinnostavia väittämiä. Mininova oli kyllä alkujaankin kaupallinen yritys, mutta onko tutkijoilla oikein "mustaa valkoisella" TPB:n ja julkaisuryhmien tienesteistä :)

325.1.2011 23:49

Hmmm... tähän pitäisi varata muutamia tunteja. Puolellatoista ei oikein ehdi lukemaan kaikkia kohtia ajatuksella. Näin alkuun voisin kuitenkin alleviivata muutamia kiinnostavia pointteja.

Tutkimus pyrkii arvioimaan sivustojen tuloja, mutta ei menoja. Jos miljoonia ihmisiä palveleva, seurantapalvelinta- ja seedbokseja ylläpitävä sivusto pyrkii saamaan rahaa joko mainoksilla, lahoituksilla tai vip-tileillä, niin menot pitäisi olla tiedossa ennen kuin toimintaa voidaan ihan tieteellisesti sanoa "ei-altruistiseksi", kuten tässä on tehty.

Muutamia muitakin kiinnostavia johtopäätöksiä näyttäisi löytyvän. Paperi toteaa, että suurten julkaisijoiden toiminta on ei-altruistista, koska massajulkaiseminen vaatii paljon kaistaa ja rahaa, ja julkaistavat tiedosto ovat usein TO-suojattuja ja niiden julkaisemisesta voi seurata ongelmia(!). Tämä aasinsilta perustellaan sitten paperin lopussa kappaleessa 5 tuolla sivustojen tienaamisella ja sillä, että massajulkaisijat ovat todennäköisesti mainossivujen tai lahjoitussivujen ylläpitäjiä. TorrentDay annetaan ainakin esimerkkinä.

Tällaisten ajatushyppyjen takia paperia on vähän hankala seurata. Pitää lukea läpi vielä kerran, jos ehtii.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.1.2011 @ 23:52

426.1.2011 21:10

Lainaus:
Tutkijaryhmän mukaan koko BitTorrent-verkko on vaarassa kuihtua, jos nämä tehokäyttäjät menettävät kiinnostuksensa julkaisujen tekemiseen.

No toi nyt on ihan höpöhöpö juttuja. Kukaan halua mitään axxon paskarelluja kun on sceneäkin tarjolla.


526.1.2011 22:12

Heh tutkimuksen tekijät eivät ilmeisesti ollenkaan ymmärrä mistä piraattijulkaisut alunperin tulevat. Scene-ryhmäthän murtavat suojaukset ja sitten uploadaavat niitä topsaiteille. Seuraavaksi joku jolla on pääsy topsaitille uploadaa niitä yksityisille torrent-palvelimille. Vasta sen jälkeen ne päätyvät julkisille palvelimille, kuten Pirate Bay.

Tässä tutkimuksessa julkiset torrent-palvelimet saadaan kuulostamaan jotenkin tärkeältä osalta warez-ketjua, mutta niiden kaataminen ei vaikuttaisi mitenkään piraattijulkaisujen tehtailuun.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä (24.10.2016 18:57)
Suomalaisen Amistech Gamesin kehittämä My Summer Car -autopeli on julkaistu Steamissä. Early Access -vaiheeseen edennyt peli ei ole täysin valmis, joten pelaaja voi kohdata joitain ongelmatilanteita ....
Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan (24.10.2016 15:23)
Galaxy Note 7 -fiaskon jälkeen Samsungilla ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin nöyrästi tarjota lojaaleina pysyneille asiakkaille mahdollisimman hyviä tarjouksia, jotteivät he vastaisuudessakaan ....
Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko (24.10.2016 14:43)
Isoihin verkkopalveluihin vaikuttaneessa palvelunestohyökkäyksessä käytettiin hyödyksi Mirai-haittaohjelman avulla luotua bottiverkkoa. Aiemmin haittaohjelmaa on hyödynnetty esimerkiksi tietoturvajournalisti ....
2 kommenttia
Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia (23.10.2016 23:16)
Kaupallisiin nappikuulokkeisiin on viimeisen parin vuoden aikana onnistuttu liittämään mittaavia antureita ja kehittyneitä ominaisuuksia. Samalla kuulokkeiden langattomuudesta on tullut jatkuvasti ....
Syyskuun parhaat uudet hyötysovellukset iPhonelle ja iPadille Syyskuun parhaat uudet hyötysovellukset iPhonelle ja iPadille (23.10.2016 20:36)
Selvitimme tapamme mukaisesti edeltävän kuun mielenkiintoisimmat uudet mobiilisovellukset alustoittain. Käsittelyvuorossa on Applen iPhonesta ja iPadista tuttu iOS-käyttöjärjestelmä. Syyskuun ....

Uutisarkisto