*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Briteissä pian jopa 50 000 punnan sakot luvattomasta nettilevityksestä?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 13.8.2008 12:45 Kommentteja (6)

Briteissä pian jopa 50 000 punnan sakot luvattomasta nettilevityksestä? Monissa maissa internetin kautta digitaalisesti tapahtuvat tekijänoikeusrikokset ja tavallisten monistuslaitteiden avulla tapahtuvat tekijänoikeusrikokset eivät ole samassa asemassa, jonka seurauksena tekijänoikeusrikoksista saatavat rangaistukset ja sakot saattavat vaihdella suuresti tekotavan mukaan. Näin on nykyään myös Isossa-Britanniassa, jossa luvattomien fyysisten kopioiden levittäminen kaupallisen hyödyn nimissä voi tuoda jopa 50 000 punnan (noin 63 000 euroa) sakot , mutta internetissä tapahtuva vastaava rikos voi tuo suurimmillaan vain 5 000 punnan (noin 6 300 euroa) sakot.
Nyt paikallisista tekijänoikeusasioista päättävä Intellectual Property Office (UK-IPO) on työstämässä ehdotusta, jonka seurauksena myös internetissä tapahtuvista tekijänoikeusrikoksista voisi tuomita 50 000 punnan sakot. Suuremmat sakot olisi tarkoitettu niille tahoille, jotka hyötyvät taloudellisesti tekemistään tekijänoikeusrikoksista, joten uudistus voisi koskettaa esim. mainoksilla varustettuja P2P-sivustoja, joiden kautta levitetään luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä.

Ilmassa on kuitenkin huolia siitä, että suurempia sakkoja määrättäisiin myös niille luvattomille nettilevittäjille, joille tiedostojen luvaton jakelu ei tuonut taloudellista hyötyä.

Sakkojen suuruuden kasvattamista ovat toivoneet useat tahot Isossa-Britanniassa. Näiden tahojen mielestä internetissä tapahtuvat tekijänoikeusrikokset ovat yhtä haitallisia kuin normaalista kopioinnista johtuvat, joten myös rangaistusten pitäisi olla samoja molemmista rikoksista. Muutos auttaisi tekijänoikeusjärjestöjä taistelussa luvatonta nettilevitystä vastaan ja täten se saaneekin kannatusta ainakin tekijänoikeusjärjestöjen suunnalta.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

113.8.2008 12:54

Tuo summa saattaa jo kirpaista hieman...

Onneksi tuo taloudellinen hyöty on rajana tuossa ;)
Elinikäinen nettikielto tuollaiseille!

213.8.2008 14:31

Ei muuta kuin lunta tupaan ja jäitä porstuaan! Kaikille netinkäyttäjille ja ikinä mitään tekijänoikeuksiltaan kyseenalaista koskaan nähneelle, kuulleelle, käyttäneelle, levittäneelle, haistaneelle tai maistaneelle samantien kuritushuonetta ja korvauksia aina kolmanteen polveen saakka! Kyllä jämpti on niin.

313.8.2008 14:48

Ja nekö luulee myös saavansa rahat ,ei noilla warettajilla mitään 50 000 puntaa oo koko ikänsä aikana että ,linnaan vaa tai sähkötuolii ehkä myrkkyruiske ois sittenki parempi ..heh

413.8.2008 15:22

Lainaus:
Näiden tahojen mielestä internetissä tapahtuvat tekijänoikeusrikokset ovat yhtä haitallisia kuin normaalista kopioinnista johtuvat, joten myös rangaistusten pitäisi olla samoja molemmista rikoksista.

Onhan tuo kyllä ihan totta. Erona vaan tosiaan yleensä on, että ensimmäisessä tapauksessa fyysistä tuotetta ei jaeta ilmaiseksi, netin kautta taas yleensä ei "tuotteista" makseta. Mainostulot ovat tietysti mielenkiintoinen pointti.

Mutta sakoiksi tuollainen 50 kilopuntaa kuulostaa melko suurelta. Vahingonkorvaukset kyllä ymmärrän tuomittavan vahinkojen mukaan, mutta noin suuret sakot pelkästä taloudellisesta rikoksesta? Sehän ei vaaranna kenenkään henkeä tai terveyttä, kuten vaikka rattijuopumus tai törkeä ylinopeus. No, onhan Briteissä ihan eri lakijärjestelmä kuin meillä, meneeköhän sielläkin nuo sakot vastapuolelle, kuten jenkeissä, eikä valtiolle, kuten Suomessa?

