*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Soneran tarjottava netti myös syrjäisimmille seuduille

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 23.6.2010 15:24 Kommentteja (6)

Soneran tarjottava netti myös syrjäisimmille seuduille Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Soneran hakemuksen yleispalveluvelvoitteen täytäntöönpanokiellosta. Tämä tarkoittaa, että Sonera joutuu tarjoamaan laajakaistanyhteydet myös toiminta-alueensa syrjäisimpiin paikkoihin. Soneran varsinaisen valituksen käsittely jatkuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa.
Ensi kuun alusta voimaanastuva velvoite määrää, että Soneran tulee tarjota tulevaisuudessa vähintään megabitin laajakaistayhteydet kaikille noin 1,7 miljoonalle asukkaalle, jotka asuvat Soneran yleispalveluvelvoitteen käsittämällä alueella. Soneran antamien tietojen mukaan alueella on noin 4000 asuinpaikkaa, joihin ei ole vielä saatavilla megabitin laajakaista yhteyttä. Soneraa koskeva yleispalveluvelvoite käsittää noin 72 prosenttia Suomen pinta-alasta.

Teleoperaattorit ovat kärkkäästi vastustaneet velvoitetta tarjota megabitin laajakaistat kaikkialle. Syrjäseutujen verkkojen rakentaminen on operaattoreille huomattavasti kalliimpaa kuin keskiverto verkkorakentaminen.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

123.6.2010 17:21

Hinnasta ei ole mitään puhetta?

On se ihme, että niille peräkorven junteille ei putoa tajuntaan, että Sonera on pörssiyhtiö jonka tarkoitus on tuottaa voittoa. Sitten kun Itäsavon Anteron megan netti maksaa 49€ ja sitä vedetään pari kilsaa vain sitä yhtä savua varten niin itkupotkuraivarithan siitä pitää vetää kun Helsingin serkulla se maksaa vain kolmanneksen.
Enkä ole Surinalla töissä saatika asiakkaanan.

223.6.2010 19:35
zonezzz
Inactive

niin mutta meillä junteilla on varaa maksaa 49eskoa, etelänvetelien netin maksaa yleensä sossu!!

323.6.2010 19:36

Toisaalta tämän ymmärrän, toisaalta en. Soneraa kohtaahan tämä on tietysti epäreilua, koska sillä valtion (entisenä) teleyhtiönä on tietenkin suurin yleispalveluvelvoitealue ja elisa, dna ja kumppanit voivat kuoria kermat päältä ja keskittyä tiheämmin asuttuihin alueisiin.
Jonkinlaista valtiontuki-systeemiä voisi mielestäni hyvin ajatella näissä haja-asutusalueiden tapauksissa. Jos laajakaistaa tarvitsee, on se tottakai saatava, mutta en kuitenkin epäreilua, jos vain yksi yhtiö (sonera) velvoitetaan sitä tarjoamaan.
Loppuun voisi tosin pienenä sarkastisena kommenttina heittää että olihan soneralla tossa vuosia sitten hyvinkin paljon rahaa (niin paljon että oli vara ostaa arvotonta ilmaa saksanmaalta). Tuohon verrattuna ei luulisi paljoa tuntuvan jos muutama (kymmenen) miljoonaa vuodessa kuluu haja-asutusalueen verkkojen ylläpitoon.

423.6.2010 22:00
osku94
Inactive

asun itse syrjäseudulla, tolpassa käyminen maksaa 2000 eskoa.:( mielummin käyttää mokkulaa haravan kanssa:)

523.6.2010 22:38

Heh kohtahan sitä voisi taas mökille lähteä, pariksikin viikoksi lomaileen. Kun voisi ottaa koneen mukaa ja jatkaa siellä puuhia. Kyllä tuo olis ainakin savon suunnalle ihan kaivattu juttu!

624.6.2010 11:22

Niin ei se siitä ole kiinni paljon se maksaa syrjäseudulle kaivaa tai asentaa nuo yhteydet koska tällä hetkellä sonera ottaa nuista kylistä pois toimivat yhteydet joihin saa 8m yhteydetkin ja antaa vaihto ehtona lagattomat yhteydet jotka ei toimi edes 1m nopeudella.Eiköhän ne halua nuo huoltokustannukset pois että ei tarvi duunareita palkata nuita huoltamaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Google keksi tavan maskeerata pelaajat VR-pelivideoissa Google keksi tavan maskeerata pelaajat VR-pelivideoissa (22.2.2017 13:29)
Virtuaalitodellisuus otti ensimmäiset askeleensa massamarkkinoilla viime keväänä, jolloin sekä Oculus että HTC/Valve julkaisivat omat virtuaalitodellisuuslasinsa. Tarjontaa täydentävät Sonyn ....
Windows 10:lle esitellään toinenkin iso päivitys tänä vuonna Windows 10:lle esitellään toinenkin iso päivitys tänä vuonna (22.2.2017 11:49)
Microsoft aikoo kertoa lisää tietoa Creators Updaten jälkeen ilmestyvästä ohjelmistopäivityksestä kevään ja kesän aikana. Windows 10:lle suunniteltujen päivitysten karkea aikataulu tuli ilmi ....
Vain Intelin uusimmat suorittimet tukevat äärimmäisen nopeita Optane-muisteja Vain Intelin uusimmat suorittimet tukevat äärimmäisen nopeita Optane-muisteja (22.2.2017 10:15)
Intelin verkkosivuille päivitetyt tiedot vahvistavat olettamukset, että yhtiön kehittämä uusi Optane-muistiratkaisu on yhteensopiva ainoastaan seitsemännen sukupolven (Kaby Lake) Core-suorittimien kanssa. ....
Paljastus: Seuraavan iPhonen etukamera onkin 3D-mallia Paljastus: Seuraavan iPhonen etukamera onkin 3D-mallia (22.2.2017 08:13)
KGI Securitiesin analyytikko Ming-Chi Kuon toimitusketjulähteiden mukaan Apple aikoo lisätä infrapunasensorin seuraavan iPhonen etukameran kylkeen. Sensorin tarkoituksena on auttaa kameraa kolmiulotteisessa ....
Valtava muutos iPhoneen – 4G-nopeudet voivat nousta jopa gigabittiin sekunnissa Valtava muutos iPhoneen – 4G-nopeudet voivat nousta jopa gigabittiin sekunnissa (22.2.2017 07:40)
Applella on ensi syksynä tuhannen taalan paikka katkaista yhteistyökumppanuus suurilta osin Qualcommin kanssa. Intel on nimittäin esitellyt uuden XMM 7560 -modeemin, joka sisältää ominaisuuden, ....
1 kommentti

Uutisarkisto