*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Testissä MSI Wind U100

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 3.10.2008 16:18 Kommentteja (6)

Testissä MSI Wind U100 Testasimme kolmen suurimman miniläppärivalmistajan pikkukannettavat. Tässä artikkelissa on vuorossa MSI Wind U100. Voit lukea muiden kahden mallin testit seuraavista linkeistä ja yhteenvedon täältä.
*Asus Eee PC 901
*Acer Aspire One A110
*MSI Wind U100


Alkusanat ja paketti auki


MSI Wind U100 on ainoa kolmesta testatusta miniläppäristä, joka on varustettu isommalla, 10 tuuman näytöllä. Isompi näyttö luonnollisesti tekee koneesta kookkaamman ja painavamman, mutta samalla antaa lisätilaa etenkin näppäimistölle. Vaikka Wind U100 on lähes kolmanneksen painavampi kuin Eee PC tai Aspire One, niin sen painojakauma on isommasta koosta johtuen parempi eikä se ole takapainoisen Eee PC:n tavoin altis kaatumaan. MSI:n kone on samalla ainut jossa ei ole SSD-levyä vaan tavallinen kiintolevy.

Pelkistetystä pakkauksesta ei testilaitteen kohdalla löytynyt kuin kahteen osaan jaettu virtajohto, joka on samaa mallia kuin Acerissa. Jämäkän oloinen kone ei nitissyt eikä natissut ja vaikutti kokonaisuudessaan laadukkaalta.

MSI Wind U100 15-tuumaisen HP:n sylissä

Tekniset tiedot ja suorituskyky


Koneen sisukset ovat lähes identtiset Eee PC 901:n kanssa, joten samaa voi odottaa myös suorituskyvyltä. Alla tärkeimmät tekniset tiedot:

MSI Wind U100
-1,6GHz Intel Atom
-1GB DDR2
-10"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-80GB HDD
-5200mAh 6-kennon akku
-Windows XP Home Edition
-1.3 megapikselin kamera
-802.11b/g WLAN ja Bluetooth
-3 USB-porttia, VGA-ulostulo, mikrofoni- ja ääniliitännät, verkkoliitäntä ja muistikorttipaikka
-kuuden kennon 5200mAh Li-ion akku

Suorituskykytesteihimme kuului tavanomaisen käytön lisäksi pelit ja videotoisto. Normaalikäytössä ei suurempaa pätkimistä esiintynyt, mutta raskaammassa selailussa huomattiin pientä jumittumista. Tämä ei ollut kuitenkaan mitenkään häiritsevää, vaan pikemminkin tyypillistä käyttäytymistä ei-niin-tehokkaille Windows-koneille.

Täysveriseksi HD-mediasoittimeksi tästäkään miniläppäristä ei ole, mutta SD-resoluution videot, kuten myös 720p AVI/DivX, toistuivat ongelmitta. MPEG-4 AVC/h.264 pakatun 720p videon pyörittämiseen koneen rahkeet eivät riitä. Vaikkei pesäeroa syntynyt kahteen muuhun testiläppäriin suorituskyvyssä, niin isomman näytön ansiosta Windillä on kuitenkin mielekkäämpää katsella videoita.

Pelitestissä kokeilimme samaa FIFA 09 -demoversiota kuin Eee PC:llä. FIFA 09 ei kuitenkaan käynnistynyt tuntemattomasta syystä ja ajanpuutteen vuoksi emme ehtineet selvittää ongelmaa vaan vaihdoimme peliä. Seuraavana oli vuorossa vasta ilmestynyt WALL-E-pelin demoversio. Peli pöyri kohtuullisen hyvin tasaisella ruudunpäivityksellä, joskin pelin vaatimuksetkaan eivät olleet järin hurjat. Voi siis sanoa, että ainakin hieman vanhempien - ja vähemmän vaativien uusien - pelejen pelaaminen onnistuu varmasti näppärästi vaikkapa junamatkalla.


Valtaosa liitännöistä on oikealla puolella

Käytettävyys ja ohjelmat


MSI Wind U100 toimii loistavasti surffilautana. Erinomainen touchpad on testin paras - vaikkeivät ajurit tukeneetkaan scrollausta - ja testissä olleen konejoukkion suurin näppäimistö ei sekään saa suuria moitteita. Ainoana miinuksena näppäimistöstä mainittakoon enter-näppäimen pieni koko ja sen alapuolella oleva tyhjä näppäinpaikka. Tästä riippumatta U100 sijoittuu Acerin ja Asuksen väliin toiselle sijalle.


Pienikokoinen touchpad on testin tarkin

Wind U100:ssa, kuten kahdessa muussakin miniläppärissä, on 1.3 megapikselin kamera, jolla videopuhelut ja -chatit onnistuvat mm. Skypen avulla vaivattomasti. Kuvanlaadussa ei miniläppäreiden välillä ollut juurikaan eroa.

Laitteessa ei ollut esiasennettuna mitään toimisto-ohjelmistoa, mutta OpenOffice.org:n avulla testattu tekstinkäsittely onnistui mallikkaasti.

Akku ja langattomuus


MSI Wind U100:n akkukesto on suorastaan loistava. Valmistaja antaa akulle 7 tunnin akkukeston, joka ei liiemmin petä. Tietysti raskaammassa käytössä akku ei kestä valmistajan mainostamaa aikaa, mutta yhtäjaksoista videontoistoa kone jaksaa yli viisi tuntia. Tällä osa-alueella MSI vie voiton, vaikka sen akku on milliamppeeritunneissa mitattuna Eee PC:tä tehottomampi.

