*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

CESA: Taskukonsoleiden piraattipeleistä miljarditappiot

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.6.2010 15:26 Kommentteja (6)

CESA: Taskukonsoleiden piraattipeleistä miljarditappiot Piraattipelien aiheuttamista kaupallisista tappioista julkaistaan tilastoja lähes joka kuukausi, ja tällä kertaa omat lukunsa on iskenyt pöytään Japanissa toimiva pelialan etujärjestö Computer Entertainment Suppliers Association (CESA), jonka julkaisemien lukujen valossa taskukonsoleiden piraattipelit aiheuttivat pelialalle vuosien 2004-2009 välisenä aikana 41,5 miljardin dollarin tappiot.
Tähän summaan CESA päätyi Tokion yliopiston tekemän selvityksen perusteella, jossa yliopisto tutki 114 suosituimman piraattisivuston ladatuimpia DS- ja PSP-pelejä vuosien 2004-2009 välillä. Näistä latausmääristä pääteltiin sitten Japanissa tapahtuvat luvattomat lataamiset, joista saatiin kansainväliset luvut kertomalla Japanin rahasumma neljällä, koska pelibisneksestä noin 25 prosenttia tapahtuu Japanissa.

Tutkijat eivät ottaneet mittauksissa lainkaan huomioon P2P-ohjelmien avulla tehtyjä luvattomia levityksiä, joten he arvelevat luvattomia kopioita olevan liikkeellä enemmänkin.

CESA:n ja Tokion yliopiston tekemän tutkimuksen yllättävin tulos liittyy kuitenkin piraattipalvelimien yleisyyteen ja pelien luvattomaan lataamiseen, sillä tutkimuksen perusteella suurin osa näistä palvelimista sijaitsee Yhdysvalloissa, jonka lisäksi suurin osa luvattomista latauksista tehtiin Yhdysvalloissa, vaikka esim. tietokoneohjelmistojen luvatonta kopiointia vastaan taistelevan BSA:n (Business Software Alliance) mittauksien mukaan Yhdysvalloissa käytetään vähiten piraattiohjelmia väkilukuun suhteutettuna.

Toiseksi eniten piraattipalvelimia on tutkimuksen mukaan Kiinassa ja toiseksi suosituinta luvattomien pelikopioiden lataaminen oli Japanissa.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

18.6.2010 16:07

Lainaus:
Näistä latausmääristä pääteltiin sitten Japanissa tapahtuvat luvattomat lataamiset, joista saatiin kansainväliset luvut kertomalla Japanin rahasumma neljällä, koska pelibisneksestä noin 25 prosenttia tapahtuu Japanissa.

Taas tämä aikansa elänyt ajattelutapa eli yksi lataus = yksi ostaja.
Asiaa sivuten, ihme kun autokauppiaat eivät ole vielä alkaneet itkeä miljoonamenetyksistään. Varmasti moni auton koe-ajanut ei ko. autoa osta.

28.6.2010 16:14

Taas näitä. Ihan selvähän se on, että piraattipelejä ladataan paljon ja ilmaisiksi saatuina ne vähentävät myyntiä. Mutta taas kerran tuntuu oletus olevan, että 'latauskertojen määrä' * 'myyntihinta' = 'alan menettämä rahamäärä'.

Montakohan PSP:tä olisi Sonyltä jäänyt myymättä, ellei siihen "saisi" ilmaisia pelejä? Mahtaisiko kumpikaan mainittu konsoli olla edes valmistuksessa enää, saati, että siihen tehtäisiin pelejä, ilman piraattitarjontaa?

Joku ammattikalastajaliitto voisi varmaan laskea menetetyksi tuloksi kaikki mato-onkijoiden tai omilla verkoilla kalastetut kalat, ja sitten julkaista raflaavan tutkimuksen, kuinka piraattikalastajat vievät heidän tulonsa.

38.6.2010 18:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Taas näitä. Ihan selvähän se on, että piraattipelejä ladataan paljon ja ilmaisiksi saatuina ne vähentävät myyntiä. Mutta taas kerran tuntuu oletus olevan, että 'latauskertojen määrä' * 'myyntihinta' = 'alan menettämä rahamäärä'.

Montakohan PSP:tä olisi Sonyltä jäänyt myymättä, ellei siihen "saisi" ilmaisia pelejä? Mahtaisiko kumpikaan mainittu konsoli olla edes valmistuksessa enää, saati, että siihen tehtäisiin pelejä, ilman piraattitarjontaa?

Joku ammattikalastajaliitto voisi varmaan laskea menetetyksi tuloksi kaikki mato-onkijoiden tai omilla verkoilla kalastetut kalat, ja sitten julkaista raflaavan tutkimuksen, kuinka piraattikalastajat vievät heidän tulonsa.

