*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Oikeusministeriö: Jammie Thomasin korvaussumma on kohtuullinen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.8.2009 13:52 Kommentteja (5)

Oikeusministeriö: Jammie Thomasin korvaussumma on kohtuullinen Kesäkuussa Yhdysvalloissa asuva Jammie Thomas määrättiin maksamaan 1 920 000 dollarin eli noin 1,35 miljoonan euron edestä vahingonkorvauksia, koska hän oli jaellut internetissä luvatta tekijänoikeudella suojattua musiikkia.
24 kappaleesta määrätty jättimäinen korvaussumma tuntui monien mielestä täysin kohtuuttomalta, mutta Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan korvaussumma on perustuslaissa esitettyjen seikkojen mukaan kohtuullinen, eikä sitä tule tämän takia muuttaa.

Päätöksen perusteluissa sanotaan tekijänoikeusrikoksiin liittyvien korvauslakien olevan huolella suunniteltuja ja ne noudattavat perustuslain henkeä, joten Thomasilta voidaan vaatia 80 000 dollarin korvauksia per luvattomasti jaeltu kappale.

Korvauskatto yhden musiikkikappaleen osalta on 150 000 dollaria, joka on Yhdysvaltain kongressin mukaan oikeutettu summa, koska sen avulla voidaan estää useita tekijänoikeusrikoksia. Thomasin asianajajien mukaan näin suuret korvaussummat eivät ole perusteltuja, koska ne ylittävät selvästi aiheutuneen vahingon rahallisen arvon.

Thomasin kohdalla korvaussummasta päätti valamiehistö ja ääniteteollisuuden etuja puolustavan RIAA:n (Recording Industry Association of America) edustaja Jonathan Lamy on sanonut, että tapaus voidaan sopia pienemmällä korvaussummalla, koska RIAA ei halua mitään tiettyä korvaussummaa, vaan järjestölle riittää se, että oikeuslaitos toteaa tekijänoikeuslakia rikkovat tahot syyllisiksi.

Thomasin asianajajat vaativat kuitenkin asiasta kolmatta oikeudenkäyntiä, joten asian käsittely ei näillä näkymin tule päättymään aivan lähiaikoina.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

116.8.2009 14:58

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.7.2014 @ 10:25

216.8.2009 15:15

6volttia, ei ole pakko lukea näitä uutisia. Lue mielummin vaikka iltalehteä.

316.8.2009 15:28

Taitaa jenkkilöide oikeusministeriös olla ihmisiä riia nki palkkalistoil tai muutenvaan hyviä frendei :P korruptio <3

416.8.2009 19:27

Kalliita nämä netti albumit, en osta. Jos kerran 24 kappaleesta, joka on 2 perus CD-levyllistä musiikkia peritään 1,35 miljoonaa euroa niin tällöin yhden levyn hinnaksi tulee 675 000 euroa, ei kannata siis ostaa netistä sitä musiikkia ainakaan näillä hinnoilla.

No riittää sarkasmi. Jos Jammie olisi varastanut kaupasta nämä kaksi albumia niin korvaussumma olisi ollut jotain tyyliin 500 euroa ja/tai linnaa. Mutta on tuo jenkkilän korvaussummat aika hemmetin isoja ja milläköhän niitä on puolusteltu, että saatu läpi? Rahalla? Kyllä, rahalla. Ei muuten tuollaista perustuslakiin saisi paitsi antamalla rahaa muutamalle hyvin valitulle kongressin jäsenelle ja tietysti valamiehistölle.

516.8.2009 19:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Thald0r:
Jos Jammie olisi varastanut kaupasta nämä kaksi albumia niin korvaussumma olisi ollut jotain tyyliin 500 euroa ja/tai linnaa.

Erotuksena se että varastettua albumia ei tässä tapauksessa kopioida ja jaeta tuhansille henkilöille ;)

Onhan nuo kappaleet jaossa netissä vaikka pistäisivät Jammien elinkautiseen, siten täysin turhaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusia paljastuksia Samsungin tulevasta Bixbystä Uusia paljastuksia Samsungin tulevasta Bixbystä (19.1.2017 21:23)
Samsungin tulevien Galaxy S8 -huippumallien ominaisuuksista on puhuttu julkistuksen lähestyessä enevissä määrin, mutta iso osa huhuilusta on keskittynyt mm. näyttöön ja muihin hardisominaisuuksiin. ....
Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina (19.1.2017 20:19)
Useimmat suomalaisista muistavat varmasti menneiden vuosien Lumia-älypuhelimista erityisesti hurjalla kameralla varustetun Lumia 1020 -mallin. Nokian 808 PureView'n hirviömäisellä 41 megapikselin ....
Testissä Roccatin pöytätilaa säästävä mekaaninen näppäimistö Suora FX Testissä Roccatin pöytätilaa säästävä mekaaninen näppäimistö Suora FX (19.1.2017 20:08)
Edellinen Roccatilta testissä ollut pelinäppäimistö oli Ryos MK FX, joka muistutti ulkomuodoltaan lähinnä scifi-sarjojen avaruusaluksen hallintakonsolia. Suora FX tähtää toiseen ääripäähän, ....
Vuotokuva tarjoaa uuden näkymän mahdollisesta Galaxy S8:n etupaneelista Vuotokuva tarjoaa uuden näkymän mahdollisesta Galaxy S8:n etupaneelista (19.1.2017 19:07)
Galaxy S8:n vuotokuvia on levinnyt viimeisten viikkojen aikana verkossa runsaanlaisesti, mutta tässä vaiheessa yhtäkään kuvaa ei ole pidetty kovinkaan suurella varmuudella aitona laitteena – ....
Yli 100 000 kuvaa Suomen historiasta julkaistiin vapaasti käytettäväksi Yli 100 000 kuvaa Suomen historiasta julkaistiin vapaasti käytettäväksi (19.1.2017 18:36)
Museoviraston on julkaissut digitoimansa yli 100 000 kuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kuvat on lisensoitu CC BY 4.0 -linsessillä, joten niitä voi käyttää vapaasti missä tarkoituksessa ....
1 kommentti

Uutisarkisto