*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Viestintävirasto: Laajakaistoista 60% 2 Mbit/s tai nopeampia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 1.4.2009 13:46 Kommentteja (2)

Viestintävirasto: Laajakaistoista 60% 2 Mbit/s tai nopeampia Viestintävirasto julkaisi eilen Markkinakatsaus 2008:n, jossa kerrotaan mm. Suomen nykyisestä laajakaistatilanteesta.
Katsauksen (PDF) mukaan Suomesta löytyi vuoden 2008 lopulla lähes 2,1 miljoonaa laajakaistaliittymään. Noin 59 prosenttia näistä liittymistä on toteutettu DSL-tekniikoiden avulla. Toiseksi suosituimpia ovat mobiililaajakaistat, joiden osuus laajakaistoista on noin 23 prosenttia.

Vuoden 2007 lopulla Suomesta löytyi noin 1,76 miljoonaa laajakaistaliittymää ja vuodessa tapahtunut nopea kasvu selittyy yksinomaa mobiililaajakaistojen yleistymisellä. Vuoden 2007 lopulla mobiililaajakaistoja oli tilattu noin 143 000 kappaletta, kun taas vuoden 2008 lopulla vastaava luku oli noin 480 000 kappaletta.

Katsauksen mukaan lähes 60 prosenttia maamme laajakaistoista oli tilattu 2 Mbit/s tai nopeammalla tiedonsiirtonopeudella. 10 Mbit/s tai nopeampien yhteyksien osuus oli puolestaan noin 10 prosenttia ja 100 Mbit/s tai nopeampien liittymien osuus oli noin prosentin luokkaa.

Laajakaistayhteyksiä haluttaisiin käyttää mm. IPTV- ja VOD-palveluiden käyttöön. Kyselyyn vastanneista noin 20 prosenttia oli kiinnostunut jomman kumman tekniikan käyttämisestä, mutta nykyään palveluita käyttivät ainoastaan muutamat vastaajat.

Kuluttajien harmiksi laajakaistaliittymien kuukausimaksut eivät ole juuri laskeneet viimeisen kahden vuoden aikana. Hinnoissa on myös suuria eroja eri operaattoreiden ja asuinalueiden välillä, sillä esim. 2 Mbit/s -yhteyden hinnat vaihtelevat Suomessa 24-60 euron välillä.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

11.4.2009 14:30

Mobiililaajakaista on aika turha.Ittellä se aina katkes ja ei aina yhdistäny, mutta jo käytin GPRS niin ei katkennut ja tietenkin silloin oli vain noin 30kbs nopeus.24megaa kyllä on paras, mutta sen upload on rasittava kun youtubeen videoita laittaa.

21.4.2009 15:19

Megan liittymällä mennään... olisi nopeampi, jos tänne korpeen sellaisen vain saisi (verkko rajoittaa maksimin 2.3 megaan).

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Google panostaa lisää AR- ja VR-laseihin: Osti katseenseurantateknologiaa Google panostaa lisää AR- ja VR-laseihin: Osti katseenseurantateknologiaa (25.10.2016 07:33)
Google Glass -laseista ei tullut prototyyppiä kummempaa tuotetta, mutta Daydream-katselulasien perusteella internetjätti ei kuitenkaan ole hylännyt HMD-laitteita (head mounted display) kokonaan. ....
Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä (24.10.2016 18:57)
Suomalaisen Amistech Gamesin kehittämä My Summer Car -autopeli on julkaistu Steamissä. Early Access -vaiheeseen edennyt peli ei ole täysin valmis, joten pelaaja voi kohdata joitain ongelmatilanteita ....
Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan (24.10.2016 15:23)
Galaxy Note 7 -fiaskon jälkeen Samsungilla ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin nöyrästi tarjota lojaaleina pysyneille asiakkaille mahdollisimman hyviä tarjouksia, jotteivät he vastaisuudessakaan ....
Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko (24.10.2016 14:43)
Isoihin verkkopalveluihin vaikuttaneessa palvelunestohyökkäyksessä käytettiin hyödyksi Mirai-haittaohjelman avulla luotua bottiverkkoa. Aiemmin haittaohjelmaa on hyödynnetty esimerkiksi tietoturvajournalisti ....
2 kommenttia
Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia (23.10.2016 23:16)
Kaupallisiin nappikuulokkeisiin on viimeisen parin vuoden aikana onnistuttu liittämään mittaavia antureita ja kehittyneitä ominaisuuksia. Samalla kuulokkeiden langattomuudesta on tullut jatkuvasti ....

Uutisarkisto