*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Oikeus: DMCA ei vaadi suodatusten käyttämistä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 15.9.2009 10:57 Kommentteja (1)

Oikeus: DMCA ei vaadi suodatusten käyttämistä Tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit ovat jälleen kokeneet ikävän oikeustappion, kun Yhdysvalloissa voimassa oleva DMCA-laki (Digital Millennium Copyright Act) pelasti Veoh-videopalvelun tekijänoikeusrikoksia koskeneilta syytteiltä.
Juttua tuominneen tuomari Howard Matzin mukaan Veoh ei ole rikkonut mitään lakia, eikä sen tarvitse poistaa automaattisesti tekijänoikeuksia rikkovia videoita sivustoltaan.

Veohin oikeuteen vei Universal Music Groupin (UMG), jonka näkemyksen mukaan sivuston olisi pitänyt käyttää parempia suodatustekniikoita, jotta jo poistettua tai tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä ei voisi laittaa luvatta sivustolle. Nykyisellään Veoh käyttää Audible Magicin toimittamaa tunnistusjärjestelmää, joka ei kuitenkaan tunnista kaikkia musiikkikappaleita oikein, jonka vuoksi tekijänoikeudella suojatun musiikkisisällön luvaton jakelu palvelun kautta on mahdollista.

Matz totesi kuitenkin, ettei DMCA vaadi minkäänlaisen suodatuksen käyttämistä, vaan videosivustojen täytyy ainoastaan vastata oikeudenhaltijoiden lähettämiin poistopyyntöihin.

UMG oli pettynyt tuomarin päätökseen, ja musiikkijätti ilmoittikin heti päätöksen jälkeen valittavansa tuomiosta, koska nykyisen päätöksen valossa levy-yhtiö ei voi suojella artistiensa etuja riittävän hyvin.

Tekijänoikeusjärjestöille ja mediajäteille DMCA:n tarjoama suoja on ongelmallinen asia, sillä sen johdosta monilta videosivustoilta löytyy runsaasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia, jota ei niillä kuuluisi olla. Tekijänoikeusloukkauksista pitää DMCA-lain mukaan valittaa palvelun ylläpitäjille, jolloin tekijänoikeuksia loukkaava sisältö pitää poistaa jakelusta. Internetissä on kuitenkin satoja videosivustoja, joihin ilmaantuu päivittäin yhteensä satoja tuhansia videotiedostoja, joten sivustojen jatkuva valvominen ja poistopyyntöjen lähettäminen ei ole enää riittävä toimi luvattoman jakelun estämiseksi.

Monet videosivustot ovatkin ottaneet käyttöön tekniikoita, joiden avulla tekijänoikeuksia rikkova sisältö pyritään tunnistamaan automaattisesti. Tällöin saman sisällön lähettäminen palveluun hankaloituu, mutta koska kyseiset tunnistusmenetelmät eivät ole aukottomia, eivät ne ratkaise luvattoman jakelun ongelmaa.

Edellinen Seuraava  

1 kommentti

115.9.2009 15:22

Meinasin revetä tuohon valituksen syyhyn. Mistä lähtien levy-yhtiöt on aatelleet artistien etuja rahan sijasta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
1 kommentti
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto