*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Briteissä pian jopa 50 000 punnan sakot luvattomasta nettilevityksestä?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 13.8.2008 12:45 Kommentteja (6)

Briteissä pian jopa 50 000 punnan sakot luvattomasta nettilevityksestä? Monissa maissa internetin kautta digitaalisesti tapahtuvat tekijänoikeusrikokset ja tavallisten monistuslaitteiden avulla tapahtuvat tekijänoikeusrikokset eivät ole samassa asemassa, jonka seurauksena tekijänoikeusrikoksista saatavat rangaistukset ja sakot saattavat vaihdella suuresti tekotavan mukaan. Näin on nykyään myös Isossa-Britanniassa, jossa luvattomien fyysisten kopioiden levittäminen kaupallisen hyödyn nimissä voi tuoda jopa 50 000 punnan (noin 63 000 euroa) sakot , mutta internetissä tapahtuva vastaava rikos voi tuo suurimmillaan vain 5 000 punnan (noin 6 300 euroa) sakot.
Nyt paikallisista tekijänoikeusasioista päättävä Intellectual Property Office (UK-IPO) on työstämässä ehdotusta, jonka seurauksena myös internetissä tapahtuvista tekijänoikeusrikoksista voisi tuomita 50 000 punnan sakot. Suuremmat sakot olisi tarkoitettu niille tahoille, jotka hyötyvät taloudellisesti tekemistään tekijänoikeusrikoksista, joten uudistus voisi koskettaa esim. mainoksilla varustettuja P2P-sivustoja, joiden kautta levitetään luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä.

Ilmassa on kuitenkin huolia siitä, että suurempia sakkoja määrättäisiin myös niille luvattomille nettilevittäjille, joille tiedostojen luvaton jakelu ei tuonut taloudellista hyötyä.

Sakkojen suuruuden kasvattamista ovat toivoneet useat tahot Isossa-Britanniassa. Näiden tahojen mielestä internetissä tapahtuvat tekijänoikeusrikokset ovat yhtä haitallisia kuin normaalista kopioinnista johtuvat, joten myös rangaistusten pitäisi olla samoja molemmista rikoksista. Muutos auttaisi tekijänoikeusjärjestöjä taistelussa luvatonta nettilevitystä vastaan ja täten se saaneekin kannatusta ainakin tekijänoikeusjärjestöjen suunnalta.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

113.8.2008 12:54

Tuo summa saattaa jo kirpaista hieman...

Onneksi tuo taloudellinen hyöty on rajana tuossa ;)
Elinikäinen nettikielto tuollaiseille!

213.8.2008 14:31

Ei muuta kuin lunta tupaan ja jäitä porstuaan! Kaikille netinkäyttäjille ja ikinä mitään tekijänoikeuksiltaan kyseenalaista koskaan nähneelle, kuulleelle, käyttäneelle, levittäneelle, haistaneelle tai maistaneelle samantien kuritushuonetta ja korvauksia aina kolmanteen polveen saakka! Kyllä jämpti on niin.

313.8.2008 14:48

Ja nekö luulee myös saavansa rahat ,ei noilla warettajilla mitään 50 000 puntaa oo koko ikänsä aikana että ,linnaan vaa tai sähkötuolii ehkä myrkkyruiske ois sittenki parempi ..heh

413.8.2008 15:22

Lainaus:
Näiden tahojen mielestä internetissä tapahtuvat tekijänoikeusrikokset ovat yhtä haitallisia kuin normaalista kopioinnista johtuvat, joten myös rangaistusten pitäisi olla samoja molemmista rikoksista.

Onhan tuo kyllä ihan totta. Erona vaan tosiaan yleensä on, että ensimmäisessä tapauksessa fyysistä tuotetta ei jaeta ilmaiseksi, netin kautta taas yleensä ei "tuotteista" makseta. Mainostulot ovat tietysti mielenkiintoinen pointti.

Mutta sakoiksi tuollainen 50 kilopuntaa kuulostaa melko suurelta. Vahingonkorvaukset kyllä ymmärrän tuomittavan vahinkojen mukaan, mutta noin suuret sakot pelkästä taloudellisesta rikoksesta? Sehän ei vaaranna kenenkään henkeä tai terveyttä, kuten vaikka rattijuopumus tai törkeä ylinopeus. No, onhan Briteissä ihan eri lakijärjestelmä kuin meillä, meneeköhän sielläkin nuo sakot vastapuolelle, kuten jenkeissä, eikä valtiolle, kuten Suomessa?

