*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTube tekstittää automaattisesti

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.11.2009 20:30 Kommentteja (4)

YouTube tekstittää automaattisesti YouTuben ja Google Videon tarjoamiin videoihin on voinut lisätä tekstitykset jo yli kolmen vuoden ajan, mutta tekstityksillä varustettuja YouTube-videoita on edelleen todella vähän, vaikka tekstityksille olisi usein tarvetta. Tämän ongelman korjaamista varten Google kertoi torstaina lisänneensä YouTubeen uuden puhetta tunnistavan toiminnallisuuden, joka lisää videoihin automaattisesti tekstitykset siinä kuultavan puheen perusteella.
Tekstityssivustojen ei tarvitse kuitenkaan murehtia töiden loppumisesta, sillä puheentunnistuksen kielivalikoima on tällä hetkellä rajoitettu englannin lisäksi mandariinikiinaan. Luonnollisesti käytössä oleva algoritmi ei myöskään tunnista kaikki sanoja oikein, joten korjattavaa riittää, mutta monissa tapauksissa edes sinne päin oleva tekstitys auttaa erityisesti kuulo-ongelmista kärsiviä ihmisiä.

Aluksi tekniikka otetaan käyttöön vain tietyillä YouTuben kanavilla, mutta tulevaisuudessa tekniikkaa voi toivottavasti hyödyntää missä tahansa videossa.

Sisällön ymmärtämisen helpottamisen ohella tekniikka helpottaa videoiden etsimistä, kun hakusanoina voi käyttää videossa kuultavia sanoja sekä videoiden tekstittämistä muille kielille, sillä olemassa olevat tekstitykset voi kääntää toisille kielille Googlen oman käännöskoneen avulla.

Puheentunnistuksen myötä YouTubeen lisättiin myös tekstien automaattinen ajastustoiminto, jonka myötä YouTubeen lähetettäviä tekstejä ei tarvitse enää ajastaa itse, vaan YouTube hoitaa likaisen työn jatkossa puolestasi. YouTubeen liitettävään tekstitykseen tarvitsee siis sisällyttää ainoastaan kaikki videon repliikit, jonka jälkeen YouTube sovittaa ne oikeille paikoille. Tämäkään ominaisuus ei luonnollisesti toimi aina oikein, mutta tarvittaessa tekstien aikakoodeja voi korjailla manuaalisesti, jotta tekstitykset tulevat esiin oikealla hetkellä.

Alla lyhyt esittelyvideo uusista ominaisuuksista

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

121.11.2009 22:54

Välillä tuntuu siltä että Google tekee kaiken oikein. Yksi hieno ominaisuus youtubeen lisää. Kunhan saavat ton kielen kääntö systeemin vielä jossain vaiheessa toimimaan ni sehän on ois aika kätevä systeemi.

222.11.2009 1:20

Juutuupi osaa myös näköjään automaagisesti huomata tekijänoikeusrikkomukset. Latasin vahigossa yli 4min videon (piti olla 1min video) sinne, ja taustalla soi spotify. Video kerkesi olla alle minuutin siellä, kun huomasin virheeni ja poistin sen. Kerkesi kuitenkin tulla sähköpostia että hei, sulla on vissiin sony musicin omaisuutta videossas.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.11.2009 @ 01:21

322.11.2009 1:23

Lainaus:
Tekstityssivustojen ei tarvitse kuitenkaan murehtia töiden loppumisesta

tekstytyssivuthan ovat tähänkin asti tehnyt youtubeen tekstityksiä? Jos käännöskone on sama kuin translate.google.com, niin silloin on ihan turha lisätä mitään tekstityksiä videoihin.

422.11.2009 9:57

Tuntuu että google, joka siis nykyisin omistaa näemmä youtubenkin menee aivan liian pitkälle yksityisten ihmisten tietojen kalastelussa. Itse olen muutamia videoita kokeillut youtubeen laittaa ja yhdessä soi taustalla jokin kappale ja ihmettelin kun videossa ei ääntä kuulunut. Sitten huomasin, että youtube ilmoitti poistaneensa äänen tekijänoikeussyistä. En arvannut että tällainen äänen ja puheentunnistus on jo tuolla tasolla ja noin laajassa käytössä. Eikö asiasta ole käyty mitään julkista keskustelua että onko tällainen tietojen kerääminen sallittua ja mihin niitä voidaan tulevaisuudessa tulla käyttämään. Toinen vastaava on facebook jonne kaikki antavat innolla tietonsa keskitettyyn rekisteriin vaikka vielä joitakin vuosia sitten tietokonelehdissä varoitettiin antamasta henkilötietojaan julki internetissä. Tuskinpa tietoturva on paljoa parantunut.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.11.2009 @ 09:59

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Tesla aikoo hylätä Nvidian? Kehittää omaa piiriä AMD:n kanssa Tesla aikoo hylätä Nvidian? Kehittää omaa piiriä AMD:n kanssa (21.9.2017 09:34)
Sähköautoyhtiö Tesla aikoo ottaa enemmän vastuuta autojensa teknologisesta kehityksestä ja ottaa samalla etäisyyttä Nvidiaan, jonka puolijohdetuotteita Tesla on tähän mennessä käyttänyt. ....
Yli miljardin dollarin diili – Google osti HTC:n Pixel-tiimin ja hankki oikeudet patentteihin Yli miljardin dollarin diili – Google osti HTC:n Pixel-tiimin ja hankki oikeudet patentteihin (21.9.2017 09:09)
Google ei sittenkään ostanut taiwanilaista HTC:tä itselleen, vaan hankki ei-eksklusiivisen oikeuden yhtiön patentoimiin teknologioihin. Suurin osa HTC:lta Googlelle siirtyvistä työntekijöistä ....
Lara Croft tekee paluun valkokankaalle, Warner Bros julkaisi trailerin Lara Croft tekee paluun valkokankaalle, Warner Bros julkaisi trailerin (20.9.2017 21:12)
Alkuperäisestä Tomb Raider -elokuvasta on aikaa jo yli 15 vuotta, mutta Lara Croftin seikkailut eivät ole vaipuneet unholaan. Warner Bros on julkaissut YouTubessa trailerin uudesta elokuvasta, ....
Microsoftin uusi Xbox One X nyt ennakkotilattavissa Microsoftin uusi Xbox One X nyt ennakkotilattavissa (20.9.2017 20:45)
Microsoft on aloittanut uuden Xbox One X -pelikonsolin ennakkotilaukset, uudestaan, tämän vuoden joulusensonkia silmällä pitäen. Samalla yhtiö on kertonut laajennuksista X:n pelivalikoimaan, ....
HTC:lta tulossa jättimäisiä uutisia – Kaupankäynti osakkeella keskeytettiin HTC:lta tulossa jättimäisiä uutisia – Kaupankäynti osakkeella keskeytettiin (20.9.2017 17:05)
Taiwanilainen teknologiayhtiö HTC on ilmoittanut, että kaupankäynti sen osakkeella keskeytetään huomenna merkittävän uutisen julkaisun takia. Uutinen on selvästi niin suuri, että sillä arvellaan ....
1 kommentti

Uutisarkisto