*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Tennessee aloittaa luvattomien latausten valvonnan yliopistoissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 19.11.2008 11:12 Kommentteja (12)

Tennessee aloittaa luvattomien latausten valvonnan yliopistoissa Musiikkiteollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustavan RIAA (Recording Industry Association of America) on saanut lobattua läpi järjestölle tärkeän lakiuudistuksen Tennesseen osavaltiossa, jonka myötä valtion rahoilla pyöritettävien yliopistojen on jatkossa valvottava oppilaitosten internet-yhteyksien kautta tapahtuvia tekijänoikeusrikoksia.
Tätä toimintaa varten yliopistojen pitää ennakkoarvioiden mukaan panostaa 9,5 miljoonaa dollaria eli noin 7,5 miljoonaa euroa erilaisiin ohjelmistoihin ja rautaratkaisuihin, joiden avulla oppilaitosten internet-liikennettä voidaan valvoa tekijänoikeusrikoksien varalta. Tämän lisäksi osavaltio palkkaa 21 ihmistä valvomaan oppilaitosten internet-liikennettä, josta tulee vuotuisia kuluja noin 1,6 miljoonaa dollaria eli noin 1,25 miljoonaa euroa.

Tennesseen opinahjoilla on kuitenkin suuria taloudellisia ongelmia, joiden takia opettajia ja henkilökuntaa on erotettu sekä lukukausimaksuja korotettu. Näiden asioiden valossa monet ovatkin miettineet, että olisiko luvattomien latausten valvontaan tarkoitetut rahat kannattanut sittenkin panostaa oppilaitosten taloudellisen tilanteen parantamiseen.

RIAA:lle lakiuudistus on merkittävä edistysaskel taistelussa luvatonta lataamista vastaan ja järjestön toimitusjohtaja Mitch Bainwol kiittelikin uudistuksen tukijoita. Tennesseen uudistus on ensimmäinen laatuaan ja Bainwolin mukaan uudistus auttaa hillitsemään kampuksilla tapahtuvia "varkauksia".

Osavaltion kuvernööri Phil Bredesen sanoi musiikin luvattomalla latauksella olevan negatiivisia vaikutuksia musiikkiteollisuuden tulevaisuudelle. Koska Tennessee on monen levy-yhtiön ja artistien kotipaikka, on Bredesen ylpeä siitä, että osavaltio on vihdoin ruvennut toimiin luvattomien latausten estämiseksi.

Uudistus ei ole miellyttänyt kaikkia tahoja ja mm. kuluttajien oikeuksia ja sananvapautta puolustava EFF (Electronic Frontier Foundation) on kritisoinut päätöstä voimakkaasti.

EFF:in mukaan estotoimiin käytettävät rahat eivät päädy artistien tai levy-yhtiöiden käyttöön. EFF huomauttaa myös, etteivät latauksien estämiseen tarkoitetut ohjelmat toimi valmistajien esittämällä tavalla, ja vaikka ohjelmat toimisivatkin täydellisesti, eivät ne estä esim. USB-muistitikkujen ja tallentavien DVD-levyjen avulla tehtäviä tekijänoikeusrikkomuksia.

EFF:in mukaan estämisen sijaan rahat kannattaisi antaa hyvityksenä suoraan sisällöntuottajille ja tekijänoikeuksien haltijoille, jotta tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomasta jakelusta saataisiin laillinen tapa sisällön levittämiselle.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

119.11.2008 12:14

Hinnalla millä hyvänsä..

Joku päivä tämä koko roska kaatuu RIAA:n päälle ja kovaa! Tässäkin tapauksessa mielummin tungetaan se vähäkin raha valvontaan ennemminkuin turvataan opiskelijoiden opinahjot tulevaisuudessa!? Onko vähän hölmöä?

Kuka painostanut ketä ja millä hinnalla?

219.11.2008 13:33

Jaa-a, mitenköhän aikovat tuon teknisesti toteuttaa rikkomatta jos opiskelijat salaavat verkkoliikenteensä ...

319.11.2008 13:50

21 valvojaa, vakoilu sallittu?

Miten estävät järjestelmän väärinkäytökset?

"Oh, now this girl is sending a copyrighted movie with messenger. Lets see...oh, it's just her own sex cam..." <Save As...>

Fiksua joo, samalla rahalla elättäisi monta riutuvaa artistia.

Jos kerran ei ole mitään keinoa arvioida ketä warastetaan kuinkakinpaljon, niin sitten pitäisi kaikille koskaan levyttäneille artisteille tilittää sama summa, eli jaetaan saadut maksut ja korvaukset reilusti reilusti!

Ja koska levymyynnin laskua ei ole, tulisi koko potti siis itse musiikin tuottajille.

Nythän se menee edunvalvojille. Kuka oikeasti pitää edunvalvojasta joka valvookin vain omaa etuaan valtuuttamansa valvottavansa kustannuksella???

419.11.2008 14:10

pahasti kyllä aliarvioivat oppilaat jos luulevat tuon auttavan

519.11.2008 14:56

"Noniin, nyt pistätte 10 miljoonaa valvontaan, erotatte kelpo työntekijöitänne ja nostatte lukukausimaksujanne tai muuten kerromme kaikille, että tuette piratismia"

619.11.2008 15:32

Yhdysvallat... check
TO-Mafia (RIAA)... check
Tyhmyys... check

BINGO!

