*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Jammie Thomasin tapaus käsitellään uudelleen oikeudessa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.9.2008 10:35 Kommentteja (6)

Jammie Thomasin tapaus käsitellään uudelleen oikeudessa Viime vuoden lokakuussa yhdysvaltalainen Jammie Thomas todettiin syylliseksi tekijänoikeudella suojatun musiikin luvattomaan nettijakeluun, ja hänet määrättiin maksamaan 222 000 dollarin korvaukset levy-yhtiöille.
Thomasin saama tuomio herätti runsaasti keskustelua oikeusoppineiden keskuudessa, sillä monien mielestä laissa vaaditaan, että syyttäjän on osoitettava, että joku on ladannut P2P-ohjelman kautta jaossa olevia kappaleita, jotta syytetty voidaan todeta syylliseksi. Myös tapausta tuominnut tuomari Michael J. Davis huomasi tämän epäkohdan, ja muutaman kuukauden harkinnan jälkeen Davis on päättänyt käsitellä Thomasin tapauksen uudelleen.

Davisin uusi tulkinta on siis se, että tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen laittaminen luvatta jakoon P2P-ohjelmaan ei itsessään riko tekijänoikeuslakia, vaan rikos tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun joku lataa näitä tiedostoja kyseiseltä henkilöltä.

Kaikki eivät kuitenkaan tue Davisin tulkintaa, jonka seurauksena jutun käsittely saattaa jatkua valitusten kautta aina korkeimpaan oikeuteen asti. Tulkintaa ovat vastustaneet mm. levy-yhtiöiden etuja Yhdysvalloissa puolustava RIAA (Recording Industry Association of America), jonka asianajaja Timothy Reynolds sanoi uuden tulkinnan auttavan musiikin luvattomia jakelijoita.

Thomasin tilanne ei näytä muutoksesta huolimatta kovinkaan hyvältä, sillä Davisin mukaan RIAA:n tutkijoiden Thomasilta lataamat kappaleet kelpaavat jutun perustaksi. Tietyt tahot eivät kuitenkaan tue tätä lähestymistapaa, koska heidän mielestään tämä ei riko lakia, sillä RIAA:n tutkijoilla on laillinen oikeus ladata nämä kappaleet.

Davis huomautti myös, että Thomasin maksettavaksi määrätyt korvaukset ovat liian suuret tehtyyn rikokseen verrattuna. Davis on kirjoittanut asiasta myös kongressille, jotta korvauksien järkevyyttä saataisiin parannettua lain uusimisen yhteydessä. Thomasin kohdalla korvausten suuruus on yli 4 000 kertaa suurempi kuin kappaleiden todellinen arvo. Davisin mukaan korvaussumman rajoittaminen satakertaiseksi olisi paljon kohtuullisempaa erityisesti tapauksissa, joissa syytetyt eivät käy kauppaa jakamillaan kappaleilla.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

125.9.2008 11:01

Mistä ne oikeen näkee paljo siltä on ladattu ? :O

225.9.2008 12:03

100 kertainen arvo on kohtuulinen korvaus!?! Eikö tuostakin korvauksesta pitäisi vähentää RIAA:n lataukset ja laitaa heidät maksamaan itselleen? Korvauksien pitäisi olla 1:1 latausten määrän ja tekijänoikeuksien omistajan osuuden hinnasta kanssa.

325.9.2008 18:43

"sillä RIAA:n tutkijoilla on laillinen oikeus ladata nämä kappaleet. "

Kivoja duunin tuomia 'luontaisetuja'.. ehh? Laillinen oikeus warettaa nämä kappaleet... ja paaaljon muutakin. :o)

425.9.2008 21:04

On tosiaan hyvä luontaisetu. Eli tavallaan tässä tuosta Thomasista tehdään väkisin rikollinen.

527.9.2008 0:07

Aika vänkä juttu kyllä... Toisaalta jakaminen on kiellettyä, toisaalta RIAA:lla on oikeus latailla edustamiensa levy-yhtiöiden biisejä (tähänhän perustuu jenkeissä tuo että RIAA voi "valvoa" ketä jakaa mitäkin). Sitten taas kun RIAA lataa ja se on laillista niin rikostahan ei oikeastaan ole tapahtunut. Tottakai voidaan olettaa että joku muukin lataa kuin RIAA, mutta tiukimman tulkinnan mukaan millä sen todistat?

P.S. Itse olen muutenkin sitämieltä että nää tekijänoikeuslait nykyisellään kuin myös levy-yhtiöt laahaavat valovuoden nykytekniikkaa perässä...

627.9.2008 15:53

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:16

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Applen tekoälytutkija – Konetta ei saisi laittaa ihmistä vastaan Applen tekoälytutkija – Konetta ei saisi laittaa ihmistä vastaan (26.4.2017 13:46)
Applen tekoälytiimissa työskentelevä ja Siri-puheavustajan perustajiin kuuluvan Tom Gruberin mukaan tekoälyn kehitys on vääjäämätöntä, mutta sitä pitäisi ensisijaisesti kehittämään helpottamaan ....
Parlamentti haluaa eroon maarajoituksista – Halvat eurooppalaiset nettikaupat avautuvat suomalaisille Parlamentti haluaa eroon maarajoituksista – Halvat eurooppalaiset nettikaupat avautuvat suomalaisille (26.4.2017 11:18)
Euroopan parlamentti on äänestänyt lakialoitteesta, jonka tavoitteena on kieltää digitaalisiin palveluihin lisättyjen maarajoitusten käyttö. Äänestyksen pohjalta parlamentti alkaa nyt neuvotella ....
Netflix tekee vihdoin viimeisen valloituksen – Laajenee Kiinaan Netflix tekee vihdoin viimeisen valloituksen – Laajenee Kiinaan (26.4.2017 09:02)
Kiina on ollut yhdysvaltalaisille teknologiayrityksille vaikea markkina valloittaa. Sen on saanut huomata esimerkiksi Netflix, joka on yrittänyt vuosien ajan neuvotella sisältösopimuksia maassa ....
Koreassa heräsi pelko – Tuleeko Apple-miljardien jälkeen krapula? Koreassa heräsi pelko – Tuleeko Apple-miljardien jälkeen krapula? (26.4.2017 08:24)
Apple on iso asiakas eteläkorealaiselle puolijohdeteollisuudelle ja se tulee näkymään ensi syksynä julkaistavissa uusissa iPhoneissa, joiden näytöt valmistetaan suurilta osin Samsungin tehtailla. ....
Nintendo päivitti Super Mario Runin sekä iPhonella että Androidilla Nintendo päivitti Super Mario Runin sekä iPhonella että Androidilla (25.4.2017 19:47)
Nintendo on päivittänyt yhtiön ensimmäisen älypuhelinpelin Super Mario Runin. Uusin versio on saapunut sekä iPhonelle, joka sai pelin jo viime vuonna, sekä Androidille, jolle Nintendo julkaisi ....
1 kommentti

Uutisarkisto