*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

MPAA poistatti linkkejä Fanedit.org-sivustolta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 23.11.2008 21:59 Kommentteja (6)

MPAA poistatti linkkejä Fanedit.org-sivustolta Helppokäyttöisten videoeditointiohjelmien ja nopeiden internet-yhteyksien myötä kuluttajat ovat jo vuosien ajan voineet sekä leikellä omia versioita elokuvistaan että jaella niitä muille ihmisille internetin avulla. Täten esim. Richard Donnerin Teräsmies 2 -elokuvaan pettyneet henkilöt ovat voineet leikellä kasaan uuden version kyseisestä elokuvasta, jossa Donnerin omat visiot eivät puske liiaksi läpi.
Elokuvia muokkaavien henkilöiden harmiksi uudelleenleikeltyjen elokuvien tekijänoikeudet omistaa muutoksista huolimatta sama taho, jolle alkuperäisen elokuvan tekijänoikeudet kuuluvat, joten näiden editoitujen elokuvien levittäminen internetin kautta muille ihmisille on monissa maissa tekijänoikeuslainsäädännön vastaista. Tämän samaisen syyn takia elokuvateollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustava MPAA (Motion Picture Association of America) on hyökännyt editoitujen elokuvien latauslinkkejä kertoneen Fanedit.org-sivuston kimppuun.

Fanedit.org-sivusto on jo parin vuoden ajan tarjonnut omia elokuvaversioita tuottaville henkilöille kohtauspaikan, jossa editoijat ovat voineet jaella omia tuotoksiaan ja kommentoida muiden tekeleitä. Sivustolla oli vielä tämän viikon alkupuolella runsaasti Rapidshare-sivustolle ja torrent-tiedostoihin johtaneita linkkejä, joiden avulla innokkaat elokuvien ystävät pystyivät lataamaan itselleen uusia versioita elokuvista.

MPAA ei kuitenkaan pitänyt tällaisesta toiminnasta, jonka takia järjestö lähetti DMCA-poistopyynnön sivuston palvelinta pyörittävälle DreamHost-yritykselle, jossa vaadittiin tiettyjen Rapidshare-sivustolle johtaneiden linkkien poistamista. Fanedit.org-sivuston ylläpitäjät noudattivat poistopyyntöä ja tämän lisäksi he poistivat kaikki Rapidshare- ja torrent-linkit sivustolta, jotta MPAA:n ei tarvitsisi puuttua sivuston toimintaan tulevaisuudessa.

Vaikka elokuvastudioita edustava MPAA ei pitänyt sivuston tarjonnasta, on esim. Lucasfilm suhtautunut sivustoon erittäin myötämielisesti, eivätkä muutkaan studiot ole aiemmin valittaneet sivuston toiminnasta.

Fanedit.org ei ole ainoa sivusto, joka jakaa muokattuja versioita elokuvista, joten MPAA:n tulilinjalle saattaa joutua muitakin vastaavia sivustoja. Fanedit-materiaalia löytyy kohtalaisen paljon sille omistettujen sivujen lisäksi esim. YouTubesta ja muista netin videopalveluista.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

123.11.2008 23:41

"Elokuvia muokkaavien henkilöiden harmiksi uudelleenleikeltyjen elokuvien tekijänoikeudet omistaa muutoksista huolimatta sama taho, jolle alkuperäisen elokuvan tekijänoikeudet kuuluvat, joten näiden editoitujen elokuvien levittäminen internetin kautta muille ihmisille on monissa maissa tekijänoikeuslainsäädännön vastaista."

Jos tarkkoja ollaan niin alkuperäisiä elokuvia ei saisi leikellä ollenkaan ja varsinkaan laittaa tekeleitä minkäänlaiseen nettilevitykseen. Mutta tämä tekijänoikeuspykälä alkaa kyllä olla aikansa elänyt.

Viraalimarkkinoinnissa noita mash up-versioita on hyödynnetty aika paljonkin, tietenkin silloin se on tapahtunut ikäänkuin luvan kanssa.

224.11.2008 11:14

Jep
Voisi miettiä samalla että musiikki bisneksessähän on laillistettu toisen taiteilijan tuotoksia oman edun tavoittelussa kun sellaisia Tribute levyjä sataa markkinoille, onhan nekin "editoituja". Eikö elokuville pitäisi saada sama kun musiikille eli 50 vuoden päästä vapaata riistaa.

