*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Vihreästä domainista väännetään kättä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 10.8.2009 21:28 Kommentteja (5)

Vihreästä domainista väännetään kättä Kaksi ympäristöjärjestöä, kanadalainen Big Room sekä yhdysvaltalainen Dot Eco kisaavat siitä, kumpi pääsee hallitsemaan .eco-ympäristöverkkopäätettä. Molemmilla organisaatioilla on halu päästä hallitsemaan vuonna 2010 avattavan .eco-domainin käyttöä, mutta hieman eri periaattein ja painotuksin.
Ahkera ympäristön puolestapuhuja, yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore ilmaisi aiemin tänä vuonna tukensa kalifornialaiselle Dot Ecolle. Dot Econ toiminta-ajatuksena on myydä .eco-päätteisiä osoitteita ja rahoittaa kertyneillä varoilla ympäristöjärjestöjä. Organisaatio on jo tehnyt Sierra Clubin ja Alliance for Climate Protectionin kanssa sopimukset, joilla järjestöjen toimintaa rahoitettaisiin.

Big Roomin toiminta-ajatus perustuu sekin .eco-päätteisten osoitteiden myymiseen ja sitä kautta kertyvien varojen ohjaamiseen eri ympäristöprojekteihin. Big Room haluaa kuitenkin jalostaa .ecosta brändin, joka olisi muutakin kuin pelkkä uusi domain. Tavoitteena on luoda päätteestä tekijä, jolla ympäristöasiat hyvin hoitavat yritykset voisivat erottua. Osoite annettaisiin käyttöön vain sellaisille yrityksille ja toimijoille, jotka täyttävät tietyt ympäristökriteerit. Osoitteen saaminen voisi edellyttää esimerkiksi hiilijalanjäljen mittaamista ja julkaisemista.

Big Room ei kuitenkaan aio itse mielivaltaisesti päättää, miten .eco-domainia haluavien vihreyttä mitataan, vaan järjestö haluaa määrittää ja kehittää kriteeristön yhdessä kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Big Roomin osakkaina ovat mm. WWF International ja Green Cross

Dot Econ perustajiin kuuluvia Minor Childers kertoi BBC Newsille, että myös heidän suunnitelmiin kuuluu asettaa hakijoille jonkinlainen vaatimus osoittaa vihreitä arvoja. Kriteerit eivät kuitenkaan saisi Childersin mukaan olla kovin tiukkoja, vaan esimerkiksi 13-vuotiaan ympäristöasioista kiinnostuneen nuoren yhtä hyvin kuin kansainvälisen yrityksen pitää pystyä luomaan oma .eco-tunnus.

Molemmat organisaatiot hakevat tunnusta ylätason verkkotunnuksia hallinoivalta ICANN:lta. Periaatteessa molemmat organisaatiot voisivat hakea eri ylätason tunnuksia, mutta tällä hetkellä kumpikin osapuolista on kiinnostunut ainoastaan .eco:sta. Verkkotunnus on tarkoitus saada käyttöön ensi vuoden aikana.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

110.8.2009 21:55

Hyvä että joitain kiinnostaa luonto :)

210.8.2009 23:14

@1


Puhut asiaa :)

311.8.2009 15:49
WumWum
Inactive

olishan se hienoa, jos maailma olisi erilainen. Puhtaampi ja vähemmän talous painotteinen mutta kun ei ole. Ympäristöllä tehdään bisnestä jopa sen näennäisessä vaalimisessa. Osta .eco domain ja surffaat vihreämmin..what the vuk?

411.8.2009 17:47

oho

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.8.2009 @ 17:49

511.8.2009 17:47

Miksi et voi hyvä ihminen lukea uutista kunnolla??


Osta .eco doimain, tuet ympäristöjärjetöjä..


Voi helvata tätä porukkaa....

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 Ubisoftin synttärikampanja jatkuu, nyt ilmaiseksi Assassin's Creed 3 (8.12.2016 19:36)
Ubisoft viettää 30. juhlavuottaan ja on juhlistanut sitä ilmaispelien avulla. Kaikkiaan seitsemän peliä on lisätty tarjolle ilmaisina latauksina yhtiön omasta Uplay-alustasta vuoden saatossa. ....
Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta Voit joutua pettymään – iPhoneen ei olekaan tulossa suurta uudistusta (8.12.2016 18:23)
Spekulointi seuraavan sukupolven iPhonen sisältämistä uusista ominaisuuksista tuntuu alkavan vuosi vuodelta aikaisemmin. Varhaisessa vaiheessa alkaneiden huhujen huono puoli on siinä, että vaikka ....
Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä Samsung kaappaa Applen idean? Galaxy S8:aan ei tule kotinäppäintä (8.12.2016 17:41)
Ensi vuoden alussa julkaistaviin Galaxy S8 -sarjan älypuhelimiin on tulossa koko etualan kattava näyttö, kertoo Bloomberg. Applenkin on huhuttu kehittävän vastaavaa älypuhelinta ensi vuodeksi. ....
1 kommentti
Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä Tulevaisuus tulee: BBC testaa Ultra HD -videon jakelua netissä (8.12.2016 15:20)
YouTube ja Netflix ovat olleet edelläkävijöitä Ultra HD -sisältöjen verkkojakelun testauksessa, mutta hiljalleen myös muut palveluntarjoajat ovat aloittaneet omat testinsä. Tuoreimpana esimerkkinä ....
YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – Se ei riitä YouTube maksoi muusikoille yli miljardi dollaria – "Se ei riitä" (8.12.2016 14:55)
Taylor Swift ja monet muut artistit ovat kritisoineet voimakkaasti YouTubea ja Spotifyta siitä, että ne mahdollistavat musiikin kuuntelemisen täysin ilmaiseksi. Molemmissa tapauksissa artistit ....
3 kommenttia

Uutisarkisto