*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Teosto saa Helsingiltä 55 000 euroa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.1.2010 14:50 Kommentteja (14)

Teosto saa Helsingiltä 55 000 euroa Kevätjuhlissa ja puhelinvaihteissa kuultava musiikki ei ole ilmasta, ja HS:n julkaiseman uutisen mukaan Helsingin kaupunki maksaa tämän takia säveltäjien ja musiikintekijöiden edunvalvontajärjestö Teostolle 55 000 euron edestä tekijänoikeuskorvauksia tänä vuonna.
Tällä summalla Helsingin kaupungin tiloissa ja tilaisuuksissa voidaan soittaa tekijänoikeuksien suojaamaa taustamusiikkia. Sopimus kattaa mm. puhelinvaihteiden taustamusiikin, kaupungin järjestämät ilmaiskonsertit sekä koulujen ja päiväkotien erilaiset juhlat, joissa paikalla olevat henkilöt voivat musiikin kuuntelemisen ohella nauhoittaa esityksiä videolle.

Sopimus ei pidä sisällän esim. teattereiden, orkestereiden tai musiikkioppilaitosten esittämiä kappaleita, joten Teostolle on luvassa muista kohteista vielä lisää tuloja.

HS:n ilmoittamien lukujen perusteella kunnat maksavat Teostolle käyttämästään musiikista tänä vuonna 9,55 senttiä per asukas. Täten kunnat maksavat yhteensä Teostolle tänä vuonna yli 500 000 euroa. Ensi vuonna korvaus nousee 9,89 senttiin, joten korotusta tulee hieman päälle kolme prosenttia.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

116.1.2010 15:05

Koskahan ne perii lintujen lauluista teostoveroa?

216.1.2010 15:49

Joo toi on täysin mafia touhua nykyään ja paljonko tostakin summasta jaa ite teostolle. Kannattais noiden kaupunkien ostaa ne pimpelpom musiikit omaksi noilta muusikoilta niin tulisi halvemmaksi pitkällä juoksulla. Joku ei suuri taiteilija voisi jo 5000 eurolla säveltää jotain kohtuullista mitä sitten kuuntelee päreet kuumana siellä jonotuksessa virastoon.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.1.2010 @ 15:50

316.1.2010 15:50

nii ja onhan esmes polkupyärän kelloissakin sävelii..............

416.1.2010 15:59

mitenhän lie näissä tapauksissa tariffit löytää esittäjänsä sillä jos en vallan väärin muista niin ainakin pienen nettiradion tapauksessa hyvitykset menee listaykkösille vaikka soittaisit jamppa tuomista.

516.1.2010 16:24

Ihan näin yleisenä pohdiskeluna kannattaisikohan perustaa radiokanava ja soittaa siellä pelkästään omaa musiikkia. Siitä joutuisi maksamaan korvausta teostolle, mutta oman musiikin osuus soitetusta kasvaisi niin että saisi näistä miljoonista isomman osan, joka voisi jopa kattaa kulut.

616.1.2010 22:19

Teosto ei maksa korvauksia bändeille eikä artisteille vaan ne saavat korvauksensa radiosoitosta ja muusta julkisesta esittämisestä lähinnä Gramexin kautta. Gramex jakaa rahansa juurikin top-listojen perusteella, eli se saa eniten jonka biisiä eniten radiossa soitetaan.

Teosto huolehtiin biisien säveltäjistä, sanoittajista ja sovittajista. Se joka esittää (tai soittaa levyltä) musiikkia julkisesti on velvollinen ilmoittamaan Teostolle mitä kappaleita on esittänyt. Itse olen tehnyt kaksi aikanaan kappaletta (san, säv, sov), jota esitettiin vuoden aikana (pari vuotta sitten) noin 100 kertaa ravintoloissa/tanssilavoilla. Teostokorvauksia sain noista soittokerroista n. 500e. Minun mielestä aika hyvä korvaus 2x100 kertaa esitetyistä kappaleista.

Kaikki muusikot eivät tietenkään tee omia teos/esitys ilmoituksiaan kun luulevat, että Teosto ei maksa mitään. Kiitos siis heille, Teosto jyvittää korvamerkkaamattoman rahan muille musiikin esittäjille, joidenka kappaleita on julkisesti esitetty. Eli merkkamaton raha ei siis painu Teoston pohjattomaan kirstuun vaan tällä perusteella kappaleen tekijöille, sanoittajille, säveltäjille ja sovittajille. Radiosoittoa tuli myös jonkin verran, mutta sitä kautta tuli vain muutamia kymppejä.

