*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Mozilla kaavailee uutta toimintoa seurannan estämiseksi

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.1.2011 15:29 Kommentteja (3)

Mozilla kaavailee uutta toimintoa seurannan estämiseksi Internetissä mainontaa voidaan monilla sivustoilla kohdentaa käyttäjien mukaan, sillä mainoksia tarjoilevat tahot voivat kerätä surffaajasta tietoja mm. evästeiden avulla ja tarjota sitten surffaajalle häntä kiinnostavia mainoksia. Monien tahojen mukaan tällainen tietojen kerääminen rikkoo kuitenkin kuluttajien yksityisyyttä, ja nyt Firefox-selainta kehittävä Mozilla-säätiö on julkaissut oman ehdotuksensa ongelman korjaamiseksi.
Mozillan ratkaisu kulkee Do Not Track -nimellä, ja siinä selain kertoo sivustoille dataa hakiessaan, ettei seuranta ole sallittua. Tällöin palvelin ei talleta surffaajan käyttäytymisestä tietoja, ja surffaajalle tarjottavat mainokset ovat geneerisiä mainoksia. Surffaajat voivat kuitenkin edelleen sallia tietojen keräämisen, joten tarkoituksena on antaa vaihtoehto niille tahoille, jotka haluavat säilyttää yksityisyytensä netissä.

Tämän suunnitelman käyttöönotto ei ole kuitenkaan aivan mutkatonta, koska selaimiin ja palvelinohjelmistoihin pitäisi lisätä tuki Do Not Track -ominaisuudelle. Lisäksi mainoksia tarjoavien tahojen pitäisi hylätä taloudellisesti kannattavaksi osoittautunut seuranta ainakin alkuun täysin vapaaehtoisesti.

Mozillan suunnitelmat saavat kuitenkin todennäköisesti pian tukea viranomaisilta, sillä ainakin Yhdysvallat ja EU ovat parhaillaan työstämässä lakimuutoksia, jotka pakottaisivat sivustot kunnioittamaan surffaajien yksityisyyttä. Nämä muutokset eivät kuitenkaan rajoitu pelkkään mainontaan, joten Do Not Trackin avulla voitaisiin estää mm. ihmisten profilointi sosiaalisissa verkkopalveluissa kuten Facebookissa.

Tägit: Mozilla
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

124.1.2011 16:04

Hauskaa sinänsä Mozillalta, varsinkin kun se itse rikkoo hiljaisesti tuota yksityisyyttä... Esimerkiksi Firefox -selain kerää jatkuvasti tietoja vierailuista kirjainmerkeissä esiintyville sivuille, mutta tätä ominaisuutta ei vaan saa pois mistään... Tai edes tyhjennettyä mitenkään, paitsi menemällä kenties suoraan kantaan ja kikkailemalla siellä.

Kirjainmerkit -> Järjestele Kirjainmerkkejä -> Lisää sarake "Vierailukerrat".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.1.2011 @ 16:04

224.1.2011 20:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti MaveZ:
Hauskaa sinänsä Mozillalta, varsinkin kun se itse rikkoo hiljaisesti tuota yksityisyyttä... Esimerkiksi Firefox -selain kerää jatkuvasti tietoja vierailuista kirjainmerkeissä esiintyville sivuille, mutta tätä ominaisuutta ei vaan saa pois mistään... Tai edes tyhjennettyä mitenkään, paitsi menemällä kenties suoraan kantaan ja kikkailemalla siellä.

Kirjainmerkit -> Järjestele Kirjainmerkkejä -> Lisää sarake "Vierailukerrat".
Lähettääkös selain noita tietoja jonnekin? Jos ne tallentuu vaan omalle koneelle, niin ei kai tuo kovin rankka yksityisyyden loukkaus ole?

325.1.2011 12:49

@MaveZ
Niin tarkoitat varmaan tuota visit count ominaisuutta?
Eihän niitä tietoja mihinkään lähetetä, vaan niistä luodaan Smart Bookmarks -lista käyttäjän niin halutessa. Siinä näkyvät eniten käytetyt kirjainmerkit.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.1.2011 @ 15:18

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

PlayStation 4:n voittokulku jatkuu – Jo yli 50 miljoonaa myytyä konsolia PlayStation 4:n voittokulku jatkuu – Jo yli 50 miljoonaa myytyä konsolia (7.12.2016 18:31)
Sony on onnistunut myymään jo yli 50 miljoonaa PlayStation 4 -pelikonsolia. Lukemaan sisältyy niin vuonna 2013 lanseeratun PlayStation 4:n myynti kuin tänä syksynä esitellyn PlayStation 4 Pron myyntikin. ....
Chrome päivittyy Androidilla – Sisältää uuden lataushallinnan Chrome päivittyy Androidilla – Sisältää uuden lataushallinnan (7.12.2016 18:13)
Tietokoneille vähän aika sitten julkaistussa Chrome 55:ssä huomattavin muutos aiempaan oli flash-selainlaajennoksen kytkeminen pois päältä oletuksena. Androidilla moiselle ei ole tarvetta, sillä ....
iPhonen muisti täynnä? Näillä ohjeilla saat lisää tallennustilaa iPhonen muisti täynnä? Näillä ohjeilla saat lisää tallennustilaa (6.12.2016 13:53)
Jos omistat 16 gigatavun tallennusmuistilla varustetun iPhonen tai iPadin, on laitteesi näytöllä melko varmasti vilahtanut silloin tällöin Tallennustila melkein täynnä -varoitus, joka ilmoittaa ....
Kauppa ilman kassalla jonottamista – Amazon aikoo tehdä siitä totta Kauppa ilman kassalla jonottamista – Amazon aikoo tehdä siitä totta (6.12.2016 12:26)
Amazon on jo neljän vuoden ajan kehittänyt ruokakauppaa, josta voisi yksinkertaisesti lähteä pois kun ostokset on kerätty hyllyiltä kauppakassiin. Kassalla jonottaminen jäisi historiaan kokonaan. ....
5 kommenttia
Netflix lupaa tuplasti enemmän sisältöä – Panostaa tosi-TV:hen Netflix lupaa tuplasti enemmän sisältöä – Panostaa tosi-TV:hen (6.12.2016 11:17)
Netflix aikoo kaksinkertaistaa alkuperäistuotantojen ensi vuonna, kertoo yhtiön sisältöjohtaja Ted Sarandos. Tämän vuoden aikana Netflix saanut valmiiksi omia tuotantoja noin 500 tunnin verran ....
2 kommenttia

Uutisarkisto