719.11.2008 16:23

Ihan ihme touhua. Jos RIAA haluaa valvoa oppilaitosten(kin) verkkoliikennettä, niin saisivat kyllä maksaa itse siihen menevät kulut. Mitä varten opinahjot ajetaan konkurssiin vain, että isot pomot voisivat vaihtaa autojaan pari kolme kertaa kuussa.
Varsinkin kun ottaa huomioon miten paljon noihin lobbauksiin menee rahaa niin ei tuollainen 10 miljoonan lisäkulu tuntuisi missään.

819.11.2008 16:55
StormTS
Inactive

Jos alkavat kieltämään ihmisten liikenteen "laittomille" saiteille, voivatko nämä saitit alkaa kieltämään urkkijoiden pääsyn omaan sisältöönsä. Siis noin niinku periaatteessa. Tällöinhän todisteet eivät pätisi oikeudessa, mikäli siis ne on hankittu vilpillisesti. Toimisikohan tämä samalla tavalla kuin k18-sivuilla: Oletko nettipoliisi? Kyllä tai En.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.11.2008 @ 16:56

919.11.2008 17:22

[sarcasm]Aika reilua...[/sarcasm]

1020.11.2008 17:05
Jaketus
Inactive

11,1 miljoonaa dollaria...
AIVAN NAURETTAVAA.
Eivät millään saa haastettua opiskelijoita oikeuteen niin montaa ja saa niin isoja korvauksia määrättyä että niillä muutamalla tuhannella opiskelijalla saa tuon 11,1miljoonaa dollaria kasaan puhumattakaan että saisivat tekijänoikeusmafialle mitään tuloja.
Eikä opiskelijat varmaan edes ehdi jakaa laittomasti tuon 11,1miljoonan dollarin edestä (ottaen vielä huomioon ettei kaikki wareta).

Silkkaa idiotismia ja tekijänoikeusmafian perseen nuolentaa.

1120.11.2008 19:44
Jaketus
Inactive

tuplapostaus - sorge

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2008 @ 19:45

1221.11.2008 17:15

"Eivät millään saa haastettua opiskelijoita oikeuteen niin montaa ja saa niin isoja korvauksia määrättyä että niillä muutamalla tuhannella opiskelijalla saa tuon 11,1miljoonaa dollaria kasaan puhumattakaan että saisivat tekijänoikeusmafialle mitään tuloja."
- Pitää muistaa että suurin osa tulevien vuosien kuluista on palkkatuloja jotka ovat 2,1 miljoonaa euroa (21 työntekijää joiden kuukausipalkka n. 10400 $/8300 €). 21 työntekijän pitäminen ison osavaltion/valtion rahoilla ei nyt mikään hurja lisämeno hyötyyn nähden (ja tuleehan osa raha takaisin valtiolle veron muodossa). Tällä samalla näytetään että valtio ei salli piratismia vaikka kyse ei olisi kaupallista piratismista.

"EFF:in mukaan estämisen sijaan rahat kannattaisi antaa hyvityksenä suoraan sisällöntuottajille ja tekijänoikeuksien haltijoille"
- Kuinka iso potti tuosta jää per artisti jää jos tuo jaettaisiin kaikkien kesken jotka ovat USA:ssa oikeutettuja tekijänoikeuspalkkioihin. Luulisin että ei kovin iso.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

LG:n V30-lippulaivamalli kestävyystestissä: Muuten kestävässä laitteessa yksi murheenkryyni LG:n V30-lippulaivamalli kestävyystestissä: Muuten kestävässä laitteessa yksi murheenkryyni (19.10.2017 22:59)
YouTuben älypuhelinten kestävyystestaaja Zach Nelson, aka. JerryRigEverything, on ottanut testiin jo jonkin aikaa sitten esitellyn LG:n lippulaivamalli V30:n. Huipputekniikalla täytetty V30 ....
Netflixin uusi The Punisher -sarja sai julkaisupäivän ja trailerin Netflixin uusi The Punisher -sarja sai julkaisupäivän ja trailerin (19.10.2017 21:45)
Netflixistä on tullut Marvelin yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneista ja viimeisten vuosien aikana suoratoistopalveluun on tullut yksi toisensa jälkeen uusia supersankarisarjoja. Nyt mm. ....
USA:n ja Japanin jättiläisrobottien huvittava kaksintaistelu YouTube-videolla USA:n ja Japanin jättiläisrobottien huvittava kaksintaistelu YouTube-videolla (19.10.2017 18:59)
Twitchissä aiemmin tällä viikolla esitetty robottitaistelu on julkaistu myös YouTubessa. Japanilais- ja yhdysvaltalaistiimien massiiviset monen tonnin robotit ottivat mittaa toisistaan vanhalla ....
WhatsApp lisäsi reaaliaikaisen paikannuksen pikaviestimeensä WhatsApp lisäsi reaaliaikaisen paikannuksen pikaviestimeensä (19.10.2017 18:21)
WhatsApp kertoi pari päivää sitten lisänneensä uuden ominasuuden viestisovellukseensa. Maailman suosituimman pikaviestimen uusin ominaisuus ei kuitenkaan koske sinänsä itse viestejä paljoakaan, ....
Google Mapsiin lisättiin muita planeettoja ja avaruuden kohteita Google Mapsiin lisättiin muita planeettoja ja avaruuden kohteita (19.10.2017 18:03)
Googlen kartat ovat mahtava apu niin mobiililaitteissa kuin työpöytälaitteilla, mutta niiden avulla voi myös oppia uutta ympäristöstään tai vaikkapa maapallon toiselta puolen. Nyt hakujätti ....

Uutisarkisto