*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Japanissa aukeaa Blu-ray-elokuvien latauspalvelu

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 15.12.2008 20:41 Kommentteja (5)

Japanissa aukeaa Blu-ray-elokuvien latauspalvelu Monissa maissa teräväpiirtoelokuvia kauppaavat latauspalvelut ovat harvinainen näky, mutta Japanissa tilanne on toisenlainen. Tämän viikon perjantaina maassa nimittäin avataan latauspalvelu, joka tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden ostaa ja ladata itselleen Blu-ray-elokuvia.
Tsutaya-nimellä kulkeva palvelu tulee tarjoamaan kuluttajille aukeamisen yhteydessä yhteensä 412 elokuvaa ja TV-sarjan jaksoa, joista kaikki ovat teräväpiirtomuodossa. Sisältöä tulee jakoon neljältä suurelta Yhdysvalloissa toimivalta elokuvastudiolta. Elokuvien osalta tarjonnasta löytyy esim. No Country for Old Men (Menetetty maa), Cloverfield ja Dreamgirls. TV-sarjojen osalta tarjonta sisältää mm. Heroes- ja Lost-sarjojen jaksoja.

Palvelun kautta ostetut elokuvat maksavat yleensä noin 3 675 jeniä eli noin 30 euroa. Ostetut TV-sarjat kustantavat puolestaan noin 893 jeniä eli noin 7 euroa. Kun kuluttaja on ladannut ostetun sisällön itselleen, voi hän siirtää hankkimansa videot myös tallentaville Blu-ray-levyille, jonka jälkeen niitä voi katsella Blu-ray-soittimilla. Tämä tallennuskertojen määrä on kuitenkin rajoitettu jokaisen ostetun videon kohdalla kahteen.

Sisältöä voi myös vuokrata palvelun kautta, jolloin yhden elokuvan vuokraushinnaksi tulee noin 735 jeniä eli noin 6 euroa. TV-sarjojen osalta vuokraushinta on noin 368 jeniä eli noin 3 euroa. Vuokrattuja videoita ei voi kuitenkaan siirtää Blu-ray-levyille.

Blu-ray-levyille siirrettävät videot suojataan AACS-kopiointisuojauksella, joten omien varmuuskopioiden ottaminen kyseisistä levyistä vaatii hieman teknistä osaamista. Ladatut Blu-ray-videot eivät kuitenkaan vastaa kaupasta ostettuja Blu-ray-elokuvia, sillä ladattavan sisällön resoluutio on ainakin toistaiseksi rajoitettu 1080i:ksi, jonka lisäksi suurin sallittu bitrate on 20 Mbps. Kaupasta ostetuilla Blu-ray-julkaisuilla vastaava rajoitukset ovat 1080p ja 48 Mbps. Latauspalvelun kautta hankittava sisältö on pakattu H.264/AVC-koodekilla.

Pienemmän bitraten myötä samoja elokuvia voi kuitenkin tallentaa tavallisille DVD-levyille, kunhan ne tallennetaan levyille AVCREC-formaatissa. Blu-rayn ja DVD:n lisäksi Tsutaya tukee videoiden tallennusta mm. DLNA-yhteensopiville laitteille sekä SD- että Memory Stick -muistikorteille. Muistikorteille ei voi kuitenkaan siirtää elokuvien teräväpiirtoversioita, vaan kuluttajien on tyytyminen 640x320- tai 320x240-resoluutioihin.

Blu-rayn ohella kopiointisuojaukset ovat palvelussa tiukat, sillä AACS suojaa myös AVCREC-tallenteet, jonka lisäksi DLNA-laitteiden on tuettava DTCP-tekniikkaa, jotta hankittujen videoiden katselu onnistuu. Muistikorttien osalta vaaditaan toistolaitteelta vastaavasti CPRM- tai MGR-suojauksien tukea.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

115.12.2008 20:58

Ihme säätämiseksi näyttää taas menevän. Eipä taida ikinä tullaa lainkaan, mitään elokuvia/musiikkia myyntiin, joissa ei olisi mitään rasittavia suojauksia :(.

215.12.2008 21:19

Siihen että Suomeen saadan edes tälläinen rajoitettu palvelu menee varmaan... tai en uskalla edes arvailla ehkä sitten ens vuoskymmennellä.

