*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Soneran tarjottava netti myös syrjäisimmille seuduille

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 23.6.2010 15:24 Kommentteja (6)

Soneran tarjottava netti myös syrjäisimmille seuduille Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Soneran hakemuksen yleispalveluvelvoitteen täytäntöönpanokiellosta. Tämä tarkoittaa, että Sonera joutuu tarjoamaan laajakaistanyhteydet myös toiminta-alueensa syrjäisimpiin paikkoihin. Soneran varsinaisen valituksen käsittely jatkuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa.
Ensi kuun alusta voimaanastuva velvoite määrää, että Soneran tulee tarjota tulevaisuudessa vähintään megabitin laajakaistayhteydet kaikille noin 1,7 miljoonalle asukkaalle, jotka asuvat Soneran yleispalveluvelvoitteen käsittämällä alueella. Soneran antamien tietojen mukaan alueella on noin 4000 asuinpaikkaa, joihin ei ole vielä saatavilla megabitin laajakaista yhteyttä. Soneraa koskeva yleispalveluvelvoite käsittää noin 72 prosenttia Suomen pinta-alasta.

Teleoperaattorit ovat kärkkäästi vastustaneet velvoitetta tarjota megabitin laajakaistat kaikkialle. Syrjäseutujen verkkojen rakentaminen on operaattoreille huomattavasti kalliimpaa kuin keskiverto verkkorakentaminen.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

123.6.2010 17:21

Hinnasta ei ole mitään puhetta?

On se ihme, että niille peräkorven junteille ei putoa tajuntaan, että Sonera on pörssiyhtiö jonka tarkoitus on tuottaa voittoa. Sitten kun Itäsavon Anteron megan netti maksaa 49€ ja sitä vedetään pari kilsaa vain sitä yhtä savua varten niin itkupotkuraivarithan siitä pitää vetää kun Helsingin serkulla se maksaa vain kolmanneksen.
Enkä ole Surinalla töissä saatika asiakkaanan.

223.6.2010 19:35
zonezzz
Inactive

niin mutta meillä junteilla on varaa maksaa 49eskoa, etelänvetelien netin maksaa yleensä sossu!!

323.6.2010 19:36

Toisaalta tämän ymmärrän, toisaalta en. Soneraa kohtaahan tämä on tietysti epäreilua, koska sillä valtion (entisenä) teleyhtiönä on tietenkin suurin yleispalveluvelvoitealue ja elisa, dna ja kumppanit voivat kuoria kermat päältä ja keskittyä tiheämmin asuttuihin alueisiin.
Jonkinlaista valtiontuki-systeemiä voisi mielestäni hyvin ajatella näissä haja-asutusalueiden tapauksissa. Jos laajakaistaa tarvitsee, on se tottakai saatava, mutta en kuitenkin epäreilua, jos vain yksi yhtiö (sonera) velvoitetaan sitä tarjoamaan.
Loppuun voisi tosin pienenä sarkastisena kommenttina heittää että olihan soneralla tossa vuosia sitten hyvinkin paljon rahaa (niin paljon että oli vara ostaa arvotonta ilmaa saksanmaalta). Tuohon verrattuna ei luulisi paljoa tuntuvan jos muutama (kymmenen) miljoonaa vuodessa kuluu haja-asutusalueen verkkojen ylläpitoon.

423.6.2010 22:00
osku94
Inactive

asun itse syrjäseudulla, tolpassa käyminen maksaa 2000 eskoa.:( mielummin käyttää mokkulaa haravan kanssa:)

523.6.2010 22:38

Heh kohtahan sitä voisi taas mökille lähteä, pariksikin viikoksi lomaileen. Kun voisi ottaa koneen mukaa ja jatkaa siellä puuhia. Kyllä tuo olis ainakin savon suunnalle ihan kaivattu juttu!

624.6.2010 11:22

Niin ei se siitä ole kiinni paljon se maksaa syrjäseudulle kaivaa tai asentaa nuo yhteydet koska tällä hetkellä sonera ottaa nuista kylistä pois toimivat yhteydet joihin saa 8m yhteydetkin ja antaa vaihto ehtona lagattomat yhteydet jotka ei toimi edes 1m nopeudella.Eiköhän ne halua nuo huoltokustannukset pois että ei tarvi duunareita palkata nuita huoltamaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kevään hittielokuva uhattiin vuotaa nettiin – Kiristäjälle kävi köpelösti Kevään hittielokuva uhattiin vuotaa nettiin – Kiristäjälle kävi köpelösti (24.3.2017 18:51)
Apple ei ole ainoa bitcoin-kiristyksen kohteeksi joutunut suuryritys, sillä myös 20th Century Foxilta ja Dreamworksilta on yritetty lypsää rahaa virtuaalivaluutan muodossa. Elokuvajättien ....
1 kommentti
Operaattori saa jatkossa myydä käyttäjien selailuhistorian mainostajille Operaattori saa jatkossa myydä käyttäjien selailuhistorian mainostajille (24.3.2017 13:06)
Republikaanienemmistöinen senaatti on ehdottanut muutosta lainsäädäntöön, joka sallisi operaattorien myydä käyttäjistään keräämää selailuhistoriaa ja muuta dataa suoraan mainostajille.
5 kommenttia
Microsoft tarjoaa patenttejaan älyautojen valmistajille Microsoft tarjoaa patenttejaan älyautojen valmistajille (24.3.2017 10:32)
Teknologiapatenttien ja -lisenssisopimusten tärkeys on tullut näkyvästi esille tietokoneiden ja mobiililaitteiden yleistymisen myötä, kun oikeussaleissa on väännetty kättä graafisista käyttöliittymistä ....
2 kommenttia
Vain puolet Android-laitteista sai tietoturvapäivityksiä Vain puolet Android-laitteista sai tietoturvapäivityksiä (24.3.2017 09:17)
Androidin tietoturvatiimiin uuden blogikirjoituksen mukaan sen tavoitteena on huolehtia kaikkien käyttäjien tietoturvasta, mutta lukujen valossa tässä onnistuttiin viime vuonna vain osittain. ....
1 kommentti
Hakkerit uhkaavat tyhjentää iPhonesi – Vaativat Applelta bitcoineja Hakkerit uhkaavat tyhjentää iPhonesi – Vaativat Applelta bitcoineja (24.3.2017 08:36)
Turkish Crime Family -niminen hakkeriryhmä on vaatinut Applea maksamaan sille 75 000 dollarin arvosta bitconeja huhtikuun 7. päivään mennessä, muutoin ryhmä aikoo tyhjentää miljoonien Applen ....

Uutisarkisto