*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

BitTorrent-sivustoja suljettiin Etelä-Afrikassa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 6.11.2008 18:36 Kommentteja (6)

BitTorrent-sivustoja suljettiin Etelä-Afrikassa Maailmalla toimivien BitTorrent-sivustojen ja -trakkereiden ongelmat ovat jälleen jatkuneet, kun Etelä-Afrikassa on suljettu kaksi alan sivustoa paikallisen tekijänoikeusjärjestön harrastaman painostuksen takia.
Suljettu BitFarm.co.za-sivusto oli TorrentFreakin tietojen mukaan Etelä-Afrikan suosituin torrent-trakkeri, jota käytti aktiivisesti yli 10 000 ihmistä. Toinen suljettu palvelu oli NinjaCentral, joka oli kuitenkin käyttäjien määrissä mitattuna selvästi BitFarmia pienempi sivusto.

Sivustojen sulkemisen takana on musiikkiteollisuuden etuja maassa puolustava Recording Industry of South Africa (RISA). RISA pyysi maan internet-operaattoreita edustavaa ISPA-järjestöä poistamaan kyseiset sivut verkosta. RISA:n mukaan kyseiset palvelut jakelevat tiedostoja, jotka mahdollistavat tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattoman lataamisen. Tämä on RISA:n näkemyksen mukaan kiellettyä Etelä-Afrikassa ja ISPA oli asiasta samaa mieltä, jonka seurauksena sivustot poistettiin verkosta.

Paikallisen lain tulkinnasta liikkuu kuitenkin eriäviä näkemyksiä, ja asianajaja Reinhardt Buys uskoo sivustojen toimien olevan laillista Etelä-Afrikassa, jonka seurauksena Reinhardt on suostunut edustamaan kyseisiä sivustoja ilmaiseksi oikeudessa. Reinhardtin mukaan torrent-sivustojen pyörittäminen on laillista, koska perustuslain takaama sananvapaus sallii tiedon vapaan levittämisen, jonka lisäksi itse torrent-tiedostot eivät sisällä tekijänoikeudella suojattua materiaalia.

Reinhardtin mukaan tilanne on vastaava kuin The Pirate Bayn tapauksessa, jossa palvelua pyörittävät tahot eivät torrent-tiedostojen jakamisella riko lakia. Reinhardt tähdentää kuitenkin, että torrent-tiedostojen avulla tekijänoikeuksia rikkovat tahot kuitenkin rikkovat lakia, mutta torrent-trakkereiden pyörittäjät eivät ole vastuussa tästä toiminnasta.

Reinhardtin mukaan torrent-sivustot eivät ole pakollinen osa luvatonta tiedostojen vaihtoa, jonka takia niitä ei voida Etelä-Afrikassa syyttää tekijänoikeusrikoksista. Reinhardt sanoo vastaavan lain kohdan suojaavan maassa mm. tallentavia CD -asemia kauppaavia tahoja. Reinhardt uskookin torrent-sivujen voittavan mahdolliset oikeudenkäynnit asian tiimoilta.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

16.11.2008 20:31

No LoL... Eihä afrikas oo ees linjoi ( huom. 56 motukkoi ei kutsuta linjoiks)
Anteeksi jos joku tunti kommenttini rasistiseksi mutta oikeasti hieman hämmennyin että etelä AFRIKASSA suljettiin torrent sivusto... :DD:D:D

26.11.2008 21:09
hentriz
Inactive

Itse en ole yhtään yllättynyt, jos puhutaan Etelä-Aftikan tasavallasta. Muualla Afrikassa olisin jo vähän ihmetellyt, vaikken kuitenkaan välttämättä Egyptistä tai Keniasta.
Kuitenkin Etelä-Afrika on Afrikan kehittynein valtio, eikä luokitella käsittäkseni edes kehitysmaaksi, vaikkakin parantamisen varaa siellä on vielä reilusti terveydenhuollon suhteen - kuten myös täällä Suomessa.
EDIT: Ja Wikipedian mukaan Etelä-Aftikassa on yli viisi miljoonaa internetin käyttäjää, määrä siis on vähintäänkin yhtä korkea kuin Suomessa. Vaikka ehkä asukaslukuun suhtautettuna on vähemmän, niin kokonaismääränä on se väh. Suomen tasoa > Mietittään paljonko Suomessa on torrenttejen käyttäjiä ;-)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.11.2008 @ 21:12

36.11.2008 21:13

Ja esim. pelkästään Johannesburgin alueella asuu 8mill ihmistä joten en ihmettele yhtään vaikka siellä olisi linjoja...

