*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Optiset ikilevyt tehdään synteettisestä kivestä - elinikä 1 000 vuotta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 13.11.2009 14:10 Kommentteja (8)

Optiset ikilevyt tehdään synteettisestä kivestä - elinikä 1 000 vuotta Optisten tallennusmedioiden yhtensä ongelmana pidetään niiden kohtuullisen lyhyttä elinikää, jonka vuoksi tärkeän datan tallentaminen pelkästään optisille levyille ei ole asiantuntijoiden mukaan kovin järkevää. Optisten medioiden elinikä on kuitenkin nyt kokenut pitkän harppauksen eteenpäin, kun Cranberry-yritys kertoi uusista DiamonDisc-levyistä, joille luvataan eliniäksi jopa 1 000 vuotta.
Synteettisestä kivestä valmistetut levyt eivät siis kärsi monien muiden optisten medioiden tapaan esim. lämpötilan muutoksista tai UV-säteilystä, joten niissä oleva sisältö ei vaarannu yhtä helposti. Levyjä voi valmistajan mukaan säilyttää esim. jatkuvassa 80 asteen lämpötilassa ilman tiedon katoamisen vaaraa. DVD-yhteensopivuuden myötä levyjä voi lukea kaikilla DVD-asemilla, joten levyt ovat hyvin yhteensopivia kaikkien nykyisten tietokoneiden kanssa.

DiamonDisc-levyille ei voi luonnollisesti tallentaa dataa nykyisten kirjoittavien DVD-asemien avulla, vaan kirjoittaminen on tehtävä erillisellä asemalla, joka ei käytä kirjoittamiseen tavallista laseria, vaan data kirjoitetaan levylle tavallista paljon tehokkaammalla laserilla. Prosessin hankaluudesta johtuen levyt ja kirjoittavat asemat eivät ole kovin edullisia, sillä tilattuna yksi levy maksaa noin 35 dollaria, kun taas kirjoittavan aseman ja 150 levyn paketista saa pulittaa huimat 5 000 dollaria.

Tietokoneelle tällainen asema tunnistuu tavallisena kirjoittavana DVD-asemana, joten omat levyt saa luotua esim. Nero-ohjelmiston avulla. Yksittäisten levyjen kohdalla kirjoittamisesta huolehtii Cranberry, jonne kuluttajat toimittavat datansa joko internetin tai postilaitoksen avulla. Tilattujen levyjen osalta työntekijät myös varmistavat levyn toimintakunnon kirjoitusoperaation jälkeen.

DVD-levyn ohella yritys on lupaillut markkinoille myös Blu-ray-levyjä, mutta niiden hinnoittelusta tai julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

113.11.2009 14:27

jotain tällästä jo pitkään odotellutkin....aina ihmetellyt et miks kapasiteettia vaan kasvatetaan ja kasvatetaan mutta elinikä unohdetaan

213.11.2009 14:31

Voisi jopa harkita tollasta, tosin vasta kun tuosta hinnasta on pudotettu 98-99% pois, eli olisi edes lähes samoissa hinnoissa kuin edullisimmat blu-ray asemat.

313.11.2009 15:02

mikä olikaan flash piirien elinikä kerran kirjoitettuna ja oikein säilöttynä?

413.11.2009 15:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _kooma_:
Voisi jopa harkita tollasta, tosin vasta kun tuosta hinnasta on pudotettu 98-99% pois, eli olisi edes lähes samoissa hinnoissa kuin edullisimmat blu-ray asemat.
Niinpä niin.. kolmella kympillä pitäisi saada asema ja 150 aihiota levyjä joissa data säilyy 1000 vuotta. Tietenkin. Kyllä tuo hinta aika korkea on vielä, mutta kyllä tuollaisesta jo vähän maksaakin voisi - jos tuollaisen tarvitsisi.

513.11.2009 16:43

Suolanen on hinta...mutta niin oli cd:llä ja dvd:lläkin kun ne tulivat markkinoille. Nopeestihan noi hinnat tippuu jos tekniikka lähtee yleistymään.

613.11.2009 18:32

Minusta tuo hinta on aika oikea jos yksi levy maksaa (tiedän yksittäis kappaleena mutta kuitenkin) 35€ ja 150 + asema on 5000€. Koska 35€×150=5250€ eli aseman osuus on yllättävänkin pieni tuosta hinnasta. Mitähän se asema maksaa erikseen?
Voikohan sillä polttaa tavallisia levyjä? ;)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.11.2009 @ 18:34

713.11.2009 19:10
Zeekill
Vahvistamaton

Tomppa12 kyllä sillä voi sananmukaisesti juuri polttaa tavallisia levyjä :P Ehkäpä vähän turhan voimakas laaseri mutta toivottavasti tästäkin saadaan aikaan joku hieno taskulamppumodi.

814.11.2009 9:40
tommito
Inactive

Lainaus:
While you do not need your files to last 1,000 years, you do need them to last until another permanent backup solution is available in the future. For now, the Cranberry DiamonDisc is your only solution.
Point taken. Löysin myös kolme syytä ostaa levyjä. Aika jännä toi et jos haluaa yhden levyn, Cranberry lähettää maksun jälkeen sulle ohjelman jolla pitää lähettää DVD:lle haluamat tiedostot ja valmis levy lähetetään postissa. Vois kokeilla: Kaks levyy 60€:lla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto