*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Zeus-bottiverkon palveluntarjoaja suljettiin verkosta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 6.8.2009 11:01

Zeus-bottiverkon palveluntarjoaja suljettiin verkosta Rikolliselle Zeus-bottiverkolle palvelintilaa vuokrannut latvialainen Real Host on potkaistu ulos verkosta. Kiitos verkkosaastan siivoamisesta kuuluu teleoperaattori TeliaSoneralle, joka vaati latvialaisia sulkemaan Real Hostin pois verkosta sanktioiden uhalla.
Real Hostin sulkemiseen verkosta johti erään tutkijaryhmän viime viikonloppuna tekemä ilmoitus siitä, että Real Host on vuokrannut valtavasti palvelintilaa rikolliseen toimintaan, mm. massiiviselle Zeus-bottiverkolle. Real Host oli vuokrannut palvelintilan latvialaiselta teleoperaattori Junikilta, jonka kansainväliset verkkoyhteydet taas tarjoaa TeliaSonera. TeliaSonera uhkasi Junikia sanktioilla, mikäli Real Hostin palvelimia ei suljettaisi verkon ulkopuolelle.

Zeus-bottiverkko on linkitetty venäläiseen Rock Phish -ryhmään, jonka uskotaan vastaavan noin puolista netin luottokortti- ja pankkitietojen kalasteluyrityksistä. Zeus-bottiverkon ja Real Hostin ylläpitämien sivustojen kautta kalasteltiin ja kaupattiin mm. varastettuja luottokorttitietoja. Osalla sivustoista yritettiin huijata vierailijoita siirtämään rahaa rikollisten tileille.

Latvian tapausta on verrattu yhdysvaltalaisten Atrivo, McColo ja 3FN -palveluntarjoajien tapauksiin, joissa palveluntarjoajat katkaistiin ulos verkosta rikollisen toiminnan vuoksi. Myös Atrivon ja McColon verkkoyhteydet katkaisi heidän operaattorinsa toimesta, kun taas 3FN:n toiminnan lakkauttivat viranomaiset.

Real Hostin tapaus on ilahduttanut eri tietoturva-asiantuntijoita siksi, että se osoittaa verkkorikollisuuden vastaisten ponnistelujen kantavan hedelmää myös Itä-Euroopassa. Se osoitti samalla myös kansainvälisen yhteisyön toimivuuden.

Aiemmissa tapauksissa rikollisverkkojen sulkeminen netistä on näkynyt notkahduksena roskapostin määrässä. Vastaavia havaintoja on tehty nytkin, vaikka joidenkin asiantuntijoiden mukaan Real Hostin sulkeminen verkosta ei ole vaikuttanut roskapostituksen määrään.

Real Hostin tapaukseen ei liittynyt pidätyksiä, joten verkkojen toimintaa pyörittäneet varsinaiset rikolliset kulkevat edelleen vapaana. Siksi on odotettavissa, että samat rikolliset etsivät toiminnalleen uuden kotipesän ja jatkavat toimintaansa. Yhteyksien katkomisen toivotaan kuitenkin lisäävän rikollisiin ja heille palveluita tarjoaviin kohdistuvaa painetta.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Videoesittely – Samsung Galaxy Note 8:n tärkeimmät ominaisuudet Videoesittely – Samsung Galaxy Note 8:n tärkeimmät ominaisuudet (23.8.2017 18:57)
Samsungin hetki sitten esittelemä Galaxy Note8 -älypuhelin tulee Suomessa myyntiin syyskuun 15. päivänä ja se maksaa rapsakat 1029 euroa. Note 8:n tarkemmat tekniset tiedot löytyvät edellä ....
Tässä on Samsungin Galaxy Note8 -huippupuhelin – Näin paljon se maksaa Suomessa Tässä on Samsungin Galaxy Note8 -huippupuhelin – Näin paljon se maksaa Suomessa (23.8.2017 18:24)
Samsung esitteli tänään New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Galaxy Note8 -älypuhelimen. Yhtiön tuoteportfoliossa isojen high-end-puhelimien sarjaan kuuluvalla puhelimella yritetään ....
Microsoft kehitti uuden piirin – Reaaliaikaista tekoäly palvelimiin Microsoft kehitti uuden piirin – Reaaliaikaista tekoäly palvelimiin (23.8.2017 14:54)
Microsoft esitteli Hot Chips -symposiumissa tekoälylaskentaan suunnitellun laskentakortin. Project Brainwave -nimellä tunnetun kehityshankkeen tavoitteena on luoda piiri, jonka avulla voidaan ....
Karu muistutus – Säätiedoilla sinusta tehdään kauppatavaraa Karu muistutus – Säätiedoilla sinusta tehdään kauppatavaraa (23.8.2017 10:31)
Huippusuosittu AccuWeather-sääsovellus on jäänyt kiinni käyttäjän sijainnin paikannuksen mahdollistavan datan keräämisestä, vaikka sovellusta on erikseen kielletty pääsemästä paikkatietoon käsiksi. ....
2 kommenttia
Ostitko tämän kopterin? Se on pakko päivittää viimeistään ensi viikolla Ostitko tämän kopterin? Se on pakko päivittää viimeistään ensi viikolla (23.8.2017 09:00)
Kopteriyhtiö DJI on julkaisee uudelle Spark-minikopterilleen pakollisen ohjelmistopäivityksen, jolla pyritään korjaamaan laitteen virranhallinnassa havaitut virheet. DJI:n mukaan se julkaisee ....

Uutisarkisto