*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

iPhonen Skype-rajoitukset viranomaisten käsittelyyn?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.4.2009 22:59 Kommentteja (8)

iPhonen Skype-rajoitukset viranomaisten käsittelyyn? Applen iPhone-puhelin sai tällä viikolla oman Skype-ohjelman, jonka myötä iPhonen omistajat pystyvät tekemään VoIP-puheluita. Yhdysvalloissa monia kuluttajia on kuitenkin harmittanut matkapuhelinoperaattori AT&T:n vaatima rajoitus ohjelmalle, jonka takia puheluita ei pysty soittamaan 3G-verkon kautta, vaan puhelut onnistuvat ainoastaan WLAN-yhteyden ylitse.
Yhdysvaltain telehallintovirasto eli Federal Communications Commission (FCC) saattaa kuitenkin tutkia asian laillisuuden, sillä virasto sai avoimen kirjeen (PDF) Free Press -järjestöltä, jossa pyydetään tutkimaan nykyisen tilanteen laillisuutta. Kirjeessä viitataan mm. FCC:n omaan ohjeistukseen, jonka mukaan kuluttajien täytyy saada vapaasti valita ne ohjelmat ja palvelut, joita he haluavat käyttää internet-yhteytensä kanssa.

Apple ei ole toistaiseksi kommentoinut tilannetta, mutta AT&T:n edustaja kertoi Wall Street Journal -lehdelle, että AT&T ei estä Skypen käyttöä sen verkoissa. Edustajan mukaan AT&T:llä ei ole kuitenkaan pakko avustaa tai helpottaa kilpailijoiden toimintaa sen verkossa. AT&T:n johtoportaassa työskentelevä Jim Cicconi vertasi Skypeä Yhdysvalloissa toimiviin Verizon- ja Sprint-operaattoreihin, jonka johdosta AT&T:n ei tarvitse auttaa Skypeä. Tämä tarkoittanee sitä, että AT&T:n iPhone-asiakkaat joutuvat jatkossakin tekemään Skype-puhelut WLAN-verkon kautta, jos asia jää AT&T:n päätettäväksi.

Viime kesänä FCC totesi internet-operaattori Comcastin jarruttaneen ja estäneen luvatta sen tietoverkoissa kulkenutta BitTorrent-liikennettä. Free Press haluaisi saman lausunnon koskevan myös matkapuhelinverkkoja, jolloin matkapuhelinoperaattorit eivät voisi estää esim. 3G-verkkossa tapahtuvia VoIP-puheluita.

AT&T:n lisäksi VoIP-puheluita vastustaa Saksassa T-Mobile-operaattori, joka on kieltänyt Skypen käytön iPhonessa sen matkapuhelin tai WLAN-verkoissa. T-Mobilen mukaan VoIP-puhelut ruuhkauttaisivat sen tietoverkkoja, jonka takia niitä ei sallita. Myös Saksassa monet iPhonen omistajat ovat olleet raivoissaan T-Mobilen päätöksestä ja The Voice on the Net -järjestö (VON) on vaatinut EU-lainsäätäjiä puuttumaan tällaiseen toimintaan, koska se on haitallista kuluttajia kohtaan.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

14.4.2009 23:28

Melko reilua.

24.4.2009 23:36

Pitää sitten tunkee nenä jokaisen perseeseen.Pitää kyllä olla tyhmä, jos ei aikasemmin tajunnut.

35.4.2009 0:04

iPhonen omistajana voin kertoa että tua ei haittaa jailbreikatussa iPhonessa nimittäin Cydianista voi silloin ladata VoipPower3G softan jolla saa kaikki fringit ja skypet sun muut softat luulemaan että 3g verkko onkin wifi jolloin skype puhelut toimivat aina. Tämä ei ilmene muissa ohjelmissa minkäänlaisena muutoksena. tosin paskojahan tollaset varotukset silti on

45.4.2009 1:23

Voisivat vaan operaattorit tyytyä nostamaan 3G verkkojen hintaa, jos voip-puhelut yleistyvät liiaksi. Tätä olenkin jo odottanut, että koska voi puhua puheluita internetin välityksellä ja unohtaa vanhanaikaiset puhelinlaskut. Akkuahan tuo syö julmetusti, joten parempia akkukestoja odotellen... :)!

55.4.2009 10:11

Eiks iPhone ookkaan maailman paras puhelin? :)

65.4.2009 11:49

Lainaus:
iPhonen omistajana voin kertoa että tua ei haittaa jailbreikatussa iPhonessa nimittäin Cydianista voi silloin ladata VoipPower3G softan jolla saa kaikki fringit ja skypet sun muut softat luulemaan että 3g verkko onkin wifi jolloin skype puhelut toimivat aina. Tämä ei ilmene muissa ohjelmissa minkäänlaisena muutoksena. tosin paskojahan tollaset varotukset silti on
Niin, mutta tuo jailbreakkaaminen ja 3rdpartysoftien kanssa säätäminen vie pohjan siltä, että tuon pitäisi olla helppokäyttöisten multimedialuurien äiti. Ei ole enää kovin helppokäyttöistä, jos 3G VOIPia varten täytyy noin paljon nähdä vaivaa, joka ei kovin monelta Skypen normaalikäyttäjältä onnistu.

76.4.2009 16:13

Näin sitä pitää.
Traktori ilman peltoa.

810.4.2009 3:19
Hybridi
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Madsin:
Eiks iPhone ookkaan maailman paras puhelin? :)
Hah-hah-hah, salli mun nauraa, no EI TODELLAKAAN ole! :D

"Homeisen Omenan" IPfööni jemmataan lelulaatikkoon... (en nyt tiedä mitä tuo tarkoitti, mutta kuitenkin :D) *reps*

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto