*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Digita saa haastajan televisioverkkoon

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 9.4.2010 12:10 Kommentteja (8)

Digita saa haastajan televisioverkkoon Televisioverkkoon on tulossa uusi valtakunnallinen toimija, kun valtioneuvosto myönsi eilen torstaina Anvia Oyj:lle kaksi verkkotoimilupaa televisiotoimintaan. Valtioneuvoston päätös lisää kilpailua toimialalla, jolla Digita on tähän asti ollut ainoa suuri toimija.
Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteeen mukaan toimilupien hakijat olivat tasaväkisiä, joten hallitus ratkaisi asian kilpailun edistämisen perusteella. Anvian katsottiin parhaiten edistävän keskinäisen kilpailun toteutumista televisiomarkkinassa.

Anvian lisäksi F- ja HD3-nippujen lupia hakivat Digita ja DNA sekä pelkästään HD3-nipun lupaa hakenut Telemast Nordic.

Anvian saama kanavanipun F toimilupa on valtakunnallinen ja siinä voidaan lähettää sekä teräväpiirto- että standardilähetyksiä. Toinen luvista on teräväpiirtolähetyksiin tarkoitetussa kanavanipussa HD3, joka näkyy Etelä-Suomessa. Toimilupa edellyttää verkkojen toteuttamista DVBT-2-teknologialla.

Anvian tavoitteena on rakentaa verkot nopealla aikataululla siten, että kaupallinen toiminta voi alkaa jo vuodenvaihteessa, kuitenkin viimeistään 1.3.2011. Tällä aikataululla Anvia lupaa maanpäällisiin verkkoihin ainakin lisää teräväpiirtolähetyksiä. Anvian tavoitteena on rakentaa verkot kuluttajaystävällisesti siten, että talojen nykyisillä vastaanottoantenneilla voidaan vastaanottaa myös nämä lähetykset.

”Haluamme olla aktiivisesti mukana edistämässä tv-median kehittymistä. Teräväpiirtokanavat lisäävät koko ajan suosiotaan kaapeliverkoissa sekä internetjakelussa. Uusien verkkojen myötä teräväpiirron parempi kuvanlaatu saadaan myös antennikotien ulottuville”, sanoo Anvian TV:n liiketoimintajohtaja Marianne Hynninen.

Digita on pettynyt valtioneuvoston tekemiin toimilupapäätöksiin myöntää verkkotoimiluvat Anvialle. Yhtiön mukaan päätös jättää huomiotta Digitan pitkäaikaisen osaamisen ja pitkään jatkuneen kehitystyön.

”Olemme pettyneitä tehtyihin päätöksiin. Digitalla on kymmenien vuosien kokemus suomalaisista televisio- ja radioverkoista ja digitaalisen television jakeluverkkoakin olemme rakentaneet ja luotettavasti operoineet toistakymmentä vuotta. Nykyinen televisioverkko kattaa 99,98 % Suomen väestöstä, mikä on vaatinut Digitalta merkittäviä investointeja antenni-tv-jakeluun. Olemme pitkäjänteisesti valmistautuneet aloittamaan myös teräväpiirtolähetykset. Digita on ollut keskeinen eurooppalainen toimija uuden lähetystekniikan määrittelyssä ja valmisteluvaiheessa, ja nyt tämä osaaminen ei saanut riittävästi painoarvoa valtioneuvoston päätöksissä”, sanoo Digitan liiketoimintajohtaja Jaakko Harno.

Pettymyksestä huolimatta Digita haluaa kuitenkin virittää yhteistyötä televisiolähetystoiminnan uuden tulokkaan kanssa. ”Onnittelemme toimiluvan saajaa ja toivomme, että voimme hyödyntää Digitan lähetysasemia sekä Digitan vankkaa teknistä verkon suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpito-osaamista yhteistyössä Anvian kanssa, jotta kuluttajat voisivat vastaanottaa antennisignaalia helposti ja vaivattomasti jatkossakin”, Harno toteaa.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

19.4.2010 12:31

Hyvä VLP! Tuleekohan f-nippuun vain maksukanavia?

