*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Applelta lisää vihreää tietoutta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 25.9.2009 12:52 Kommentteja (4)

Applelta lisää vihreää tietoutta Apple on jälleen päivittänyt viestintää yrityksen toiminnan ympäristövaikutuksista. Omppuyhtiö esitteli torstaina verkkosivuillaan päivitetyn ympäristöosion, joka tarjoaa ympäristötietoutta tuotesuunnittelun, materiaalien, energiatehokkuuden ja kierrätyksen näkökulmasta.
Sivustolla Apple pyrkii viestimään konkreettisista toimenpiteistä, joilla yritys on vähentänyt ympäristökuormitustaan. Uusituilta ympäristösivuilta löytyy esimerkiksi tuotekohtaiset ympäristöraportit (tällä hetkellä ainoastaan englanniksi).

Apple alkoi panostaa vahvemmin vihreiden arvojen huomioimiseen ja viestimiseen vuonna 2007, kun ympäristöjärjestöt olivat kovin sanoin arvostelleet yhtiötä. Applen toiminta ei ole myöskään jäänyt pelkiksi aikomuksiksi. Vuosittain yritysten toiminnan ekologisuutta arvioiva Greenpeace kiitteli tämän vuoden ranking-listauksessaan Applea siitä, että se on viidestä suuresta tietokonevalmistajasta ainoa, joka on luopumassa myrkyllisten aineiden käytöstä tuotteissaan.

Uusilla ympäristösivuillaan Apple pyrkii entisestään parantamaan mainettaan. Yhtiö julkaisee esimerkiksi ensimmäistä kertaa hiilijalanjälkensä - kilpailevat yritykset, kuten HP ja Dell, ovat julkaisseet omat lukunsa jo aiemminkin. Applen hiilijalanjälki on 10,2 miljoonaa tonnia, kun HP:lla se on vain 471 000 tuhatta tonnia ja Dellillä 8,4 miljoonaa tonnia. Luvut eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, sillä Apple laskee omaan lukuunsa mukaan mm. sen tuotteiden käytön aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt, HP ja Dell eivät.

Apple pyrkiikin samalla vaikuttamaan siihen, miten yritysten toiminnan aiheuttama ympäristökuormitus lasketaan. Usein yritykset arvioivat hiilijalanjälkensä ainoastaan niiltä osin, kuin ne pystyvät itse kontrolloimaan kasvihuonekaasujen syntyä. Tällöin huomioidaan ainoastaan tuotteiden valmistuksen ja kuljetuksen vaikutukset. Applen mielestä laskentaan pitää ottaa mukaan koko tuotteiden elinkaari aina valmistuksesta tuotteiden käytön vaikutusten kautta päättyen kierrätykseen. Näin laskettuna kilpailijoiden hiilijalanjäljet olisivat seitsemän kertaa suuremmat kuin Applella, yhtiö väittää.

Applen osalta tuotteiden käyttö aiheuttaa 53% kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Tuotteiden valmistus Aasiassa muodostaa 38 prosenttia ja Applen omat toiminnot ainoastaan 3 prosenttia. Yhtiön toimitusjohtaja Steve Jobs totesikin haastattelussa, että toimitilojen vihreydellä ei ole paljoa merkitystä, mikäli yhtiö tuottaa virtasyöppöjä ja myrkyllisiä aineita sisältäviä laitteita. Jobsin mielestä tämä on verrattavissa siihen, että kysyy tupakkayhtiöltä kuinka vihreä heidän toimistonsa on.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

125.9.2009 14:37

Tälläisellä "uudella" ajattelulla saa kyllä paremmin selitettyä laitteen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä ja näin se tulisikin esittää. Ja niinkuin Jobs lopussa sanoo, yrityksen vastuulla on myös tuotteen käytöstä aiheutuvat päästöt, vihreä konttori ei tarkoita viherää yritystä vaan on vain sinne päin.

Hyvä huomio Applelta että yrityksen vastuu myös laitteen käyttöön liittyen on olemassa, mutta silti vaikuttaa taas siltä että nykyajan keppihevonen "ilmastonmuutos ja vihreys" on taas saatu laukkaamaan ;)

225.9.2009 15:50

Taas lisä syy ostaa Applen tavaroita ;) Itse ainakin suosin Samsungia ja Applea sekä Nokiaa juuri tämän vihreyden takia.

325.9.2009 18:54

Mitäs jos lähtisi itse miettimään mitä tarvitsee ja mitä ei: äkkiä saattaa käydä niin, että Applen härvelin kohdalla saatu "virheys" omaan omatuntoon - suhteutettuna omaan kulutukseen laitteen käyttöiän ajan - on luokkaa 0.001%.

425.9.2009 19:05

Paskat! Applen vihreys perustuu siihen, että tulikuumalla iphonella voi sytyttää tupakan, näin säästyy tulitikkuja..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
6 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
3 kommenttia
Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin (28.3.2017 09:38)
Bungie ja Activision ovat aloittaneet Destiny 2:n kiusoittelukampan Twitterissä julkaistulla viestillä. Markkinointikampanja lähti käyntiin yksinkertaisella kuvalla, jossa näkyy Destiny-teksti ....

Uutisarkisto