*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Viestintävirasto: Laajakaistoista 60% 2 Mbit/s tai nopeampia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 1.4.2009 13:46 Kommentteja (2)

Viestintävirasto: Laajakaistoista 60% 2 Mbit/s tai nopeampia Viestintävirasto julkaisi eilen Markkinakatsaus 2008:n, jossa kerrotaan mm. Suomen nykyisestä laajakaistatilanteesta.
Katsauksen (PDF) mukaan Suomesta löytyi vuoden 2008 lopulla lähes 2,1 miljoonaa laajakaistaliittymään. Noin 59 prosenttia näistä liittymistä on toteutettu DSL-tekniikoiden avulla. Toiseksi suosituimpia ovat mobiililaajakaistat, joiden osuus laajakaistoista on noin 23 prosenttia.

Vuoden 2007 lopulla Suomesta löytyi noin 1,76 miljoonaa laajakaistaliittymää ja vuodessa tapahtunut nopea kasvu selittyy yksinomaa mobiililaajakaistojen yleistymisellä. Vuoden 2007 lopulla mobiililaajakaistoja oli tilattu noin 143 000 kappaletta, kun taas vuoden 2008 lopulla vastaava luku oli noin 480 000 kappaletta.

Katsauksen mukaan lähes 60 prosenttia maamme laajakaistoista oli tilattu 2 Mbit/s tai nopeammalla tiedonsiirtonopeudella. 10 Mbit/s tai nopeampien yhteyksien osuus oli puolestaan noin 10 prosenttia ja 100 Mbit/s tai nopeampien liittymien osuus oli noin prosentin luokkaa.

Laajakaistayhteyksiä haluttaisiin käyttää mm. IPTV- ja VOD-palveluiden käyttöön. Kyselyyn vastanneista noin 20 prosenttia oli kiinnostunut jomman kumman tekniikan käyttämisestä, mutta nykyään palveluita käyttivät ainoastaan muutamat vastaajat.

Kuluttajien harmiksi laajakaistaliittymien kuukausimaksut eivät ole juuri laskeneet viimeisen kahden vuoden aikana. Hinnoissa on myös suuria eroja eri operaattoreiden ja asuinalueiden välillä, sillä esim. 2 Mbit/s -yhteyden hinnat vaihtelevat Suomessa 24-60 euron välillä.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

11.4.2009 14:30

Mobiililaajakaista on aika turha.Ittellä se aina katkes ja ei aina yhdistäny, mutta jo käytin GPRS niin ei katkennut ja tietenkin silloin oli vain noin 30kbs nopeus.24megaa kyllä on paras, mutta sen upload on rasittava kun youtubeen videoita laittaa.

21.4.2009 15:19

Megan liittymällä mennään... olisi nopeampi, jos tänne korpeen sellaisen vain saisi (verkko rajoittaa maksimin 2.3 megaan).

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

HTC avasi pelin – Itsenäisesti toimivat VR-lasit tulevat HTC avasi pelin – Itsenäisesti toimivat VR-lasit tulevat (27.7.2017 13:03)
VR-lasien yksi suurimmista kompastuskivistä on ollut vaatimus ulkopuolisille laitteille. Ne eivät ole olleet itsenäisiä koneita, vaan lähinnä lisälaitteita PC- tai konsolipelaamiseen tai vaihtoehtoisesti ....
Kova Nokia-julkistus on pian täällä – Tilaisuus 16. elokuuta Kova Nokia-julkistus on pian täällä – Tilaisuus 16. elokuuta (27.7.2017 12:36)
HMD Global on kutsunut lehdistöä elokuun 16. päivänä järjestettävään tilaisuuteen. Kutsukirjeessä todetaan suoraan, että lehdistötilaisuudessa aiotaan esitellä Nokia-puhelimien seuraava "merkkipaalu". ....
Samsung teki hurjan tuloksen – Älypuhelimet eivät kuitenkaan sytyttänyt Samsung teki hurjan tuloksen – Älypuhelimet eivät kuitenkaan sytyttänyt (27.7.2017 12:18)
Samsungin liiketoiminta on rämpinyt melkoisessa suossa parin viime vuotta ja viime syksynä lupaavan uuden nousun pilasi perinpohjaisesti ikimuistoiseksi fiaskoksi kehittynyt Galaxy Note 7:n ....
1 kommentti
WhatsApp syö vanhat tekstarit – Näin moni sitä nykyään käyttää WhatsApp syö vanhat tekstarit – Näin moni sitä nykyään käyttää (27.7.2017 11:37)
SMS-tekstiviestit arkisena kommunikointivälineenä historiaan siirtänyt WhatsApp on päivittänyt sen käyttöstatistiikkaa. Palvelua käyttää nykyään jo yli miljardi käyttäjää joka päivä – viime ....
Vieläkin nopeampaa on tulossa – USB 3.2 -standardi valmistuu pian Vieläkin nopeampaa on tulossa – USB 3.2 -standardi valmistuu pian (26.7.2017 10:24)
Jotta kehitys ei pysähtyisi, luodaan vähän väliä uusia tiedonsiirtostandardeja nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonvälitystä varten. USB:kin on etenemässä 3.2-versioon tulevan syksyn aikana. ....
1 kommentti

Uutisarkisto