*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Jungner haluaa Suomen TV-yhtiöille yhteisen nettikaupan

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 13.8.2009 14:28 Kommentteja (8)

Jungner haluaa Suomen TV-yhtiöille yhteisen nettikaupan Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner haluaisi verkkoon suomalaisille räätälöidyn sosiaalisen mediapalvelun sekä verkkokaupan, joka yhdistäisi Ylen, kaupallisten televisioyhtiöiden, elokuva-alan ja itsenäisten tv-tuotantoyhtiöiden tarjonnan yhteen paikkaan. Asiasta uutisoi HS.fi.
Jungner haluaisi nähdä Suomessa iTunesin kaltaisen kauppapaikan, jossa olisi tarjolla kaikkien tuotantoa. "Näin yhteen paikkaan saataisiin ohjattua huomattavasti suurempi määrä ihmisiä, mikä lisäisi rahavirtaa media-alalle", sanoo Jungner, joka on juuri palannut Yhdysvalloista Standfordin yliopistosta huippukoulutuksesta.

Jungner pitää itsestään selvänä, että DVD:t väistyvät ja sisältöä ladataan jatkossa netistä. Myös TV:n katselu siirtyy Jungnerin mukaan nettiin.

Kaupallisilla televisioyhtiöillä on omat nettitelevisionsa ja kauppansa, joiden tarjonta sekä toteutuksen tapa ja taso vaihtelevat. Esimerkiksi MTV3:n verkkokauppa on Katsomo ja Nelosen Ruutu.fi. Kaikkia palveluita yhdistää se, että niiden menestys on ollut kohtalaisen vaatimatonta.

Yhteisestä kauppapaikasta hyötyisivät Jungnerin mukaan rahallisesti eniten tv-ohjelmia tekevät tuotantoyhtiöt. Yle tarjoaisi kauppaan samaa tavaraa kuin se myy tällä hetkellä CD-, DVD- ja VHS-muodoissa.

"Ylen ei ole järkeä rakentaa tällaista palvelua itse, mutta useamman toimijan olisi. Mikään erityinen rahalähde tämä ei Ylelle olisi.", Jungner toteaa.

Verkkokaupan lisäksi Junger kaipaa suomenkielistä YouTuben kaltaista sosiaalista mediaa sekä yhteistä paikkaa, jossa voisi katsoa ilmaiseksi uusia TV-ohjelmia Ylen Areenan kaltaisesta palvelusta.

HS:n haastattelemat mediajohtajat suhtautuvat Jungnerin visioon myönteisesti mutta varauksella. "Olisihan se hienoa, jos suomalaisille olisi tarjolla yhteinen palvelu, josta löytyisi erityisesti suomalaisia kiinnostavia sisältöjä helppokäyttöisessä ja maksujen kannalta luotettavassa muodossa", toteaa Sanoma Entertainmentin toimitusjohtaja Anu Nissinen, joka osallistui Jungnerin kanssa samaan koulutukseen Standfordissa.

"Me emme ole vielä päättäneet virallista kantaamme, mutta se aiotaan muodostaa lähiaikoina."

Nissinen näkee Jungnerin nettikauppaehdotuksessa on paljon hyvää. Hänen mukaansa palvelun pitäisi kuitenkin olla sellainen, ettei se estä kilpailua. Britanniassa kilpailuviranomainen on jo kieltänyt vastaavan hankkeen. "Yksi ongelma on se, miten kaupallisten ja Ylen intressit saadaan sovitetuksi yhteen. Tärkeintä on se, että tarjoamme sellaista, mitä kuluttajat todella haluavat."

MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara taas pitää Jungnerin ehdotusta isänmaallisena. "Ongelma olisi se, että näin Yle käytännössä tulisi kaupalliseen toimintaan mukaan. Tämä on uusi ajatus, enkä lämpene ihan heti", Karhuvaara pohtii HS:lle.

TV-tuotantoyhtiö Moskito Groupin toimitusjohtaja Roope Lehtinen pitää Jungnerin ehdotusta "ihan järkevänä" ja houkuttelevana etenkin itsenäisille tuotantoyhtiöille. Hänen mukaansa helppo, laillinen ja kattava verkkosivusto- ja kauppa voisi hyvinkin houkutella kuluttajia.

Lehtinenkään ei usko idean toteuttamiseen kovin helposti, vaan näkee siinä suuria haasteita. Hän arvioi, että kaupalliset yhtiöt olisi saatava ehdottomasti mukaan, mutta niillä on jo omat nettitelevisiohankkeensa ja omat brändit. Hän pitää epärealistisena, että televisioyhtiöt luopuisivat omista brändeistään nyt, kun televisio siirtyy yhä enemmän nettiin.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

113.8.2009 14:39
WumWum
Inactive

Tällä hetkellä parhaiten toimii ruutu.fi. Mainokset tosin on ihan turhia ja ärsyttävät. Kyllä isi Jungner on viettänyt liian pitkään jenkeissä. Kaukainen haave tämä esitetty mielikuva. Kunhan saisivat tietoliikenneyhteydet ja teräväpiirron viimein Ylellä kuntoon, niin katotaan sitten.

