*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Bookabooka keskeytti kirjojen vuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 11.9.2009 11:50 Kommentteja (3)

Bookabooka keskeytti kirjojen vuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta Oppikirjoja myyvien, ostavien, lahjoittavien ja vuokraavien ilmoitustauluna toimiva Bookabooka on toistaiseksi lopettanut kirjavuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta. Osapuolet koittavat kuitenkin yhdessä selvittää toimintamallin, joka mahdollistaisi kirjojen vuokrauksen jatkossakin.
”Tavoitteena on ratkaisu, joka tyydyttää niin lukijoita kuin kirjailijoita ja muita tekijänoikeuksien haltijoita”, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo.

Tekijänoikeusjärjestöt vaativat viime huhtikuussa Bookabookaa lopettamaan kirjavuokrauksen, koska se niiden mukaan rikkoo tekijänoikeuslakia. Bookabooka tarjoutui maksamaan toistaiseksi kaikki vuokrauksesta saamansa tulot TTVK:n osoittamalle taholle. Tarjous ei kuitenkaan muuttanut asetelmaa, sillä tulojen tilittäminen ei TTVK:n mukaan poista todellista ongelmaa, eli tekijänoikeuksien haltijoilta saatujen lupien puuttumista.

Bookabookan ongelma juontuu tekijänoikeuslaista, jonka mukaan kirjailijoilla ja muilla tekijänoikeuksien haltijoilla on oikeus päättää tuotostensa vuokraamisesta ja lainaamisesta. Bookabookan mukaan on epäselvää, miten lakia tulisi tulkita, eikä ennakkotapausta ole. Bookabooka ei itse omista palvelun kautta myytäviä ja vuokrattavia kirjoja, vaan välittää ainoastaan vuokraajien yhteystietoja.

Bookabookan toimitusjohtaja Vesa Kaartinen kertoo Bookabooka-tiimin pitävän oppi- ja kurssikirjojen vuokrausta niin merkittävänä vaihtoehtona, että kaikki sen mahdolliset esteet on syytä selvittää. Siksi he päättivät myös suostua tekijänoikeusjärjestöjen vaatimukseen ja keskeyttää vuokraustoiminnot selvitysprojektin ajaksi. Teemme kaikkemme, että katkos jäisi mahdollisimman lyhyeksi.

Käyttäjien ei tarvitse välttämättä tarvitse tehdä mitään. Vuokrattavat kirjat vain poistuvat Bookabookan hauista. Halutessaan vuokratarjoukset voi vaihtaa esimerkiksi myynti- tai lainaustarjouksiksi. Muutos on tehtävä viimeistään 21. päivänä syyskuuta.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

111.9.2009 13:44

... tuntuu olevan periaatteesta turhaa vääntämistä.

Ajattelin jo että ymmärsivät lopettaa tämänkin palvelun jahtaamisen, mutta kun ei niin ei.

211.9.2009 13:58

Copyrights are a slap in the face of the public.

312.9.2009 23:16

Näin lukion käyneenä (ja maksaneena) voin sanoa, että valtio voisi ihan hyvin tehdä bitch slapin Otavan ja muiden oppikirjojen tekijöiden naamaan ja sallia Bookabookan. Ja valtiolla olisi jo valmiiksi lakikin tähän, ilmainen koulutus! Lukiossa kävin 80 kurssia ja nopeasti laskettuna kirjoihin meni 2000-3000 euroa koko kolmena vuonna yhteensä ja kun kirjat sain myytyä niin sain enään noin 10€/kirja ja ostaessak irjojen hinnat olivat tyyliin 20-40€/kpl, onko tämä ilmaista opiskelua? Eipä ainakaan minusta ilmaista ole.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Opas: Kovalevy täynnä? Vapauta tilaa helposti Opas: Kovalevy täynnä? Vapauta tilaa helposti (19.8.2017 12:15)
Tietokoneen tallennustila täynnä? Löydä oppaamme avulla mikä kovalevyltä vie eniten tilaa ja vapauta näin helposti ja ilmaiseksi lisää tilaa käyttöösi.
1 kommentti
Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville Uusi älypuhelinmerkki ei flopannutkaan – Puhelin tulee nyt saataville (18.8.2017 13:35)
Toukokuun lopulla ryminällä älypuhelinmarkkinoille yrittäneen Essentialin kompurointi kesän aikana on ollut hirvittävää katsottavaa, mutta yhtiö näyttää vihdoin saanen rivinsä kuntoon ja se ....
1 kommentti
Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita Kiusallista nettideittaamista? Badoossa voi käydä videopuheluita (18.8.2017 12:57)
Aikoinaan kyseenalaisilla keinoilla käyttäjiä Facebookista kahminut deittipalvelu Badoo on lisännyt sovellukseensa mahdollisuuden käydä videopuheluita "mätsien" kesken. Ajatuksena on, että ....
iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi iPhone 5s:n tietoturvasuorittimen salausavaimet paljastui – tutkijat pääsevät koodiin käsiksi (18.8.2017 11:40)
Nimimerkkiä xerub käyttävä hakkeri väittää selvittäneensä iPhone 5s -älypuhelimen Secure Enclave -tietoturvapiirin firmwaren salausavaimen. Secure Enclave -piiri on osa älypuhelimen A7-järjestelmäpiiriä ....
Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta Meneekö sormi suuhun iOS 11:n kanssa? Näin otat kaiken irti uudesta moniajosta (18.8.2017 11:11)
Applen tuotteita on kehuttu monesti siitä syystä, että niiden käyttölogiikan omaksuminen ei vaadi ohjekirjaa, vaan kaikki "vaan toimii". Monessa tapauksessa Applen tuotteet ovat varmasti hyvin ....

Uutisarkisto