*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Nero syyttää MPEG-LA:ta monopoliaseman väärinkäytöstä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.5.2010 15:48 Kommentteja (4)

Nero syyttää MPEG-LA:ta monopoliaseman väärinkäytöstä MPEG-2-, MPEG-4- ja AVC/H.264-standardien patenttiasioista vastaava MPEG-LA ei ole kaikkien tahojen mieleen, sillä yritys on mm. kertonut Theora- ja VP8-koodekkien rikkovan heidän patenttejaan, mutta yritys ei ole koskaan kertonut mistä patenteista on kyse. Nyt yrityksen toimintaan on lopullisesti kypsynyt Nero-poltto-ohjelmasta parhaiten tunnettu Nero AG, joka on haastanut MPEG-LA:n oikeuteen.
Neron mukaan MPEG-LA:n toiminta ei ole kartellilakien mukaista, vaan MPEG-LA:n saama patenttivalta on korruptoinut koko yrityksen. Neron jättämän syytenivaskan perusteella MPEG-LA on rikkonut lupauksiaan useaan kertaan ja väärinkäytösten avulla MPEG-LA on vahvistanut asemiaan sekä saavuttanut koodekkimarkkinoilla monopoliaseman.

MPEG-LA lupasi vuosia sitten, että yritys käyttää vain ulkopuolisia asiantuntijoita, kun se valitsee ne MPEG-2-patentit, joita yritys ottaa lisensoitavaksi. Neron mukaan näin ei kuitenkaan toimittu, vaan MPEG-LA:n perustajat valitsivat lisensoitavat patentit, ja myöhemmin patenttimäärää kasvatettiin, jotta MPEG-2:n jo vanhentuneet patentit saataisiin korvattua uusilla patenteilla, joilla asiakkaita voitaisiin jälleen rahastaa.

Vastaavaa toimintaa on tapahtunut MPEG-4:n ja AVC/H.264:n kohdalla, joista molempiin MPEG-LA lisensoi nykyään yli tuhatta patenttia.

Neroa hiertävät myös MPEG-LA:n lisensointiehdot, jotka eivät ole reiluja. Esimerkiksi MPEG-2-lisenssien hinnoittelu on vaihdellut eri yritysten välillä, jonka lisäksi MPEG-LA ei ole laskenut hintoja tarpeeksi, vaikka tekniikka on kehittynyt ja samalla osa patenteista on vanhentunut. Myös MPEG-LA:n rahojen käyttäminen on ollut hyvin leväperäistä, ja yrityksen työntekijöille on mm. ostettu urheiluautoja ja kalliita asuntoja.

Neron syytösten mukaan MPEG-LA:n markkinaosuus on 100 prosentin luokkaa, koska kaikki videota käsittelevät laitteet ja ohjelmistot tarvitsevat MPEG-LA:n patentteja, jonka takia yrityksen toimintaan on puututtava.

MPEG-LA:n ja Neron välit tulehtuivat pahasti vuonna 2008, kun MPEG-LA yllättäen ilmoitti, että myös ohjelmien kokeiluversioista pitää maksaa lisenstointimaksut. Aiemmin MPEG-LA oli ilmoittanut, ettei ohjelmien kokeiluversioista tarvitse maksaa lisensointimaksut, joten Nero oli jaellut ohjelmiensa kokeiluversioiden mukana mm. MPEG-2- ja AVC/H.264-koodekkeja.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

125.5.2010 16:05

Paska firma MPEG-LA, pitäisi tuollaiset kivikautiset raha-ahneet firmat kaataa nurin, ottaisi esimerkkiä moderneista yrityksistä, jotka saavuttavat hyvän maineen ja paljon rahaa oikeanlaisilla toiminnoilla, ei kusettamalla. Tuli sellainen kuva firmasta, että... oksettaa oikein.

225.5.2010 16:43

hieno yritys tämä mpeg-la

325.5.2010 17:42

Ilmaisen kodekin tekeminen on liki mahdotonta, kun aina se rikkoo jotain MPEG-LA:n patenttia.
Hullua, ettei edes kerro, mitä patentteja tuote mahdollisesti rikkoo.

426.5.2010 9:06

Tässäkin näemme taasen yhden hyvän esimerkin miksei ohjelmistopatentteja tule hyväksyä vaan ne pitäsi kieltää.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 (22.9.2017 22:25)
Kestävyystestaaja Zack Nelson on saanut käsiinsä uuden iPhone 8:n. Kovasti viimevuotiselta mallilta näyttävä puhelin on saanut muutamia merkittäviä päivityksiä, joita käsitellään oheisella YouTube-videolla. ....
Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima (22.9.2017 20:47)
Applen mobiilipiirien suorituskyky on ollut aina aivan omaa luokkaansa. Se on vuosi toisensa jälkeen tuhonnut tieltään tehokkaimmatkin Android-puhelimet, ja useimmiten jopa vuoden vanha iPhone ....
13 kommenttia
HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa (22.9.2017 20:16)
HBO on vuosikausia tuottanut maailman laadukkaimpiin tuotantoihin lukeutuvia televisiosarjoja. Näistä viimeiset vuodet parhaiten tunnetaan tietysti Game of Thrones, joka on ainakin piratismimittarilla ....
EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä (22.9.2017 19:46)
Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta. ....
3 kommenttia
The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
3 kommenttia

Uutisarkisto