*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Tanskalaismiehelle yli 20 000 euron lasku musiikin luvattomasta nettijakelusta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.10.2008 19:19 Kommentteja (10)

Tanskalaismiehelle yli 20 000 euron lasku musiikin luvattomasta nettijakelusta Vaikka internetin kautta tapahtuva tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvaton nettijakelu ei yleensä tuo syylliselle vankeusrangaistusta, ovat maksettavaksi määrättävät tekijänoikeuskorvaukset yleensä huomattavia. Tämän sai todeta myös tanskalaismies, jonka oikeus määräsi maksamaan 160 000 Tanskan kruunun eli noin 21 500 euron tekijänoikeuskorvaukset miehen tekemistä tekijänoikeusrikoksista.
Syytteiden mukaan mies oli jakanut DC++-ohjelman avulla luvatta yli 13 000 tekijänoikeudella suojattua musiikkikappaletta. Oikeusjutussa levy-yhtiöitä edustivat äänitealan etuja kansainvälisesti puolustava IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) ja Tanskan paikallinen tekijänoikeusjärjestö APG (Antipiratgruppen).

Tekijänoikeusjärjestöt pääsivät miehen jäljille vuonna 2005, jonka jälkeen tekijänoikeusjärjestöt haastoivat miehen oikeuteen. Tekijänoikeusjärjestöt voittivat asian käsittelyn alemmassa oikeusasteessa, mutta syytetty valitti tuomiosta korkeampaan oikeusasteeseen. Miehen epäonneksi hän ei voinut kuitenkaan osoittaa syyttömyyttään, sillä hänellä ei ollut käytössään langatonta lähiverkkoa, jonka avulla Tanskassa voi pelastaa itsensä tekijänoikeusjutuissa.

Oikeudessa mies sanoi, ettei hän tiennyt kuinka DC++-ohjelma käytetään, mutta mies myönsi kuitenkin käyneensä tutustumassa DC++:n toimintaan ohjelman kotisivuilla. Miehen puolustelut eivät kuitenkaan auttaneet, sillä oikeus totesi miehen olleen ainoa taho, joka olisi voinut käyttää hänen tietokonettaan, jonka vuoksi mies todettiin syylliseksi hänen IP-osoitteen kautta tehtyihin tekijänoikeusrikoksiin.

Tekijänoikeusjärjestöt vaativat mieheltä 440 000 Tanskan kruunun eli noin 59 000 euron tekijänoikeuskorvauksia, mutta oikeuden mielestä levy-yhtiöt eivät kokeneet miehen tekemien toimien takia näin suuria tulonmenetyksiä. Miestä edustanut asianajaja Per OverBech sanoi kuitenkin, että korvaussummasta saatetaan vielä valittaa.

Jos korvaussumma suhteutetaan jaossa olleiden kappaleiden määrään, tulee yhdelle jaossa olleelle kappaleelle hintaa noin 1,65 euroa. Yhdysvalloissa esim. Jammie Thomasin kohdalla korvaussumma oli puolestaan 9 250 dollaria per kappale eli noin 7 000 euroa per kappale, joten eri maiden korvaussummissa on huimat erot.

Taloudellisten korvauksien lisäksi oikeus määräsi miehen poistamaan kaikki musiikkikappaleet, jotka hän oli ladannut laittomasti tietokoneelleen.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

121.10.2008 19:37

Kyllä tuon laskun maksamiseen muutama piraatti cd pitää myydä...

Olisi ollut aika kohtuuton summa jos hinta olisi ollut kappaletta kohden sama kuin Thomasin jutussa.
7 000 x 13 000 = 91 000 000
1,65 x 13 000 = 21 450

Hyvä hinta myös siihen nähden, jos miettii tekijänoikeusjärjestöjen 59 000 euron ehdottamaa hintaa. Vähällä pääsi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.10.2008 @ 19:41

221.10.2008 21:05

juolahti mieleen että jos yhtäkkiä maailmassa waretus loppuisi kuin taikaiskusta niin nämä puljuthan menis konkkaan

321.10.2008 21:06

Lainaus:
mutta oikeuden mielestä levy-yhtiöt eivät kokeneet miehen tekemien toimien takia näin suuria tulonmenetyksiä.
Tulonmenetyksiä? Näinpä...

421.10.2008 21:11

Niinpä niin. Ois monta levyä jääny kauppaan ellen ois tutustunu ensin niihin p2p:n avulla...

521.10.2008 23:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Taulu:
Niinpä niin. Ois monta levyä jääny kauppaan ellen ois tutustunu ensin niihin p2p:n avulla...
No ihan varmaan :D

621.10.2008 23:19

HAHAHAHAHA!!!! Naurattaa niin kovasti etta joku viela oikeasti kayttaa jotakin DC++ ohjelmaa:D:D:DD. Sen kayttaminen on sama asia torrent puolella kuin etta lisaisi joka torrenttiin oman nimensa ja osoitteensa. Ne kaikki jotka viela kayttavat DC++ ohjelmaa ANSAITSEVAT oman tyhmyytensa takia jaada kiinni kaikki!
DC++ kuoli samaa aikaa kuin Commodore 64...lol

722.10.2008 0:19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JasonSco:
DC++ kuoli samaa aikaa kuin Commodore 64...lol
Eli noin vuoden 2004 hujakoilla? BT ohitti oman käsitykseni mukaan Gnutellan ja DC++:n suosiossa vasta vuonna 2004 ja tuo uutisessa mainittu tapaus liittyy vuoteen 2005. Napster, FastTrack, Gnutella, DC++, BitTorrent, ... Yksikään P2P-tekniikka ei ole pysynyt "huipulla" edes puolta vuosikymmentä, kunnes parempi tekniikka (tai MPAA/RIAA) on tullut ja syrjäyttänyt sen.

