*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Vihreästä domainista väännetään kättä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 10.8.2009 21:28 Kommentteja (5)

Vihreästä domainista väännetään kättä Kaksi ympäristöjärjestöä, kanadalainen Big Room sekä yhdysvaltalainen Dot Eco kisaavat siitä, kumpi pääsee hallitsemaan .eco-ympäristöverkkopäätettä. Molemmilla organisaatioilla on halu päästä hallitsemaan vuonna 2010 avattavan .eco-domainin käyttöä, mutta hieman eri periaattein ja painotuksin.
Ahkera ympäristön puolestapuhuja, yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore ilmaisi aiemin tänä vuonna tukensa kalifornialaiselle Dot Ecolle. Dot Econ toiminta-ajatuksena on myydä .eco-päätteisiä osoitteita ja rahoittaa kertyneillä varoilla ympäristöjärjestöjä. Organisaatio on jo tehnyt Sierra Clubin ja Alliance for Climate Protectionin kanssa sopimukset, joilla järjestöjen toimintaa rahoitettaisiin.

Big Roomin toiminta-ajatus perustuu sekin .eco-päätteisten osoitteiden myymiseen ja sitä kautta kertyvien varojen ohjaamiseen eri ympäristöprojekteihin. Big Room haluaa kuitenkin jalostaa .ecosta brändin, joka olisi muutakin kuin pelkkä uusi domain. Tavoitteena on luoda päätteestä tekijä, jolla ympäristöasiat hyvin hoitavat yritykset voisivat erottua. Osoite annettaisiin käyttöön vain sellaisille yrityksille ja toimijoille, jotka täyttävät tietyt ympäristökriteerit. Osoitteen saaminen voisi edellyttää esimerkiksi hiilijalanjäljen mittaamista ja julkaisemista.

Big Room ei kuitenkaan aio itse mielivaltaisesti päättää, miten .eco-domainia haluavien vihreyttä mitataan, vaan järjestö haluaa määrittää ja kehittää kriteeristön yhdessä kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Big Roomin osakkaina ovat mm. WWF International ja Green Cross

Dot Econ perustajiin kuuluvia Minor Childers kertoi BBC Newsille, että myös heidän suunnitelmiin kuuluu asettaa hakijoille jonkinlainen vaatimus osoittaa vihreitä arvoja. Kriteerit eivät kuitenkaan saisi Childersin mukaan olla kovin tiukkoja, vaan esimerkiksi 13-vuotiaan ympäristöasioista kiinnostuneen nuoren yhtä hyvin kuin kansainvälisen yrityksen pitää pystyä luomaan oma .eco-tunnus.

Molemmat organisaatiot hakevat tunnusta ylätason verkkotunnuksia hallinoivalta ICANN:lta. Periaatteessa molemmat organisaatiot voisivat hakea eri ylätason tunnuksia, mutta tällä hetkellä kumpikin osapuolista on kiinnostunut ainoastaan .eco:sta. Verkkotunnus on tarkoitus saada käyttöön ensi vuoden aikana.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

110.8.2009 21:55

Hyvä että joitain kiinnostaa luonto :)

210.8.2009 23:14

@1


Puhut asiaa :)

311.8.2009 15:49
WumWum
Inactive

olishan se hienoa, jos maailma olisi erilainen. Puhtaampi ja vähemmän talous painotteinen mutta kun ei ole. Ympäristöllä tehdään bisnestä jopa sen näennäisessä vaalimisessa. Osta .eco domain ja surffaat vihreämmin..what the vuk?

411.8.2009 17:47

oho

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.8.2009 @ 17:49

511.8.2009 17:47

Miksi et voi hyvä ihminen lukea uutista kunnolla??


Osta .eco doimain, tuet ympäristöjärjetöjä..


Voi helvata tätä porukkaa....

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 (22.9.2017 22:25)
Kestävyystestaaja Zack Nelson on saanut käsiinsä uuden iPhone 8:n. Kovasti viimevuotiselta mallilta näyttävä puhelin on saanut muutamia merkittäviä päivityksiä, joita käsitellään oheisella YouTube-videolla. ....
Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima (22.9.2017 20:47)
Applen mobiilipiirien suorituskyky on ollut aina aivan omaa luokkaansa. Se on vuosi toisensa jälkeen tuhonnut tieltään tehokkaimmatkin Android-puhelimet, ja useimmiten jopa vuoden vanha iPhone ....
6 kommenttia
HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa (22.9.2017 20:16)
HBO on vuosikausia tuottanut maailman laadukkaimpiin tuotantoihin lukeutuvia televisiosarjoja. Näistä viimeiset vuodet parhaiten tunnetaan tietysti Game of Thrones, joka on ainakin piratismimittarilla ....
EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä (22.9.2017 19:46)
Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta. ....
2 kommenttia
The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
3 kommenttia

Uutisarkisto