*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Bookabooka keskeytti kirjojen vuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 11.9.2009 11:50 Kommentteja (3)

Bookabooka keskeytti kirjojen vuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta Oppikirjoja myyvien, ostavien, lahjoittavien ja vuokraavien ilmoitustauluna toimiva Bookabooka on toistaiseksi lopettanut kirjavuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta. Osapuolet koittavat kuitenkin yhdessä selvittää toimintamallin, joka mahdollistaisi kirjojen vuokrauksen jatkossakin.
”Tavoitteena on ratkaisu, joka tyydyttää niin lukijoita kuin kirjailijoita ja muita tekijänoikeuksien haltijoita”, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo.

Tekijänoikeusjärjestöt vaativat viime huhtikuussa Bookabookaa lopettamaan kirjavuokrauksen, koska se niiden mukaan rikkoo tekijänoikeuslakia. Bookabooka tarjoutui maksamaan toistaiseksi kaikki vuokrauksesta saamansa tulot TTVK:n osoittamalle taholle. Tarjous ei kuitenkaan muuttanut asetelmaa, sillä tulojen tilittäminen ei TTVK:n mukaan poista todellista ongelmaa, eli tekijänoikeuksien haltijoilta saatujen lupien puuttumista.

Bookabookan ongelma juontuu tekijänoikeuslaista, jonka mukaan kirjailijoilla ja muilla tekijänoikeuksien haltijoilla on oikeus päättää tuotostensa vuokraamisesta ja lainaamisesta. Bookabookan mukaan on epäselvää, miten lakia tulisi tulkita, eikä ennakkotapausta ole. Bookabooka ei itse omista palvelun kautta myytäviä ja vuokrattavia kirjoja, vaan välittää ainoastaan vuokraajien yhteystietoja.

Bookabookan toimitusjohtaja Vesa Kaartinen kertoo Bookabooka-tiimin pitävän oppi- ja kurssikirjojen vuokrausta niin merkittävänä vaihtoehtona, että kaikki sen mahdolliset esteet on syytä selvittää. Siksi he päättivät myös suostua tekijänoikeusjärjestöjen vaatimukseen ja keskeyttää vuokraustoiminnot selvitysprojektin ajaksi. Teemme kaikkemme, että katkos jäisi mahdollisimman lyhyeksi.

Käyttäjien ei tarvitse välttämättä tarvitse tehdä mitään. Vuokrattavat kirjat vain poistuvat Bookabookan hauista. Halutessaan vuokratarjoukset voi vaihtaa esimerkiksi myynti- tai lainaustarjouksiksi. Muutos on tehtävä viimeistään 21. päivänä syyskuuta.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

111.9.2009 13:44

... tuntuu olevan periaatteesta turhaa vääntämistä.

Ajattelin jo että ymmärsivät lopettaa tämänkin palvelun jahtaamisen, mutta kun ei niin ei.

211.9.2009 13:58

Copyrights are a slap in the face of the public.

312.9.2009 23:16

Näin lukion käyneenä (ja maksaneena) voin sanoa, että valtio voisi ihan hyvin tehdä bitch slapin Otavan ja muiden oppikirjojen tekijöiden naamaan ja sallia Bookabookan. Ja valtiolla olisi jo valmiiksi lakikin tähän, ilmainen koulutus! Lukiossa kävin 80 kurssia ja nopeasti laskettuna kirjoihin meni 2000-3000 euroa koko kolmena vuonna yhteensä ja kun kirjat sain myytyä niin sain enään noin 10€/kirja ja ostaessak irjojen hinnat olivat tyyliin 20-40€/kpl, onko tämä ilmaista opiskelua? Eipä ainakaan minusta ilmaista ole.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 (8.12.2016 19:36)
Ubisoft viettää 30. juhlavuottaan ja on juhlistanut sitä ilmaispelien avulla. Kaikkiaan seitsemän peliä on lisätty tarjolle ilmaisina latauksina yhtiön omasta Uplay-alustasta vuoden saatossa. ....
Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta (8.12.2016 18:23)
Spekulointi seuraavan sukupolven iPhonen sisältämistä uusista ominaisuuksista tuntuu alkavan vuosi vuodelta aikaisemmin. Varhaisessa vaiheessa alkaneiden huhujen huono puoli on siinä, että vaikka ....
Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä (8.12.2016 17:41)
Ensi vuoden alussa julkaistaviin Galaxy S8 -sarjan älypuhelimiin on tulossa koko etualan kattava näyttö, kertoo Bloomberg. Applenkin on huhuttu kehittävän vastaavaa älypuhelinta ensi vuodeksi. ....
1 kommentti
Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä (8.12.2016 15:20)
YouTube ja Netflix ovat olleet edelläkävijöitä Ultra HD -sisältöjen verkkojakelun testauksessa, mutta hiljalleen myös muut palveluntarjoajat ovat aloittaneet omat testinsä. Tuoreimpana esimerkkinä ....
YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – Se ei riitä YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – "Se ei riitä" (8.12.2016 14:55)
Taylor Swift ja monet muut artistit ovat kritisoineet voimakkaasti YouTubea ja Spotifyta siitä, että ne mahdollistavat musiikin kuuntelemisen täysin ilmaiseksi. Molemmissa tapauksissa artistit ....
4 kommenttia

Uutisarkisto