Turhauttaa lähteä sotaan, mutta aina väliin on pakko puuttua tähän AD:n sivuilla vallitsevaan urbaaniin legendaan, jonka mukaan Teosto vain haalisi rahaa itselleen.

nim. Erittäin tyytyväinen Teoston asiakas

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.1.2010 @ 22:23

716.1.2010 22:26

Spaca, arvokasta tietoa korjaamaan todella epätietoisia. Kiitos.

816.1.2010 22:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Spaca:
Itse olen tehnyt kaksi aikanaan kappaletta (san, säv, sov), jota esitettiin vuoden aikana (pari vuotta sitten) noin 100 kertaa ravintoloissa/tanssilavoilla. Teostokorvauksia sain noista soittokerroista n. 500e. Minun mielestä aika hyvä korvaus 2x100 kertaa esitetyistä kappaleista.

nim. Erittäin tyytyväinen Teoston asiakas
Ravintola- ja tanssilavasoitot ilmoitetaan teostolle (jos haluu fyrkkaa) joten niistä saattaa jotain saadakkin. Muuten tuo on täysin turhaa touhua ja tuosta Helsingin summasta murto-osa menee oikeille musiikin tekijöille. Se on enemmänkin yleinen vero jonka yksi monopoli määrää ja määrää myös kenelle sitä maksetaan. Harvemmin kuitenkaan muusikoille.

Teosto on monopoli jolle pitäisi löytyä kilpailija. Teoston toimari saa 140 000 vuodessa palkkaa jonka vois myös jakaa muusikoille joten kyllä tuossa on sama kuin työväenliitoissa joissa muut kuin herrat maksavat ja ne saavat mitä saavat.

Miten olis ollu esim. 1000 EUR palkkiota noista esityksistä?

Muusikot kunniaan ja heille fyrkat eikä jollekkin Teoston toimarille.

nim. Myös Teoston ja Gramexin asiakas.

916.1.2010 22:58

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti KTPH:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Spaca:
Itse olen tehnyt kaksi aikanaan kappaletta (san, säv, sov), jota esitettiin vuoden aikana (pari vuotta sitten) noin 100 kertaa ravintoloissa/tanssilavoilla. Teostokorvauksia sain noista soittokerroista n. 500e. Minun mielestä aika hyvä korvaus 2x100 kertaa esitetyistä kappaleista.

nim. Erittäin tyytyväinen Teoston asiakas
Ravintola- ja tanssilavasoitot ilmoitetaan teostolle (jos haluu fyrkkaa) joten niistä saattaa jotain saadakkin. Muuten tuo on täysin turhaa touhua ja tuosta Helsingin summasta murto-osa menee oikeille musiikin tekijöille. Se on enemmänkin yleinen vero jonka yksi monopoli määrää ja määrää myös kenelle sitä maksetaan. Harvemmin kuitenkaan muusikoille.

Teosto on monopoli jolle pitäisi löytyä kilpailija. Teoston toimari saa 140 000 vuodessa palkkaa jonka vois myös jakaa muusikoille joten kyllä tuossa on sama kuin työväenliitoissa joissa muut kuin herrat maksavat ja ne saavat mitä saavat.

Miten olis ollu esim. 1000 EUR palkkiota noista esityksistä?

Muusikot kunniaan ja heille fyrkat eikä jollekkin Teoston toimarille.

nim. Myös Teoston ja Gramexin asiakas.
Ai teosto sai. JÄLLEEN KERRAN ARTISTI MAKSAA.

1017.1.2010 1:10

Suvivirsi on kevätjuhlien kliimaksi.

Suvivirsi sävelletty 1600-luvulla ja suomeksi sanoitettu 1700-luvulla.

Paljonko tuosta 55000€ menee kyseisen teoksen tekijölle? Aivan oikein, ei senttiäkään. Tekijät varmaan kääntyisivät haudoissaan, jos tietäisivät, että lapset eivät saa nykyään laulaa maksamatta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.1.2010 @ 01:11

1117.1.2010 9:25

Suvivirsi on sen verran vanha kappale, ettei kuulu Teostokorvausten piiriin.

