*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Vain tunnetut artistit menestyvät "maksat jos tykkäät" -periaatteen markkinoilla?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 26.10.2008 13:52 Kommentteja (4)

Vain tunnetut artistit menestyvät "maksat jos tykkäät" -periaatteen markkinoilla? Aiemmin sekä Radiohead- että Nine Inch Nails - yhtyeet ovat osoittaneet sen, että "maksat jos tykkäät" -periaatteella levitettävä musiikki on ainakin tietyille yhtyeille taloudellisesti kannattavaa tapa levittää omaa tuotantoaan.
Monet tahot ovat kuitenkin epäilleet, ettei kyseinen toiminta olisi taloudellisesti kannattavaa kuin tunnetuille artisteille, ja TorrentFreak-sivuston tekemä selvitys Jamendo-verkkopalvelun kautta tehdyistä lahjoituksista näyttää tukevan tätä käsitystä.

Jamendon kautta artistit ja yhtyeet voivat jaella omaa musiikkiaan Creative Commons- ja Free Art -lisenssien avulla. Vuonna 2005 avattua Jamendo on onnistunut keräämään sivustolle yli 420 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Sivuston kautta musiikkia jakaa ilmaiseksi lähes 10 000 artistia ja yhtyettä.

Jamendo mahdollistaa palvelussa musiikkia jakavien tahojen tukemisen PayPal-lahjoitusten avulla, mutta ainakaan toistaiseksi lahjoituksia ei ole juuri sadellut muusikoille, sillä Jamendon rekisteröityneistä käyttäjistä vain alle puoli prosenttia on lahjoittanut rahaa musiikin tekijöille. Yhteensä lahjoituksia on tullut hieman yli 2 700 kappaletta ja niiden kokonaissumma on noin 36 000 dollaria eli noin 28 000 euroa, jolloin keskimääräinen lahjoitussumma on hieman yli 13 dollaria.

Eniten Jamendon kautta lahjoituksia on saanut Rob Costlow, jonka kokonaispotti on kohonnut yli 1 000 dollariin kolmen vuoden aikana. Tänä aikana Costlowin albumeita on ladattu Jamendosta yli 50 000 kertaa, jonka lisäksi yksittäísten musiikkikappaleiden kuunteluita Costlowin tuotannolle on kertynyt yli puoli miljoonaa kappaletta.

Costlowin ohella lahjoituksia on kertynyt noin 650 eri taholle. Kaikki yhtyeet ja artistit eivät tosin vastaanota lahjoituksia Jamendon kautta, joten lahjoitusten määrät voisivat olla hieman suurempia, jos kaikki tahot vastaanottaisivat lahjoituksia palvelun kautta.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

126.10.2008 15:12

Olisi se aika kummallista jos tuntemattomat artistit menestyisivät. Varsinkin sitten kun ne menestyvät niin ne eivät enään ole tuntemattomia. :D

"Vain jo ennenstään tunnetunt artistit pärjäävät" kuullostaisi fiksummalta.

Ei nämä vapaaehtoiset lahjoitukset kuitenkaan mitään hyväntekeväisyyttä ole. Kukaan tuskin lahjoittaa artistille jonka musiikista ei pidä erittäin paljon. En osaisi edes kuvitella itseäni lahjoittamassa rahaa artistille vaikka pitäisin sen musiikista koska sellaista musiikkia riittää valtavia määriä. Sen musiikin täytyisi olla jotain täydellisyyttä hipovaa jotta tämän köyhän ihmisen rahapussin nyörit vapaaehtoisesti aukeisivat. Sitten vielä se että sattuisin tuntemattomista artisteista löytää moisen helmen... aika epätodennäköistä.

226.10.2008 20:08

kyllä se varmaan aika paljon musiikin "hyvyydestä" on kiinni aukaiseeko väki kukkaronnyörejään. mitä tullut tätä suomalaista mikseri sivustoa selailtua joskus niin kyllä sielläkin suurin osa on aika karseeta tavaraa.

e: mutta joo, kyllä sieltäkin silti kourallinen artisteja löytyy joille voisi pennosen jos toisenkin lahjoittaa kelpo musiikista

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.10.2008 @ 20:09

326.10.2008 20:24

Voisin maksaa artistille vaikken musiikista pitäisikään. Olen maksanutkin, konserttilipun muodossa. Sen sijaan Teoston ja levy-yhtiön herrojen elättäminen ei kiinnosta pätkääkään, menis nekin oikeisiin töihin.


If youre drunk and it doesnt have tits, DONT ride it!

412.11.2008 8:58

Kohu-uutinen: Vain tunnettujen artistien levyt myyvät hyvinv
kauppias: "joo, en tajuu, mut vain harvoin noita ostetaan joita ei tunneta yleisesti"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uusia paljastuksia Samsungin tulevasta Bixbystä Uusia paljastuksia Samsungin tulevasta Bixbystä (19.1.2017 21:23)
Samsungin tulevien Galaxy S8 -huippumallien ominaisuuksista on puhuttu julkistuksen lähestyessä enevissä määrin, mutta iso osa huhuilusta on keskittynyt mm. näyttöön ja muihin hardisominaisuuksiin. ....
Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina (19.1.2017 20:19)
Useimmat suomalaisista muistavat varmasti menneiden vuosien Lumia-älypuhelimista erityisesti hurjalla kameralla varustetun Lumia 1020 -mallin. Nokian 808 PureView'n hirviömäisellä 41 megapikselin ....
Testissä Roccatin pöytätilaa säästävä mekaaninen näppäimistö Suora FX Testissä Roccatin pöytätilaa säästävä mekaaninen näppäimistö Suora FX (19.1.2017 20:08)
Edellinen Roccatilta testissä ollut pelinäppäimistö oli Ryos MK FX, joka muistutti ulkomuodoltaan lähinnä scifi-sarjojen avaruusaluksen hallintakonsolia. Suora FX tähtää toiseen ääripäähän, ....
Vuotokuva tarjoaa uuden näkymän mahdollisesta Galaxy S8:n etupaneelista Vuotokuva tarjoaa uuden näkymän mahdollisesta Galaxy S8:n etupaneelista (19.1.2017 19:07)
Galaxy S8:n vuotokuvia on levinnyt viimeisten viikkojen aikana verkossa runsaanlaisesti, mutta tässä vaiheessa yhtäkään kuvaa ei ole pidetty kovinkaan suurella varmuudella aitona laitteena – ....
Yli 100 000 kuvaa Suomen historiasta julkaistiin vapaasti käytettäväksi Yli 100 000 kuvaa Suomen historiasta julkaistiin vapaasti käytettäväksi (19.1.2017 18:36)
Museoviraston on julkaissut digitoimansa yli 100 000 kuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kuvat on lisensoitu CC BY 4.0 -linsessillä, joten niitä voi käyttää vapaasti missä tarkoituksessa ....
1 kommentti

Uutisarkisto