*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Opas: Teräväpiirto antennissa ja kaapelissa

Kirjoittaja Petteri Pyyny (Google+) @ 30.11.2010 13:54 Kommentteja (5)

Opas: Teräväpiirto antennissa ja kaapelissa Joulun lähestyessä monessa perheessä väännetään useamman A4-arkin mittaista toivelistaa Korvatunturin suuntaan ja monen perheen yhteisellä toivelistalla keikkuu tänäkin jouluna taulutelevisio tai tallettava digiboksi. Hinnat ovat romahtaneet niin, että se viisi vuotta aiemmin 2000 eurolla ostettu 32-tuumainen HD Ready -taulutelevisio voidaan kiikuttaa mökille ja ostaa tilalle alle tonnilla uudenkarhea 46-tuumainen.
Mutta lehdet ja etenkin netin tekniikkasivustot ovat metelöineet koko vuoden ajan uusista antenniverkon teräväpiirtolähetyksistä, kaapeliverkon Cable Ready HD-sertifioinneista, jne. Tämän vuoksi teimme tämän pienen oppaan selvittämään antenni- ja kaapeliverkon tekniikasta.

Teräväpiirto vs "tavallinen" TV-lähetys


Taulutelevisiosi on erittäin suurella todennäköisyydellä jo nyt "oikea" teräväpiirtotelevisio. Ainoa ongelma tilanteessa on se, että Suomessa lähetettävät TV-kanavat ovat pääsääntöisesti kaikkea muuta kuin teräväpiirtoisia, eli niiden tarkkuus (=resoluutio) on sama kuin wanhoille putkitelevisioillekin. Eli katsomalla suomalaisia "tavallisia" TV-kanavia, et saa taulutelevisiosi paremmasta tarkkuudesta mitään irti.

Nyt kuitenkin Suomessa näkyy jo kourallinen "oikeita" teräväpiirtokanavia, kuten SuomiTV:n HD-versio, joka näkyy ainakin osassa kaapelitalouksista. Jatkossa HD-kanavien määrä tulee kasvamaan ja laajenemaan myös antennikoteihin.

Antenniverkon teräväpiirtolähetykset


DVB-T2 Monet antennitaloudetkin pääsivät pääkaupunkiseudulla tänä vuonna nauttimaan oikeista teräväpiirtolähetyksistä, kun Pekingin olympialaiset lähetettiin DNA:n testilähetyksissä teräväpiirtomuodossa. Ja monen televisio näitä pystyi myös vastaanottamaan, sillä lähetykset lähetettiin MPEG-4 -koodattuna DVB-T -lähetyksenä. Mutta jatkossa tämä ei enää tule onnistumaan, sillä antenniverkon teräväpiirtolähetysten alkaessa nyt vuodenvaihteessa 2010-2011, siirrytään antenniverkon teräväpiirtolähetyksissä käyttämään DVB-T2-standardia.

Käytännössä tämä tarkoittaa tätä:
 • Taulutelevisiot
  • Jos televisiosi on yli vuoden vanha, siitä äärimmäisen todennäköisesti puuttuu sisäänrakennettu DVB-T2 -viritin. Eli vaikka olisitkin voinut katsoa DNA:n lähettämää YLE HD Pekingin olympialaislähetystä, sillä ei ole mitään merkitystä. Tekniikka vaihtuu DVB-T2:ksi vuodenvaihteessa 2011.
  • Vaihtoehdot: hanki DVB-T2 -virittimellä varustettu digiboksi tai uusi, DVB-T2 -televisio.
 • Digiboksit
  • DVB-T2 -digibokseja on markkinoilla erittäin nihkeästi ja on todennäköistä, että oma digiboksisi ei noihin kuulu. Käytännössä edessä on DVB-T2 -digiboksin osto, jos haluat katsoa myös HD-lähetyksiä.

Tavallisille "normaalitarkkuuden" lähetyksille ei tule käymään mitenkään, eli et tavallaan menetä mitään, jos et DVB-T2 -siirtymään mukaan menekään. Mutta kaikki uudet TV-kanavat antenniverkkoon tulevat käytännössä pelkästään DVB-T2 -puolelle, johtuen mm. sen tehokkaammasta kaistanleveyden käytöstä.

Kaapeliverkon teräväpiirtolähetykset


Cable Ready HD Kaapeliverkossa teräväpiirtolähetyksiä on jo nyt saatavilla, mutta sielläkin tilanne on hieman sekava. Monet viimeisen 2 vuoden aikana ostetut kaapeliverkon DVB-C -virittimellä varustetut televisiot sisältävät jo nyt MPEG-4 -purkuun pystyvän piirin, eli kyseisillä televisioilla voi jo nyt katsoa joitain saatavilla olevia HD-kanavia.