1217.1.2010 16:12

Vaikkei nyt kovin ihastunut Teoston kaikkeen toimintaan olisikaan, niin onhan alle 10 senttiä/asukas kuitenkin kaupungin kannalta melko siedettävä korvaus musiikin julkisesta käytöstä, eikö? Tosin päälle tulevat vielä monien tilaisuuksien erilliset korvaukset ja kai Gramexkin jonkun könttäsumman saa?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2010 @ 14:22

1318.1.2010 15:51

Ota wipe2000 huomioon että vain tekijäinoikeuden alaisen musiikin soittaminen on korvauksen piirissä.

Se on törkeää väittää että jos lapset esittavät näytelmän joka royalti vapaa että semmoisen tallettamisen medialle josta kuluttaja on maksanut teostoveron on oikein.

Kuluttaja eli myöskin sinä maksat joka välissä Teostolle jopa näköjään maksamisen ilosta. Näitä rahoja käytetään myös nk piraattien metsästämiseen ja lobbaamiseen eli verotuksen kiristämiseen.

lisäys -->
Suvivirsi on tekijäinoikeus korvausten ulkopuolella jo lainsäadännön pykline toimesta --> uskonnolinen kappale.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.1.2010 @ 15:53

1421.1.2010 16:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Vaikkei nyt kovin ihastunut Teoston kaikkeen toimintaan olisikaan, niin onhan alle 10 senttiä/asukas kuitenkin kaupungin kannalta melko siedettävä korvaus musiikin julkisesta käytöstä, eikö? Tosin päälle tulevat vielä monien tilaisuuksien erilliset korvaukset ja kai Gramexkin jonkun könttäsumman saa?
Voi lollo ja läppä. Ei siitä musiikista ennenkään ole mitään korvauksia otettu. Saakeli, minä perustan firman jossa peritään maksua kaikilta niiltä ihmisiltä jotka minut ulkona näkevät joskus. Koska asun noin 100000 asukkaan kaupungissa, olen reilu ja laskutan kaupunkia vain 0,05 eurolla per asukas per kuukausi. Jes, se onkin palkkapäivä tulossa. :P
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.1.2010 @ 16:52

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Huippusuosittu CCleaner meni myyntiin – Avast osti sen Huippusuosittu CCleaner meni myyntiin – Avast osti sen (21.7.2017 09:36)
Ilmaista virustorjuntaohjelmistoa kehittävä Avast on päättänyt ostaa huippusuosittua CCleaner-siivousohjelmaa kehittävän Piriformin. Tarkoituksena on tarjota CCleaneria jatkossakin omana tuotteenaan, ....
5 kommenttia
Applen ja akkuvalmistaja sopimukseen – Poikiiko tuotantoa Uudenkaupungin tehtaalle? Applen ja akkuvalmistaja sopimukseen – Poikiiko tuotantoa Uudenkaupungin tehtaalle? (21.7.2017 08:54)
Apple ja kiinalainen akkuvalmistaja Contemporary Amperex Technology (CATL) ovat solmineet salassapitosopimuksen, uutisoi Yicai Global . Mielenkiintoiseksi sopimuksen tekee suomalaisten näkökulmasta ....
Samsungin syksyn kovin julkistus nähdään elokuun 23. päivä Samsungin syksyn kovin julkistus nähdään elokuun 23. päivä (21.7.2017 08:26)
Ei tarvitse olla kovin kummoinen meedio arvatakseen, että Samsungin seuraava Note-malliston älypuhelin julkistetaan viime vuoden tapaan elokuussa. Vielä vähemmän selvännäkijän taitoja tarvitaan ....
2 kommenttia
OnePlussalta päivitys huippupuhelimelle, korjaa hätäpuheluongelman OnePlussalta päivitys huippupuhelimelle, korjaa hätäpuheluongelman (20.7.2017 23:10)
OnePlus on julkaissut päivityksen OnePlus 5 -huippupuhelimelleen. Oxygen OS 4.5.6 on kuitenkin vain minimaalinen päivitys, joka ainoastaan korjaa yhden, mutta mahdollisesti sitäkin kohtalokkaamman ongelman. ....
Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa (20.7.2017 12:16)
Älypuhelinbuumin laantuessa teknologiayhtiöiden fokus on siirtynyt levittämään langattoman tiedonsiirron mahdollisuuksia arkipäiväisempiin laitteisiin, joissa tiedonkäsittelyllä saadaan aikaa ....
10 kommenttia

Uutisarkisto