513.8.2008 16:12

Ei mitään vaikutusta nykyään torrentteja voi latailla täysin anonyymisti. Mitä enemmän to-mafia jahtaa piraatteja sitä paremmin he suojautuvat, kunnes tilanne on se, että piraatteja on mahdoton jäljittää ja saada kiinni. Kannattaa lukea seuraavat :)

http://torrentfreak.com/download-torrent...privacy-080812/

http://www.torrentprivacy.com/?id=start

613.8.2008 21:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:
Ei mitään vaikutusta nykyään torrentteja voi latailla täysin anonyymisti. Mitä enemmän to-mafia jahtaa piraatteja sitä paremmin he suojautuvat, kunnes tilanne on se, että piraatteja on mahdoton jäljittää ja saada kiinni. Kannattaa lukea seuraavat :)

http://torrentfreak.com/download-torrent...privacy-080812/

http://www.torrentprivacy.com/?id=start


Eiköhän siinä käy juuri toisin päin. Kun luvattoman kopionnin krapulasta selviiää ja alkaa ihan tosissaan miettiä motiivejaan, niin monikin alkaa ostamaan ihan laillisesti tuotteensa mihin oikeasti haluaa aikaansä uhrata. Siinä vaiheessä kun pitää warettaakseen alkaa jotain kehityneitä suojauksia ja vaivaa näkemään, niin ne jäävät jäljelle jotka warettavat "kielletyn hedelmän viehätyksen" takia, eli siksi että se on kiellettyä vrt. miksi 15 vuotiaan tupakoivat (maun takiako?)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Näin massiivinen on piraattikirjebisnes – Lähes 200 000 IP-osoitteen omistaja on selvitetty Näin massiivinen on piraattikirjebisnes – Lähes 200 000 IP-osoitteen omistaja on selvitetty (16.1.2018 19:39)
Markkinaoikeuden päätösten kautta on luovutettu lähes 200 000 IP-osoitteen omistajan yhteystiedot vuosien 2013–2017 välisenä aikana. Vuoden 2017 osalta tiedot rajoittuvat kesäkuun alkuun, joten ....
1 kommentti
WhatsAppiin tulee vihdoin kauan kaivattu ominaisuus – Löydät sen emojien takaa WhatsAppiin tulee vihdoin kauan kaivattu ominaisuus – Löydät sen emojien takaa (16.1.2018 12:42)
WhatsAppin tuoreesta beta-versiosta on löytynyt jälleen uusia ominaisuuksia, jotka aikanaan valuvat myös sovelluksen vakaata versiota käyttäville tavallisille käyttäjille. WhatsApp näyttäisi ....
Apple nöyrtyi kiinalaisjätin tahtoon? Rahasiirrot lisätään suosittuun sovellukseen Apple nöyrtyi kiinalaisjätin tahtoon? Rahasiirrot lisätään suosittuun sovellukseen (16.1.2018 12:03)
Kiinan suurimpiin teknologiayrityksiin kuuluva Tencent ja Apple ovat päässeet sopuun WeChat-viestipalvelun aiemmin sisältämän tippaus-ominaisuuden jakamisesta. WeChat sisälsi aiemmin mahdollisuuden ....
Tekoäly ymmärtää lukemaansa jo paremmin kuin ihminen Tekoäly ymmärtää lukemaansa jo paremmin kuin ihminen (16.1.2018 10:54)
Tekoälystä on tullut teknologiasektorin uusin "kultaryntäys". Kaikki suurimmat IT-yritykset investoivat siihen suuria määriä rahaa ja kehittävät sen pohjalta uusia palveluita, joita myydä asiakkaille ....
Galaxy S9 sai viranomaiselta hyväksynnän – Tulossa pian myyntiin Galaxy S9 sai viranomaiselta hyväksynnän – Tulossa pian myyntiin (15.1.2018 14:49)
Samsung paljasti CES-messujen aikaan aikovansa julkistaa seuraavan sukupolven Galaxy-lippulaivapuhelimet helmikuussa ja esittelypaikka löytyy Barcelonan MWC-messuilta. Samsungilla näyttäisi ....

Uutisarkisto