*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

802.11n-standardi on vihdoin valmis - lisää nopeutta ja luotettavuutta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 12.9.2009 11:54 Kommentteja (3)

802.11n-standardi on vihdoin valmis - lisää nopeutta ja luotettavuutta Seitsemän vuotta työn alla ollut 802.11n-standardi on nyt saatu lopulta viimeisteltyä, kun Institute of Electrical and Electronics Engineers -järjestö (IEEE) tiedotti standardoinnin olevan viimein valmis.
Aiempien 802.11-standardien tavoin 802.11n parantaa kuluttajien näkökulmasta eniten WLAN-verkkojen tiedonsiirtonopeuksia ja luotettavuutta. 802.11n-standardissa suurin teoreettinen tiedonsiirtonopeus on 600 Mbit/s ja käytännössä nopeudet ovat noin 100 Mbit/s tuntumassa. Tämä on selvä parannus aiempaan 802.11g-standardiin verrattuna, jossa vastaavat luvut ovat 54 Mbit/s ja 20 Mbit/s.

Vaikka nettisurffailussa lisänopeus ei yleensä näy, on nopeuslisästä hyötyä erityisesti kotiverkoissa, joissa siirretään runsaasti dataa eri laitteiden välillä. Parempien nopeuksien myötä esim. Blu-ray-elokuvia voi jatkossa toistaa suoraan WLAN-verkon ylitse, eikä niitä tarvitse enää kopioida katselulaitteen kiintolevylle katselua varten.

Markkinoilla 802.11n-yhteensopivia laitteita on satoja, koska laitevalmistajat ovat parin viimeisen vuoden aikana myyneet kuluttajille ns. Draft N -yhteensopivia laitteita, joiden toteutukset perustuvat 802.11n silloiseen luonnostelmaan. Koska parin viime vuoden aikana varsinaiset muutokset 802.11n-standardiin ovat olleet vähäisiä, voivat monet kuluttajat päivittää laitteensa 802.11n-yhteensopiviksi firmware-päivityksellä.

WLAN-laitteiden yhteensopivuutta mittaavan Wi-Fi Alliancen mukaan lähes kaikki Draft N -yhteensopivat laitteet voidaan päivittää firmware-päivityksellä vastaamaan lopullisen standardin vaatimuksia, kuten laitevalmistajat ovat lupailleet.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

112.9.2009 23:23

Eipä tuota "kauaa" odotettukaan.

213.9.2009 16:12

Lainaus:
802.11n-standardissa suurin teoreettinen tiedonsiirtonopeus on 600 Mbit/s ja käytännössä nopeudet ovat noin 100 Mbit/s tuntumassa.

Kovasti on suuria lukemia ja tässä kohtaa taas apinaa koijataan. Varsinkin nyt kun tuo standardi on valmis, alkavat myyntimiehet oman vouhotuksensa "tää on tosi nopee, kuussataa megabittii sekunnissa löytyy vauhtii, se on niinku kuus kertaa enemmän mitä keskiverto langallisella verkolla" ja kaikki on haltioissaan. Totuus vaan voi olla toinen. Itse ainakin tuon draft-N:n kanssa huomasin että kuuluvuus ratkaisee todella paljon. Heti kun oli muutaman seinän takana niin nopeus tippu todella paljon.
Toinen huomionarvoinen seikka on että tuo n-wlani vaatii taajuuskaistaa 40MHz kun g-wlanille riittää 20MHz. Siinä alkaa äkkiä 2,4GHz:n alueella olla ahdasta.
Kyllähän tuo wlani tommoseen nettisurffailuun käy mutta ei sillä mitään suurta viitsi siirrellä. Jos paljon joutuu tietoa verkossa siirtämään niin kyllä se vanha kunnon lankaverkko on paljon parempi ja mielellään gigabitin ethernet niin vauhtiakin löytyy.

