*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Mozilla kaavailee uutta toimintoa seurannan estämiseksi

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.1.2011 15:29 Kommentteja (3)

Mozilla kaavailee uutta toimintoa seurannan estämiseksi Internetissä mainontaa voidaan monilla sivustoilla kohdentaa käyttäjien mukaan, sillä mainoksia tarjoilevat tahot voivat kerätä surffaajasta tietoja mm. evästeiden avulla ja tarjota sitten surffaajalle häntä kiinnostavia mainoksia. Monien tahojen mukaan tällainen tietojen kerääminen rikkoo kuitenkin kuluttajien yksityisyyttä, ja nyt Firefox-selainta kehittävä Mozilla-säätiö on julkaissut oman ehdotuksensa ongelman korjaamiseksi.
Mozillan ratkaisu kulkee Do Not Track -nimellä, ja siinä selain kertoo sivustoille dataa hakiessaan, ettei seuranta ole sallittua. Tällöin palvelin ei talleta surffaajan käyttäytymisestä tietoja, ja surffaajalle tarjottavat mainokset ovat geneerisiä mainoksia. Surffaajat voivat kuitenkin edelleen sallia tietojen keräämisen, joten tarkoituksena on antaa vaihtoehto niille tahoille, jotka haluavat säilyttää yksityisyytensä netissä.

Tämän suunnitelman käyttöönotto ei ole kuitenkaan aivan mutkatonta, koska selaimiin ja palvelinohjelmistoihin pitäisi lisätä tuki Do Not Track -ominaisuudelle. Lisäksi mainoksia tarjoavien tahojen pitäisi hylätä taloudellisesti kannattavaksi osoittautunut seuranta ainakin alkuun täysin vapaaehtoisesti.

Mozillan suunnitelmat saavat kuitenkin todennäköisesti pian tukea viranomaisilta, sillä ainakin Yhdysvallat ja EU ovat parhaillaan työstämässä lakimuutoksia, jotka pakottaisivat sivustot kunnioittamaan surffaajien yksityisyyttä. Nämä muutokset eivät kuitenkaan rajoitu pelkkään mainontaan, joten Do Not Trackin avulla voitaisiin estää mm. ihmisten profilointi sosiaalisissa verkkopalveluissa kuten Facebookissa.

Tägit: Mozilla
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

124.1.2011 16:04

Hauskaa sinänsä Mozillalta, varsinkin kun se itse rikkoo hiljaisesti tuota yksityisyyttä... Esimerkiksi Firefox -selain kerää jatkuvasti tietoja vierailuista kirjainmerkeissä esiintyville sivuille, mutta tätä ominaisuutta ei vaan saa pois mistään... Tai edes tyhjennettyä mitenkään, paitsi menemällä kenties suoraan kantaan ja kikkailemalla siellä.

Kirjainmerkit -> Järjestele Kirjainmerkkejä -> Lisää sarake "Vierailukerrat".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2011 @ 16:04

224.1.2011 20:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MaveZ:
Hauskaa sinänsä Mozillalta, varsinkin kun se itse rikkoo hiljaisesti tuota yksityisyyttä... Esimerkiksi Firefox -selain kerää jatkuvasti tietoja vierailuista kirjainmerkeissä esiintyville sivuille, mutta tätä ominaisuutta ei vaan saa pois mistään... Tai edes tyhjennettyä mitenkään, paitsi menemällä kenties suoraan kantaan ja kikkailemalla siellä.

Kirjainmerkit -> Järjestele Kirjainmerkkejä -> Lisää sarake "Vierailukerrat".
Lähettääkös selain noita tietoja jonnekin? Jos ne tallentuu vaan omalle koneelle, niin ei kai tuo kovin rankka yksityisyyden loukkaus ole?

325.1.2011 12:49

@MaveZ
Niin tarkoitat varmaan tuota visit count ominaisuutta?
Eihän niitä tietoja mihinkään lähetetä, vaan niistä luodaan Smart Bookmarks -lista käyttäjän niin halutessa. Siinä näkyvät eniten käytetyt kirjainmerkit.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.1.2011 @ 15:18

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta (29.4.2017 21:25)
TheDarkOverlord-hakkeriryhmä aikoo jatkaa vuotoja myös Orange is the New Black -sarjan jälkeen. Asiasta uutisoi TorrentFreak. TheDarkOverlord kertoo saaneensa Orange is the New Black -sarjan ....
Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
2 kommenttia
Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu (28.4.2017 12:34)
Apple Music -suoratoistopalvelu uudistuu jälleen tänä vuonna kun Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä esitellään uusi versio. Asia tuli ilmi Bloombergin tekemästä henkilökuva-artikkelista, ....

Uutisarkisto