*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Oikeus: DMCA ei vaadi suodatusten käyttämistä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 15.9.2009 10:57 Kommentteja (1)

Oikeus: DMCA ei vaadi suodatusten käyttämistä Tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit ovat jälleen kokeneet ikävän oikeustappion, kun Yhdysvalloissa voimassa oleva DMCA-laki (Digital Millennium Copyright Act) pelasti Veoh-videopalvelun tekijänoikeusrikoksia koskeneilta syytteiltä.
Juttua tuominneen tuomari Howard Matzin mukaan Veoh ei ole rikkonut mitään lakia, eikä sen tarvitse poistaa automaattisesti tekijänoikeuksia rikkovia videoita sivustoltaan.

Veohin oikeuteen vei Universal Music Groupin (UMG), jonka näkemyksen mukaan sivuston olisi pitänyt käyttää parempia suodatustekniikoita, jotta jo poistettua tai tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä ei voisi laittaa luvatta sivustolle. Nykyisellään Veoh käyttää Audible Magicin toimittamaa tunnistusjärjestelmää, joka ei kuitenkaan tunnista kaikkia musiikkikappaleita oikein, jonka vuoksi tekijänoikeudella suojatun musiikkisisällön luvaton jakelu palvelun kautta on mahdollista.

Matz totesi kuitenkin, ettei DMCA vaadi minkäänlaisen suodatuksen käyttämistä, vaan videosivustojen täytyy ainoastaan vastata oikeudenhaltijoiden lähettämiin poistopyyntöihin.

UMG oli pettynyt tuomarin päätökseen, ja musiikkijätti ilmoittikin heti päätöksen jälkeen valittavansa tuomiosta, koska nykyisen päätöksen valossa levy-yhtiö ei voi suojella artistiensa etuja riittävän hyvin.

Tekijänoikeusjärjestöille ja mediajäteille DMCA:n tarjoama suoja on ongelmallinen asia, sillä sen johdosta monilta videosivustoilta löytyy runsaasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia, jota ei niillä kuuluisi olla. Tekijänoikeusloukkauksista pitää DMCA-lain mukaan valittaa palvelun ylläpitäjille, jolloin tekijänoikeuksia loukkaava sisältö pitää poistaa jakelusta. Internetissä on kuitenkin satoja videosivustoja, joihin ilmaantuu päivittäin yhteensä satoja tuhansia videotiedostoja, joten sivustojen jatkuva valvominen ja poistopyyntöjen lähettäminen ei ole enää riittävä toimi luvattoman jakelun estämiseksi.

Monet videosivustot ovatkin ottaneet käyttöön tekniikoita, joiden avulla tekijänoikeuksia rikkova sisältö pyritään tunnistamaan automaattisesti. Tällöin saman sisällön lähettäminen palveluun hankaloituu, mutta koska kyseiset tunnistusmenetelmät eivät ole aukottomia, eivät ne ratkaise luvattoman jakelun ongelmaa.

Edellinen Seuraava  

1 kommentti

115.9.2009 15:22

Meinasin revetä tuohon valituksen syyhyn. Mistä lähtien levy-yhtiöt on aatelleet artistien etuja rahan sijasta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

PlayStation 4:n voittokulku jatkuu – Jo yli 50 miljoonaa myytyä konsolia PlayStation 4:n voittokulku jatkuu – Jo yli 50 miljoonaa myytyä konsolia (7.12.2016 18:31)
Sony on onnistunut myymään jo yli 50 miljoonaa PlayStation 4 -pelikonsolia. Lukemaan sisältyy niin vuonna 2013 lanseeratun PlayStation 4:n myynti kuin tänä syksynä esitellyn PlayStation 4 Pron myyntikin. ....
Chrome päivittyy Androidilla – Sisältää uuden lataushallinnan Chrome päivittyy Androidilla – Sisältää uuden lataushallinnan (7.12.2016 18:13)
Tietokoneille vähän aika sitten julkaistussa Chrome 55:ssä huomattavin muutos aiempaan oli flash-selainlaajennoksen kytkeminen pois päältä oletuksena. Androidilla moiselle ei ole tarvetta, sillä ....
iPhonen muisti täynnä? Näillä ohjeilla saat lisää tallennustilaa iPhonen muisti täynnä? Näillä ohjeilla saat lisää tallennustilaa (6.12.2016 13:53)
Jos omistat 16 gigatavun tallennusmuistilla varustetun iPhonen tai iPadin, on laitteesi näytöllä melko varmasti vilahtanut silloin tällöin Tallennustila melkein täynnä -varoitus, joka ilmoittaa ....
Kauppa ilman kassalla jonottamista – Amazon aikoo tehdä siitä totta Kauppa ilman kassalla jonottamista – Amazon aikoo tehdä siitä totta (6.12.2016 12:26)
Amazon on jo neljän vuoden ajan kehittänyt ruokakauppaa, josta voisi yksinkertaisesti lähteä pois kun ostokset on kerätty hyllyiltä kauppakassiin. Kassalla jonottaminen jäisi historiaan kokonaan. ....
5 kommenttia
Netflix lupaa tuplasti enemmän sisältöä – Panostaa tosi-TV:hen Netflix lupaa tuplasti enemmän sisältöä – Panostaa tosi-TV:hen (6.12.2016 11:17)
Netflix aikoo kaksinkertaistaa alkuperäistuotantojen ensi vuonna, kertoo yhtiön sisältöjohtaja Ted Sarandos. Tämän vuoden aikana Netflix saanut valmiiksi omia tuotantoja noin 500 tunnin verran ....
2 kommenttia

Uutisarkisto