513.8.2008 16:12

Ei mitään vaikutusta nykyään torrentteja voi latailla täysin anonyymisti. Mitä enemmän to-mafia jahtaa piraatteja sitä paremmin he suojautuvat, kunnes tilanne on se, että piraatteja on mahdoton jäljittää ja saada kiinni. Kannattaa lukea seuraavat :)

http://torrentfreak.com/download-torrent...privacy-080812/

http://www.torrentprivacy.com/?id=start

613.8.2008 21:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zya:
Ei mitään vaikutusta nykyään torrentteja voi latailla täysin anonyymisti. Mitä enemmän to-mafia jahtaa piraatteja sitä paremmin he suojautuvat, kunnes tilanne on se, että piraatteja on mahdoton jäljittää ja saada kiinni. Kannattaa lukea seuraavat :)

http://torrentfreak.com/download-torrent...privacy-080812/

http://www.torrentprivacy.com/?id=start


Eiköhän siinä käy juuri toisin päin. Kun luvattoman kopionnin krapulasta selviiää ja alkaa ihan tosissaan miettiä motiivejaan, niin monikin alkaa ostamaan ihan laillisesti tuotteensa mihin oikeasti haluaa aikaansä uhrata. Siinä vaiheessä kun pitää warettaakseen alkaa jotain kehityneitä suojauksia ja vaivaa näkemään, niin ne jäävät jäljelle jotka warettavat "kielletyn hedelmän viehätyksen" takia, eli siksi että se on kiellettyä vrt. miksi 15 vuotiaan tupakoivat (maun takiako?)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Mozilla teki ensimmäisen yrityskaupan: Osti Pocketin Mozilla teki ensimmäisen yrityskaupan: Osti Pocketin (28.2.2017 12:03)
Firefox-nettiselainta kehittävä Mozilla on ostanut Pocketin itselleen. Pocket on selainlaajennos ja mobiilisovellus, jonka avulla käyttäjä voi tallentaa sivuja tai nettivideoita omalle muistilistalle ....
Windows 10:een uusi ominaisuus – Varoittaa vääristä paikoista ladatuista ohjelmista Windows 10:een uusi ominaisuus – Varoittaa vääristä paikoista ladatuista ohjelmista (28.2.2017 10:14)
Microsoft aikoo lisätä Windows 10:lle tänä keväänä ilmestyvään Creators Update -päivitykseen ominaisuuden, joka varoittaa käyttäjää Windows Storen ulkopuolelta ladatusta sovelluksesta. Kun ....
Loppuuko Hedman Partnersin piraattikirjebisnes? Korkein oikeus alkaa tutkia tapausta Loppuuko Hedman Partnersin piraattikirjebisnes? Korkein oikeus alkaa tutkia tapausta (28.2.2017 09:45)
Korkein oikeus (KKO) aikoo tutkia onko teleoperaattoreilla mahdollisuus kieltäytyä luovuttamasta säilyttämiään tunnistetietoja tekijänoikeuden haltijalle. Markkinaoikeus on viimeiset pari vuotta ....
YouTubea katsotaan päivittäin miljardin tunnin edestä YouTubea katsotaan päivittäin miljardin tunnin edestä (28.2.2017 09:07)
Ihmiset katsovat YouTubesta nettivideoita päivittäin jo yli miljardin tunnin edestä. Katselumäärä on jopa kymmenkertaistunut vuodesta 2012. Näin suuria katselumääriä ei voida ylläpitää kovin ....
SpaceX aloittaa taas kuulennot – Ihmiset matkaan jo ensi vuonna SpaceX aloittaa taas kuulennot – Ihmiset matkaan jo ensi vuonna (28.2.2017 08:51)
Uudelleenkäytettäviä raketteja kehittävä SpaceX suunnittelee kahden yksityishenkilön lähettämistä matkalle Kuun ympäri. Matkalle lähtevät avaruusturistit on jo valittu ja he ovat maksaneet yhtiölle ....
1 kommentti

Uutisarkisto