*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Chrome 7 tukee kilpailijoiden tavoin näytönohjaimen rautakiihdytystä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.8.2010 22:42 Kommentteja (7)

Chrome 7 tukee kilpailijoiden tavoin näytönohjaimen rautakiihdytystä Selainsodassa pelkkä vauhdikas Javascript-moottori ei enää riitä taisteluiden voittoon, sillä uusien internet-selainten pitää myös osata piirtää graafisia elementtejä nopeaan tahtiin. Tällä rintamalla Google on ollut pitkään vaitonainen, mutta tällä viikolla tulleiden tietojen mukaan Chromen 7-versio osaa hyödyntää näytönohjaimen tarjoamaa laskentatehoa.
Chromen toteutus poikkeaa esim. Internet Explorer 9 - ja Firefox 4 -selainten vastaavista toteutuksista parilla merkittävällä tavalla. Ensimmäinen on OpenGL ES 2.0:n hyödyntäminen pienimpänä yhteisenä nimittäjänä piirtämisen osalta, joten Chromen toteutus toimii Windows-, Linux- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmien ohella mm. mobiililaitteissa. Windowseille luvassa on myös Direct3D-tuki, joten esim. Windows XP:tä ei syrjitä tällä osa-alueelle toisin kuin kilpailevien selainten Direct2D-toteutukset tekevät.

Toinen merkittävä asia on rautakiihdytyksen eriyttäminen omaan hiekkalaatikkoon, jolloin näytönohjaimen mahdolliset ajuribugit eivät kaada koko selainta, vaan ainoastaan piirtoa nopeuttavan GPU-moduulin. Selaimen lisäksi tätä GPU-moduulia voivat hyödyntää myös selainlaajennukset.

Tällä hetkellä Chromen 7-versio tukee vain muutaman toiminnon rautakiihdytystä, mutta tukea on tarkoitus laajentaa tulevissa versioissa. Toiminnallisuutta voi kokeilla 7.0.508.0 Build 57738 -version tai uudemman kanssa käynnistämällä selaimen --enable-accelerated-compositing-vipusella, ja tutustumalla sitten esim. Star Wars -tekstiin tai kuution pyörittämiseen.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

128.8.2010 23:10

Joskus on kyllä käväissy mielessä jotta miksi google tekee yleensä aina sen muita paremmin mihin se ryhtyy.

229.8.2010 1:02

Sama käynyt itsellänikin mielessä. Innovatiivisuutensa ja ilmaisten palveluiden takia olenkin jo useesti joutunut nostamaan virtuaali-hattuani firmalle.

Googlemaps streetview ominaisuudella, Chrome, gmail (+sen documents osio) ja hakukone itse ovat lähes päivittäisessä käytössä. Innolla odottaen uusia aluevaltauksia kuten: Kaikkien maailman kirjojen muuttaminen digitaaliseksi, scannaukset tästä onkin jo aloitettu jokunen aika sitten :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.8.2010 @ 01:03

329.8.2010 7:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bluejack:
Joskus on kyllä käväissy mielessä jotta miksi google tekee yleensä aina sen muita paremmin mihin se ryhtyy.
On noita hutejakin kyllä - Wave, Buzz, Google Video, jne. Moni noista on vielä sellaisia, että niistä ei juuri "kukaan" edes ole kuullut, vaikka Google on iskenyt niiden kehittelyyn todnäk satoja miljoonia. Mutta haku, AdSense, Android, GMail, Google Maps, Picasa, Google News ja Chrome ovat kyllä esimerkkejä hyvistä palveluista/softista/platformeista.

Ja Googlehan ostaa pikkufirmoja pois ihan järkyttävällä tahdilla:

http://www.scores.org/graphics/google/

..eli osa "keksinnöistä" tulee ihan yrityskauppojen kautta.

429.8.2010 9:41

Mutta näinhän sen pitää mennäkin, Google oppii virheistään ja käyttää muiden kehittämiä tekniikoita, jos ei itse ole jotain kehittänyt, tottakai =) Google kehittyy juurikin sen takia, että tietää omat rajansa ja osaamisensa, tietää minkä yrityksen ostaa, jos ei jotain osaa, mutta haluaa sen yritykseensä.

Itse käytän Chromea tällä hetkellä, käytin vuosia Firefoxia, mutta kun se alko olemaan hidas ja kaatuilemaan, niin vaihdoin Chromeen kokeilu mielessä, tässä sitä vielä ollaan. Olen kyllä o0dottanut IE9 kuolavaluen ja FF nelostakin kuin kuuta taivaalta, mutta jos Chromesta tulee parempi (uudestaan), niin påidän tämän selaimen. Käytössäni on myös Gmail, Maps, Earth, Kalenteri, Chrome, Docs ja Web Masters tools.

529.8.2010 11:12

Oi hienoa on aikaa jo kun siirryin pelkkään chromeen. Sitten poistin firefoxin kun kuulin että chromeen integroidaan java! :) Se oli viimeinen oljenkorsi minulle.

629.8.2010 12:45

Google kyllä osaa hommansa :]
Chrome ollu täälläki käytössä jo melko pitkää (siitä asti kun pluginit tuli) Firefoxia käyttäny siihen asti ties kuinka monta vuotta, mutta se rupes aina säännöllisen epäsäännöllisesti tekemään sitä, että se prosessi jäi auki joka kerta, kun sen käytön jälkeen sulki. Muutenkin tuntu olevan hitaampi ja etenkin käynnistymiseen kulu moninkertanen aika, kun Chromella. Myöhemmin FF teki samaa porukoitten läppärilläkin mikä johti siihe, että Chrome vaihtu sinnekkin.

729.8.2010 12:50

Mä kanssa vaihdoin Chromen kaikkiin koneisiin tutuilla ja tuntemattomilla, Firefoxin poistin ja Chromen asensin. Esim. vanhemmissa läppäreissä kannattaa ehdottomasti pitää Chrome, sata kertaa nopeampi ja vakaampi kuin muut selaimet (siis vanhemmissa läppäreissä ainakin). Minuakin häiritsi se Firefoxin prosessit, jotka jäi päälle ja esti samalla selaimen uudelleen käynistämisen. Tää ongelma tuli vasta mulle 64 bittisellä Windows seiskalla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
5 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
1 kommentti
Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin (28.3.2017 09:38)
Bungie ja Activision ovat aloittaneet Destiny 2:n kiusoittelukampan Twitterissä julkaistulla viestillä. Markkinointikampanja lähti käyntiin yksinkertaisella kuvalla, jossa näkyy Destiny-teksti ....

Uutisarkisto