*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Kanadassa operaattorit maksavat lisää tekijänoikeuskorvauksia soittoäänistä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 19.9.2008 23:54 Kommentteja (6)

Kanadassa operaattorit maksavat lisää tekijänoikeuskorvauksia soittoäänistä Oikeustaistelu tekijänoikeuskorvauksien keräämisestä soittoäänien osalta on nyt saatu päätökseen Kanadassa, kun korkein oikeus päätti olla käsittelemättä teleoperaattoreiden tekemän valituksen matkapuhelinten soittoääniin liittyvien tekijänoikeuskorvauksien maksamisesta.
Teleoperaattoreista BCE Inc. ja Telus Corp. sekä matkapuhelinalan etujärjestö CWTA (Canadian Wireless Telecommunications Association) valittivat oikeuteen tekijänoikeuslautakunnan vuonna 2006 tekemästä päätöksestä, jonka mukaan operaattoreiden myymistä soittoäänistä pitää maksaa esittämiseen liittyviä tekijänoikeuskorvauksia myös vuosilta 2003-2005. Teleoperaattoreiden mukaan soittoäänien ostaminen ei takaa sitä, että soittoääniä varsinaisesti kuunnellaan, jolloin kyseessä on vain yksityinen tiedonsiirto, eikä musiikin julkinen esittäminen. Alemmat oikeusasteet olivat asiasta kuitenkin samaa mieltä tekijänoikeuslautakunnan kanssa, jonka takia operaattorit ja etujärjestö hakivat valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Tekijänoikeuslautakunnan asettaman tekijänoikeuskorvauksen suuruus on kuusi prosenttia asiakkaan maksamasta summasta, jos soittoääni on maksanut yli dollarin ja 0,06 dollaria, jos soittoäänen hinta on ollut alle dollarin.

CWTA:n johtajiin kuuluva Marc Choma oli pettynyt päätökseen. Choman mukaan operaattorit maksavat nyt korvauksia kappaleiden toimittamisesta asiakkaiden matkapuhelimiin. Tämän lisäksi artistit ja yhtyeet saavat muitakin tekijänoikeuskorvauksia myydyistä soittoäänistä, jonka vuoksi Choma toivoo, että tuleva hallitus ottaisi asiaan kantaa, kun tekijänoikeuslakeja uudistetaan seuraavan kerran. Artisteja ja muusikoita edustavan SOCAN:in (Society of Composers, Authors and Music Publishers of Canada) lakiasioista vastaava Paul Spurgeon sanoi, että artistit saivat ennen tätäkin päätöstä tekijänoikeuskorvauksia, mutta korvaukset eivät olleet riittäviä. Spurgeonin mukaan päätöstä voidaan hyödyntää myös P2P-oikeudenkäynneissä, joissa musiikin luvattomat jakelijat voitaisiin määrätä maksamaan samoja korvauksia.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

120.9.2008 2:14

Tekijänoikeusmafiaa vastaan pitää taistella piraattien luomalla omalla maailmanlaajuisella instituutioilla ja systeemillä, koska ne käyttää massavalvontaa ja musiikkiteollisuutta piraattien jahtaamiseen.

220.9.2008 2:18

täytyykö 30sekunnin esittelyraidasta maksaa myös korvauksia?

eikö soittoääni voisi mennä kyseisellä nimikkeellä, vaikkakin siitä saadaan rahaa.

onhan noissa kaupoissakin mainoksia ympärisivua kun esittelyraitoja kokonaisesta kappaleesta kuulee, joten he tavallaan tekevät niillä myös rahaa.

320.9.2008 12:13

Lainaus:
onhan noissa kaupoissakin mainoksia ympärisivua kun esittelyraitoja kokonaisesta kappaleesta kuulee, joten he tavallaan tekevät niillä myös rahaa.
Suomessa Teosto trokaa ns. könttäoikeuksia käytettävien pätkien yhteismitan mukaan: maksamalla saa käytää 60 sekunnin pätkiä teosto-suojattua materiaalia, kunhan pätkien yhteismitta jää tiettyyn minuuttimäärään. Esim jonnekkin saitille voi laittaa 30 min edestä alle 60 sekunnin mittaisia pätkiä, niin silloin hinta o n. 50 egee per kk.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Dylo:
täytyykö 30sekunnin esittelyraidasta maksaa myös korvauksia?
Lyhkäisempien pätkien esittäminen kännykän soittoääninä on minusta sama jos joku muusikko "sämplää" toisen artistin tekemän pätkän (alle 30 sek) omaan biisiin. Oleellisin asia lienee tässä se, että joku käyttää toisen tekemää pätkää "omiin tarkoituksiin".

Soittoäänen käyttö omiin tarkoituksiin ei varmasi kaikille aukea, mutta kokeillaan: tietyn tyylistä musiikkia diggaileva on tietynlainen ihminen. Soittoääntä käytetään oman identiteetin ja minäkuvan ilmaisuun muille, eli omiin tarkoituksiin.

Kuitenkin.. Teosto ei taida näissä sämpletapauksissa myöntää lupia, eikä teosto ole samplepuuhaa tietääkseni hinnoitellut vaan homma toimii "sämplen ottajan" ja tekijänoikeuden omistajan välisellä sopimuksella. TOn omistaja voi vaatia maksua jos siltä tuntuu tai sitten hän voi sallia sämplen käytön ilmaiseksi.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.9.2008 @ 12:14

420.9.2008 19:11

Soittoäänet pitäisi kieltää lailla.

520.9.2008 21:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Peppi_:
Soittoäänet pitäisi kieltää lailla.
Mistä sitten tietää, jos puhelin soi? Itse en ainakaan tue värinähälytystä..

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

620.9.2008 22:16

Lainaus:

Mistä sitten tietää, jos puhelin soi? Itse en ainakaan tue värinähälytystä..
Puhelimehan sitä pitäisi tukeakkin! :P

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 Kestävyystestaajan pakeilla kävi uuden lasidesignin saanut iPhone 8 (22.9.2017 22:25)
Kestävyystestaaja Zack Nelson on saanut käsiinsä uuden iPhone 8:n. Kovasti viimevuotiselta mallilta näyttävä puhelin on saanut muutamia merkittäviä päivityksiä, joita käsitellään oheisella YouTube-videolla. ....
Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima Uusien iPhone-mallien suorituskyky jättää jälkeen jopa läppäreitä, ero Galaxyihin huima (22.9.2017 20:47)
Applen mobiilipiirien suorituskyky on ollut aina aivan omaa luokkaansa. Se on vuosi toisensa jälkeen tuhonnut tieltään tehokkaimmatkin Android-puhelimet, ja useimmiten jopa vuoden vanha iPhone ....
13 kommenttia
HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa HBO varustautuu jo Game of Thronesin loppuun, kehitteillä jo viisi samaan maailman sijoittuvaa sarjaa (22.9.2017 20:16)
HBO on vuosikausia tuottanut maailman laadukkaimpiin tuotantoihin lukeutuvia televisiosarjoja. Näistä viimeiset vuodet parhaiten tunnetaan tietysti Game of Thrones, joka on ainakin piratismimittarilla ....
EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä (22.9.2017 19:46)
Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta. ....
3 kommenttia
The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen The Pirate Bay varastaa tietokoneesi virtuaalivaluuttalouhintaan – Näin estät sen (22.9.2017 12:25)
The Pirate Bayssä käyneet ovat saattaneet pistää merkille, että sivustolle on lisätty uusi JavaScript-sovellus, joka hyödyntää sivustolla vierailevien käyttäjien tietokoneiden laskentatehoa ....
3 kommenttia

Uutisarkisto