*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Julkistettu ACTA-paketti tarjoaa tuttua kauraa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 22.4.2010 13:57 Kommentteja (3)

Julkistettu ACTA-paketti tarjoaa tuttua kauraa Eilen virallisten julkisuuteen tullut ACTA-sopimus (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) ei ole tuomassa ainakaan Suomeen suurempia muutoksia, vaikkakin monissa muissa maissa muutoksia on luvassa reilummin, jos sopimus hyväksytään nykyisessä muodossaan.
ACTA:ssa internet-yhteyksiin liittyviä kohtia on useita, joista tärkeimmät liittyvät DMCA-tyylisiin poistopyyntöihin ja internet-operaattoreiden syyttömyyteen. Nykyisen ACTA-tekstin mukaan internet-operaattorit eivät ole vastuussa asiakkaidensa tekemistä tekijänoikeusrikoksista, vaan vastuun kantavat asiakkaat. Tekstin perusteella luvattomia lataajia voidaan myös rangaista internet-yhteyden sulkemisella, mutta ACTA ei pakota tällaisten lakimuutosten käyttöönottoa, vaan kaikki valtiot voivat valita itse omat toimintatapansa. Sama vapaaehtoisuus koskee myös tiettyjen internet-sivustojen asettamista sulkulistalle.

ACTA:n myötä Yhdysvalloissa käytössä olevan DMCA-lain mukaisia sisällön poistopyyntöjä yritetään saada voimaan muihinkin maihin. Täten esim. internetin videopalveluille saataisiin todennäköisesti yhtenäiset pelisäännöt tekijänoikeuksia rikkovien videoiden poistamisista, joiden perusteella poistopyyntöjen käsittely helpottuisi.

Kopiointisuojauksien kiertämisen osalta ACTA antaa vapaa kädet, eli valtiot voivat kieltää suojauksien ohittamisen tai sallia tällaisen toiminnan.

Elokuvateattereissa tapahtuvasta luvattomasta kuvaamisesta yritetään päästä eroon ACTA:n avulla, sillä ACTA vaatisi tästä toiminnasta aina rikosoikeudellista käsittelyä, jolloin luvaton kuvaaminen voisi tuoda vankeustuomion.

Suurille P2P-sivustoille ACTA voi tuoda ongelmia, sillä tämän hetkisen tekstin perusteella tekijänoikeusrikoksista hyötyminen muuttuisi rangaistavaksi, vaikka sivusto ei saisikaan toiminnallaan taloudellista hyötyä.

Monet tekijänoikeusjärjestöt ovat mielissään ehdotuksista ja elokuvateollisuuden etuja puolustava MPAA (Motion Picture Association of America) sanoo ACTA:n suojelevan elokuva-alaa internet-piratismilta. Hanketta vastustavien tahojen mukaan ACTA sisältää demokratian vastaisia kohtia, kuten internet-yhteyden mahdollinen sulkeminen, eikä sitä pitäisi tämän takia hyväksyä.

Tägit: acta
Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

124.4.2010 11:10

Onhan tässä toki parannusta vuotaneeseen versioon nähden. Varmastikin vuodon ansiosta. Täysin järjetöntä on tietenkin silti tuo nettiyhteyksien katkominen. Ajatellaan nyt vaikka niin, että tiedostojen jakaminen olisi rikos, mistä muusta pikkurikoksesta ihminen menettää perusoikeuksiaan? Internet yhteys on verrattavissa sähköön tai veteen: kukaan ei vakavissaan vaatisi näiden katkaisemista pikku- tai isommiltakaan rikollisilta. On täysin ihmisoikeuksia loukkaavaa toimintaa, että pienen rikkeen vuoksi ihminen menettää toimintamahdollisuutensa yhteiskunnassa. Rangaistus siis tekoon nähden ihan naurettavan kohtuuton.

224.4.2010 13:29

Täytyy muistaa kuitenkin, että suurin osa maailman maista/valtioista (195 maata/valtiota koko maailmassa) ei kuulu ACTA:aan. ACTAan kuuluu Australia, Canada, the European Union, Japan, South Korea, Mexico, Morocco, New Zealand, Singapore, Switzerland, and United States. Eli vain 37 maata kuuluu ACTA:n piiriin 195 maasta. Suurin osa maista, jotka eivät kuulu ACTA:n eivät tule siihen koskaan liittymään.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement

Ulkopuolella on esimerkiksi, Kiina, Norja, Venäjä, Ukraina, Intia ja 153 muuta maata. Torrent sivut ja muut siirtyvät sellaisiin maihin, jotka eivät kuulu ACTA:aan eli 158 maasta on vara valita. Nettipiratismi jatkuu entisellään ACTA ei sitä vähennä eikä edes hidasta yhtään. VPN-palveluilla varmistetaan ACTA maissa se, että nettiyhteys ei katkea ikinä vaikka kuinka warettaa.

327.4.2010 17:29

Jep, ja kun ajatellaan Suomen johtoa ja ko. asiasta päättävää elimistöä niin tämähän tulee 99% varmuudella sellaisenaan käyttöön Suomessa. :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.4.2010 @ 17:29

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
2 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin (28.3.2017 09:38)
Bungie ja Activision ovat aloittaneet Destiny 2:n kiusoittelukampan Twitterissä julkaistulla viestillä. Markkinointikampanja lähti käyntiin yksinkertaisella kuvalla, jossa näkyy Destiny-teksti ....

Uutisarkisto