*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Konsolipelin luvaton nettijakelu maksoi 1,6 miljoonaa dollaria

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 9.2.2010 11:02 Kommentteja (13)

Konsolipelin luvaton nettijakelu maksoi 1,6 miljoonaa dollaria Brisbanessa asuva James Burt on kokemassa kovia, sillä hän hävisi Nintendoa vastaan käydyn oikeusjutun, jonka seurauksena hänen pitää maksaa pelijätille huimat korvaukset.
24-vuotias Burt joutui ongelmiin viime vuoden marraskuussa, kun hän laittoi ennakkoon saamansa New Super Mario Bros. Wii -pelin luvatta jakoon internetiin kyseisen kuun 6. päivä. Virallisesti peli tuli myyntiin marraskuun 12. päivä ja Burtin luvatonta kopiota ladattiin Nintendon edustajien mukaan tuhansia kertoja ennen kuin se ehti virallisesti kauppojen hyllyille.

Nintendoa Australiassa edustava lakifirma Maddocks Lawyers otti asian hoidettavakseen ja 23. päivä marraskuuta poliisit suorittivat ratsian Burtin kotiin, josta takavarikoitiin mm. tietokone. Lisäksi Burtin piti antaa viranomaisille pääsy hänen sähköposteihinsa.

Poliisin keräämä todistusaineisto vakuutti oikeuslaitoksen Burtin syyllisyydestä, ja oikeuden päätöksen mukaan hänen täytyy maksaa Nintendolle 1,5 miljoonan Australian dollarin eli noin 950 000 euron edestä vahingonkorvauksia. Lisäksi Burtin pitää maksaa Nintendon oikeudenkäyntikulut, joiden suuruus on noin 100 000 Australian dollaria eli noin 63 000 euroa.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

19.2.2010 12:01

Some men have died
and some are alive
and others sail on the sea

29.2.2010 12:04
WumWum
Inactive

Afterdawnista on tulossa kovaa vauhtia uustispalvelu, jonka aiheet keskittyvät mm. tekijänoikeus rikkomuksiin ja niistä annetuihin saktioihin. Hyvä sinänsä, että ihmiset näkevät kuinka naurettavia summia ihmisiltä pyydetään. Suomessakin on varmaan 2 miljoonaa lataajaa, joille kaikille voisi nykyisen käytännön mukaan laittaa miljoonan euron sakot.

Eihän tuo kaveri niitä saa koskaan itse maksettua. On kyseenalaisempaa poliisin, viranomaisen mennä sörkkimään yksityisen ihmisen tietoliikennettä. Toivottavasti anonyymit verkkopalvelut ja salaukset yleistyvät nopeasti.

39.2.2010 13:35
Jake667
Inactive

Hahaa! olis tyytyväisena vaan pelaillut omaa kopiotaan himassa kun sai sen muutaman päivän aikasemmin.
Mitä opimme tästä? Ei niin yhtään mitään. Jengi lataa ihan samalla tavalla. Yks normaalista elämästa vieraantunut oikeuslaitos pilasi yhden ihmisen elämän. Mutta mitään ei takuulla ole opittu.

49.2.2010 13:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WumWum:
Suomessakin on varmaan 2 miljoonaa lataajaa, joille kaikille voisi nykyisen käytännön mukaan laittaa miljoonan euron sakot.
Nykyisen oikeuskäytännön mukaan peruswarettaja joutuu maksamaan Suomessa muutaman tuhannen euron vahingonkorvaukset ja ehkä sen lisäksi pienet sakot.

59.2.2010 14:12

Ennakkojulkaisijoilla on tunnetusti se kaikkein kovin kohtalo.

Mutta että noin suuret vahingot tuli muka muutamassa päiväässä, vaikea uskoa että oli niin suosittu lataus.

69.2.2010 15:33

Vaikka en todellakaan ole mikään tekijänoikeus-intoilija, niin voin silti kuvitella, kuinka nintendoa korpeaa moinen ennakkoon jakelu. Todennäköisesti suurin osa lataajista ei olisi koskaan ostanut peliä, mutta silti... ladattu "tuhansia kertoja".

Onhan tässä pelibisnekselläkin peiliin katsomista.
Auttaisikohan asiaa jos pelien lähtöhintoja laskettaisiin? Hinnat tippuvat kuitenkin puolen vuoden sisään suurin piirtein puoleen, mutta monia ei kiinnosta odottaa niin kauaa. Seurauksena tietenkin pelin warettaminen.

Itse en halua, enkä ennen kaikkea viitsi imuttaa bugisia piraattipelejä. Ostan hieman edukkaammin Ebayltä, play.comista ja huuto.netistä. Jokainen tyylillään

79.2.2010 17:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WumWum:
Afterdawnista on tulossa kovaa vauhtia uustispalvelu, jonka aiheet keskittyvät mm. tekijänoikeus rikkomuksiin ja niistä annetuihin saktioihin.
Aha. Luulin, että sivusto on ollut tätä jo vuodesta 1999 asti.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9.2.2010 @ 17:43

89.2.2010 22:27

Mitäs sakki nyt tuumaa, kun ei ole Microsoftista kyse? Meinaan jos tapaus koskisi Microsoftia, niin varmana olisi ainakin kymmenen kommennttia siitä, että ahne Microsoft tai vastaavaa. Ei se Microsoft ainoa ole ;)

99.2.2010 22:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti peuge:
Vaikka en todellakaan ole mikään tekijänoikeus-intoilija, niin voin silti kuvitella, kuinka nintendoa korpeaa moinen ennakkoon jakelu. Todennäköisesti suurin osa lataajista ei olisi koskaan ostanut peliä, mutta silti... ladattu "tuhansia kertoja".


