*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Torrent-sivustot voidaan laittaa sulkulistalle Italiassa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 28.12.2009 12:18 Kommentteja (5)

Torrent-sivustot voidaan laittaa sulkulistalle Italiassa Viime vuonna The Pirate Bay -sivusto (TPB) joutui Italiassa oikeudellisiin ongelmiin, joiden takia sivusto oli jopa väliaikaisesti paikallisten internet-operaattoreiden sulkulistalla. Kiista asian osalta ei ole kuitenkaan ohi, vaan asian käsittely on jatkunut maan korkeimmassa oikeusasteessa, jonka antaman päätöksen mukaan torrent-tiedostoja jakelevia sivustoja voidaan laittaa internet-operaattoreiden sulkulistoille, jos sivustojen jakamat torrent-tiedostot mahdollistavat tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattoman lataamisen.
Oikeuden mukaan TPB:n tapaisia sivustoja ei voi verrata esim. Googleen, koska torrent-sivustojen kautta käyttäjät voivat vaihdella keskenään torrent-tiedostoja ja täten sivustot avustavat kuluttajia tekijänoikeusrikosten teossa. Tällaista toimintaa harrastavat sivustot eivät joudu sulkulistalle kuitenkaan automaattisesti, vaan sivustosta on tehtävä ilmoitus viranomaisille, jonka jälkeen asiasta järjestetään tarvittaessa oikeusistunto, jossa tuomari kuulee molempia osapuolia ja tekee sitten sulkupäätöksen.

Sulkulistalle voidaan laittaa myös sellaisia sivustoja joiden palvelimet tai ylläpitäjät eivät sijaitse/asusta Italiassa. Täten TPB:n viime vuonna kumoama sulku saattaa pian palata takaisin, jolloin sivuston käyttäminen maassa hankaloituu huomattavasti.

TPB:tä Italiassa edustavien asianajajien mukaan Bergamon oikeuslaitos käsittelee TPB:n lisäämistä sulkulistalle lähiaikoina. Koska tästäkin päätöksestä voi valittaa, on oikeusjutun venyminen enemmän kuin todennäköistä, sillä jutun molemmat osapuolet haluavat voittaa tämän tärkeän taistelun.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

128.12.2009 16:14

"Oikeuden mukaan TPB:n tapaisia sivustoja ei voi verrata esim. Googleen, koska torrent-sivustojen kautta käyttäjät voivat vaihdella keskenään torrent-tiedostoja ja täten sivustot avustavat kuluttajia tekijänoikeusrikosten teossa."

Käyttäjät laittavat torrent-tiedostoja nettiin ja toiset lataavat ne Googlen avulla.

228.12.2009 17:17

Tämä "ei voi verrata googleen" tai "ei koske googlea" alkaa olla jo aika kulunut vitsi. Koska nämä tuomarit ym. lakiheput kehtaavat ääneen tunnustaa että syy moiseen periaatteeseen on siinä, ettei googlea sen suuruuden takia uskalleta haastaa. Tämä on juuri vähän tämmöistä että kiusataan pienempiä.

328.12.2009 17:29

Tämän vuoksi olisi jo tärkeää hajauttaa torrent tiedostojen levitys ympäri nettiä, yhteenliitettyjä pikku torrent sivustoja joita asiaan vihkiytyneet harrastajat pyörittävät ei ole mahdollista lyödä ja sensuroida. Jos purkkeja olisi tuhat niin ei voi blokata netistä.

428.12.2009 18:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Tämä "ei voi verrata googleen" tai "ei koske googlea" alkaa olla jo aika kulunut vitsi. Koska nämä tuomarit ym. lakiheput kehtaavat ääneen tunnustaa että syy moiseen periaatteeseen on siinä, ettei googlea sen suuruuden takia uskalleta haastaa. Tämä on juuri vähän tämmöistä että kiusataan pienempiä.
Pitää kyllä muistuttaa kesken puolustuksesi, että Google ei ole sama kuin kaikki hakukoneet. On noita pienempiäkin firmoja hakukoneineen, eikä niitäkään painosteta.

Sinänsä ironista onkin, että samat puheet torrent-sivustojen puolustukseen sopii Googleenkin: "Voihan trakkerilta hakea vaikka Linux-distrojakin". Toisaalta ei tarvitse olla mikään ruudinkeksijä, kun takjuaa missä torrent-sivustojen suhteen mennään. Niistä tuskin pääasiassa haetaan Linux-distroja tai haeta pannukakkuun reseptiä.

529.12.2009 21:46

Indeksi-sivut ovat hyviä torrenttien etsimiseen, Google on hyvä http-warezin etsimiseen. Tai no, kyllähän sitä tulee käytettyä molempiin :p

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.12.2009 @ 21:46

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Vieläkin nopeampaa on tulossa – USB 3.2 -standardi valmistuu pian Vieläkin nopeampaa on tulossa – USB 3.2 -standardi valmistuu pian (26.7.2017 10:24)
Jotta kehitys ei pysähtyisi, luodaan vähän väliä uusia tiedonsiirtostandardeja nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonvälitystä varten. USB:kin on etenemässä 3.2-versioon tulevan syksyn aikana. ....
1 kommentti
Toyota teki läpimurron akuissa – Lupaa parempia ominaisuuksia sähköautoihin Toyota teki läpimurron akuissa – Lupaa parempia ominaisuuksia sähköautoihin (26.7.2017 09:42)
Toyota on edennyt niin sanottuun production engineering -kehitysvaiheeseen sähköautomallissaan, jossa hyödynnetään uudenlaista kiinteää elektrolyyttiä käyttävää akkuteknologiaa. Elektrolyytin ....
4 kommenttia
Trump kehuu – Apple rakentaa kolme valtavaa tehdasta Yhdysvaltoihin Trump kehuu – Apple rakentaa kolme valtavaa tehdasta Yhdysvaltoihin (26.7.2017 09:12)
Apple rakentaa Yhdysvaltoihin kolme suurta tuotantolaitosta, väittää Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Wall Street Journalin haastattelussa. Trumpin mukaan Applen toimitusjohtaja Tim ....
Odotettu uutinen – Adobe lopettaa Flashin kehittämisen 2020 Odotettu uutinen – Adobe lopettaa Flashin kehittämisen 2020 (26.7.2017 08:43)
Jo vuosia nettinatiivit ovat odottaneet sitä päivää, kun Adobe kertoo ajankohdan Flashin kuolemalle. Nyt se on koittanut: vuoden 2020 jälkeen Adobe ei aio enää kehittää Flashia eikä täten myöskään ....
Kiina aikoo päihittää Yhdysvallat tekoälyssä – Esitteli kunnianhimoisen ohjelman Kiina aikoo päihittää Yhdysvallat tekoälyssä – Esitteli kunnianhimoisen ohjelman (25.7.2017 11:23)
Kiinan valtioneuvosto on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen, jonka mukaan maa olisi tekoälytutkimuksen johtava valtio vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on rakentaa tekoälyn ympärille kokonainen ....

Uutisarkisto