*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Yliopisto aloittaa luvattomien lataajien sakottamisen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.7.2009 02:15 Kommentteja (11)

Yliopisto aloittaa luvattomien lataajien sakottamisen Louisianan valtion yliopistossa luvatonta tiedostonjakoa harrastavat tahot saattavat saada pian ylimääräisiä laskuja, sillä yliopisto aloittaa elokuussa sakotustoiminnan, jonka seurauksena yliopiston tietoverkossa luvattomasta tiedostonjakelusta narahtavat henkilöt saavat maksettavakseen 50 dollarin sakon.
Jos latausta jatketaan ensimmäisen sakon jälkeen, on toisesta kiinnijäämisestä edessä vierailu dekaanin toimistolle. Jos tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvaton jakelu jatkuu tämänkin jälkeen, voidaan kyseinen henkilö erottaa yliopistosta.

Kyseisen toiminnan on tarkoitus auttaa sekä yliopistoa että siellä opiskelevia ja työskenteleviä henkilöitä. Yliopistolle sen tietoverkoissa tapahtuvan luvattoman lataamisen vähentäminen helpottaa IT-ylläpitäjien työtaakkaa, kun RIAA:lta ja muilta tekijänoikeusjärjestöiltä tulleet valituksen vähenevät, jolloin käsiteltäviä yhteydenottoja on vähemmän.

Sakkojen takia oikeusjutuilta välttyvät henkilöt voivat myös kiittää yliopistolla työskentelevän Sheri Thompsonin mukaan uudistusta, koska 50 dollarin sakko on huomattavasti pienempi summa kuin 4 000 dollaria, joka on Thompsonin mukaan se summa, jolla luvattomaan lataukseen liittyvät oikeusjutut keskimäärin sovitaan oikeuden ulkopuolella. Jos tapausta ei sovi oikeuden ulkopuolella, voi kohtalona olla jopa useiden miljoonien dollareiden lasku, kuten Jammie Thomasin kohdalla kävi.

Thompsonin mukaan tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvatonta levitystä harrastavat opiskelijoiden lisäksi myös yliopiston henkilökuntaan kuuluvat tahot, mutta pääasiassa tekijänoikeusjärjestöiltä tulevat valitukset koskevat opiskelijoiden toimia.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

120.7.2009 8:00

Hyvän rahastusaukon keksineet mutta saako yliopisto "sakottaa"? Suomessahan sakkorangaistuksia ei saa kuka vaan jaella, kuten huomasimme yksityisten pysäköinninvalvontayritysten kohdalla. Haastaako yliopisto muka oppilaan oikeuteen, jos sakkoa ei maksa vai valittavatko ne RIAA:lle, että oppilas ei myöntynyt heidän kiristykseensä? Erittäin epämääräinen uutinen...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2009 @ 08:00

220.7.2009 8:43
WumWum
Inactive

Erittäin hyvä pointti coocie98.

320.7.2009 9:49

Taitavat olla omankädenoikeuden harjoittajia.

420.7.2009 10:11

Lainaus:
Yliopisto aloittaa luvattomien lataajien sakottamisen

luvatonta tiedostonjakoa

Jos latausta jatketaan

jos tiedostojen luvaton jakelu jatkuu

luvattoman lataamisen vähentäminen

tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvatonta levitystä harrastavat
Niin kummasta olikaan kyse :)

520.7.2009 10:23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Hyvän rahastusaukon keksineet mutta saako yliopisto "sakottaa"?
"sakottaminen" on varmaankin taas jonkun twitteriblogaajan omassa päässä kehittelemä "rinnaste" eli vertaus jolla ei välttämätt ole mitään tekemistä sen kanssa miksi sitä maksua halutaan. Jutussa ei kyllä kerrota yhtään mitään taustoja tms. joten sen kummempi kannanotto tuohon on turhaa.

Laitetaan tähän nyt vielä yksi "jos" herättämään erinäisiä kuvitelmia ihmisten päissä.

Jos yliopistoon tuleva, yliopiston verkkoon käyttöoikeuksia hakijessaan sitoutuu käyttämään yliopiston tietokonetta tietoverkkoa opiskelutarkoituksiin ja opiskelun edistämiseen niin musiikin ja leffojen lataaminen ei ehkä sitä ole. 50 taalan varoitus käyttöoikeussopimuksen rikkomuksesta ei siinä valossa kuulosta pahalta, verrattuna suoraan käyttöoikeuden eväämiseen ja oikeusjuttuihin.