46.11.2008 21:43

"vaikkakin parantamisen varaa siellä on vielä reilusti terveydenhuollon suhteen - kuten myös täällä Suomessa. "

terveydenhuollon rahoitusta tääl pitää parantaa, koska Suomalaiset terveydenhuollon ammatti-ihmiset ovat arvostettuja maailmalla, osa jopa lähtee noihin maihin töihin koska siel saa parempaa liksaa (eli arvostusta ammattitaidosta)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6.11.2008 @ 21:43

56.11.2008 21:47
hentriz
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Fidelaar:
"vaikkakin parantamisen varaa siellä on vielä reilusti terveydenhuollon suhteen - kuten myös täällä Suomessa. "

terveydenhuollon rahoitusta tääl pitää parantaa, koska Suomalaiset terveydenhuollon ammatti-ihmiset ovat arvostettuja maailmalla, osa jopa lähtee noihin maihin töihin koska siel saa parempaa liksaa (eli arvostusta ammattitaidosta)

Kieltämättä, ei lääkäreiden ja muiden terveydenhuoltoalan ammattilaiset taidossa ole mitään vikaa. Nimenomaan rahoitus ja myös työvoimapula alkaa tulemaan vastaan. Kun katsoo esimerkiksi hoitojonoja, niin lisää sitä ammattitaitoista työvoimaa tarvitaan. Äskeinen virke ei tarkoittanut sitä, että nyt valmistuneista tai tulevat terveyden huollon ammattilaiset olisivat nykyisiä huonompia, ammattitaitoisia varmasti hekin!
Anteeksi off-topic.

67.11.2008 15:25

Ja hoitojonot purkautuisivat nopeasti jos jengi alkaisi harrastaa liikuntaa ja katsoa mitä lärviinsä tunkee.Elintasosairauksien hoito on kuin kusisi talvella housuun yhtä järkevää.Verotukseen oikeus vähentää liikuntakuluja ja jos ei ole käyttänyt vuodessa lääkäripalveluja,annetaan veronpalautuksia.Alkaisi jengille liikunta maistua ja sipsin mussuttaminen vähentyä.Mutta näinhän ei tehdä, koska on mielekkäämpää vissiin maksaa moninkertaisesti enemmän vanhalla tavalla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kumpi kannattaa ostaa, Nokia 8 vai OnePlus 5? Kumpi kannattaa ostaa, Nokia 8 vai OnePlus 5? (17.8.2017 14:26)
HMD Globalilta on viime vuoden lopusta lähtien odotettu kieli pitkällä lippulaivapuhelinta, joka näyttäisi millaista rautaa Nokia-puhelimet parhaimmillaan ovat. Sellainen puhelin esiteltiin ....
Apple pistää rahat pöytään – Hyökkää Netflixiä vastaan omilla tuotannoilla Apple pistää rahat pöytään – Hyökkää Netflixiä vastaan omilla tuotannoilla (17.8.2017 11:52)
Apple aikoo sijoittaa tulevan vuoden aikana miljardi dollaria TV-ohjelmien hankintaan ja tuotantoon, kertoo Wall Street Journal. Yhtiö on jo pidemmän aikaa puhunut palveluliiketoiminnan kasvattamisesta, ....
1 kommentti
Tältä näyttää LG:n V30 – Yksi syksyn kiinnostavimmista älypuhelimista Tältä näyttää LG:n V30 – Yksi syksyn kiinnostavimmista älypuhelimista (17.8.2017 11:08)
Useiden Android-vuotojen takuuvarma lähde, Evan Blass, on julkaissut Twitter-tilinsä kautta lehdistökuvan myöhemmin tässä kuussa esiteltävästä LG V30 -lippulaivapuhelimesta. Kuten odottaa saattoi, ....
Teknologiayhtiöt nousivat vastarintaan – Siivoavat valkoisen ylivallan kannatuksen piiloon Teknologiayhtiöt nousivat vastarintaan – Siivoavat valkoisen ylivallan kannatuksen piiloon (17.8.2017 09:41)
Yhdysvalloissa poliittinen keskustelu on kiihtynyt Charlottesvillen levottomuuksien seurauksena. Virginialaiseen kaupunkiin julistettiin hätätila äärioikeiston mielenosoituksen takia, jotta ....
3 kommenttia
Tässä on uusi Nokia 8 – Lippulaiva kaksoiskameralla Tässä on uusi Nokia 8 – Lippulaiva kaksoiskameralla (16.8.2017 22:03)
HMD Global on laajentanut Android-pohjaisten Nokia-puhelimien valikoimaa neljännellä mallilla. Uusi Nokia 8 edustaa yhtiön tuoteportfolion ylempää hintaluokkaa ja sen luvataan haastavan muut ....
2 kommenttia

Uutisarkisto