213.8.2009 14:51

Mä olen itse monasti miettinyt, että miks ei vois olla yks yhteinen leikkipuisto? Kun kyllä sille olis käyttäjiä ihan varmasti! Olis vaikka joku ohjelma pohjainen josta, vois vapaasti kuukausimaksua vastaan katsoa haluamiaan ohjelmia. Sitten esim jotkut elokuvat, maksais erikseen lisää... Olis myös yks ja ainut video formaatti. Sekä sisältö ei olisi DRM suojattua. Silloin se saisi todellapaljon kannatusta. Näin ainakin itse uskoisin.

P.S: On ne vihdoin tuon tajunnet, ihan johtoportaan tasollakin! Ei siihen kauaa mennyt, vähän vain jäljessä tulevat...

313.8.2009 17:02
SotaOrava
Inactive

Jaaha... taas ollaan pyörääkeksimässä uudelleen... ja meidän poloisten verorahoja tuhlaamassa. Paljonko tällä kertaa ? 10M ? 20M? Mitäpä jos keskustelisitte Googlen kanssa ja toteuttaisiin Youtubeen oma kanava? Voisipa vaikka toimia varmemmin ja sen voisi löytää myös muutkin kuin suomalaiset...

414.8.2009 1:20

Ja saadaan sillä sitten mediamaksu ainakin tuplatuksi. Käsken kyllä tuommosten pukupellejen suksia kuuseen visioidensa kanssa, tavalliset ihmiset kyllä osaa netissä tallata vaikka eivät nykyselläänkään ole tavarat samassa paikassa eikä maksullisia.

514.8.2009 2:31

"Olisihan se hienoa, jos suomalaisille olisi tarjolla yhteinen palvelu, josta löytyisi erityisesti suomalaisia kiinnostavia sisältöjä helppokäyttöisessä ja maksujen kannalta luotettavassa muodossa" - Siis DRM-esto-sisältöä joka toimii vain Windows-alustoilla ... pah, taas pah, evvk ...

614.8.2009 10:38

Tärkeintä olisi saada sisältö saataville.
Kyllä se katsoja haluamansa löytää, kunhan se on tarjolla.
Aivan sama kuinka monta saittia on, google skannaa ne kaikki.

Ylelläkin on kymmeniä tuhansia tunteja ohjelmaa arkistossaan, jonka tekemisen ja esittämisen kansa on jo maksanut, mutta ei voi siitä nauttia. Yhteisen kulttuuriperimän piiloittelu, nyt kun tekniset keinot sen jakamiseen on ollut jo pitkään, ei ole vastuullista toimintaa.

Enemmän resursseja konvertointiin ja oikeuksien hankkimiseen vanhoille ohjelmille ja kaikki uudet ohjelmat pitäisi tehdä online-oikeuksilla.
Tällä hetkellä YLE poistaa koko ajan jo nettiin laittamiaan videoita mm. uutisia. Miksi?

716.8.2009 9:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SotaOrava:
sen voisi löytää myös muutkin kuin suomalaiset...
We are sorry, but this content is only available from Finland blaa blaa blaa.

83.6.2011 2:56
CrgyHSlJQbEhWrS
Vahvistamaton

ThatÂ’s more than snesbile! ThatÂ’s a great post!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle (20.10.2017 17:28)
Heinä-syyskuun tuloksen julkistanut Verkkokauppa.com kertoo avaavansa Turun lähistöllä sijaitsevaan Raisioon uuden jättimyymälän, jonka tarkoituksena on palvella Varsinais-Suomen alueella asuvia. ....
1 kommentti
Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun (20.10.2017 14:48)
Netflix on lähettänyt suomalaisille asiakkaille sähköpostia, jossa tiedotetaan suoratoistopalvelun tulevasta hintakorotuksesta. AfterDawn uutisoi Netflixin kuukausimaksun nousemisesta kaksi viikkoa sitten. ....
1 kommentti
Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta (20.10.2017 13:10)
Kuluvalla viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä kun Apple on viimeksi päivittänyt pienikokoisen Mac mini -tietokoneen. Päivitysten puuttumisen takia Applen on kuviteltu jo lopettaneen ....
Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista (20.10.2017 11:24)
IoT ei ole selvästikään jäämässä pelkäksi markkinatrendiksi, vaan se näyttäisi ainakin joillakin aloilla olevan kasvua kiihdyttävä voima. Näin näyttäisi käyvän ainakin lukkomarkkinoilla, sillä ....
Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja (20.10.2017 10:39)
Ajatus suoratoistettavista sovelluksista kuulostaa äärimmäisen houkuttelevalta: ohjelmia voisi käyttää lennossa kuin ne olisi asennettu omaan puhelimeen, mutta kuitenkin ilman tarvetta käydä ....
1 kommentti

Uutisarkisto