Eee PC:n tavoin laitteesta löytyy Bluetooth, mutta WLANin kanssa joutuu tyytymään 802.11b/g-sovittimeen. WLANin kuuluvuus onkin testin huonoin häviten kantomatkassa hieman Acerille ja selkeästi Asuksen Eee PC:lle.


Erinomaisen akkukeston takaa kuuden kennon akku

Yhteenveto


+suhteellisen nopea käynnistys
+yllättävän tehokas pelikäyttöön, vanhemmat pelit pyörivät hyvin, osa uusistakin siedettävästi
+hyvä näppäimistö ja tarkka touchpad
+erittäin tehokas akku ja pitkä akunkesto
+videotoisto VLC:llä

-WLANin kantomatka heikohko
-touchpadissä ei scrollausta


Testilaitteen toimitti MSI

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

13.10.2008 23:01

Onkohan tämä kone kenties jokin prototyyppi malli? meinaan vaan että kaikki kuvat ja videot joita olen kyseisestä läppäristä nähnyt niin niissä on kaikissa ollut normaali "iso" enter-nappi. Sekä eri verkkokauppojen sivuja kun katsoo niin tämän läppärin mukana pitäisi tulla 3-kennoinen akku, 2 200 mAh josta pitäisi saada irti noin 3-4 tuntia käyttöaikaa.

24.10.2008 15:00

Ja mulla ainakin toimii scrollaus

34.10.2008 15:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti markoi83:
Onkohan tämä kone kenties jokin prototyyppi malli? meinaan vaan että kaikki kuvat ja videot joita olen kyseisestä läppäristä nähnyt niin niissä on kaikissa ollut normaali "iso" enter-nappi. Sekä eri verkkokauppojen sivuja kun katsoo niin tämän läppärin mukana pitäisi tulla 3-kennoinen akku, 2 200 mAh josta pitäisi saada irti noin 3-4 tuntia käyttöaikaa.

Jos katot kuvaa tarkemmin, huomaat myös että näppäimistössä ei ole Ä, Ö tai Å näppäimiä. Kyseessä siis USAn näppäimistölayout.

Luultavasti joku testiin valmistajalta saatu kone.

46.10.2008 16:21

Kokeilitteko h264-videotoistoa myös CoreAVC-codekilla ilman palikoidenpoistoa(deblocking always off)?
On huomattavasti nopeampi kuin ffdshow.

531.10.2008 23:36

Hei! Olisko tämä kannattavin ostos näistä 3 vaihtoehdosta? Houkuttelis tuo isompi näyttö kuin muissa.... Onko kukaan testannut että toimiiko photoshop cs3 tässä? Kun sitä tulee käytettyä...

616.11.2008 16:59
hentriz
Inactive

Lainaus:
Jos katot kuvaa tarkemmin, huomaat myös että näppäimistössä ei ole Ä, Ö tai Å näppäimiä. Kyseessä siis USAn näppäimistölayout.

Eikös sitä markkinoida ylensä UK-näppiksenä eikä USA-näppiksenä? :-)
Muuten, aika mukava ja kattava-arvostelu. Kiitos aD!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä Suomalainen bensalenkkarisimulaattori My Summer Car julkaistiin Steamissä (24.10.2016 18:57)
Suomalaisen Amistech Gamesin kehittämä My Summer Car -autopeli on julkaistu Steamissä. Early Access -vaiheeseen edennyt peli ei ole täysin valmis, joten pelaaja voi kohdata joitain ongelmatilanteita ....
Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan Samsung lupaa Galaxy Note 7:n ostajille jo Galaxy S8:aa tarjoushintaan (24.10.2016 15:23)
Galaxy Note 7 -fiaskon jälkeen Samsungilla ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin nöyrästi tarjota lojaaleina pysyneille asiakkaille mahdollisimman hyviä tarjouksia, jotteivät he vastaisuudessakaan ....
Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko Nettisivustoja kaataneen hyökkäyksen taustalta löytyi pelätty Mirai-bottiverkko (24.10.2016 14:43)
Isoihin verkkopalveluihin vaikuttaneessa palvelunestohyökkäyksessä käytettiin hyödyksi Mirai-haittaohjelman avulla luotua bottiverkkoa. Aiemmin haittaohjelmaa on hyödynnetty esimerkiksi tietoturvajournalisti ....
2 kommenttia
Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia Älykuulokkeet tulevat – nappikuulokkeisiin saapuu uudenlaisia ominaisuuksia (23.10.2016 23:16)
Kaupallisiin nappikuulokkeisiin on viimeisen parin vuoden aikana onnistuttu liittämään mittaavia antureita ja kehittyneitä ominaisuuksia. Samalla kuulokkeiden langattomuudesta on tullut jatkuvasti ....
Syyskuun parhaat uudet hyötysovellukset iPhonelle ja iPadille Syyskuun parhaat uudet hyötysovellukset iPhonelle ja iPadille (23.10.2016 20:36)
Selvitimme tapamme mukaisesti edeltävän kuun mielenkiintoisimmat uudet mobiilisovellukset alustoittain. Käsittelyvuorossa on Applen iPhonesta ja iPadista tuttu iOS-käyttöjärjestelmä. Syyskuun ....

Uutisarkisto