*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Taistelu RealDVD:n laillisuudesta alkoi

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 1.10.2008 09:49 Kommentteja (5)

Taistelu RealDVD:n laillisuudesta alkoi RealPlayer-ohjelmaa tekevä RealNetworks julkaisi viime kuussa DVD-elokuvien kopioinnin tietokoneelle mahdollistavan RealDVD-ohjelman. Jo tuolloin arvailtiin, että ohjelman laillisuudesta käytäisiin jossain vaiheessa oikeustaistelu ja nyt nämä arvailut ovat osoittautuneet todeksi, kun sekä RealNetworks että elokuvateollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustava MPAA (Motion Picture Association of America) ovat ilmoittaneet oikeustoimista.
RealNetworks käynnisti oman ennalta ehkäisevän oikeustoimensa, koska yrityksen mukaan suuret elokuvastudiot ovat uhkailleet yritystä. RealNetworksin on tarkoitus saada oikeudelta päätös, jossa todetaan RealDVD-ohjelman noudattavan DVD CCA:n (DVD Copy Control Association) määräämiä lisenssiehtoja, jonka myötä RealDVD-ohjelmaa ei voisi haastaa oikeuteen sopimusrikosta.

MPAA vastasi asiaan hetkeä myöhemmin omalla lehdistötiedotteellaan, jonka mukaan RealDVD rikkoo Yhdysvalloissa voimassa olevaa DMCA-lakia (Digital Millennium Copyright Act), koska ohjelmalla voi kiertää DVD-elokuvissa käytettävän CSS-kopiointisuojauksen. MPAA on nostanut asian tiimoilta oikeusjutun, jossa se vaatii taloudellisia korvauksia sekä sitä, että RealNetworksin on lopetettava RealDVD-ohjelman jakelu. MPAA:n mukaan RealDVD mahdollistaa luvattomien kopioiden tekemisen elokuvista.

RealDVD ei kuitenkaan mahdollista elokuvien fyysisten kopioiden tekemistä samalla tavalla kuin esim. AnyDVD-, DVDshrink- tai DVDFab Decrypter -ohjelmilla, sillä RealDVD suojaa kaikki tietokoneelle siirretyt elokuvat omalla DRM-suojauksellaan, jonka seurauksena elokuvia voi katsoa vain RealNetworksin omilla maksullisilla ohjelmilla, eikä niitä voi muuntaa normaaliksi DVD-Video-levyksi, joten RealDVD-ohjelmalla kopioituja elokuvia ei saa katselua esim. tavallisella DVD-soittimella.

MPAA:n lehdistötiedotteessa järjestön johtoportaassa toimiva Greg Goeckner sanoo, että ohjelman nimi pitäisi muuttaa RealDVD:stä StealDVD:ksi, koska ohjelma rikkoo Yhdysvaltojen lakia. Tämän lisäksi ohjelma vaikeuttaa Goecknerin mukaan luottamuksen saavuttamista elokuvastudioiden ja teknisten yhteisöjen välillä.

Goeckner sanoo elokuvastudioiden sijoittaneen suuria summia rahaa, jotta kuluttajat voivat nauttia uusista ja laillisista katseluelämyksistä, joita erilaiset latauspalvelut ja DVD-elokuvien mukana toimitettavat kannettaville mediasoittimille sekä tietokoneille tarkoitetut kopiot elokuvista tarjoavat. Goecknerin mukaan elokuvastudiot jatkavat vastaavien jakelukeinojen kehittämistä jatkossakin, mutta studiot eivät aio katsoa vierestä, kun yritykset tuovat markkinoille tuotteita, jotka johtavat kuluttajia harhaan ja rikkovat lakeja.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

11.10.2008 10:36
sekunda
Inactive

Ensimmäinen uutinen, jossa MPAA:lla on oikeasti jotain tolkkua toiminnassa.

Real panttaa imagen koneelle, ja maksullisella ohjelmalla vasta voi katsoa. Tässä on rahastusta jo maksetusta dvd:stä.

Tässä jopa toivoo MPAA:n voittoa, mutta harmittavaa sitten on, että alkavat ajattelemaan tappioputken katkeamista ja alkavat haastamaan kaikkea mikä liikkuu...

21.10.2008 15:46

Kai tässä kyse on vuokrattujen kopioimisesta itselle, en tiedä en harrasta moisia juttuja.

31.10.2008 21:55

Mitä enemmän nuo käyttävät aikaa toistensa kanssa taistelemiseen, sitä vähemmän ne ehtivät riistämään kuluttajia. Eli hyvä vaan :)

42.10.2008 7:25

Turha ohjelma sanon minä, voisi vaan hävitä oikeudessa. Ei innosta maksaa siitä että saan katsoa ostamani DVD elokuvan koneella.

Eikö niitä(kin) pysty rippaamaan ilman DRM suojausta?

53.10.2008 14:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti geru:
Mitä enemmän nuo käyttävät aikaa toistensa kanssa taistelemiseen, sitä vähemmän ne ehtivät riistämään kuluttajia. Eli hyvä vaan :)
Itse ajattelisin pikemminkin niinpäin, että sen enemmän joutuvat riistämään kuluttajaa kattaakseen oikeudenkäynti ym kulut.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.10.2008 @ 14:19

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta (29.4.2017 21:25)
TheDarkOverlord-hakkeriryhmä aikoo jatkaa vuotoja myös Orange is the New Black -sarjan jälkeen. Asiasta uutisoi TorrentFreak. TheDarkOverlord kertoo saaneensa Orange is the New Black -sarjan ....
Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
2 kommenttia
Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu (28.4.2017 12:34)
Apple Music -suoratoistopalvelu uudistuu jälleen tänä vuonna kun Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä esitellään uusi versio. Asia tuli ilmi Bloombergin tekemästä henkilökuva-artikkelista, ....

Uutisarkisto