313.9.2009 16:29

Lainaus:

Kovasti on suuria lukemia ja tässä kohtaa taas apinaa koijataan. Varsinkin nyt kun tuo standardi on valmis, alkavat myyntimiehet oman vouhotuksensa "tää on tosi nopee, kuussataa megabittii sekunnissa löytyy vauhtii, se on niinku kuus kertaa enemmän mitä keskiverto langallisella verkolla" ja kaikki on haltioissaan. Totuus vaan voi olla toinen. Itse ainakin tuon draft-N:n kanssa huomasin että kuuluvuus ratkaisee todella paljon. Heti kun oli muutaman seinän takana niin nopeus tippu todella paljon.
Toinen huomionarvoinen seikka on että tuo n-wlani vaatii taajuuskaistaa 40MHz kun g-wlanille riittää 20MHz. Siinä alkaa äkkiä 2,4GHz:n alueella olla ahdasta.
Kyllähän tuo wlani tommoseen nettisurffailuun käy mutta ei sillä mitään suurta viitsi siirrellä. Jos paljon joutuu tietoa verkossa siirtämään niin kyllä se vanha kunnon lankaverkko on paljon parempi ja mielellään gigabitin ethernet niin vauhtiakin löytyy.
Vaikka todellinen nopeus olisi puolet tuosta 100 megasta, niin se on silti merkittävä parannus käytännönasteen g-verkosta ja uskon kyllä, että kesimäärin ainakin tuo 100 megaa saavutetaan ja ylitsekkin. Keskimäärin noita käytetään kotona, jolloin esteet jää vähäisiksi ja ulkoilmassa "ryöstämällä" muiden verkoista, ei paljoa muuta tehdäkkään, kuin juuri surfataan. Kuitenkin aika monella suomalaisella nettinopeus on korkeintaan sen 8 megaa ja monesti alle.

Kovin hetkellisiksi jää se tarve, jossa oikeasti jopa 600 megan yhteydestä on hyötyä.

Esimerkiksi itse olen ollut täysin tyytyväinen g-verkkooni, vaikka ihan oikeasti isojakin paketteja olen siirrellyt. Suurin osa liikenteestä kuitenkin minulla (ja varmasti monella muullakin) muodostuu suoraan internetistä työkoneelle ja aika harvalla on edes 100 megasta yhteyttä internettiin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu (28.4.2017 12:34)
Apple Music -suoratoistopalvelu uudistuu jälleen tänä vuonna kun Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä esitellään uusi versio. Asia tuli ilmi Bloombergin tekemästä henkilökuva-artikkelista, ....
Vaasa pääsi jatkoon – Jättimäinen akkutehdashanke etenee Vaasa pääsi jatkoon – Jättimäinen akkutehdashanke etenee (28.4.2017 10:15)
Pohjolaan jättimäisen akkutehtaan rakentamista suunnitteleva Northvolt-kasvuyritys on keventänyt tehtaan potentiaalisten sijoituspaikkojen listaa. Jatkoon pääsi yhteensä 10 paikkakuntaa, joista ....
1 kommentti
Hyökkääkö Apple seuraavaksi pankkien apajille? Keskustelut ovat käynnissä Hyökkääkö Apple seuraavaksi pankkien apajille? Keskustelut ovat käynnissä (28.4.2017 08:43)
Pankit ovat Suomessakin yrittäneet luoda uusia digitaalisia palveluita muun muassa henkilöiden välisen nopean ja kitkattoman rahasiirron mahdollistamiseksi. Danske Bank on markkinoinnut omaa ....
Microsoftilta vahva tulos – PC-markkina vakiintuu jo? Microsoftilta vahva tulos – PC-markkina vakiintuu jo? (28.4.2017 08:13)
Microsoft on julkaissut vuoden alkua koskevan tuloksensa. Ohjelmistojätin liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 22,1 miljardia dollaria ja nettotulos vastaavana ajankohtana 4,8 miljardia dollaria. ....
1 kommentti
Google-työntekijä osoitti Pixelin kameran kyvykkyyden huimilla kuvilla Google-työntekijä osoitti Pixelin kameran kyvykkyyden huimilla kuvilla (27.4.2017 19:44)
Google julkaisi viime syksyny ensimmäisen virallisen Google-puhelimensa kahtena eri versiona. Google Pixel ja Pixel XL paitsi ovat Googlen omaa käsialaa ja tarjoavat puhteen Android-käyttökokemuksen, ....

Uutisarkisto