822.10.2008 0:26

Lainaus:
HAHAHAHAHA!!!! Naurattaa niin kovasti etta joku viela oikeasti kayttaa jotakin DC++ ohjelmaa:D:D:DD. Sen kayttaminen on sama asia torrent puolella kuin etta lisaisi joka torrenttiin oman nimensa ja osoitteensa. Ne kaikki jotka viela kayttavat DC++ ohjelmaa ANSAITSEVAT oman tyhmyytensa takia jaada kiinni kaikki!
DC++ kuoli samaa aikaa kuin Commodore 64...lol
Joskus on parempi olla hiljaa ja antaa ihmisten luulla, että olet hiukan jälkeenjäänyt kuin avata suunsa ja todistaa se.

BitTorrent- ja DC-protokollat ovat molemmat yhtä huonoja käyttäjien anonymisoinnissa. Trackerilta tekijänoikeusjärjestöt voivat yhtä helposti pyytää listan tiettyä torrentia lataavista IP-osoitteista.

Torrentiin oman nimen ja osoitteen lisääminen on melko merkityksetöntä. Torrent-tiedosto kun ei itsessään mitenkään riko tekijänoikeusia. Varmasti kaikki oikeusjutut koskien torrent-tapauksia perustuvat siihen, että käyttäjät nimenomaan lataavat tiedostoja, joiden perusteella torrent-metadata-tiedosto on tehty.

En itse käytä DC:ta lainkaan. Et tosin pysty mitenkään osoittamaan, että olisi anonymisoinnissa huonompi kuin BitTorrent.

922.10.2008 9:19

Rikkojan jäljillehän päästiin jo 2005, jolloin DC++ taisi vielä olla suhteellisen suosittu. Ero BitTorrentin ja DC++:n välillä lienee se, että DC++:ssa saa haettua ihan suoraan jakolistan, josta näkee, kuinka rankasti ko. käyttäjä rikkoo tekijän oikeuksia. Sitävastoin BitTorrentissa jakolistat ei tietääkseni ole yhtä helposti saatavilla. DC++:n puolesta nuo tuomiot varmaan annetaan nimenomaan jakolistan perusteella riippumatta siitä, onko edes kaikkia kappaleita ladattu.

Korjatkaa toki jos olen väärässä!

1022.10.2008 21:30

Piraattien ois hyvä sopia sellane kuukaus millo ei wareteta, laitettais taloudelliset ongelmat noille mulkuille :D.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla Käytätkö Lumiaa? Messenger lopettaa toimimisen tällä viikolla (28.3.2017 12:30)
Facebook on lähettänyt sähköpostia käyttäjilleen, jotka käyttävät yhtiön omistamaa Messenger-pikaviestintä Windows Phone 8.1 -laitteilla. Sähköpostisa kerrotaan, että sovellus lopettaa toiminnan ....
6 kommenttia
Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken Isoisä selvisi 8-vuotiaan takomasta luottokorttilaskusta – Google korvaa kaiken (28.3.2017 11:31)
Google on heltynyt korvaamaan 8-vuotiaan Clash Royale -pelissä tekemän 6400 euron luottokorttilaskun. Pojan äidin mukaan ilman korvausta perhe olisi joutunut etsimään uuden asunnon. Massiivinen ....
Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen Musk aikoo seuraavaksi kehittää aivotietokoneen (28.3.2017 10:51)
Elon Musk on miljoonan idean mies, joka tuntuu tarttuvan kiinni yhä utopistisimmista projekteista. Wall Street Journalin mukaan Musk aikoo seuraavaksi kehittää teknologiaa, jonka avulla aivoihin ....
Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa Sääntö-Saksa iskee: YouTube-kanavan on hankittava viranomaisilta lähetyslupa (28.3.2017 09:55)
Kun uusi tekniikka tai uudet toimintatavat kohtaavat vanhan maailman lainsäädännön, niin tuloksena syntyy helposti absurdeja tilanteita. Tästä hyvänä esimerkkinä tuore tapaus Saksasta. Saksalaisten ....
3 kommenttia
Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin Bungie valmistautuu Destiny 2:n julkaisuun – Markkinointikampanja lähti käyntiin (28.3.2017 09:38)
Bungie ja Activision ovat aloittaneet Destiny 2:n kiusoittelukampan Twitterissä julkaistulla viestillä. Markkinointikampanja lähti käyntiin yksinkertaisella kuvalla, jossa näkyy Destiny-teksti ....

Uutisarkisto