*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTube: Viacom lähetti palveluumme salaa videoita ja haastoi sitten oikeuteen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 19.3.2010 10:19 Kommentteja (8)

YouTube: Viacom lähetti palveluumme salaa videoita ja haastoi sitten oikeuteen Videopalvelu YouTuben ja mediajätti Viacomin välinen oikeusjuttu ei ole tähän mennessä edennyt vielä kovin pitkälle, mutta yllättäviltä syytöksiltä jutussa ei ainakaan tulla välttymään, sillä YouTuben blogin mukaan Viacom laittoi videopalveluun salaa videoita, jonka jälkeen se haastoi YouTuben oikeuteen vedoten tekijänoikeusloukkauksiin.
Blogikirjoituksen perusteella Viacom palkkasi ainakin 18 mainostoimistoa, joiden työntekijöiden tehtävänä oli täyttää videopalvelun tarjontaa Viacomin sisällöllä, eikä tästä saanut hiiskua kellekään. Työntekijät rekisteröityivät YouTubeen väärillä tiedoilla ja he muokkasivat hieman alkuperäisiä videoita ennen niiden siirtämistä YouTubeen, jotta ne näyttäisivät varastetuilta tai vuodetuilta.

Viacomin ohjeistuksessa neuvottiin myös käyttämään esim. FedExin toimipisteistä löytyviä julkisia tietokoneita videoiden lähettämiseen, jotta näitä videoita ei voisi jäljittää takaisin Viacomiin.

YouTuben mukaan mediajätin toiminta toimi yllättävän hyvin, ja lopulta edes Viacomin työntekijät eivät enää tienneet mitä sisältöä he olivat laittaneet "salaa" YouTubeen. Viacomin työntekijät lähettivät jatkuvasti YouTubelle poistopyyntöjä Viacomin sisällöstä, mutta tiettävästi joitain lähetettyjä poistopyyntöjä peruttiin, kun työntekijät tajusivat kyseisen videon siirtyneen YouTubeen heidän omien toimiensa seurauksena.

Blogikirjoituksen perusteella Viacomin haasteeseen liitetty videolista pitää sisällään sen omien työntekijöiden jakamia videoita, joten Viacom on siis lisännyt palveluun omia videoitaan ja haastanut sitten YouTuben oikeuteen.

Jos YouTuben esittämät tiedot pitävät paikkaansa, näyttää Viacomin toiminta erittäin kaksinaamaiselta ja myös asian käsittely oikeudessa ei pääty Viacomin kannalta hyvin, jos YouTube voi todistaa väitteensä.

Vuonna 2007 Viacom haastoi YouTuben oikeuteen ja tuolloin esitetty korvausvaatimus oli miljardi dollaria.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

119.3.2010 10:28

Valehtelisin jos väittäisin ettei tämä ole käynyt mielessä.

219.3.2010 10:45
joumään
Vahvistamaton

Valehtelisin jos väittäisin että olisin yllättynyt

319.3.2010 10:55

Vuonna 2007 Viacom haastoi YouTuben oikeuteen ja tuolloin esitetty korvausvaatimus oli miljardi dollaria.

Hyvältä kuulostaa.

419.3.2010 11:18

Paskiaiset... Tosin kyllä itsekkin aika äärimmäiseen juttuihin olisin valmis miljardista. Mutta silti, itse lähetää videoita ja sitten haastaa oikeuteen miljardista. Hyvä homma.

519.3.2010 12:08

Noniin alkaahan näitä isojakin firmojen kähminnät tuleen julki...jossakin olin lukeneeni että pelipuolella olisi EA js Activision itse "päästänyt" ladattavaksi muutamia pelejä...oli jossakin jenkkisaitilla, täytynee koittaa kollata muistiani mistä sitä luin.

619.3.2010 18:19

No kyllähän sitä bisnestä voi tolleenkin tehdä.

719.3.2010 20:19

En kyllä ymmärrä miksi joku voisi haastaa Youtuben oikeuteen siitä että se on avoin videopalvelu, johon kuka tahansa voi laittaa mitä tahansa.

Sama kuin haastaisi www:n keksijät oikeuteen jos joku tekee sivun jossa jaetaan luvatonta materiaalia.

819.3.2010 21:44

Oikeuteenhan voi haastaa kenet vaan ja mistä vaan (varsinkin jenkeissä), mutta se, voittaako jutun on eri asia. USA:ssahan on ihan maan tapa haastaa kilpailijoita, varsinkin huonon talouden omaavia, oikeuteen vaikka miten keksityillä syillä. Muutaman vuoden ja miljoonan oikeustaistelu kaataa helposti pikkufirman jo ennen oikeudenkäynnin päättymistä, jolloin lopputuloksella ei ole väliä. Ja isoilta firmoilta taas voi saada isot korvaukset, jos sattuu voittamaan jutun. Kun haastaa kymmenen ja yksi tärppää...

Useimmissa maissa avoinkaan videopalvelu ei saa jakaa tekijänoikeuden alaista materiaalia ilman tekijän lupaa. Jenkeissä tosin laki käsittääkseni suojaa tuollaisia videopalveluja niin, ettei niitä voida syyttää, jos ne poistavat videon palvelusta pyydettäessä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tankkipelin kehittäjä osti suomalaisen pelistartupin Tankkipelin kehittäjä osti suomalaisen pelistartupin (2.12.2016 13:01)
PC-pelikehittäjät ovat viime aikoina laajentuneet mobiilipelimarkkinoille ostamalla sektorilla jo markkinaosuuksia kahmineita yrityksiä. Esimerkiksi Activision Blizzard osti Candy Crush -pelejä ....
Omistatko Huawein puhelimen? Tarkista saatko Android Nougat -päivityksen Omistatko Huawein puhelimen? Tarkista saatko Android Nougat -päivityksen (2.12.2016 12:26)
Huawei aikoo päivittää ensi vuoden alussa kaikkiaan kuusi puhelinmallia Android 7.0 Nougatiin. Näin kertovat HDBlog.it- ja Android Central -sivustot, jotka eivät kuitenkaan paljasta tietojensa lähdettä. ....
Pelaajat poikkeavat massasta – Joka toinen päivittänyt Windows 10:een Pelaajat poikkeavat massasta – Joka toinen päivittänyt Windows 10:een (2.12.2016 11:16)
Steamin marraskuisten tilastotietojen mukaan lähes puolet pelaajista on siirtynyt Windows 10:een. Satunnaisotantaan perustuvien lukemien mukaan 48,37 prosenttia PC-pelaajista käyttää 64-bittistä ....
2 kommenttia
Älykaiuttimet tulevat – Amazon ja Intel sopivat yhteistyöstä Älykaiuttimet tulevat – Amazon ja Intel sopivat yhteistyöstä (2.12.2016 10:53)
Vielä pari vuotta sitten Internet of Things oli hyvin epämääräinen käsite, jota käytettiin lähes kaikissa pöhinäpuheissa, mutta kukaan ei oikein tuntunut käsittävän mitä se käytännössä oikein ....
Lumioista tuttu ominaisuus tulossa Androidille – MediaTek esitteli uudet piirit Lumioista tuttu ominaisuus tulossa Androidille – MediaTek esitteli uudet piirit (2.12.2016 10:32)
Taiwanilainen mobiilipiirikehittäjä MediaTek on esitellyt kaksi uutta suorituskykyisiin älypuhelimiin suunnattua järjestelmäpiiriä. Helio X23 ja Helio X27 ovat muun Helio X20 -malliston mukaisesti ....

Uutisarkisto