*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Zeus-bottiverkon palveluntarjoaja suljettiin verkosta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 6.8.2009 11:01

Zeus-bottiverkon palveluntarjoaja suljettiin verkosta Rikolliselle Zeus-bottiverkolle palvelintilaa vuokrannut latvialainen Real Host on potkaistu ulos verkosta. Kiitos verkkosaastan siivoamisesta kuuluu teleoperaattori TeliaSoneralle, joka vaati latvialaisia sulkemaan Real Hostin pois verkosta sanktioiden uhalla.
Real Hostin sulkemiseen verkosta johti erään tutkijaryhmän viime viikonloppuna tekemä ilmoitus siitä, että Real Host on vuokrannut valtavasti palvelintilaa rikolliseen toimintaan, mm. massiiviselle Zeus-bottiverkolle. Real Host oli vuokrannut palvelintilan latvialaiselta teleoperaattori Junikilta, jonka kansainväliset verkkoyhteydet taas tarjoaa TeliaSonera. TeliaSonera uhkasi Junikia sanktioilla, mikäli Real Hostin palvelimia ei suljettaisi verkon ulkopuolelle.

Zeus-bottiverkko on linkitetty venäläiseen Rock Phish -ryhmään, jonka uskotaan vastaavan noin puolista netin luottokortti- ja pankkitietojen kalasteluyrityksistä. Zeus-bottiverkon ja Real Hostin ylläpitämien sivustojen kautta kalasteltiin ja kaupattiin mm. varastettuja luottokorttitietoja. Osalla sivustoista yritettiin huijata vierailijoita siirtämään rahaa rikollisten tileille.

Latvian tapausta on verrattu yhdysvaltalaisten Atrivo, McColo ja 3FN -palveluntarjoajien tapauksiin, joissa palveluntarjoajat katkaistiin ulos verkosta rikollisen toiminnan vuoksi. Myös Atrivon ja McColon verkkoyhteydet katkaisi heidän operaattorinsa toimesta, kun taas 3FN:n toiminnan lakkauttivat viranomaiset.

Real Hostin tapaus on ilahduttanut eri tietoturva-asiantuntijoita siksi, että se osoittaa verkkorikollisuuden vastaisten ponnistelujen kantavan hedelmää myös Itä-Euroopassa. Se osoitti samalla myös kansainvälisen yhteisyön toimivuuden.

Aiemmissa tapauksissa rikollisverkkojen sulkeminen netistä on näkynyt notkahduksena roskapostin määrässä. Vastaavia havaintoja on tehty nytkin, vaikka joidenkin asiantuntijoiden mukaan Real Hostin sulkeminen verkosta ei ole vaikuttanut roskapostituksen määrään.

Real Hostin tapaukseen ei liittynyt pidätyksiä, joten verkkojen toimintaa pyörittäneet varsinaiset rikolliset kulkevat edelleen vapaana. Siksi on odotettavissa, että samat rikolliset etsivät toiminnalleen uuden kotipesän ja jatkavat toimintaansa. Yhteyksien katkomisen toivotaan kuitenkin lisäävän rikollisiin ja heille palveluita tarjoaviin kohdistuvaa painetta.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

iPhonen muisti täynnä? Näillä ohjeilla saat lisää tallennustilaa iPhonen muisti täynnä? Näillä ohjeilla saat lisää tallennustilaa (6.12.2016 13:53)
Jos omistat 16 gigatavun tallennusmuistilla varustetun iPhonen tai iPadin, on laitteesi näytöllä melko varmasti vilahtanut silloin tällöin Tallennustila melkein täynnä -varoitus, joka ilmoittaa ....
Kauppa ilman kassalla jonottamista – Amazon aikoo tehdä siitä totta Kauppa ilman kassalla jonottamista – Amazon aikoo tehdä siitä totta (6.12.2016 12:26)
Amazon on jo neljän vuoden ajan kehittänyt ruokakauppaa, josta voisi yksinkertaisesti lähteä pois kun ostokset on kerätty hyllyiltä kauppakassiin. Kassalla jonottaminen jäisi historiaan kokonaan. ....
Netflix lupaa tuplasti enemmän sisältöä – Panostaa tosi-TV:hen Netflix lupaa tuplasti enemmän sisältöä – Panostaa tosi-TV:hen (6.12.2016 11:17)
Netflix aikoo kaksinkertaistaa alkuperäistuotantojen ensi vuonna, kertoo yhtiön sisältöjohtaja Ted Sarandos. Tämän vuoden aikana Netflix saanut valmiiksi omia tuotantoja noin 500 tunnin verran ....
VW yrittää kääntää autottomuuden voitoksi – Perusti uuden kyytipalvelun VW yrittää kääntää autottomuuden voitoksi – Perusti uuden kyytipalvelun (6.12.2016 10:26)
Kyytipalvelu Uber on omalla esimerkillään osoittanut, että sijoittajapiireissä liikkuu paljon rahaa toimivien liikennepalveluiden kehittäjille ja kaupunkien liikennöinnin uudistaminen voi olla ....
Microsoft perusti uuden chat-robotin – Politiikasta se ei saa puhua Microsoft perusti uuden chat-robotin – Politiikasta se ei saa puhua (6.12.2016 09:42)
Viime keväänä Microsoft esitteli tekoälyosaamistaan Tay-nimisellä Twitter-botilla, jonka luvattiin kykenevän keskustelemaan luontevasti muiden mikroblogipalvelun käyttäjien kanssa. Internet ....

Uutisarkisto