*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Luvattomia lataajia ei viedä enää oikeuteen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 8.11.2009 13:14 Kommentteja (5)

Luvattomia lataajia ei viedä enää oikeuteen Tanskassa tekijänoikeudella suojattua sisältöä internetistä luvatta lataavat henkilöt saivat kuulla perjantaina ilouutisen, kun maassa tekijänoikeusrikoksia ja piratismia vastaan taisteleva Antipiratgruppen ilmoitti lopettavansa luvattomien lataajien jahtaamisen.
Syynä ei ole luvattomien lataajien suuri määrä, vaan maan oikeuslaitos, joka ei tuomitse luvattomia lataajia ellei heitä vastaan ole kunnollisia todisteita. Antipiratgruppen on vienyt vuoden sisällä neljä lataustapausta korkeimpaan oikeuteen saakka, joista se on hävinnyt kolme puutteellisten todisteiden takia. Tekijänoikeusjärjestön ainoa voitto tuli tapauksessa, jossa syytetty tunnusti tekonsa oikeudelle.

Tanskassa oikeusjutuissa ongelmia on aiheuttanut erityisesti IP-osoitteiden käyttäminen todisteina, sillä oikeuslaitoksen näkemyksen mukaan ne eivät kerro kuka on rikkonut tekijänoikeuksia, vaan ainoastaan kenen omistaman internet-liittymän kautta rikokset on tehty. Tämän johdosta esim. kaikille avoimet WLAN-tukiasemat ovat pelastaneet syytettyjä oikeudessa, koska tekijänoikeusjärjestöt eivät ole voineet osoittaa oikeudelle kuka luvattoman lataamisen on varsinaisesti suorittanut.

Tekijänoikeusjärjestöt eivät kuitenkaan lopeta luvattomien lataajien kiusaamista kokonaan, vaan maassa on tällä hetkellä voimassa internet-operaattoreiden puolelta toteutettu The Pirate Bay -sivustoa (TPB) koskeva sulku, joka estää asiakkaiden pääsyn TPB:n palvelimille operaattorin omien nimipalvelimien kautta. Helmikuussa Tanskan kaikkien internet-operaattoreiden käyttöönottama sulku on vaikuttanut hieman sivuston suosioon, sillä vielä huhtikuussa TPB oli Alexan mittauksissa Tanskan 38. suosituin internet-sivusto, mutta nyt sijoitus on 64.

TPB-sulun laillisuudesta väännetään kättä vielä korkeimmassa oikeudessa, ja jos tekijänoikeusjärjestöt voittavat tämän käsittelyn, voidaan muitakin vastaavia sivustoja asettaa jatkossa mustalle listalle.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

18.11.2009 13:15

oon ylpeä tanskasta

28.11.2009 13:36

jahaas vois pakata laukut ja lähtee tanskaan.

38.11.2009 14:18

Ainahan TPB:n sivuille pääsee proxyn kautta.

49.11.2009 12:44

Vois noi taiteentekijöiden edustajat totutella siihen ajatukseen että tuoteesta joka on helppo kopioida maksetaan jos hinta on kohdallaan/siitä pidetään oikeasti ja/ tekijää/tekijöitä arvostetaan.

Pitäisiköhän sitä ruveta opettelemaaan puhumista peruna suussa... :)

59.11.2009 14:04

Olen aina ihmetellyt että miten esim. Suomessa riittää pelkkä IP:n selvittäminen tuomion saamiseen. Kuten yllä mainitaan, se ei vielä kerro kuka tiedostot on ladannut. Olkoonkin todennäköisesti yksin asuva liittymän omistaja, se ei ole varma ja aukoton todiste siitä, pelkästään hyvä todennäköisyys.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlussan verkkokauppa vuoti luottokorttitietoja – Tarkista onko korttiasi käytetty luvattomasti OnePlussan verkkokauppa vuoti luottokorttitietoja – Tarkista onko korttiasi käytetty luvattomasti (17.1.2018 11:15)
OnePlus on ottanut väliaikaisesti suoran maksukorttimaksamisen pois käytöstä, kerrotaan yhtiön tukifoorumeilla. Syyksi kerrotaan viikonloppuna ilmi tulleet tiedot, joiden mukaan joidenkin asiakkaiden ....
Googlen taidesovellus löi läpi – Siitä tuli nopeasti megahitti Googlen taidesovellus löi läpi – Siitä tuli nopeasti megahitti (17.1.2018 10:14)
Korkeakulttuuri ja populaarikulttuurin megahitit harvoin yhdistyvät toisiinsa samassa lauseessa, mutta Google on onnistunut herättämään suurten massojen mielenkiinnon taiteeseen Google Arts ....
Omistatko Chromecastin? Langattoman netin ongelmat voivat johtua siitä Omistatko Chromecastin? Langattoman netin ongelmat voivat johtua siitä (17.1.2018 09:35)
Googlen Chromecast-laitteiden on havaittu sekoittavan ihmisten langattomat lähiverkkoyhteydet. Jos sinun kotitaloudessa on esimerkiksi Chromecast sen eri muodoissa tai vaikkapa uudempi Google ....
Näin massiivinen on piraattikirjebisnes – Lähes 200 000 IP-osoitteen omistaja on selvitetty Näin massiivinen on piraattikirjebisnes – Lähes 200 000 IP-osoitteen omistaja on selvitetty (16.1.2018 19:39)
Markkinaoikeuden päätösten kautta on luovutettu lähes 200 000 IP-osoitteen omistajan yhteystiedot vuosien 2013–2017 välisenä aikana. Vuoden 2017 osalta tiedot rajoittuvat kesäkuun alkuun, joten ....
2 kommenttia
WhatsAppiin tulee vihdoin kauan kaivattu ominaisuus – Löydät sen emojien takaa WhatsAppiin tulee vihdoin kauan kaivattu ominaisuus – Löydät sen emojien takaa (16.1.2018 12:42)
WhatsAppin tuoreesta beta-versiosta on löytynyt jälleen uusia ominaisuuksia, jotka aikanaan valuvat myös sovelluksen vakaata versiota käyttäville tavallisille käyttäjille. WhatsApp näyttäisi ....

Uutisarkisto