Ongelma tuleekin uusien HD-maksukanavien suhteen. Eli mikäli on tarkoitus kasvattaa saatavilla olevia teräväpiirtokanavien määrää, täytyy yleensä tilata jokin maksukanavapaketti, kuten DNA:n HD-kanavapaketti, jotka sisältävät yleensä 5-10kpl maksullisia HD-kanavia. Kun perinteisiin maksukanaviin kelpaa "tavallinen" Conax -kortinlukija, ei tilanne olekaan tämä HD-kanavien suhteen. Televisiokanavien vaatimuksesta johtuen kaapeliverkon HD-maksukanavat vaativat Conax -kortinlukijan, joka tukee ns. paritusta. Paritus tarkoittaa sitä, että kaapelitelevisio-operaattorisi kytkee ("parittaa") maksukanavakorttisi kiinteästi (laitteen sarjanumerolla) televisioosi tai digiboksiisi, jonka jälkeen korttia ei voi enää käyttää laitteissa, joita ei ole yhdistetty kyseiseen korttiin.

Valtaosasta ennen vuotta 2010 valmistetista televisioista ja digibokseista tuo Conax -kortin paritusmahdollisuus puuttuu. Käytännössä kaapeliverkon HD-maksukanavien katselu vaatii sen, että taloudessa on joko Cable Ready HD-hyväksytty televisio tai Cable Ready HD -hyväksytty digiboksi. Tuo hyväksyntä tarkoittaa sitä, että televisiosta löytyy sekä MPEG-4 -videopakkauksen purku (vanha "tavallisen tarkkuuden" televisiokuva on pakattu MPEG-2:lla) että Conax-parituksen mahdollista korttipaikka (tai ns. CI+ -korttipaikka, johon voidaan asentaa Conax-paritusta tukeva Conax-kortinlukija).

Televisio on yhteensopiva, digiboksi ei


Hassuin tilanne syntyy silloin, kun talouteen on hankittu uudenkarhea taulutelevisio, josta löytyy tuki joko DVB-T2:lle tai Cable Ready HD:lle (riippuen siitä, onko kyseessä antenni- vai kaapelitalous), mutta tallettava digiboksi on edelleen vuosimallia 2007. Tällöin päädytään tilanteeseen, jossa digiboksilla ei voida tallettaa HD-kanavia, eikä digiboksin kautta voida ko. kanavia edes katsoa, mutta television omalla virittimellä taas katselu onnistuu. Edessä on käytännössä joko tallettavan digiboksin käytön loppuminen, sekavaan tilanteeseen sopeutuminen (tätä kanavaa voi tallettaa, tätä taas ei -- tätä kanavaa voi katsoa digiboksilla, tätä taas ei..) tai uuden digiboksin osto.

Yhteenveto


Eli lyhyesti, antenniverkko:

 • Antenniverkon HD-lähetykset alkavat vuoden 2011 alussa.
 • Antenniverkon HD-lähetysten katselu vaatii DVB-T2 -television tai -digiboksin.
 • Vain hyvin harvassa vuoden 2010 mallin televisiossakaan on DVB-T2 -viritintä sisäänrakennettuna.
 • DVB-T2 -digibokseja on markkinoilla todella vähän.
 • Vanhat, "tavallisen tarkkuuden" TV-kanavat eivät katoa mihinkään vielä moneen vuoteen.
 • Käytännössä kaikki uudet antenniverkkoon tulevat TV-kanavat tullaan lähettämään vain ja ainoastaan DVB-T2 -muodossa.
 • Lista DVB-T2 -taulutelevisioista
 • Lista DVB-T2 -digibokseista

..ja kaapeliverkko:
 • Ilmaiset HD-kanavat vaativat MPEG-4 -purkumahdollisuuden joko digiboksista tai televisiosta.
 • Lähes puolet vuoden 2009 jälkeen myydyistä televisioista sisältää MPEG-4 -purkupiirin.
 • Vain kourallinen kaapeliverkon digibokseista osaa purkaa teräväpiirtolähetyksiä.
 • Maksulliset HD-kanavat vaativat Cable Ready HD-hyväksynnän joko televisiolta tai digiboksilta.
 • Pelkkä televisiosta löytyvä MPEG-4 -purkumahdollisuus ei riitä maksullisten HD-kanavien katseluun.
 • Lista Cable Ready HD-televisioista
 • Lista Cable Ready HD -digibokseista

Siinäpä se, toivottavasti tästä yhteenvedosta oli jotain iloa ostopäätösten avuksi.

P.S. Päivitimme taas HD-kanavien saatavuuslistaamme: Suomen HD-kanavat.

Lisää uutisotsikoita

Edellinen Seuraava

Muita aiheeseen liittyviä uutisia

 

5 kommenttia

13.12.2010 17:00

Kyllä valtio taas tykkää kun alvit kirstuun kolahtaa.
nm. Uuden telkkarin ostoaikeissa.

