*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

DRM-vapaa iTunes puhuttaa taas

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.11.2008 20:06 Kommentteja (3)

DRM-vapaa iTunes puhuttaa taas Applen iTunes-verkkokaupan käyttämät DRM-suojaukset ovat herättäneet runsaasti keskustelua verkkokaupan avaamisesta asti. DRM-suojausten ansiosta Apple on saanut pidettyä iTunes+iPod-yhdistelmän pitkään markkinoiden myydyimpänä kokonaisuutena, mutta kuluttajat ja kuluttajaviranomaiset haluaisivat Applen siirtyvän kokonaan pelkän DRM-vapaan musiikin kauppaamiseen.
Apple aloitti DRM-vapaan musiikin kauppaamisen viime vuoden toukokuussa, kun EMI:n tarjontaa ilmaantui ostettavaksi verkkokaupan iTunes Plus -osioon. Valitettavasti muut levy-yhtiöt eivät seuranneet perässä, jonka takia suurin osa iTunesin tarjonnasta myydään edelleen DRM-suojattuna.

Viime aikoina on kuitenkin liikkunut useita huhuja, joiden mukaan Apple olisi askeleen lähempänä levy-yhtiöiden kanssa tehtäviä sopimuksia DRM-vapaan musiikin jakelusta. Näiden sopimusten myötä kaikki neljä suurta levy-yhtiötä myisivät musiikkiaan DRM-vapaana iTunesissa, jolloin iTunes olisi vastaavassa asemassa mm. Amazonin, Napsterin ja Wal-Martin DRM-vapaata musiikkia kauppaavien verkkopalveluiden kanssa.

Sekä Applen että levy-yhtiöiden edustajat ovat kieltäytyneet kommentoimasta mahdollisten neuvotteluiden tilannetta. Sony BMG:n johtoportaassa työskentelevä Ian Henderson paljasti kuitenkin pari viikkoa sitten, että DRM-suojatun musiikin myyminen saattaisi loppua kokonaan ensi maaliskuuhun mennessä.

Muille musiikkikaupoille iTunesin DRM-vapaus voisi osoittautua todelliseksi ongelmaksi, jolloin kyseisten toimijoiden pitäisi keksiä DRM-vapauden lisäksi muitakin konsteja, joiden avulla kuluttajat saadaan iTunesin sijaan ostoksille muihin musiikkilataamoihin.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

120.11.2008 21:38

Hyvältä kuulostaa, sittenhän voisi oikeasti harkitakin, että ostaisi jonkun kappaleen.
Olen kerran ostanut DRM-suojattua musiikkia. Toista kertaa ei tule. Kappale oli WMA-muotoinen ja heti ensi töikseen WMP ilmoitti että jokin komponentti puuttuu. Latasin sen ja alkoi soida. Noh, seuraavana päivänä ei sitten enää soinutkaan. WMP ilmoitti vain tylysti että ei voi toistaa tiedostoa, mitään syytä ei annettu. Sain jotenkin kikkailtua kappaleen soimaan mutta taas parin päivän päästä sama valitus. Sain onneksi vieläkin kappaleen toimimaan, poltin saman tien levylle, rippasin siitä MP3:ksi ja siitä eteenpäin ei ole ongelmaa ollut.

221.11.2008 9:38

Olen ostanut runsaahkosti musiikkia iTunesista, mutta välttänyt tarkoituksella näitä suomalaisia WMA-pohjaisia kauppoja. Syinä iTunesin suomalaisittain reiluhko suojauspolitiikka (viisi tietokonetta, jossa kaksi yli tarpeen jo itselleni), ylivertainen audioformaatti (verrattuna WMA:han), hinnat verrattuina suomalaisiin kauppoihin, se että kannettavina musasoittimina on iPodeja sekä se että langattomasti musat siirtyy stereoihin Airport expressin kautta. Tässä systeemissäni vaihtoehtoja ei juuri ole, etenkin kun AE kieltäytyy toimimasta kunnolla ainoan potentiaalisen (tai no rehellisesti sanoen teknisesti ylivertaisen) kilpailijan Foobarin kanssa.

DRM:n poistamiseen iTunesista olisi Applella varmaan paljonkin motiiveja, mutta keksin tältä istumalta ainakin pari. Ensinnäkin koko suojauksen kiertäminen halutessa on tällä hetkellä niin helppoa, että sen olemassaolo voidaan perustella vain levy-yhtiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen rauhoittamisella. Applelle se on lähinnä kustannuserä; sehän ei käsittääkseni itse toimi tuottajapuolella lainkaan.

Toinen syy ovat tulevat muutokset kehittyvillä digitaalisen musakaupan alueilla, etenkin Euroopassa. Muistaakseni EU on määrännyt kaikki verkkomusiikkikaupat toimimaan samoin ehdoin koko maanosassa; taisi olla niin että minkä tahansa jäsenvaltion tekijänoikeudelliset lisenssit kelpaavat. Siirtymävaihe kestää johonkin asti vuodelle 2009. Toistaiseksi tekijänoikeusjärjestöt ovat vielä onnistuneet pitämään tärkeimmän kilpailijan, drm-vapaan Amazonin poissa, mutta eiköhän siellä olla jo valmiina, alkujaanhan Amazonin musakaupan piti aloittaa Euroopassa jo syksyn aikana. Ja Applen pitää vastata, Eurooppa on digitaalisen musakaupan suhteen vasta kehittyvä markkina-alue.

Eipä tuo ihan pelkkää mannaakaan tule Applelle olemaan, sehän tulee tarkoittamaan, että iPod+iTunes-pakkoavioliitto lakkaa olemasta. Ilmeisesti iTunesPlus-kokeilu on näyttänyt, että se on kuitenkin taloudellisesti kannattavaa.

325.11.2008 11:51

Lainaus:
Muille musiikkikaupoille iTunesin DRM-vapaus voisi osoittautua todelliseksi ongelmaksi, jolloin kyseisten toimijoiden pitäisi keksiä DRM-vapauden lisäksi muitakin konsteja, joiden avulla kuluttajat saadaan iTunesin sijaan ostoksille muihin musiikkilataamoihin.
iTunes on niin toimiva musiikkikauppa että kilpailijoilla on lähes toivoton tehtävä Applen lakaisemiseksi maton alle. Edes selvästi edullisimmilla hinnoilla ei iTunesin asemaa horjuteta.

Olen ostanut mp3-musiikkia jo varsin monista palveluista mutta iTunes on kuitenkin säilyttänyt asemansa varsinkin suurten levy-yhtiöiden kauppapaikkana. Jos DRM poistuisi niin se innostaisi sijoittamaan entistä suurempia summia Applen taskuun.

Ehkäpä isot levymerkit haluavat antaa Amazonille etumatkaa DRM-vapaan musiikin myynnissä ja näin tukistaa Applea vaikka se ei loppupelissä hyödytä ketään. Ja kaikkein vähiten allekirjoittaneen kaltaista musiikin suurkuluttajaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto