*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Bookabooka keskeytti kirjojen vuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 11.9.2009 11:50 Kommentteja (3)

Bookabooka keskeytti kirjojen vuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta Oppikirjoja myyvien, ostavien, lahjoittavien ja vuokraavien ilmoitustauluna toimiva Bookabooka on toistaiseksi lopettanut kirjavuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta. Osapuolet koittavat kuitenkin yhdessä selvittää toimintamallin, joka mahdollistaisi kirjojen vuokrauksen jatkossakin.
”Tavoitteena on ratkaisu, joka tyydyttää niin lukijoita kuin kirjailijoita ja muita tekijänoikeuksien haltijoita”, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo.

Tekijänoikeusjärjestöt vaativat viime huhtikuussa Bookabookaa lopettamaan kirjavuokrauksen, koska se niiden mukaan rikkoo tekijänoikeuslakia. Bookabooka tarjoutui maksamaan toistaiseksi kaikki vuokrauksesta saamansa tulot TTVK:n osoittamalle taholle. Tarjous ei kuitenkaan muuttanut asetelmaa, sillä tulojen tilittäminen ei TTVK:n mukaan poista todellista ongelmaa, eli tekijänoikeuksien haltijoilta saatujen lupien puuttumista.

Bookabookan ongelma juontuu tekijänoikeuslaista, jonka mukaan kirjailijoilla ja muilla tekijänoikeuksien haltijoilla on oikeus päättää tuotostensa vuokraamisesta ja lainaamisesta. Bookabookan mukaan on epäselvää, miten lakia tulisi tulkita, eikä ennakkotapausta ole. Bookabooka ei itse omista palvelun kautta myytäviä ja vuokrattavia kirjoja, vaan välittää ainoastaan vuokraajien yhteystietoja.

Bookabookan toimitusjohtaja Vesa Kaartinen kertoo Bookabooka-tiimin pitävän oppi- ja kurssikirjojen vuokrausta niin merkittävänä vaihtoehtona, että kaikki sen mahdolliset esteet on syytä selvittää. Siksi he päättivät myös suostua tekijänoikeusjärjestöjen vaatimukseen ja keskeyttää vuokraustoiminnot selvitysprojektin ajaksi. Teemme kaikkemme, että katkos jäisi mahdollisimman lyhyeksi.

Käyttäjien ei tarvitse välttämättä tarvitse tehdä mitään. Vuokrattavat kirjat vain poistuvat Bookabookan hauista. Halutessaan vuokratarjoukset voi vaihtaa esimerkiksi myynti- tai lainaustarjouksiksi. Muutos on tehtävä viimeistään 21. päivänä syyskuuta.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

111.9.2009 13:44

... tuntuu olevan periaatteesta turhaa vääntämistä.

Ajattelin jo että ymmärsivät lopettaa tämänkin palvelun jahtaamisen, mutta kun ei niin ei.

211.9.2009 13:58

Copyrights are a slap in the face of the public.

312.9.2009 23:16

Näin lukion käyneenä (ja maksaneena) voin sanoa, että valtio voisi ihan hyvin tehdä bitch slapin Otavan ja muiden oppikirjojen tekijöiden naamaan ja sallia Bookabookan. Ja valtiolla olisi jo valmiiksi lakikin tähän, ilmainen koulutus! Lukiossa kävin 80 kurssia ja nopeasti laskettuna kirjoihin meni 2000-3000 euroa koko kolmena vuonna yhteensä ja kun kirjat sain myytyä niin sain enään noin 10€/kirja ja ostaessak irjojen hinnat olivat tyyliin 20-40€/kpl, onko tämä ilmaista opiskelua? Eipä ainakaan minusta ilmaista ole.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Teslalla käynnissä yllättävä projekti – Aikoo haastaa Spotifyn Teslalla käynnissä yllättävä projekti – Aikoo haastaa Spotifyn (23.6.2017 09:20)
Suoratoistomusiikissa kilpailu kävi kovana pari vuotta sitten kun uusia palveluita tuli isoilta ja pieniltä firmoilta kuin sieniä sateella. Osa kaatui elon tiellä, mutta uusiakin yrittäjiä on ....
Kotimaisen RedLynxin virallinen South Park -keräilykorttipeli julkaistiin Androidille ja iOS:lle Kotimaisen RedLynxin virallinen South Park -keräilykorttipeli julkaistiin Androidille ja iOS:lle (22.6.2017 22:48)
Ubisoftin omistama kotimainen RedLynx-studio on julkaissut South Park -aiheisen keräilykorttipelin. South Park: Phone Destroyer -nimeä kantava peli on julkaistu aluksi rajoitetusti Suomessa, ....
OnePlus-pomo joutui selittelemään zoom-toimintoa OnePlus-pomo joutui selittelemään zoom-toimintoa (22.6.2017 21:04)
OnePlus esitteli aiemmin tällä viikolla uuden huippupuhelimen, joka kantaa nimeä OnePlus 5. Kyseisen puhelimen ykkösominaisuus on edellisversiosta merkittävästi parantunut kamera. Kaksoiskamera ....
Eikö Game of Thrones kiinnosta? Netflixin ensi kuun alkuperäissisältö tarjoaa vaihtoehtoja Eikö Game of Thrones kiinnosta? Netflixin ensi kuun alkuperäissisältö tarjoaa vaihtoehtoja (22.6.2017 19:52)
Ensi kuun odotetuin televisiosarja on tietysti Game of Thronesin uusin kausi – katsoithan uuden trailerin. Maailman suosituin televisiosarja tekee paluun toiseksi viimeistä kertaa ja tälläkin ....
Qualcomm ampuu Applea kovilla: laturinne maksavat enemmän kuin meidän huipputeknologia Qualcomm ampuu Applea kovilla: "laturinne maksavat enemmän kuin meidän huipputeknologia" (22.6.2017 18:59)
Applen ja Qualcommin välinen riita patenteista ja rojalteista on kiristynyt kuluneen vuoden aikana. Ensialkuun Apple haastoi piirivalmistajan oikeuteen "epäreilujen sopimusehtojen takia", jonka ....

Uutisarkisto