*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Digita haluaa C-, D- ja E-kanavanippuihin DVB-T2-tuen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.4.2010 10:33 Kommentteja (10)

Digita haluaa C-, D- ja E-kanavanippuihin DVB-T2-tuen Suomessa DVB-T-verkkoja yksinoikeudella hallinnut Digita ei pärjännyt DVB-T2-kisassa yhtä hyvin, sillä yritys ei saanut itselleen ainuttakaan DVB-T2-verkkotoimilupaa, vaan ne menivät Anvialle ja DNA:lle. Digita ei aio kuitenkaan luovuttaa taistelua näin helpolla, vaan yritys on jättänyt Valtioneuvostolle muutoshakemuksen, jossa halutaan nykyisiin C-, D- ja E-kanavanippuihin DVB-T2-tuki.
Digita perustelee muutoshakemustaan tekniikan kehittymisellä, joka sallisi useamman kanavan samanaikaisen välittämisen. Yrityksen perusteluissa DVB-T2-yhteensopivien laitteiden määrä kotitalouksissa kasvanee vauhdilla, joten kynnys DVB-T2-lähetyksille nykyisissä kanavanipuissa alenee vastaavasti. Hakemuksen mukaan muutos "edistäisi teknologianeutraaliutta sekä kilpailua digitaalisessa maanpäällisessä joukkoviestintäverkossa".

Jos muutos hyväksytään, voidaan C-, D- ja E-kanavanipuissa lähettää samanaikaisesti sekä DVB-T- että DVB-T2-lähetyksiä. Hakemuksessa ilmaistun "koska muutokset tehdään pääosin maksu-TV palveluita sisältävissä kanavanipuissa on muutoshallinta ja kuluttajaviestintä helpommin toteutettavissa" -perustelun nojalla maksukanavat voisivat siirtyä ainakin osittain DVB-T2-lähetyksiin nopealla aikataululla. DVB-T2-lähetysten katselu vaatii kuitenkin uusien digisovittimien hankkimista, joten nykyisiä DVB-T-kanavia ei todennäköisesti tiputeta linjoilta aivan hetkessä. Todennäköisesti samaa sisältöä lähetetään rinnakkain sekä DVB-T:n että DVB-T2:n kautta, jolloin DVB-T2-laitteiden omistajat pääsevät nauttimaan paremmasta kuvan- ja äänenlaadusta.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

120.4.2010 10:58

Siirrytäänkö tämän T2:n myötä myös tehokkaampaan mpeg4-pakkaukseen?

220.4.2010 11:14

Toivottavasti nyt ei tehdä samaa virhettä mitä Digitalla on ollut jo pidempään - määräävä markkina-asema. Nyt olisi syytä mahdollisimman monelle firmalle antaa toimilupa jotta olisi jonkinlaista kilpailua ja sitä myöten myös siirtohinnat tv-yhtiöille laskisivat. Tervettä järkeä. Digitan asemaa pitäisi saada nyt horjumaan.

320.4.2010 11:43

Digitaa ottaa selvästi pattiin kun ei saanutkaan "automaattisesti" sitä lupaa niin nyt koitetaan sitten toistakautta jokos onnistuisi. Toivottavasti valtioneuvosto hylkää ko ajatuksen.

420.4.2010 17:28

Taitaa käydä niin, että kanavien määrä kasvaa eikä kuvanlaatu.

521.4.2010 3:39

Löytyykö jokin lähde tuolle väittämälle, että sekä DVB-T- ja DVB-T2-lähetyksiä voitaisiin laittaa samaan kanavanippuun?

Tämä ei nimittäin tietääkseni ole mahdollista (kanavanippu on joko DVB-T -tyyppinen tai DVB-T2 -tyyppinen, se ei voi olla molempia yhtaikaa; itse kanavat voivat toki olla sekaisin MPEG2/H264 -tyyppisiä kummallakin DVB-standardilla), enkä Digitan hakemuksessakaan tuollaista mainintaa löytänyt.

621.4.2010 11:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tomm|:
Taitaa käydä niin, että kanavien määrä kasvaa eikä kuvanlaatu.
Toivottavasti. Kuvanlaatu on jo ihan hyvää, kanavien laatu ei.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.4.2010 @ 11:45

721.4.2010 14:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Siirrytäänkö tämän T2:n myötä myös tehokkaampaan mpeg4-pakkaukseen?
Kyllä, mutta todennäköisesti kanavien määrä nousee ja laatu pysyy samana tai heikkenee.

821.4.2010 15:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti AnssiH:
Löytyykö jokin lähde tuolle väittämälle, että sekä DVB-T- ja DVB-T2-lähetyksiä voitaisiin laittaa samaan kanavanippuun?

Tämä ei nimittäin tietääkseni ole mahdollista (kanavanippu on joko DVB-T -tyyppinen tai DVB-T2 -tyyppinen, se ei voi olla molempia yhtaikaa; itse kanavat voivat toki olla sekaisin MPEG2/H264 -tyyppisiä kummallakin DVB-standardilla), enkä Digitan hakemuksessakaan tuollaista mainintaa löytänyt.
Voi olla siinä tapauksessa jos vastaanotin on kykenevä purkamaan DVB-T2 lähetettä. Siis eli DVB-T2 vastaanotin ei välitä onko siellä mpeg2, mpeg4 vai jotain muuta mitä vastaanotin on kykenevä purkamaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.4.2010 @ 15:05

922.4.2010 18:16

Nykyinen Digitan MPEG2-puuro on välillä vauhdikkaammissa kohdissa todella karseaa katseltavaa.

1022.4.2010 22:32

Yhdyn edelliseen. Nykyinen kuvanlaatu on usein ihan kuraa. Liikaa kanavia tungettu samaan nippuun kuvan laadun kustannuksella. Pelottaa tuleeko teräväpiirto olemaan käytännössä edes dvd tasolla kun vauhtiin päästään ja laitetaan vielä muutamat avat ja jimit sinne sekaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville (18.8.2017 13:35)
Toukokuun lopulla ryminällä älypuhelinmarkkinoille yrittäneen Essentialin kompurointi kesän aikana on ollut hirvittävää katsottavaa, mutta yhtiö näyttää vihdoin saanen rivinsä kuntoon ja se ....
Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita (18.8.2017 12:57)
Aikoinaan kyseenalaisilla keinoilla käyttäjiä Facebookista kahminut deittipalvelu Badoo on lisännyt sovellukseensa mahdollisuuden käydä videopuheluita "mätsien" kesken. Ajatuksena on, että ....
iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi (18.8.2017 11:40)
Nimimerkkiä xerub käyttävä hakkeri väittää selvittäneensä iPhone 5s -älypuhelimen Secure Enclave -tietoturvapiirin firmwaren salausavaimen. Secure Enclave -piiri on osa älypuhelimen A7-järjestelmäpiiriä ....
Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta (18.8.2017 11:11)
Applen tuotteita on kehuttu monesti siitä syystä, että niiden käyttölogiikan omaksuminen ei vaadi ohjekirjaa, vaan kaikki "vaan toimii". Monessa tapauksessa Applen tuotteet ovat varmasti hyvin ....
Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa Nintendo Switch jyräsi myydyimmäksi konsoliksi heinäkuussa (18.8.2017 11:04)
Nintendolla voidaan olla tyytyväisiä kuluvasta vuodesta. Yhtiön tuorein konsoli, Nintendo Switch, on kärsinyt aiemmin kroonisista toimitusvaikeuksista, mutta tilanne helpotti vihdoin heinäkuussa. ....

Uutisarkisto