No jaa, jos olisin suuri elokuvamoguli ja kuuntelisin lapsiani niin he sanoisivat että isi entäs meidän miljoonat kun äiti vie kuitenkin suurimman osan kun sä heität veivisi tai meet matoille.

324.11.2008 11:27

Harmillista.

Ja sitten se vanha virsi; rapidshareahan tässä pitäisi piikitellä eikä fanedit.orgia, sehän ne tiedostot hostii, eikä linkkien pyyhkiminen poista tiedostoja netistä kumminkaan.

Millainenkohan oikeuskoneisto ja mafia Rapidsharella on, kun se saa melko rauhassa hostia vaikka mitä ja tienata sillä, ja vaan linkittäjiä syytetään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.11.2008 @ 11:29

424.11.2008 12:44

hyvinpä olet uutisia lukenut afterdawnista. En nyt jaksa linkkejä kaivaa, mutta alkuvuodesta, vai olikohan viime vuoden puolella on uutisoitu useaan kertaan oikeustoimista rapidsharea vastaan.

524.11.2008 16:43

Onhan tuo harmillista, mutta entäs YouTube?

Ne miljoonat remixin biiseistä, laadukkaat musiikkivideot, omat muokkaukset leffoista jne..?

Puolustan kyllä täysin Fanedit.orgia. Alkaa mennä naurettavaksi.

624.11.2008 17:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hape:
hyvinpä olet uutisia lukenut afterdawnista. En nyt jaksa linkkejä kaivaa, mutta alkuvuodesta, vai olikohan viime vuoden puolella on uutisoitu useaan kertaan oikeustoimista rapidsharea vastaan.
On on, mutta vertaa siihen kuinka paljon Pirate Baytä haastellaan. Se on suhteettoman vähän, kun ottaa huomioon, että Pirate Bay ei edes riko mitään lakia.

Eli jotain hämärää tässä on, tai sitten MPAA ja kumppanit eivät vaan ymmärrä miten Rapidshit saatika Pirate Bay toimii.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Mitä uutta Netflixistä löytyy? HIGH.FI kertoo kaikki uusimmat lisäykset Mitä uutta Netflixistä löytyy? HIGH.FI kertoo kaikki uusimmat lisäykset (9.12.2016 16:51)
Uutisvahtipalvelu HIGH.FI:hin on tänään lisätty uusi sisältökategoria. Vaikka päivitys on periaatteessa pieni, saattaa siitä olla keskimääräistä enemmän iloa palvelun käyttäjille. Palvelun ....
Näin estät henkilöitä WhatsAppissa Näin estät henkilöitä WhatsAppissa (9.12.2016 14:01)
Mikäli et halua enää vastaanottaa puheluita tai tekstiviestejä WhatsApp-kontaktiltasi, voit estää yhteystiedon erittäin helposti. Kun asetat henkilölle eston WhatsAppissa, hän ei enää näe viimeksi ....
Näin estät puhelut ja tekstiviestit tietyistä puhelinnumeroista Androidissa ja iPhonessa Näin estät puhelut ja tekstiviestit tietyistä puhelinnumeroista Androidissa ja iPhonessa (9.12.2016 11:58)
Jos WhatsAppissa estämältäsi henkilöltä alkaa tulla häirikköpuheluita ja -tekstiviestejä tai olet joutunut esimerkiksi aggressiivisen telemarkkinoinnin maalitauluksi, voi omaa arkea helpottaa ....
Uusi suomalainen hittipeli julkaistiin myös iPhonelle Uusi suomalainen hittipeli julkaistiin myös iPhonelle (9.12.2016 10:08)
Suomalaisen Fingersoftin kehittämä Hill Climb Racing 2 -mobiilipeli on julkaistu iPhonelle ja iPadille. Peli julkaistiin Andridille jo viime viikolla. Androidilla Hill Climb Racing 2 on menestynyt ....
Poikkeuksellinen päivitys Galaxy Note7:ään – Estää akun latautumisen Poikkeuksellinen päivitys Galaxy Note7:ään – Estää akun latautumisen (9.12.2016 09:37)
Kun markkinoille pääsee mahdollisesti vaarallisia laitteita, pyritään kaikki myydyt tuotteet tietysti kutsumaan takaisin. Entä jos kaikkia myytyjä laitteita ei saadakaan kerättyä takaisin, vaan ....
3 kommenttia

Uutisarkisto