*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Silverlight 2.0 julki

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.10.2008 10:33 Kommentteja (7)

Silverlight 2.0 julki Adoben Flashia vastaan kilpaileva Silverlight-tekniikka päivittyi viime viikolla 2.0-versioon, mutta lähes samaan aikaan julkaistu Flash 10 vei käytännössä kaiken mediahuomion Microsoftin uutukaiselta.
Sekä Flash että Silverlight mahdollistavat interaktiivisen multimediasisällön näyttämisen internet-selaimissa ja erillisissä sovelluksissa. Silverlight 2.0:n suurin tavalliselle käyttäjälle näkyvä uudistus on kuvien helpon zoomauksen mahdollistava Deep Zoom, jonka avulla suuren kuvamäärän ja yksittäisten suurten kuvien tarkastelu helpottuu huomattavasti. Myös Silverlightin tukemien koodekkien määrä on kasvanut uuden julkaisun myötä, mutta Silverlight ei tue vieläkään H.264-videota tai AAC-audiota, joita Flash on tukenut jo lähes vuoden verran.

Silverlightin suosio ei myöskään paini samassa sarjassa Flashin kanssa, vaan Microsoftin mukaan Silverlight on asennettu noin joka neljännelle internetiä käyttävälle tietokoneelle, kun taas Flash löytyy käytännössä lähes kaikista surffaukseen käytettävistä tietokoneista. Silverlightin käyttöjärjestelmä- ja selaintuki on myös Flashia heikompi, sillä Microsoft tukee itse ainoastaan Windows- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmillä tiettyjä selaimia, kuten Firefox ja Safari, jonka takia Linux-käyttäjien on tukeuduttava erilliseen Moonlight-ohjelmaan.

Silverlightin etu Flashiin verrattuna on laaja ohjelmointikielien tuki, jonka myötä omia Silverlight-sovelluksia voi kehittää kaikilla .NET-yhteensopivilla ohjelmointikielillä, joten web-kehittäjien ei tarvitse opetella ActionScript-kieltä, kuten Flashin kanssa täytyy tehdä, vaan ohjelmia voi kirjoittaa esim. Ruby-, C#- tai Visual Basic -ohjelmointikielillä. Tämän lisäksi Microsoft tarjoaa kehittäjille ilmaiset työkalut omien Silverlight-sovellusten tekoon.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

120.10.2008 11:12

Nyt vasta tajusin, mitä on tullut koneelle asennettua microsoft updaten kautta. Olen välillä nimittäin ihmetellyt mikä se silverlight on, mutten ole koommin välittänytkään. Taitaapa se FLashikin koneelta löytyä, joten ei kummankaan päivittelyillä ja kilpailulla ole tällä hetkellä minulle merkitystä.

220.10.2008 17:49

Vähän vaikuttaa epätoivoiselta tämä kilpailu Adobea vastaan... ja ihan hyvä niin kun Microsoft ei tue kaikkia yleisimpiä selaimia ja käyttöjärjestelmiä. 10 vuotta sitten julkaistuna olisi saattanut jo ollakin merkittävä kilpailija flashille.

320.10.2008 19:14

Flash playeri kyl vie.Omasta mielestä Silverlight on aika turha.

420.10.2008 22:22

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yesse:
Flash playeri kyl vie.Omasta mielestä Silverlight on aika turha.
Ei ollut kyllä kyse mistään playerista. Turhia ovat joka tapauksessa molemmat.

521.10.2008 4:33

Ei ollut kyllä kyse mistään playerista. Turhia ovat joka tapauksessa molemmat.


Joo.Youtube ois kyl ihan tyhjä ilman flashii, muuten ei oo ittellekkään väliä.

621.10.2008 14:20
jurmukka
Inactive

Mulla alkoi IE7 jäätyilemään ja tilttaamaan kun oli molemmat lisäosat ja poistettuani silverlightin niin toimii taas kuten ennekin.

722.10.2008 13:18

Vai neljäsosaan intterwebziä käyttävistä koneista? Njoo, uskoo ken tahtoo...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Huippusuosittu CCleaner meni myyntiin – Avast osti sen Huippusuosittu CCleaner meni myyntiin – Avast osti sen (21.7.2017 09:36)
Ilmaista virustorjuntaohjelmistoa kehittävä Avast on päättänyt ostaa huippusuosittua CCleaner-siivousohjelmaa kehittävän Piriformin. Tarkoituksena on tarjota CCleaneria jatkossakin omana tuotteenaan, ....
5 kommenttia
Applen ja akkuvalmistaja sopimukseen – Poikiiko tuotantoa Uudenkaupungin tehtaalle? Applen ja akkuvalmistaja sopimukseen – Poikiiko tuotantoa Uudenkaupungin tehtaalle? (21.7.2017 08:54)
Apple ja kiinalainen akkuvalmistaja Contemporary Amperex Technology (CATL) ovat solmineet salassapitosopimuksen, uutisoi Yicai Global . Mielenkiintoiseksi sopimuksen tekee suomalaisten näkökulmasta ....
Samsungin syksyn kovin julkistus nähdään elokuun 23. päivä Samsungin syksyn kovin julkistus nähdään elokuun 23. päivä (21.7.2017 08:26)
Ei tarvitse olla kovin kummoinen meedio arvatakseen, että Samsungin seuraava Note-malliston älypuhelin julkistetaan viime vuoden tapaan elokuussa. Vielä vähemmän selvännäkijän taitoja tarvitaan ....
2 kommenttia
OnePlussalta päivitys huippupuhelimelle, korjaa hätäpuheluongelman OnePlussalta päivitys huippupuhelimelle, korjaa hätäpuheluongelman (20.7.2017 23:10)
OnePlus on julkaissut päivityksen OnePlus 5 -huippupuhelimelleen. Oxygen OS 4.5.6 on kuitenkin vain minimaalinen päivitys, joka ainoastaan korjaa yhden, mutta mahdollisesti sitäkin kohtalokkaamman ongelman. ....
Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa Windows levittäytyy kaikkialle – Tältä näyttää Windows termostaatissa (20.7.2017 12:16)
Älypuhelinbuumin laantuessa teknologiayhtiöiden fokus on siirtynyt levittämään langattoman tiedonsiirron mahdollisuuksia arkipäiväisempiin laitteisiin, joissa tiedonkäsittelyllä saadaan aikaa ....
10 kommenttia

Uutisarkisto