29.4.2010 13:05

Lainaus:
”Olemme pettyneitä tehtyihin päätöksiin. Digitalla on kymmenien vuosien kokemus suomalaisista televisio- ja radioverkoista ja digitaalisen television jakeluverkkoakin olemme rakentaneet ja luotettavasti operoineet toistakymmentä vuotta. Nykyinen televisioverkko kattaa 99,98 % Suomen väestöstä, mikä on vaatinut Digitalta merkittäviä investointeja antenni-tv-jakeluun. Olemme pitkäjänteisesti valmistautuneet aloittamaan myös teräväpiirtolähetykset. Digita on ollut keskeinen eurooppalainen toimija uuden lähetystekniikan määrittelyssä ja valmisteluvaiheessa, ja nyt tämä osaaminen ei saanut riittävästi painoarvoa valtioneuvoston päätöksissä”, sanoo Digitan liiketoimintajohtaja Jaakko Harno.
No tottakai sitä ollaan pettyneitä kun kaveri tulee ja tekee asiat modernimmin mitä itse ovat tehneet! No, tajuavatpahan nyt että pikkuhiljaa pitäisi alkaa tekemään lähetyksiä sillä resolla että vuosia markkinoilla olleista "HD"-televisioista saisi kuluttajat hyödyn myös televisiota katsottaessa.

39.4.2010 14:02

Hieno juttu! Kilpailu parantaa aina kuluttajan asemaa.
Toivottavasti tänne pohjoiseenkin päin saadaan joskus niitä antenniverkon hd-lähetyksiä.

49.4.2010 14:08
kassu10
Inactive

Pitkäjänteisesti tosiaan. Muut tuuppaa teräväpiirtoa tulemaan mutta vastaavat eivät suunnitelleet kun vasta 2016(Yle). Kyllä kilpailu tekee poikaa. Monopoli on huonosta.

59.4.2010 14:19

Digitaa vain harmittaa koska ei saa jatkettua monopolia.. Hyvä että tulee uusia tulokkaita niin jää jotkut rahat suomeen.

69.4.2010 14:26

Kilpailu on hyvästä.

710.4.2010 20:10

toivottavasti anvia palvelee edes tolla saralla asiakkaitaan hyvin, kun tällä hetkellä vaasassakin täytyy maksaa kaapelitv maksun päälle vielä ylimäärästä että näkis ilmasia kanavia..

811.4.2010 22:51

no mistäs ilmaisista kanavista ANVIALLE muka pitää maksaa??

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? Kumpi kannattaa ostaa, OnePlus 5T vai Huawei Honor 9 Premium? (18.11.2017 14:06)
Huippupuhelinten hinta alkaa Samsungin ja Applen ykköslaitteissa päästä toiselle tuhannelle, joten on selvää, että tilaa hieman näitä heikommin varustelluille malleille on entistä enemmän. Itseasiassa ....
3 kommenttia
Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni Testissä ketjutettava Wi-Fi-kaiutin Creative Omni (18.11.2017 12:37)
Aiemmin kirjoitimme Creativen ensimmäisestä pelinäppäimistöstä. Tällä kertaa testissämme on jälleen jotakin Creativen ensimmäistä, mutta ehkä jotain vähemmän yllättävää, nimittäin kannettava ....
Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa Applen uutuustuote missaa täysin joulusesongin – Myyntiin vasta ensi vuoden alussa (17.11.2017 21:18)
Apple aikoo viivästyttää kesällä WWDC-kehittäjätapahtumassa esitellyn HomePod-älykaiuttimen julkaisua ensi vuoden alkuun. Alkuperäisen aikataulun mukaan HomePodin olisi pitänyt tulla myyntiin ensi kuussa. ....
Netflixiltä Star Wars -tähden supersankarielokuva Netflixiltä Star Wars -tähden supersankarielokuva (17.11.2017 19:20)
Kuten monet varmasti ovat huomanneet, niin Netflix pitää kovasti supersankareista. Yhtiöllä on varsin lämmin suhde Marvelin sankareihin, ja Netflixissä onkin tänään julkaistun uuden The Punisher ....
Boston Dynamicsin Atlas-robotti on pelottavan ketterä Boston Dynamicsin Atlas-robotti on pelottavan ketterä (17.11.2017 18:14)
Entinen Googlen X-ryhmään kuulunut robotiikkayhtiö Boston Dynamics on julkaissut uutta materiaalia Atlas-robotin kehityksestä. Nykyisin japanilaisen telejätin SoftBankin omistaman robottien ....

Uutisarkisto