Jeps. Todennäköisesti ostamatta jää noin yksi peli kymmentä ladattua kohden. Lisäksi esim. yksi syy miksi valitsin 360:n ps3:n sijaan oli modaamismahdollisuus. Toistaiseksi en kuitenkaan ole modannut, ja vaikka olisinkin, ostaisin silti pelejä(nytkin ostan ne pääasiassa käytettyinä). Sitten kun konsolisukupolvi vaihtuu, mahdollisesti modaan ja kokeilen läpi ne pelit mitkä jäivät testaamatta vanhalla sukupolvella(esim. enää en missään tapauksessa osta ps2:lle yhtään peliä, mutta modaamalla konsoli sai hiukan lisäaikaa). Mikäli tuota mahdollisuutta ei olisi ollut, olisin hyvinkin saattanut päätyä kilpailijan konsoliin.

Toisaalta ymmärrän esim. Sonyn huolen joka tekee tappiota konsoleilla ja odottaa saavansa voitot yksinomaan peleistä. Sinäänsä melko kummallinen bisnesmalli, kyllä median toistamiseen kaytetyilla laitteilla muutkin firmat tilinsä tekevät.

49.6.2010 19:30

Mitenköhän noita piraattisivustojen lataajien määrä lasketaan? Jos Isohunt.com ja piratebay.org sivulla tietty sama pelijulkaisulla on molemissa 10 lataaja niin lasketaanko se sitten 20 lataajaksi vaikka todellisuudessa eri lataajia on vain 10? Viidellä eri piraattisivulla määrä nousee jo 50.
Valtion päättäjillehän sitä tietysti uskotellaan, että lataajia on 20->.

511.6.2010 10:24
jkstone
Inactive

Täähän on vähän ympäripyöreä juttu, sillä eihän jokaista peliä ostettaisi, jos niitä ei saisi lataamalla. Kun voi ilmaiseksi ladata, niin joillakin ainakin käy niin että vain kokeilevat pelejä, joita he eivät ainakaan olisi ostanut, korkeitaan kokeillut kaverilla.


613.6.2010 9:09

Itse olisin PSP:lle ostanut ehkä juuri ja juuri Tekkenin ja Soulcaliburin jos konsolin nyt omistaisin tai siihen olisi enää ylipäätään kiinnostusta, DS:sää en edes ostaisi.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kiina aikoo päihittää Yhdysvallat tekoälyssä – Esitteli kunnianhimoisen ohjelman Kiina aikoo päihittää Yhdysvallat tekoälyssä – Esitteli kunnianhimoisen ohjelman (25.7.2017 11:23)
Kiinan valtioneuvosto on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen, jonka mukaan maa olisi tekoälytutkimuksen johtava valtio vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on rakentaa tekoälyn ympärille kokonainen ....
Artisti saa vähemmän – Spotify haluaa itselleen isomman palan liikevaihdosta Artisti saa vähemmän – Spotify haluaa itselleen isomman palan liikevaihdosta (25.7.2017 09:14)
Spotify on saamassa läpi haluamansa uudet lisenssiehdot levy-yhtiö Warnerin musiikkiin. Aiemmin tänä vuonna suoratoistopalvelu on solminut uudet ehdot Universalin ja Sonyn kanssa. Reutersille ....
1 kommentti
32 vuotta Windowsissa – Microsoft poistaa Paintin syksyllä 32 vuotta Windowsissa – Microsoft poistaa Paintin syksyllä (25.7.2017 08:42)
Microsoft aikoo poistaa legendaarisen Paint-piirustusohjelman Windows 10:stä syksyllä julkaistavan Fall Creators Update -päivityksen myötä. Muutos on haikea, sillä Paint on ollut osa Windowsin ....
Netflixiin syyskuussa saapuvasta Star Trek -sarjasta julkaistiin vaikuttava traileri Netflixiin syyskuussa saapuvasta Star Trek -sarjasta julkaistiin vaikuttava traileri (24.7.2017 20:18)
Star Trek: Discovery -sarjasta julkaistiin virallinen traileri. Sarjan tapahtumat sijoittuvat ajalle kymmenen vuotta ennen alkuperäistä sarjaa ja siinä seurataan USS Discoveryn miehistöä. ....
Jenkkifirma asentaa kaikille työntekijöilleen mikrosirut - lupaa ettei seuraa heitä Jenkkifirma asentaa kaikille työntekijöilleen mikrosirut - lupaa ettei seuraa heitä (24.7.2017 12:38)
Yhdysvaltalainen Three Square Market aikoo istuttaa jokaiseen työntekijäänsä riisinjyvän kokoisen mikrosirun. Skenaario, joka kuulostaa tutulta monista tulevaisuuteen sijoittuvista dystopiaelokuvista, ....
5 kommenttia

Uutisarkisto