Ennakkoon jakelu tosin ei ole kyseisen pelin kohdalla ollut niin merkittävä kuin yleensä. Syynä Nintendon uusi suojaus joka teki pelistä toimimattoman kaikilla modpiireillä. Super mario bros wii saatiin toimimaan modpiirillä vasta joulukuun puolen välin tienoilla.

Viiveellä tosin tuo saatiin toimimaan tietyillä softamodauksilla mutta ennakkoon ei kovin moni tuota peliä päässyt pelaamaan wareversiolla.

Tosin aikaisempi julkaisu kiistatta nopeutti uuden suojauksen murtamista joten haittaa jakaja jokatapauksessa teki Nintendolle.

109.2.2010 23:09

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.7.2014 @ 10:18

1110.2.2010 9:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 6volttia:


Ihan kuin olisi jossain piraattiliiton sponssaamalla sivustolla.


Noo jos 1 miljoonan euron rangaistus annetaan luvattomasta jakelusta, niin taitaa olla että joku muukin on sitä mieltä, että älytön hommahan tämä on.

Ennen oli mix-tapet ja muut fyysiset kopiot mitä annettiin kavereille ja nykyään leviää tavara tiedostomuodossa. Yhä kuitenkin ihmiset kaupasta ostavat levyjä ja leffoja, siinäkin on digitaalisten kopioiden myynti lisääntynyt fyysisten kopioiden kustannuksella.

1210.2.2010 17:09

Hintojen takia ite ostin acekardin deeässälle, sillä muutamaa peliä on vaikea löytää/ei ole julkaistu euroopassa(esim. contra 4), sekä osa peleistä ei todellakaan ole sen 40-50€ arvoinen, 20€ on jo liikaa, jonka takia ostan pelit käytettynä

1311.2.2010 17:44

"Burtin luvatonta kopiota ladattiin Nintendon edustajien mukaan tuhansia kertoja ennen kuin se ehti virallisesti kauppojen hyllyille."

Ja mistäs se 1,6 miljooonaa dollaria saatiin?

Nintendo tuskin saa voittoa yheltä peliltä paria kymppiä enempää kun huomioidaan jälleenmyyjienkin nappaamat voitot. Vaikka latauksia olisi ollut 10000 ja jokainen lataaja olisi ilman ko. latausmahdollisuutta ostanut pelin, tulisi tappiota 20*10000 = 200.000. Lataajia ei kuitenkaan ollut näin suurta määrää, eikä jokainen lataus vähennä firman voittoa pelistä saatua voittoa vastaavaa summaa. Vaikka tätä ei huomioitaisi, olisi korvaus 10-kertainen todellisiin tappioihin nähden.

Summa summarum: Mistä se loppu puolisentoista miljoonaa dollaria tuli???

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple antaa sinun valita – Otatko sammuvan vai hidastetun iPhonen? Apple antaa sinun valita – Otatko sammuvan vai hidastetun iPhonen? (18.1.2018 07:27)
Vanhempien iPhone-mallien hidastaminen yllättävien sammumisten ehkäisemiseksi tietynlaisissa tilanteissa nousi julkisen keskustelun valokeilaan joulukuussa, mikä pakotti Applen julkaisemaan ....
1 kommentti
Apple palauttaa rahat Yhdysvaltoihin – Tulossa massiivinen veropotti ja investointeja Apple palauttaa rahat Yhdysvaltoihin – Tulossa massiivinen veropotti ja investointeja (18.1.2018 06:46)
Apple on ilmoittanut kiihdyttävänsä investointitahtiaan Yhdysvalloissa Donal Trumpin hallinnon verohelpotusten johdosta. Seuraavan viiden vuoden aikana Apple tuo rahaa Yhdysvaltojen talouteen ....
2 kommenttia
Kupla puhkeaa? Bitcoinin arvo romahti reilussa viikossa Kupla puhkeaa? Bitcoinin arvo romahti reilussa viikossa (17.1.2018 14:23)
Bitcoinin kurssi kehittyi vuonna 2017 äärimmäisen suotuisasti – tuntui ettei kasvulle ole lainkaan rajaa. Talousviisaat kuitenkin näkivät bitcoinissa klassisen kuplan tunnusmerkit, sillä kurssinousulle ....
OnePlussan verkkokauppa vuoti luottokorttitietoja – Tarkista onko korttiasi käytetty luvattomasti OnePlussan verkkokauppa vuoti luottokorttitietoja – Tarkista onko korttiasi käytetty luvattomasti (17.1.2018 11:15)
OnePlus on ottanut väliaikaisesti suoran maksukorttimaksamisen pois käytöstä, kerrotaan yhtiön tukifoorumeilla. Syyksi kerrotaan viikonloppuna ilmi tulleet tiedot, joiden mukaan joidenkin asiakkaiden ....
Googlen taidesovellus löi läpi – Siitä tuli nopeasti megahitti Googlen taidesovellus löi läpi – Siitä tuli nopeasti megahitti (17.1.2018 10:14)
Korkeakulttuuri ja populaarikulttuurin megahitit harvoin yhdistyvät toisiinsa samassa lauseessa, mutta Google on onnistunut herättämään suurten massojen mielenkiinnon taiteeseen Google Arts ....

Uutisarkisto