*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Theora- ja Vorbis-tuet saapuivat Firefoxiin ja Operaan

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 1.8.2008 21:26 Kommentteja (1)

Theora- ja Vorbis-tuet saapuivat Firefoxiin ja Operaan Kerroimme viime joulukuussa eri osapuolten välisestä taistelusta, jonka tarkoituksena oli selvittää se, mitä video- ja audioformaatteja HTML5-standardin kanssa yhteensopivien selainten tulisi tukea suoraan ilman erillisiä selainlaajennuksia.
Tuolloin asiassa päätyttiin lopulta siihen, ettei selaimiin saatu yhteistä videotukea, koska kaupallisten ja avoimen lähdekoodin tahojen sukset osuivat ristiin valinnan kanssa. Nimekkäistä yrityksistä mm. Apple ja Nokia tukivat H.264-videota ja AAC-audiota mahdollisten DRM-suojausten kera. Avoimen lähdekoodin takana seisseiden tahojen valintoina olivat puolestaan Xiph.org-säätiön avoimet ja patenttivapaat Theora- ja Vorbis-formaatit, jotka ovat nyt päätyneet sekä Mozillan Firefox- että Opera-selaimiin.

Toistaiseksi tuet löytyvät vasta selainten testiversioista, mutta todennäköisesti uudet ominaisuudet ilmaantuvat myös selainten seuraaviin vakaisiin julkaisuversioihin.

Uusia ominaisuuksia pääsee kokeilemaan esim. Operan testisivuilla tai Wikimedian videoarkistossa, jonne hyväksytään ainoastaan Theora-koodekilla tallennettuja videotiedostoja. Tällä hetkellä monet selaimet joutuvat tyytymään Wikimedian videoarkistossa erilliseen Javalla toteutettuun mediasoittimeen, jotta videoiden katselu onnistuu, koska ne eivät sisällä sisäänrakennettua Theora-tukea.

Firefoxin ja Operan hyvän levinneisyyden myötä Theora tuesta voisi tulla ainakin de facto -standardi, jonka myötä videosivustot voisivat tarjota Flashilla toteutettujen mediasoitinten ohella suoraan Theora-videoita selaimille. Täten käyttäjien ei tarvitsisi olla huolissaan Flashin mahdollisista epävakaus- tai saatavuusongelmista.

Pakkaustehokkuudeltaan Theora ei ole paras mahdollinen videokoodekki, mutta viimeaikaisten pakkauspuolella tapahtuneiden edistysaskeleiden myötä Theoran pakkaustehokkuutta on saatu parannettua, joten se kelpaisi käytettäväksi kuvanlaadun ja pakkaustehokkuuden osalta moniin videopalveluihin.

Edellinen Seuraava  

1 kommentti

12.8.2008 9:16

En huomannut linkkiä uutisessa, joten jos joku haluaa kokeilla niin ominaisuus löytyy Firefox 3.1:stä, jonka esialfa-versio on saatavissa täältä.

e. Ja papukaijaa katsomaan: http://people.opera.com/howcome/2007/video/wikipedia/macaw.html

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.8.2008 @ 09:26

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle Verkkokauppa.com avaa jättimyymälän Turun lähelle (20.10.2017 17:28)
Heinä-syyskuun tuloksen julkistanut Verkkokauppa.com kertoo avaavansa Turun lähistöllä sijaitsevaan Raisioon uuden jättimyymälän, jonka tarkoituksena on palvella Varsinais-Suomen alueella asuvia. ....
Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun Näin Netflixin kallistuminen vaikuttaa sinuun (20.10.2017 14:48)
Netflix on lähettänyt suomalaisille asiakkaille sähköpostia, jossa tiedotetaan suoratoistopalvelun tulevasta hintakorotuksesta. AfterDawn uutisoi Netflixin kuukausimaksun nousemisesta kaksi viikkoa sitten. ....
1 kommentti
Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta Applen toimitusjohtaja ampuu huhut alas – Mac minillä on vielä tulevaisuutta (20.10.2017 13:10)
Kuluvalla viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä kun Apple on viimeksi päivittänyt pienikokoisen Mac mini -tietokoneen. Päivitysten puuttumisen takia Applen on kuviteltu jo lopettaneen ....
Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista Lukkomarkkinat murroksessa – Maineikas Assa Abloy osti älykotiosaamista (20.10.2017 11:24)
IoT ei ole selvästikään jäämässä pelkäksi markkinatrendiksi, vaan se näyttäisi ainakin joillakin aloilla olevan kasvua kiihdyttävä voima. Näin näyttäisi käyvän ainakin lukkomarkkinoilla, sillä ....
Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja Android-sovellusten uusi aikakausi alkaa – Google esittelee Instant Appseja (20.10.2017 10:39)
Ajatus suoratoistettavista sovelluksista kuulostaa äärimmäisen houkuttelevalta: ohjelmia voisi käyttää lennossa kuin ne olisi asennettu omaan puhelimeen, mutta kuitenkin ilman tarvetta käydä ....
1 kommentti

Uutisarkisto