25.12.2010 3:02

Minua oudoksuttaa, ettei Yle näytä panostavan yhtään hd-lähetyksiin. Ruotsissa SVT näyttää ykköskanavaa teräväpiirtona, jota onneksi Welhon hd-kanavapaketin tilaajana voi nähdä. Minne katosi Yleltä se hd-kanava (näkyi ainakin Welhon hd-tilaajille), joka näytti olympialaisia ja MM-futista? Nelonenkin näyttää kanavansa teräväpiirtona (Welhossa kanavalla 33), miksei Yle voisi tehdä saman vaikka ykköskanavansa kanssa? Kuitenkin maksamme aika paljon tv-luvasta. SD-lähetykset ovat aikamoista mössöä tauluteeveellä. Olisi ihan kiva nähdä kunnollista kuvaa myös Yleltä teräväpiirtotelevisiosta.

313.12.2010 16:09

Tuossa oppaassa olisi ehkä voinut mainita jotakin antenneista.
Eikös ollut niin, että HD-lähetysten vastaanotto vaatii VHF-antennin?

412.5.2012 0:02

Mutta mitäs laitteita tämä nyt käytännössä tarkoittaa:
googlatkaa "PlusTV-tuo-teravapiirron-antennikoteihin-syksylla"

Ja tuolta sivulta kommenttia: "PlusTV on tehnyt päätöksen tuoda teräväpiirtokanavat suomalaisiin antennikoteihin kokonaan uudenlaisella Viaccess-salaustekniikalla.".

Eli Antenna Ready HD ja T2:a tukevalla televisiolla ei taas tee tuon yhteydessä mitään (ilman digiboksia)

512.5.2012 11:14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kauppvel:
Tuossa oppaassa olisi ehkä voinut mainita jotakin antenneista.
Eikös ollut niin, että HD-lähetysten vastaanotto vaatii VHF-antennin?

Ei välttämättä, mutta käytännössä jos DNA:n teräväpiirtokanavat on ainoita jokka yltää kotiisi, niin sitte....
Tösin nyt kun Anvia:n verkko on käytännössä kadonnut, niin antenniverkossa ei juuri muuta ole kuin MTV3HD D-nipussa...

T: Vesku

Täydellisen tietämättömyyden antamalla 100% varmuudella

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Hintavertailun suosituimmat

Tuoreimmat uutiset

AMD julkaisi neljännesvuosikatsauksensa: ei 20 nm näytönohjaimia tänä vuonna AMD julkaisi neljännesvuosikatsauksensa: ei 20 nm näytönohjaimia tänä vuonna (20.4.2014 14:27)
AMD julkaisi kuluneella viikolla ensimmäisen neljännen tuloksensa, joka jäi 20 miljoonaa dollaria tappiolliseksi. Yritys valotti myös tulevaisuudensuunnitelmiaan tulevien prosessitekniikoiden suhteen. ....
300 €:n älypuhelimet: Kumpi kannattaa ostaa, HTC One mini vai LG G2 mini? 300 €:n älypuhelimet: Kumpi kannattaa ostaa, HTC One mini vai LG G2 mini? (19.4.2014 18:00)
Muutaman viime vuoden aikana Android-valmistajat innostuneet hyödyntämään lippulaivamallien brändiä alemman hintaluokan puhelimien myynnin vauhdittamiseksi. Markkinoille on alkanut virrata niin ....
2 kommenttia
Tahmaako Galaxy S5:n Magazine-näkymä? Näin poistat sen Tahmaako Galaxy S5:n Magazine-näkymä? Näin poistat sen (19.4.2014 15:10)
Samsung esitteli Galaxy S5:n yhteydessä uuden Flipboardin kanssa toteutetun My Magazine -näkymän, joka sijoittuu oletuksena alkuruudusta vasemmalle. Ominaisuus kuitenkin toimii hitaasti, joten ....
1 kommentti
Kuva kertoo: Tämän takia Samsung Galaxy S5:n sormenjälkilukija on surkea Kuva kertoo: Tämän takia Samsung Galaxy S5:n sormenjälkilukija on surkea (19.4.2014 10:44)
Johtavien älypuhelinvalmistajien, Samsungin ja Applen, lippulaivamalleista löytyy nyt sormenjälkilukijat, joiden tarkoituksena on tehdä käyttäjän tunnistamisesta mahdollisimman vaivatonta ja mutkatonta. ....
9 kommenttia
Nikelta yllätysratkaisu: FuelBandin kehitys loppuu Nikelta yllätysratkaisu: FuelBandin kehitys loppuu (19.4.2014 10:30)
Urheiluvälinevalmistaja Nike on päättänyt lopettaa kokonaan Digital Sport -yksikön laitteistokehityksen, kertoo Cnet. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, ettei FuelBand-aktiivisuusrannekkeesta ....

Uutisarkisto

Tilaa AfterDawnin viikoittainen uutiskirje.