315.12.2008 21:30

Suomalaisilla yhteysnopeuksilla tätä ei tule ihan heti.Maukka perusjätkän 1mb yhteydellä ei bluraytä imuteta :)

415.12.2008 22:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
Suomalaisilla yhteysnopeuksilla tätä ei tule ihan heti.Maukka perusjätkän 1mb yhteydellä ei bluraytä imuteta :)
Jos uutista oikeasti luit, niin huomasit varmaan että ne mahtuu DVD:lle, eli ei ole muutamaa gigaa isompia. Toki vähintään 8 megasen tuohon tarvitsisi, jotta latausajat olisi kohtuullisia.

516.12.2008 8:18

AACS, DTCP, CPRM, MGR, rajoitettu 1080i:ksi, tyytyminen 640x320- tai 320x240-resoluutioihin, tallennuskertojen määrä on kuitenkin rajoitettu kahteen,elokuvat noin 30 euroa, sarjat noin 7 euroa/jakso jne...

Huhuh mitä huttua ei kyllä noilla ehdoilla ainakaan tämän talouden kaistaa ikinä tuhlattua moiseen sekamelskaan, ei kykene kilpailemaan vaihtoehtokanavien kanssa sitten mitenkään.

Mutta on se kumimnkin hyvä että edes yrittävät jotain, jossain siinä vaiheessa kun internettiakana syntyneet pääsee sinne päättäjätasolle päästään ehkä eroon noin sata vuotta vanhasta mallista missä sisältö levitetään jollain lätyllä hankalasti ja kalliisti.
Noitten DRM hommien kanssa tulee kyllä monille paljon yhteensopivuusongelmia. Jos noista ongelmista ei päästä eroon niin saamme jatkossakin tyytyä ihan fyysisiin lättyihin. Musiikin poolella aletaan pikkuhiljaa päästä cd:stä eroon (itse irtauduin cd:stä jo tässä vuosikymmenen alkupuolella).

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusi artikkeli: Lenovo Yoga Book Android – Taulutietokone paperin ystäville Uusi artikkeli: Lenovo Yoga Book Android – Taulutietokone paperin ystäville (28.2.2017 16:46)
Tablettien markkinoilla ei joka päivä nähdä merkittäviä uutuuksia designin saralla, mutta Lenovo on ottanut tehtäväkseen keksiä sorminäytölle vaihtoehtoisia käyttötapoja Yoga Book Androidin ....
Sonyn uutuuslaite muuttaa kodin kaikki pinnat kosketusnäytöksi Sonyn uutuuslaite muuttaa kodin kaikki pinnat kosketusnäytöksi (28.2.2017 12:40)
Miltä kuulostaisi projektorilaite, jonka avulla minkä tahansa kodin pinnan voisi muuttaa kosketusnäytöksi? Kuulostaa aika hyvältä ja siksipä Sonykin on sellaisen laitteen kehittänyt, kyseessä ....
2 kommenttia
Mozilla teki ensimmäisen yrityskaupan: Osti Pocketin Mozilla teki ensimmäisen yrityskaupan: Osti Pocketin (28.2.2017 12:03)
Firefox-nettiselainta kehittävä Mozilla on ostanut Pocketin itselleen. Pocket on selainlaajennos ja mobiilisovellus, jonka avulla käyttäjä voi tallentaa sivuja tai nettivideoita omalle muistilistalle ....
Windows 10:een uusi ominaisuus – Varoittaa vääristä paikoista ladatuista ohjelmista Windows 10:een uusi ominaisuus – Varoittaa vääristä paikoista ladatuista ohjelmista (28.2.2017 10:14)
Microsoft aikoo lisätä Windows 10:lle tänä keväänä ilmestyvään Creators Update -päivitykseen ominaisuuden, joka varoittaa käyttäjää Windows Storen ulkopuolelta ladatusta sovelluksesta. Kun ....
1 kommentti
Loppuuko Hedman Partnersin piraattikirjebisnes? Korkein oikeus alkaa tutkia tapausta Loppuuko Hedman Partnersin piraattikirjebisnes? Korkein oikeus alkaa tutkia tapausta (28.2.2017 09:45)
Korkein oikeus (KKO) aikoo tutkia onko teleoperaattoreilla mahdollisuus kieltäytyä luovuttamasta säilyttämiään tunnistetietoja tekijänoikeuden haltijalle. Markkinaoikeus on viimeiset pari vuotta ....
8 kommenttia

Uutisarkisto