*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Oikeus: DMCA ei vaadi suodatusten käyttämistä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 15.9.2009 10:57 Kommentteja (1)

Oikeus: DMCA ei vaadi suodatusten käyttämistä Tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit ovat jälleen kokeneet ikävän oikeustappion, kun Yhdysvalloissa voimassa oleva DMCA-laki (Digital Millennium Copyright Act) pelasti Veoh-videopalvelun tekijänoikeusrikoksia koskeneilta syytteiltä.
Juttua tuominneen tuomari Howard Matzin mukaan Veoh ei ole rikkonut mitään lakia, eikä sen tarvitse poistaa automaattisesti tekijänoikeuksia rikkovia videoita sivustoltaan.

Veohin oikeuteen vei Universal Music Groupin (UMG), jonka näkemyksen mukaan sivuston olisi pitänyt käyttää parempia suodatustekniikoita, jotta jo poistettua tai tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä ei voisi laittaa luvatta sivustolle. Nykyisellään Veoh käyttää Audible Magicin toimittamaa tunnistusjärjestelmää, joka ei kuitenkaan tunnista kaikkia musiikkikappaleita oikein, jonka vuoksi tekijänoikeudella suojatun musiikkisisällön luvaton jakelu palvelun kautta on mahdollista.

Matz totesi kuitenkin, ettei DMCA vaadi minkäänlaisen suodatuksen käyttämistä, vaan videosivustojen täytyy ainoastaan vastata oikeudenhaltijoiden lähettämiin poistopyyntöihin.

UMG oli pettynyt tuomarin päätökseen, ja musiikkijätti ilmoittikin heti päätöksen jälkeen valittavansa tuomiosta, koska nykyisen päätöksen valossa levy-yhtiö ei voi suojella artistiensa etuja riittävän hyvin.

Tekijänoikeusjärjestöille ja mediajäteille DMCA:n tarjoama suoja on ongelmallinen asia, sillä sen johdosta monilta videosivustoilta löytyy runsaasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia, jota ei niillä kuuluisi olla. Tekijänoikeusloukkauksista pitää DMCA-lain mukaan valittaa palvelun ylläpitäjille, jolloin tekijänoikeuksia loukkaava sisältö pitää poistaa jakelusta. Internetissä on kuitenkin satoja videosivustoja, joihin ilmaantuu päivittäin yhteensä satoja tuhansia videotiedostoja, joten sivustojen jatkuva valvominen ja poistopyyntöjen lähettäminen ei ole enää riittävä toimi luvattoman jakelun estämiseksi.

Monet videosivustot ovatkin ottaneet käyttöön tekniikoita, joiden avulla tekijänoikeuksia rikkova sisältö pyritään tunnistamaan automaattisesti. Tällöin saman sisällön lähettäminen palveluun hankaloituu, mutta koska kyseiset tunnistusmenetelmät eivät ole aukottomia, eivät ne ratkaise luvattoman jakelun ongelmaa.

Edellinen Seuraava  

1 kommentti

115.9.2009 15:22

Meinasin revetä tuohon valituksen syyhyn. Mistä lähtien levy-yhtiöt on aatelleet artistien etuja rahan sijasta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Pian se on täällä – Samsung valmistautuu Galaxy S8:n julkaisuun Pian se on täällä – Samsung valmistautuu Galaxy S8:n julkaisuun (27.2.2017 12:18)
Heti Galaxy Tab S3:n ja Galaxy Bookin esittelyn jälkeen Samsung lähetti medioille kutsun 29. maaliskuuta järjestettävään lehdistötilaisuuteen. Korealaisjätin tarkoituksena on esitellä uudet ....
Tällaisia videoita Sonyn huippunopealla Motion Eye -kameralla voi kuvata Tällaisia videoita Sonyn huippunopealla Motion Eye -kameralla voi kuvata (27.2.2017 11:49)
Sonyn juuri esittelemä Xperia XZ Premium on ehkä markkinoiden edistyksellisin älypuhelin – ainakin paperilla sen tekniikka hakee vertaistaan. 4K-tasoisen HDR-näytön lisäksi puhelimesta löytyy ....
Sonyn uusi Xperia vie älypuhelimella kuvaamisen täysin uudelle tasolle Sonyn uusi Xperia vie älypuhelimella kuvaamisen täysin uudelle tasolle (27.2.2017 11:21)
Sony esitteli MWC-messujen avajaispäivänä kolme uutta Xperia-puhelinta. Kolmikon teknisesti kaikkein edistyksellisin mallin on Xperia XZ Premium, josta löytyy maailman ensimmäinen 4K-tarkkuuksinen ....
Onko Nokia 3310 ylihintainen? Toista samanlaista Nokia-puhelinta myydään edullisemmin Onko Nokia 3310 ylihintainen? Toista samanlaista Nokia-puhelinta myydään edullisemmin (27.2.2017 10:18)
Uusi Nokia 3310 on aiheuttanut paljon pöhinää niin vanhojen kuin uusien Nokia-fanien keskuudessa. Puhelin ei kuitenkaan vastannut kaikkein kovimpien nostalgikkojen odotuksia – Nokia 3310:tä ....
Nokian matopeli julkaistiin uudelleen – Näin pelaat sitä Nokian matopeli julkaistiin uudelleen – Näin pelaat sitä (27.2.2017 09:27)
Uuden Nokia 3310:n lisäksi HMD Globalilla oli jaettavana muutakin retroilu-uutisia: legendaarinen matopeliin tekee nimittäin paluun. Ennen matopeliä pystyi pelaamaan vain Nokian matkapuhelimilla, ....

Uutisarkisto