*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Yhdysvalloissa elokuvateatterit ohittivat DVD- ja Blu-ray-myynnin

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.1.2010 12:27 Kommentteja (3)

Yhdysvalloissa elokuvateatterit ohittivat DVD- ja Blu-ray-myynnin 2000-luvulla ilmaantuneet uudet tavat levittää elokuvia kuluttajille ovat syöneet tasaisen varmasti elokuvien fyysisten kopioiden myyntiä eikä vuosi 2009 tuonut tähän muutosta. DVD- ja Blu-ray-elokuvien laskeneiden myyntilukujen seurauksena elokuvateatterit nousivat Yhdysvalloissa viime vuonna suosituimmaksi tavaksi katsella elokuvia, jos suosiota mitataan käytetyissä rahamäärissä.
Tutkimusyhtiö Adams Media Researchin tekemien mittausten perusteella Yhdysvalloissa kuluttajat törsäsivät elokuvalippuihin viime vuonna 9,87 miljardia dollaria, ja nousua vuoteen 2008 verrattuna tuli noin 10 prosenttia. Elokuvien myynti DVD- ja Blu-ray-formaateissa tuotti puolestaan 8,73 miljardin dollarin rahat, ja laskua vuoteen 2008 verrattuna tuli 13 prosenttia. Edellisen kerran elokuvateatterit voittivat elokuvien fyysisen myynnin vuonna 2002.

Rahassa mitattuna DVD-elokuvien paras vuosi oli Yhdysvalloissa 2004, jolloin elokuvia kaupattiin 12,1 miljardin dollarin edestä. Alalla ei kuitenkaan todennäköisesti nähdä enää vastaavia huippuvuosia, koska DVD-elokuvilla on nykyään useita kilpailevia vaihtoehtoja, jotka syövät sen mahdollisuudet.

Kaikkiaan DVD- ja Blu-ray-tuotantoa (ml. elokuvat, TV-sarjat, konsertit ja muu sisältö) myytiin Yhdysvalloissa viime vuonna 13 miljardin dollarin edestä. DVD:n rinnalle viime vuosina ilmaantunut Blu-ray ei ole vielä koukuttanut kuluttajia kovin tehokkaasti, sillä Blu-rayn osuus koko potista oli 1,1 miljardin dollarin luokkaa eli alle 10 prosenttia.

Blu-rayn suosio kasvaa kuitenkin jatkuvasti, ja viime vuonna Blu-ray-soittimien määrä kasvoi Yhdysvalloissa viiden miljoonan soittimen verran. Nykyisellään Yhdysvalloissa on noin kahdeksan miljoonaa kotitaloutta, joista löytyy Blu-ray-elokuvia toistava Stand Alone -soitin.

Videovuokraamojen onneksi laskeneet myyntiluvut eivät vaikuttaneet vuokrauksiin negatiivisesti, vaan vuokraamojen tilanne pysyi lähes ennallaan (8,11 miljardia dollaria -> 8,15 miljardia dollaria).

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

15.1.2010 12:58

Tiedä sitten miten informoiva tutkimus on. Koska ainakin täällä suomessa leffalippujen hinnat sen kun jatkaa nousuaan (laatu ei kuitenkaan parane) ja DVD leffoja saa nopeasti ilmestymisestä alelaareista halpaan hintaan. Että tuo on ehkä hieman harhaan johtavaa mitata käytetyn rahan määrässä.

25.1.2010 13:03

DVD:tä ei viitsitä ostaa koska tekniikka on vanhentunut, ja blu-ray:tä ei uskalleta koska standardi ehtii muuttua 6 kertaa matkalla kaupasta kotiin.

35.1.2010 16:50

Blu-ray ollu ainakin omasta mielestä floppi. DVD edelleen jyrää markkinoilla. En tiedä Blu-rayn aihion hintaaa tarkkaan, mutta eikö pikkuhiljaa voitaisiin alkaa myymään elokuvia flash-muisteissa (muistikortti/usb-tikku). Niiden kysyntä vain kasvaisi ja hinnatkin tippuisi vielä jonkin verran. Lisäksi ne olisi helppo kierrättää jatkossa muuhun tarkotukseen. Lisäksi elokuvien vuokraus muistikortilla tai tikulle olisi Suomessa jo mullistavaa verrattuna nykyiseen kaavaan. Menisit vain Makuuniin jossa ne heittäis sinulle videon tikulle. Sitten vain jokin hyvä standardi tapa kaikkiin soittimiin, joka sallii toistaa kyseistä video esim. vain 24h verran. Ja tähän palveluun ei tarvita niitä 100megan kaistoja jota ei tunnu koskaan landelle asti saavan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kotimainen Seriously julkaisi suosittuihin Best Fiends -peleihin perustuvan lyhytelokuvan Kotimainen Seriously julkaisi suosittuihin Best Fiends -peleihin perustuvan lyhytelokuvan (27.5.2017 15:03)
Seriously julkaisi tällä viikolla suosittuihin Best Fiends -ötökkäpeleihin perustuvan lyhytelokuvan. Seriously on tähän mennessä julkaissut Best Fiends- (2014) ja Best Fiends Forever -pelit ....
Xiaomi esitteli Mi Max 2 -älypuhelimen: Iso näyttö, valtava akku Xiaomi esitteli Mi Max 2 -älypuhelimen: Iso näyttö, valtava akku (27.5.2017 14:12)
Xiaomi Mi Max 2 on suunnattu isoa näyttöä ja hyvää akunkestoa kaipaaville. Xiaomin mukaan Mi Max 2:n akku kestää kaksi päivää. Pikalatauksella akun voi ladata tunnissa nollasta 68 prosenttiin ....
Apple kehittää uutta prosessoria tekoälylaskentaa varten Apple kehittää uutta prosessoria tekoälylaskentaa varten (27.5.2017 09:23)
Apple on syventänyt tekoälylaskennan tutkimusta myös mikropiirien puolelle. Bloombergin saamien tietojen mukaan IT-jätti kehittäisi Apple Neural Engine -nimistä mikropiiriä, jonka avulla yhtiö ....
Aktiivisuusrannekkeiden tarkkuus testattiin – Tämä ranneke kertoo tarkimmin todellisen pulssin Aktiivisuusrannekkeiden tarkkuus testattiin – Tämä ranneke kertoo tarkimmin todellisen pulssin (26.5.2017 11:51)
Journal of Personalized Medicinessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa on selvitetty markkinoilla olevine älykellojen mittaustarkkuutta niin pulssin kuin palaneiden kaloreiden mittauksessa. ....
Androidin perustajan uutuuspuhelin esitellään aivan pian Androidin perustajan uutuuspuhelin esitellään aivan pian (26.5.2017 11:05)
Androidin perustajan Andy Rubinin pystyyn polkaisema Essential-kasvuyritys on paljastanut aikovansa esitellä ensimmäisen älypuhelimensa toukokuun 30. päivänä. Julkaistujen kiusoittelukuvien ....
1 kommentti

Uutisarkisto