620.7.2009 10:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Haastaako yliopisto muka oppilaan oikeuteen, jos sakkoa ei maksa vai valittavatko ne RIAA:lle, että oppilas ei myöntynyt heidän kiristykseensä?
Jos rangaistukset waretuksen jatkumisesta ovat dekaanin puhuttelu ja äärimmäisessä tapauksessa koulusta erottaminen, luulisin sakon maksamatta jättämisen johtavan vastaavanlaisiin toimiin.

720.7.2009 11:00

Nyt ajattelet täysin samanlailla kuin ne yksityiset pysäköintivalvojat: "ei se ole sakko vaan valvontamaksu" :)

Mitä tekemistä yliopistolla on muutenkaan RIAA:n uhkailun kanssa? Miksi eivät sakota suoraan siitä, jos unohtaa vetää vessan? Tekisi paljon enemmän järkeä, jos he uhkailisivat monottaa lataajat pihalle jos "hyvitysmaksua" ei näy.

edit. Ehdittiinkin jo todeta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2009 @ 11:01

820.7.2009 12:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti coocie98:
Hyvän rahastusaukon keksineet mutta saako yliopisto "sakottaa"? Suomessahan sakkorangaistuksia ei saa kuka vaan jaella, kuten huomasimme yksityisten pysäköinninvalvontayritysten kohdalla. Haastaako yliopisto muka oppilaan oikeuteen, jos sakkoa ei maksa vai valittavatko ne RIAA:lle, että oppilas ei myöntynyt heidän kiristykseensä? Erittäin epämääräinen uutinen...
Tuo sana sakko taitaa olla vähän harhaanjohtava.

Itse ymmärsin sen veloituksena siitä ylimääräisestä työstä, jota laittomat lataajat / jakajat teettävät yliopiston mikrotuelle rikkomalla paikan sääntöjä joihin ovat sitoutuneet.


Ja jos tuota sakotukseen rinnastaa, niin kyllä osavaltio siitä nopeasti laillisen toimenpiteen saa. Eihän se vaadi kuin puumerkin ja Media Mafian hyväksynnän.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2009 @ 12:15

920.7.2009 12:43

No mielummin ottaisin 50$ sakon kun potkut koulusta mikä täällä päin on meininkinä

1020.7.2009 13:03

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:43

1120.7.2009 13:05

coocie taas menestykkäästi puhuu käsien ja jalkojen poikki leikkaamisesta.

Mutta kyllähän tuossa nyt ihan selkeästi saa sellaisen käsityksen, että yliopisto koettaa vähentää omaa taakkaansa.
Sakko on ihan perusteltu nimi tuolle korvaukselle. Se on rangaistus, joka perustuu koulun sisäiseen säädökseen. Lailla asialla ei ole mitään yhteistä eikä se ole lain kanssa missään ristitiriidassa. Koululla on Suomessakin perusteltu oikeus olla antamati esim. Wlanin käyttöoikeutta opiskelijalle oppilasasuntolassa ihan mistä syystä tahansa, tai pistää maksamaan sakkoja mistä syystä tahansa. Nettiyhteys ei ole mikään perusoikeus, ainakaan Suomessa, jota koulun on tarjottava.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2009 @ 13:06

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä (24.10.2016 18:57)
Suomalaisen Amistech Gamesin kehittämä My Summer Car -autopeli on julkaistu Steamissä. Early Access -vaiheeseen edennyt peli ei ole täysin valmis, joten pelaaja voi kohdata joitain ongelmatilanteita ....
Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan (24.10.2016 15:23)
Galaxy Note 7 -fiaskon jälkeen Samsungilla ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin nöyrästi tarjota lojaaleina pysyneille asiakkaille mahdollisimman hyviä tarjouksia, jotteivät he vastaisuudessakaan ....
Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko (24.10.2016 14:43)
Isoihin verkkopalveluihin vaikuttaneessa palvelunestohyökkäyksessä käytettiin hyödyksi Mirai-haittaohjelman avulla luotua bottiverkkoa. Aiemmin haittaohjelmaa on hyödynnetty esimerkiksi tietoturvajournalisti ....
2 kommenttia
Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia (23.10.2016 23:16)
Kaupallisiin nappikuulokkeisiin on viimeisen parin vuoden aikana onnistuttu liittämään mittaavia antureita ja kehittyneitä ominaisuuksia. Samalla kuulokkeiden langattomuudesta on tullut jatkuvasti ....
Syyskuun parhaat uudet hyötysovellukset iPhonelle ja iPadille Syyskuun parhaat uudet hyötysovellukset iPhonelle ja iPadille (23.10.2016 20:36)
Selvitimme tapamme mukaisesti edeltävän kuun mielenkiintoisimmat uudet mobiilisovellukset alustoittain. Käsittelyvuorossa on Applen iPhonesta ja iPadista tuttu iOS-käyttöjärjestelmä. Syyskuun ....

Uutisarkisto