*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Pienten verkkokauppojen boikotointikehotukset suututtavat

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 13.10.2009 00:40 Kommentteja (3)

Pienten verkkokauppojen boikotointikehotukset suututtavat YLE uutisoi maanantaiaamuna näyttävästi Kuluttajariitalautakunnan antamasta lausunnosta, jonka mukaan turvallisuutta vaalivan verkkokauppa-asiakkaan on paras pitäytyä suurissa verkkokaupoissa. Yleisradion uutista referoitiin tämän jälkeen myös useilla muilla suomalaisilla uutissivustoilla.
YLE:n mukaan se, että kuluttajia ohjeistetaan suosimaan suuria verkkokauppoja pienten sijasta, johtuu siitä, että Kuluttajariitalautakunta on saanut valituksia yhä useammin pieniin verkkokauppoihin liittyvistä ongelmista. Lautakunnan mukaan myös käteismaksuja tulisi välttää maksamalla aina mahdollisuuksien mukaan ostokset luottokortilla. Verkkopankkimaksaminen on Kuluttajariitalautakunnan mukaan turvatonta niissä tilanteissa, joissa asiakas haluaa palauttaa tuotteen.

Pieniä verkkokauppoja syrjivä uutisointi on hermostuttanut useita tahoja, ja asiasta julkaistiinkin välittömästi myös kansalaisadressi. "Adressin tavoitteena on tehdä kaikille verkkokauppatoimintaa uutisoiville tahoille selväksi, että tämän uutisoinnin kaltainen huolimaton ja toimialaa törkeästi yleistävä viestintä ei ole hyväksyttävää", adressin kuvauksessa kerrotaan.

"Suomessa verkossa myyvistä yrityksistä yli 90% on nimenomaan pieniä ja keskisuuria verkkokauppoja ja tätä silmällä pitäen myös suurin osa verkossa myytävien tuotteiden valikoimasta on tarjolla pienten verkkokauppojen kautta. Mikäli kuluttajat ostaisivat vain suurista kaupoista, myös tarjolla oleva tuotevalikoima pienenisi merkittävästi ja siten koko verkkokauppatoimialan kehitys kääntyisi laskuun", adressissa mainitaan.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

113.10.2009 10:16

Hyvin naurettavaahan tuo uutisointi oli. Millä lailla liikkeen palvelutaso ja luotettavuus voi riippua liikkeen liikevaihdosta?

Esimerkiksi foorumeillammekin suuresti ylistetty nimeltämainitsematon hyvin iso verkkokauppa kätteli totaalisesti ystäväni tekemän 1700eur konetilaukset. Lopputuloksena n.2kk myöhästynyt tilaus vanhentuneilla komponenteilla, ison läjän v*t*t*sta ja päänvaivaa. Ei paljoa auttanut vaikka kyseessä oli iso yritys ja maksut suoritettiin kortilla.

Tuosta korttimaksustakin sellainen asia että esim. luottokunta edellyttää kaikkien alle 1 miljoonaa Visa tapahtumaa vuodessa vastaanottavien sähköistä kaupankäyntiä (e-commerce) harjoittavien kauppiaiden tulee olla PCI DSS -standardin vaatimusten mukaisia 1.10.2009 mennessä. Tästä asiasta johtuen jokainen yrittäjä joutuu joka vuosi tekemään tuon raportoinnin luottokunnalle. Tämän raportti tehdään yhdessä luottokunnan osoittaman PCI DSS -sertifioijan kanssa. Ja ilmaisiahan nämäkään ei ole. Tuossa oli muutama tapa välttyä tuolta raportoimiselta, mutta loppujen lopuksi aiheuttaa monelle yrittäjälle päänvaivaa ja kustannuksia. Onhan se hieno homma että pidetään huolta kuluttajista, mutta itse tiedän tapauksen missä verkkokaupassa luovuttiin korttimaksamisista tämän asian takia.

Itse suositan että jokainen joka harrastaa ostamista internetistä niin tekee sen varoen ja järkeä käyttäen. Googlettaa käyttäjäkokemuksia liikkeistä, käyttää apunaan erillisiä verkkopalveluita joista voi lukea ostajien kokemuksia.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.10.2009 @ 10:19

213.10.2009 14:41

Jaa no itellä on käynyt niin suurten verkkokauppojen kanssa, että toimitukset ovat saattaneet kastää kauan, huolto on ollut hidasta ja kysymyksiin on vastattu hitaasti/ ei ole vastattu ollenkaan. Tilanne on tas päinvastoin pienten kauppojen kanssa. Mutta nuohan olivat siis vain omia kokemuksiani...

313.10.2009 22:25

On kyl niin monisyinen juttu, että yleistämistä ei kannata juuri harrastaa.

Monilla isoilla on homma "levinnyt" käsiin, myyntiä riittää muttei väkeä palkata asiakaspalveluun/huoltoon. Ymmärtäähän se lyhyen tähtäimen juttuna, kun eivät ne rahaa "tuota". Pitkällä tähtäimellä toki eri juttu.

Toisaalta kiitos osCommercen, näitä pikkuputiikkeja on todella paljon, mutta niidenkin todellinen kyky hoitaa bisnestä vaihtelee turhan paljon...

Itse koitan ostella paikallisista kivijalkaliikkeistä, onko se muka nykyään mahdoton ajatus, pitääkö kaikki tilata netistä?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Vieläkin nopeampaa on tulossa – USB 3.2 -standardi valmistuu pian Vieläkin nopeampaa on tulossa – USB 3.2 -standardi valmistuu pian (26.7.2017 10:24)
Jotta kehitys ei pysähtyisi, luodaan vähän väliä uusia tiedonsiirtostandardeja nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonvälitystä varten. USB:kin on etenemässä 3.2-versioon tulevan syksyn aikana. ....
1 kommentti
Toyota teki läpimurron akuissa – Lupaa parempia ominaisuuksia sähköautoihin Toyota teki läpimurron akuissa – Lupaa parempia ominaisuuksia sähköautoihin (26.7.2017 09:42)
Toyota on edennyt niin sanottuun production engineering -kehitysvaiheeseen sähköautomallissaan, jossa hyödynnetään uudenlaista kiinteää elektrolyyttiä käyttävää akkuteknologiaa. Elektrolyytin ....
4 kommenttia
Trump kehuu – Apple rakentaa kolme valtavaa tehdasta Yhdysvaltoihin Trump kehuu – Apple rakentaa kolme valtavaa tehdasta Yhdysvaltoihin (26.7.2017 09:12)
Apple rakentaa Yhdysvaltoihin kolme suurta tuotantolaitosta, väittää Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Wall Street Journalin haastattelussa. Trumpin mukaan Applen toimitusjohtaja Tim ....
Odotettu uutinen – Adobe lopettaa Flashin kehittämisen 2020 Odotettu uutinen – Adobe lopettaa Flashin kehittämisen 2020 (26.7.2017 08:43)
Jo vuosia nettinatiivit ovat odottaneet sitä päivää, kun Adobe kertoo ajankohdan Flashin kuolemalle. Nyt se on koittanut: vuoden 2020 jälkeen Adobe ei aio enää kehittää Flashia eikä täten myöskään ....
Kiina aikoo päihittää Yhdysvallat tekoälyssä – Esitteli kunnianhimoisen ohjelman Kiina aikoo päihittää Yhdysvallat tekoälyssä – Esitteli kunnianhimoisen ohjelman (25.7.2017 11:23)
Kiinan valtioneuvosto on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen, jonka mukaan maa olisi tekoälytutkimuksen johtava valtio vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on rakentaa tekoälyn ympärille kokonainen ....

Uutisarkisto