*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Ihmemaan Liisa teattereiden ja Disneyn kiistakapulana

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.2.2010 18:56 Kommentteja (6)

Ihmemaan Liisa teattereiden ja Disneyn kiistakapulana Jättimenestykseksi povattu Disneyn tuottama Liisa Ihmemaassa uhkasi jäädä kokonaan pois teatterilevityksestä Isossa-Britanniassa ja Italiassa, kun teatteriketju Odeon ilmoitti tyytymättömyytensä Disneyn päätökseen julkaista DVD poikkeuksellisen pian teatteriensi-illan jälkeen. Tänään Odeon ja Disney kuitenkin ilmoittivat päässeensä sopuun, ja myös britit ja italialaiset pääsevät seuraamaan Liisan seikkailuja 3D-muodossa. Kiista kuitenkin kielii muutospaineista, joita teknologinen kehitys ja muuttuneet kulutustottumukset aiheuttavat. Disneyn ja teatteriketjujen neuvottelut jatkuvat vielä useissa maissa, mukaanlukien Suomessa.
Disneyn ja Odeonin välinen kiista sai alkunsa, kun Disney ilmoitti julkaisevansa uutuuselokuvansa Blu-ray- ja DVD-versiot vain 12 viikkoa 5. maaliskuuta pidetävän teatteriensi-illan jälkeen. Yleensä elokuvat ehtivät pyöriä teattereissa viisi viikkoa pidempään, yhteensä 17 viikkoa.

Tuloistaan huolissaan oleva Odeon, britannian suurin teatteriketju, päätti luopua kokonaan elokuvan esittämisestä -- vaikka tämä oliskin tarkoittanut koko levitystulojen menettämistä kyseisen elokuvan kohdalla. Odeonin pelkona on, että 12 viikon teatterilevitysajasta muodostuu uusi standardi, mikäli yhtiö suostuu Disneyn ehtoihin. Kalliisiin digitaalisiin esityskalustoihin ja 3D-laitteisiin panostaneille teattereille yleisömenetykset ovat kiistatta todellinen huolenaihe. Disneyta sen sijaan ei paina huoli elokuvateattereiden tuloista, vaan elokuvan tuottajana yhtiö haluaa maksimoida levityksestä saatavat kassavirrat.

Odeon ja Disney ilmoittivat siis torstaina päässeensä sopuun, muttaa kumpikaan osapuoli ei julkaissut sopimuksen ehtoja. Myös muut teatteriketjut jakavat Odeonin huolen, sillä teatterit ovat boikotoineet Disneyn elokuvaa samoista syistä muuallakin Euroopassa. Esimerkiksi Hollannissa boikottiin on liittynyt neljä teatteriketjua.

Tapaus voi koskettaa myös suomalaisia, sillä Yle kertoo myös Finnkinon neuvottelevan Disneyn kanssa elokuvan DVD-version julkaisuaikataulusta. Elokuvan Suomen ensi-illan on tarkoitus olla 12. maaliskuuta, joten ratkaisu syntynee lähipäivinä.

Disney on koetellut teatteriketjujen hermoja aiemminkin vastaavissa tapauksissa. Viime vuonna yhtiö halusi aikaistaa Up - kohti korkeuksia -animaation sekä Saiturin joulu -elokuvan DVD-versioiden julkaisua. Tuolloin elokuvateattereiden uhkaukset jättää elokuvat pois ohjelmistossa purivat, ja Disney pysyttäytyi normaalissa DVD-julkaisuaikataulussa.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

125.2.2010 19:07

Ihme nahistelua =/ milloinkahan nuo ahneet johtoportaat tajuavat, etteivät he kumoa pois toisiaan. Sama se pyöriikö elokuva teatterissa 12 vai 17 viikkoa. Osa käy elokuvateatterissa, osa ostaa DVDeen... jotkut käyvät teatterissa ja ostavat levyt. Loput sitten warettaa ne netistä.

225.2.2010 20:04

Ei tässä ole mitään järkeä!

325.2.2010 20:52

Oikea suunta. Sais leffat siirtyä nopeammin DVD:lle. Itse en harrasta leffateatterissa istumista, mutta vuokraan/ostan leffoja ahkerasti. Toisaalta ymmärrän kyllä teattereiden huolen, nuo digivehkeet kun ovat melkoisen kalliita investointeja. Varsinkin pienille teattereille, joita suomesta löytyy paljon.

425.2.2010 22:53

Saisivat siirtyä nopeammin myös terväpiirroksi minun puolestani sillä valintani on 720p.BluRay.x264

526.2.2010 15:16

Jossain tutkimustuloksissa ja myös konkreettisena kokeiluna on havaittu, että vaikka kaikki tietyn nimikkeen julkaisumuodot julkaistaan samaan aikaan. Yksikään julkaisumuoto ei syö toiselta julkaisumuodolta tuloja, vaan voi päinvastoin lisätä yleisiä tuloja jakelijalle / julkaisijalle.

626.2.2010 22:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Madsin:
Jossain tutkimustuloksissa ja myös konkreettisena kokeiluna on havaittu, että vaikka kaikki tietyn nimikkeen julkaisumuodot julkaistaan samaan aikaan. Yksikään julkaisumuoto ei syö toiselta julkaisumuodolta tuloja, vaan voi päinvastoin lisätä yleisiä tuloja jakelijalle / julkaisijalle.
Mutta tähänhän eivät filmistudiot usko, mutta uskovat että ihmiset on niin tyhmiä että ostavat ensihätään DVD:n, ja sitten vielä BluRayn myöhemmin...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
1 kommentti
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto